به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «دوترته» در تازهترین اظهاراتش درباره سیاستهای خارجی گفت كه چین اطمینان داده تا در صورت بروز تهدیدهای خارجی به كمك فیلیپین بیاید و در عین حال با انتقاد شدید از آمریكا گفت كه ایالات متحده از جنگ میترسد و به فیلیپین كمكی نخواهد كرد.
اظهارات جدید دوترته پاسخ به گزارش برخی از رسانههای غربی در مورد فعالیتهای چین در مناطق آبی مورد اختلاف دریای جنوبی چین محسوب می شود . این رسانه ها پكن را تهدیدی برای كشورهای جنوب شرق آسیا از جمله فیلیپین دانستند.
«هری راك» سخنگوی دولت فیلیپین نیز در واكنش به ساخت تأسیسات نظامی در جزیرههای مورد اختلاف و استقرار موشكهای چین در آنها، گفت كه مانیل «اطمینان» دارد هدف این موشكها، فیلیپین نیست و دو كشور با یكدیگر رابطه دوستانهای دارند.
فیلیپین تا پیش از قدرت گرفتن «دوترته» از متحدین اصلی آمریكا در منطقه به شمار میرفت، اما اكنون رئیس جمهوری این كشور می گوید مانیل خود را از واشنگتن دور كرده و دوستان جدیدی برگزیده است.
رئیس جمهوری فیلیپین با اعلام چرخش در سیاستهای خارجی این كشور، یادآور شد كه چگونه چین و روسیه در پی بدعهدی آمریكا در انتقال سلاح به پلیس این كشور و ایجاد شرایط تنگنا، به فیلیپین كمك كرده اند.
وی از چین و روسیه تشكر كرد كه در مقابل انتقال سلاح به فیلیپین، خواستهای را مطرح نكردند.
«دوترته» در این خصوص گفت: تا امروز، چین و روسیه از من حتی یك كاغذ و مداد هم طلب نكردند و این درحالیست كه گفتهام كه نمیتوانم وارد یك قرارداد نظامی با این كشورها شوم چرا كه در حال حاضر با آمریكا قرارداد نظامی داریم و وارد شدن به دیگر توافقهای نظامی برای مانیل مقدور نیست.
رئیس جمهوری فیلیپین افزود: آمریكا حتی اگر در صورت بروز یك تجاوز نظامی بخواهد به كمك ما بیاید، كه شك دارم چنین كند، جز موشك چیزی ندارد. سرباز پیاده؟ آنها به این مورد آلرژی دارند. در جنگهای بسیاری شكست خورده اند و از ما محافظت نخواهند كرد.
وی چین و روسیه را تحسین كرد كه به قول خود عمل میكنند و عهد كرده اند كه در صورت بروز حادثه، به كمك فیلیپین خواهند آمد.
در ماههای اخیر و در پی استقرار سامانههای موشكی دفاعی چین در دریای جنوبی و با دخالتهای آمریكا، تنشها در این منطقه بیش از پیش بالا رفته است.
چین ادعا می كند اكثر دریای جنوبی چین، محلی كه ارزش تجارت دریایی سالانه آن 3 میلیارد دلار است، به این كشور تعلق دارد، اما برونئی، مالزی، تایوان، ویتنام و فیلیپین نیز بخشی هایی از این دریا را متعلق به خود می دانند و همین موضوع سبب ایجاد مسائل اختلافات میان پكن و پنج كشور حوزه جنوب شرق آسیا در این منطقه شده است.
چین نیز سعی دارد این اختلافات را با گفت وگوی دو جانبه با این كشورها و همچنین از طریق اتحادیه جنوب شرق آسیا'آسه آن' مدیریت كند.
آساق**241**1599
كوالالامپور- ایرنا - «رودریگو دوترته» رئیس جمهوری فیلیپین كه از زمان روی كار آمدن در سال 2016 تغییرات زیادی در سیاستهای داخلی و خارجی این كشور ایجاد كرده، با انتقاد شدید از آمریكا، از نزدیكی این كشور به روسیه و چین خبر داد.