به گزارش روز سه شنبه ایرنا، ایلتر توران با انتشار مقاله ای تحت عنوان 'چه اتفاقی پس از خروج آمریكا از برجام خواهد افتاد؟' در روزنامه دنیا نوشت: فعالیت هسته ای ایران بر خلاف رژیم صهیونیستی، آن چنان باعث نگرانی مقامات سعودی نشده است، چرا كه آنها از واقعیت فعالیت های هسته ای خبر دارند.
وی افزود: مقامات ریاض از گسترش نفوذ ایران در منطقه هراس دارند و به همین دلیل با تشویق آمریكا به خروج از برجام، می خواهند فرصتی برای تضعیف ایران پیش بیاید و این كار مانعی گسترش نفوذ ایرانی ها در منطقه شود.
وی با بیان این كه 'دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا بارها در اظهارات خود توافقنامه هسته ای قدرت های جهانی با ایران (برجام) را ننگین بار توصیف و تاكید كرده است كه از این قرارداد خارج خواهد شد' نوشت: این سخنان ترامپ تنها خبر خوشی برای متحدان كاخ سفید در منطقه از جمله عربستان، رژیم صهیونیستی و امارات متحده عربی است.
این استاد دانشگاه كلمبیای آمریكا اضافه كرد: مقامات رژیم صهیونیستی مدعی هستند كه فعالیت هسته ای ایران در بعضی مكان ها به صورت مخفی ادامه دارد و خطر حمله هسته ای تهران به تل آویو در آینده ای نزدیك محتمل است اما به باور من این داد و فریاد مقامات رژیم اشغالگر قدس نمی تواند با واقعیات سازگار باشد.
این كارشناس ارشد سیاسی ترك تاكید كرد: مقامات عربستان خروج آمریكا از برجام را فرصتی ارزشمند تلقی می كنند به طوری كه به باور آنها با لغو توافقنامه هسته ای، تحریم های سنگین تری علیه ایران وضع شده و در ادامه از گسترش نفوذ این كشور در منطقه كاسته خواهد شد.
به گزارش ایرنا، با روی كار آمدن دونالد ترامپ، آمریكا تعهدات خود را بر اساس توافق ایران و 1+5 در 14 ژوئیه 2015 موسوم به برجام، اجرا نكرده و در عمل با ایجاد جنگ روانی، منافع ایران را در این توافق به گروگان گرفته است در حالی كه ایران بر اساس 10 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی به همه تعهدات خود به طور كامل پایبند بوده است.
بر اساس قانون داخلی آمریكا، دولت باید هر 90 روز به كنگره گزارش دهد كه آیا ایران به این توافق پایبند است یا خیر ؛ یا اگر ادامه اسقاط تحریم های نفتی و بانكی(تحریم های ثانویه) ضد امنیت ملی آمریكا است، مستندات آن ارائه شود.
ترامپ در اكتبر 2017، پایبندی ایران را به كنگره را اعلام نكرد اما مستندات موثقی را ارائه نداد. او ایران را متهم به عدم رعایت «روح» این توافق دانست و به نقض چند جانبه این توافقنامه اشاره كرد.
كنگره 60 روز فرصت داشت در این باره تصمیم گیری كند اما كنگره واكنشی به آن نشان نداد و توپ به زمین ترامپ بازگشت.
رئیس جمهوری آمریكا به اجبار و این كه بخت كنگره با او یار نبود، در ماه ژانویه تمدید اسقاط تحریم های ثانویه را امضا كرد اما ناراحتی خود را این گونه بروز داد كه این آخرین فرصت برای اصلاح این توافقنامه ای است كه او آن را وحشتناك می داند.
ترامپ باید در مهلت 90 روزه بعدی یعنی در 12 ماه مه (22 اردیبهشت) تصمیم خود را اعلام می كرد كه شب گذشته اعلام كرد امروز سه شنبه 8 مه (18 اردیبهشت) تصمیم خود را اعلام می كند.
خاورم/1905**1144
استاد دانشگاه آمریكا:
خروج آمریكا از برجام، تنها خواسته عربستان و اسرائیل است
۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۱:۴۳
کد خبر:
82908613
آنكاراـ ایرناـ ایلتر توران كارشناس تركیه ای و استاد روابط بین الملل دانشگاه كلمبیای آمریكا گفت: خروج آمریكا از برجام، تنها خواسته عربستان سعودی و رژیم اسرائیل است.