اغلب افراد به ويژه جوانان دوست دارند سلامتي آنان همراه با عضلات متناسب و قوي باشد و به همين منظور بدن سازي به عنوان ورزشي كه اين ويژگي ها را دارد مورد توجه گروههاي مختلف قرار گرفته است.
برخي براي رسيدن به عضلات حجيم و ورزيده به دنيال راه ميانبر هستند و در اين مسير به مصرف مكملها و دارو هاي هورموني رو مي آورند.
در مواردي هم تركيبات متنوع خوراكي و تزريقي به صورت خود تجويزي مصرف مي شود.
مصرف هورمون رشد از ديگر مواردي است كه برخي به عنوان راه ميانبر انتخاب مي كنند كه يكي از عوارض آن اين است كه بعد از قطع مصرف آن، عضلات به سرعت تحليل رفته و چربي جايگزين آنها مي شود و بدن فرد به شدت چاق و بد فرم مي گردد.
نارسايي قلبي، اختلال ديد، برخي تومورها و سردردهاي شديد نيز از عوارض استفاده نابجا از هورمون رشد است.
به گفته رئيس هيات پزشكي ورزشي خراسان رضوي پارسال بطور ميانگين 2 پرونده در هر ماه در زمينه فروش مكمل هاي غيرمجاز بويژه در باشگاههاي فاقد مجوز اين استان تشكيل شد.
دكتر رضا گلدوزيان افزود: اطلاع رساني در اين زمينه در كاهش تخلفات و مصرف مكمل هاي فاقد مجوز اثرگذار بوده بطوريكه با كنترل هايي كه به وسيله ستاد نظارت بر سلامت اماكن ورزشي و از طريق آموزش و اطلاع رساني هيات پرورش اندام انجام شده، در ماه گذشته هيچ پرونده اي در اين خصوص تشكيل نشده است.
در همين ارتباط براي بررسي وضعيت باشگاههاي بدن سازي استان، مصرف مكمل ها و هزينه هاي اين رشته با مشاور عالي هيات پرورش اندام خراسان رضوي، نايب رئيس بانوان اين هيات و قهرمان جهاني رشته فيزيك پرورش اندام به گفت و گو نشستيم.
*نمي توان از اشاعه مصرف مكمل جلوگيري كرد
مشاور عالي هيات پرورش اندام خراسان رضوي با بيان اينكه مصرف مكملها در بين ورزشكاران كاهش نيافته است گفت: گاهي افراد پيش از آغاز دوره هاي پرورش اندام انواع مكملها را خريداري و در منزل خود نگه داري مي كنند لذا كنترل و مصرف مكملها با بازرسي نيز ميسر نيست زيرا فروش مكملها فقط در باشگاه صورت نمي گيرد بلكه برخي افراد در خودروهاي خود هم اين مكملها را نگهداري و توزيع مي كنند.
دكتر محسن دهباشي افزود: براي مصرف مكملها نياز به برنامه منظم و همچنين ريكاوري است و معمولا در 6 ماه اول، استفاده از آنها توصيه نمي شود.
وي اظهار كرد: هر يك از مكملهاي ورزشي با هدف خاص ساخته مي شوند و مصرف آنها زير نظر متخصص علوم ورزشي مفيد است.
وي گفت: بنده با مصرف صحيح مكملها در حيطه سلامت فرد و در سطوح حرفه اي موافق هستم.
* برنامه تمريني ورزشكاران بايد متفاوت باشد
مشاور عالي هيات پرورش اندام خراسان رضوي در باره توصيه به مصرف مكمل براي پرورش اندام افزود: در اين باره موارد مختلف از جمله سن، جنسيت، توارث، سابقه بيماري قلبي و فشار خون بايد مورد بررسي قرار گيرد.
وي اظهار كرد: مكملها با توجه به عناصر تركيبي متفاوت بر روي بيماري ها اثر مختلف دارند و مصرف مكملهايي از قبيل چربي سوزها اگر تبديل به انرژي نشود، ضرر و زيان بيشتري دارد لذا با در نظر گرفتن چنين مواردي برنامه هاي تمريني ورزشكاران هم با هم تفاوت پيدا مي كند.
دهباشي ادامه داد: مصرف يك مكمل براي يك ورزشكار ممكن است مفيد و براي يكي ديگر مضر باشد اما آنچه مشاهده مي شود برخي ورزشكاران از دوستان خود سوال مي كنند چه مكملي مصرف مي كند تا آنها هم همان را خريداري كنند.
وي گفت: برخي مربيان هم برنامه هاي تمريني خود را كپي مي كنند در حالي كه برنامه نويسي در اين ورزش با توجه به خصوصيات هر فرد تفاوت مي كند.
وي علم مكملها را غني و پيشرفته دانست و افزود: هر روز تركيبهاي جديد مكملهاي ورزشي فرآوري مي شود و حدود 150 نوع مكمل داريم كه 50 شركت شناخته شده و معتبر با اسامي و عناوين گوناگون در كشور آنها را عرضه مي كنند و بيش از اين تعداد هم مكمل هاي تقلبي توسط شركت هاي زير زميني وارد بازار مي شود.
وي اظهار كرد: شناخت مكملهاي تقلبي كار آساني نيست و بيشتر متقلبان به گونه اي عمل مي كنند كه جز از راه آزمايش يا تجربه و خبره گي، نمي توان متوجه شد كه اين مواد تقلبي است.
*ضرر استروئيدها بركسي پوشيده نيست
دهباشي با بيان اينكه ضرر مصرف استروئيدها بر هيچكس پوشيده نيست و برخي عوارض آنها در ظاهر افراد ديده نمي شود و دروني است گفت: رشد موهاي زائد، ايجاد مشكل در قائدگي، مردانه شدن صدا در بانوان، مشكلات كبدي و كليوي، سندروم روده، مشكلات جنسي، بيماري هاي اعصاب و 2 قطبي از جمله مشكلاتي است كه در مصرف كنندگان استروئيدها به ويژه بانوان ايجاد مي شود.
* مرگ و مير در بدنسازي كمتر از ديگر ورزشهاست
وي در زمينه مصرف مواد نيروزا و دوپينگ در رشته پرورش اندام نيز افزود: به جرات مي توان گفت مرگ و مير در رشته بدن سازي كمتر از برخي رشته هاست و هر چند مكملهايي كه بدن سازان مصرف مي كنند عوارض دارد اما به مرگ مصرف كننده ختم نمي شود.
وي با بيان اينكه بدنسازان نياز به قدرت و توان ندارند اظهار كرد: در حالي كه در ورزش هاي مبارزه اي، استقامت، براي كنترل توان، حجم، نوسان شديد وزن و همچنين خستگي ورزشكار بايد پنج سري دارو با پنج هدف مشخص مصرف نمود، در رشته بدن سازي و براي زيبايي اندام فقط شاخص هاي ظاهري و زيبايي مد نظر است.
*مصرف مكمل فقط در حيطه قهرماني
قهرمان جهاني پرورش اندام نيز گفت: مصرف دارو و مكمل بايد در حيطه قهرماني و زير نظر پزشك متخصص و مربي مجرب و براي يك دوره كوتاه مدت باشد.
كيوان شاهقلي با بيان اينكه افراد مبتدي نبايد در ابتداي كار دارو و مكمل مصرف كنند افزود: برنامه مصرف مكمل هر ورزشكار در حيطه قهرماني نيز با ورزشكار ديگر تفاوت دارد اما اغلب مشاهده مي كنيم ورزشكاران برنامه مصرف مواد مكمل و دارو را از كتابها و اينترنت جستجو كرده و براي خود تجويز مي كنند.
وي اظهار كرد: ايران تنها كشوري است كه داروهاي هورموني مانند تستسترون، ناندرلون و ديگر داروهاي هورموني پرورش اندام را مي توان به راحتي در داروخانه هاي آن پيدا كرد.
*باشگاهها نقشي در توزيع دارو ندارند
شاهقلي افزود: داروهاي هورموني به دليل سود بسيار به راحتي توسط واردكنندگان وارد بازار و توزيع مي شود اما توزيع آنها به نام باشگاههاي پرورش اندام تمام مي شود.
وي اظهار كرد: برخي داروها نيز مشخص نيست در چه شرايطي نگهداري شده است بطوريكه چندي پيش اعلام شد نيمي از داروهاي سوماتروپين فاسد بوده اما در بازار توزيع شده است.
اين مربي بدنسازي گفت: هم اكنون بيشتر باشگاهها مربيان بسيار خوب در كنار پزشكان مشاور و متخصص دارند و هر هفته 2 تا سه بار مورد بازرسي قرار مي گيرند تا در آنها دارو مصرف نشود.
وي افزود: افرادي كه دارو و مكمل مصرف مي كنند بايد به حدي ورزش و تمرين كنند كه اين مواد با سوخت و ساز جذب بدن شود.
*پرورش اندامكاران حمايت نمي شوند
شاهقلي با بيان اينكه روزانه 2 ميليون ريال هزينه تغذيه و مصرف مكمل وي در سطح قهرماني است اظهار كرد: در هر ماه دست كم 60ميليون ريال براي اين ورزش هزينه مي كنم اما حمايتي از سوي مسئولان فدراسيون انجام نمي شود.
وي گفت: يك ورزشكار حرفه اي بايد تمام وقت خود را به ورزش اختصاص دهد و فرصتي براي انجام كار ديگري ندارد لذا نياز به حمايت داريم.
قهرمان مسابقات جهاني 2017 بمبئي هند افزود: در مسابقات جهاني هزينه ها را خودمان پرداخت مي كنيم و حامي مالي نداريم.
وي اظهار كرد: در چند مسابقه هم رئيس هيات پرورش اندام استان از هزينه شخصي خود براي ما بليت تهيه كرد.
* فدراسيون پرورش اندام، مبتدي است
شاهقلي ادامه داد: چون فدراسيون ما مبتدي است برنامه اي براي حمايت از ورزشكاران ندارد و وقتي حمايت در كار نباشد، ورزشكاران رشته هاي مختلف به پيشنهاد ديگر كشورها پاسخ مثبت مي دهند بطوريكه تاكنون از سه كشور به من پيشنهاد شده است.
وي با بيان اينكه وقتي قهرمان آسيا يا جهان مي شويم به خوبي در اخبار رسانه ملي منعكس نمي شود افزود: فكر مي كنند قهرماني آسيا و جهان فقط با مصرف دارو و دوپينگ است در حالي كه دوپينگ در اين رشته كمتر از رشته هايي همچون فوتبال، دوچرخه سواري و شنا است و تاكنون مدال هيچيك از قهرمانان پرورش اندام به خاطر مثبت شدن تست دوپينگ از او گرفته نشده است.
* فعاليت 1500 باشگاه در خراسان رضوي
نايب رئيس بانوان هيات پرورش اندام خراسان رضوي هم گفت: يك هزار و 500 باشگاه مختلف در اين استان فعاليت مي كنند كه به نوعي با بدن سازي سر و كار دارند.
عصمت دوستي افزود: بخشي از نظارت بر كار باشگاهها و مربيان در دست اداره كل ورزش و جوانان و اداره اماكن نيروي انتظامي است.
وي اظهار كرد: باشگاه داري علاقه و عشق است و علاقه به تاسيس باشگاه پرورش اندام در سالهاي اخير زياد شده است.
وي گفت: به منظور پيشگيري از ايجاد باشگاههاي ناايمن و باشگاههايي كه طبقه دوم يا زيرزمين دارند بايد تاييديه استحكام بنا از سازمان نظام مهندسي و شهرداري گرفته شود.
دوستي افزود: با توجه به اينكه سطح درآمد باشگاهها در مناطق مختلف شهر متفاوت است نمي توان آنها را مجبور به استفاده از پزشك معتمد براي ارائه مشاوره به ورزشكاران كرد اما در برنامه هاي امسال برگزاري سمينارهايي در زمينه مكمل شناسي، تغذيه، آنتي بيوتيك ها، مسائل فيزيولوژيك و ديگر امور مرتبط با پرورش اندام در نظر گرفته شده است.
وي اظهار كرد: نمي توان به طور 100 درصد جلو فروش داروهاي هورموني مختلف را گرفت اما به منظور حمايت از مربي، ورزشكار و باشگاه داران معايب داروها و مكملها و نحوه صحيح مصرف آنها را بيان مي كنيم و با اداره پزشكي ورزشي و صنايع غذا و دارو هم نسبت به تشخيص مكملهاي تقلبي و اصلي هماهنگي هايي در حال انجام است.
* تاسيس دپارتمان تخصصي حمايت از ورزشكاران و مربيان
دوستي با اشاره به اهميت وجود حاميان مربي و ورزشكاران در ورزش پرورش اندام گفت: حاميان مالي ما درون مجموعه باشگاه داران هستند كه اگر با هيات تعامل داشته باشند نياز به افراد بيرون از مجموعه نداريم.
وي افزود: امسال در صدد راه اندازي دپارتمان تخصصي و معتبر براي كمك به مربيان و قهرمانان اين رشته و همچنين ديگر شهروندان هستيم كه در اين دپارتمان كه بخشهاي مختلف خواهد داشت به متقاضيان مشاوره ورزشي ارائه خواهد شد.
وي با بيان اينكه بخش حركات اصلاحي، فيزيوتراپي و آب درماني و آزمايشگاه نيز از ديگر موارد مد نظر در اين دپارتمان است اظهار كرد: فضاي اين مكان مشخص شده و از سه ماه آينده شروع به كار خواهد كرد.
* فعاليت بانوان در رشته پرورش اندام
نايب رئيس بانوان هيات پرورش اندام خراسان رضوي با اشاره به فعاليتهاي بانوان در اين رشته گفت: در بخش مسابقات مچ اندازي استعدادهاي بسيار خوبي در استان وجود دارد و پارسال هم در مسابقات اين رشته كه براي نخستين بار در كرمانشاه برگزار شد بانوان خراسان رضوي با سه طلا و يك برنز قهرمان شدند.
وي افزود: ورزش قهرماني را بايد از همگاني جدا كنيم و برنامه ما اين است كه در بخش همگاني بدن سازي، سالمندان، بانوان خانه دار و حتي بانوان باردار هم بتوانند از اين ورزش با آگاهي و آموزش لازم استفاده كنند.
وي اظهار كرد: دوره هاي داوري و مربيگري مچ اندازي، مسابقات مچ اندازي، سمينار كاربردي مديريت باشگاهها، داوري پاورليفتينگ، سمينار كاربردي روانشناسي در بدنسازي، ماساژ با رويكرد تخصصي در بدنسازي و برنامه نويسي مربيان از جمله برنامه هاي امسال اين هيات است.
دوستي گفت: هيات پرورش اندام خراسان رضوي براي اعزام بانوان مربي بدن سازي به هياتهاي ورزشي و همچنين برگزاري دوره هاي آموزشي تخصصي براي مربيان هياتهاي ورزشي آمادگي دارد.
7507 / 6053
در ميزگرد ايرنا مطرح شد:
بدن سازي و صفاي ظاهر با جفا به باطن
۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۶:۴۵
کد خبر:
82911449
مشهد- ايرنا- گرايش به پرورش اندام و بدن سازي طي سالهاي اخير افزايش يافته بطوريكه برخي با مصرف داروهاي هورموني بدون توجه به عوارض آن قصد دارند سريعتر به نتيجه برسند.