گفتنی است هر چند گاهی اخباری مبنی بر وجود سم در مواد غذایی و به ویژه برنج موجی از نگرانی در بین مردم ایجاد می كند.
به گزارش ایرنا از سازمان غذا و دارو، عطاالله شكوری افزود: تمام برنج ها تحت برنامه های خاص سازمان غذا و دارو، مانند طرح پایش فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی در سطح عرضه موسوم به PMS و طرح آلاینده ها، ارزیابی می شوند و در صورت هر گونه مغایرت نمونه های آنالیز شده با استاندارد مربوطه نمونه رد می شود.
وی خاطرنشان كرد: مردم در صورت خرید از مراكز معتبر، نگران سلامت محصول نباشند زیرا آزمایشات لازم انجام گرفته است.
مدیر آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: مشكل آلوده شدن مواد غذایی با انواع آلاینده ها و سموم یك مساله جهانی است، اینگونه نیست كه فقط ما در ایران با آن مواجه باشیم زیرا تمام آلاینده ها در كره زمین وجود دارند و حتی می توانند توسط عواملی مانند باد، آب و خاك جابجا شوند.
شكوری افزود: سالانه گزارش هایی وجود دارد كه در كشورهای پیشرفته هم این سموم در مواد غذایی ردیابی می شوند اما تفاوت بین كشورهای پیشرفته و درحال توسعه در نحوه مدیریت آلاینده ها و سموم است كه در آن كشورها بسیار اصولی و عملی است.
**اثرات سمی آلاینده های موجود در مواد غذایی
مدیر آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: سموم و آلاینده های موجود در مواد غذایی می توانند اثرات سمی گوناگونی را در انسان ایجاد كنند.
شكوری گفت: این اثرات می تواند حاد یا مزمن باشد. حالت حاد بیشتر در بین كشاورزان و كارگران دیده میشود. بطورمثال سموم آفتكش باعث ایجاد سردرد، گیجی، تاری دید، گرفتگی عضلات، اسهال، تعریق شدید، اشك ریزش و حتی تهوع و اختلال تنفسی می شوند و اگر مقدار مصرف بالا باشد می تواند منجر به كما و مرگ شود.
وی اضافه كرد: در سمیت مزمن هم علائم و بیماری های ایجاد شده با توجه به نوع آلاینده متفاوت است. بطورمثال اثرات مزمن بر كبد و اختلال كبدی، اختلال سیستم عصبی، اختلال در هورمون های بدن و حتی سرطان می تواند از خطرات مزمن مسمومیت باشد.
مدیر آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افزود: خوشبختانه بسیاری از مواد غذایی به صورت خام خورده نمی شوند. حتی اگر خام هم خورده شوند مانند انواع میوه و سبزی ها قبل از خوردن چندین فرایند شستشو روی آنها انجام می شود تا قابل خوردن شود. به طور مثال محصولاتی مانند برنج هم شستشو و هم پخته می شوند.
وی تاكید كرد: از نظر علمی ثابت شده است كه مجموع این فرآیندها می توانند از مقدار سموم و آلاینده های موجود در محصولات كشاورزی بكاهند. نكته مهم این است كه شستشو باید با دقت صورت گیرد و در مورد میوه ها لازم است در سینك پر از آب چندین دقیقه غوطه ور شوند.
شكوری با اشاره به اقدامات انجام شده در آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: این آزمایشگاه به مدرنترین دستگاههای آنالیز سموم آفتكش، فلزات سنگین و عوامل میكروبی مجهز است و روزانه و به صورت مرتب نمونه های مواد غذایی و محصولات كشاورزی گوناگون از جمله برنج را از نظر میزان سموم و آلاینده ها آنالیز و در صورت آلوده بودن گزارشات لازم را به مسئولین مربوطه ارائه می كند.
**تمام محصولات كشاورزی بالقوه در معرض آلاینده ها هستند
مدیر آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: بطور كلی تمام محصولات كشاورزی از جمله برنج و حتی مواد غذایی تولید شده در كارخانه ها بالقوه می توانند در معرض انواع زیادی از آلاینده ها و سموم قرار گیرند.
شكوری افزود: این آلاینده ها ممكن است شیمیایی یا بیولوژیك باشند. در بین آلاینده های بیولوژیك، عوامل میكروبی بسیار شناخته شده هستند و به راحتی می توانند در شرایط غیر بهداشتی تمام مواد غذایی را آلوده كنند. همچنان كه سالانه گزارشات زیاد در مورد مسمومیت غذایی با عوامل میكروبی بویژه باكتری ها در رسانه ها منتشر می شود.
وی با اشاره به امكان وجود تركیبات شیمیایی در مواد غذایی گفت: این تركیبات به دو گروه كلی تقسیم می شوند، گروه اول در صورت مساعد بودن شرایط محیط در محصولات كشاورزی تولید می شوند مانند انواع سموم قارچی از جمله آفلاتوكسینها كه تشكیل آنها در غلات از جمله برنج اثبات شده است. سموم آفلاتوكسین توسط برخی قارچ های میكروسكپی تولید می شوند و در همه جای دنیا هم وجود دارند.
وی اضافه كرد: گروه دوم تركیبات شیمیایی هستند كه از سوی انسان با نیت حفظ محصولات كشاورزی در برابر آفات وارد مواد غذایی میشود و باقیمانده آنها می توانند در محصولات كشاورزی باقی مانده و وارد بدن انسان شود بطورمثال سموم آفت كش یا تركیبات شیمیایی موجود در انواع كودهای شیمیایی از سوی انسان وارد محصولات كشاورزی می شود علاوه بر این گاهی انسان به صورت ناآگاهانه و از طریق فاضلاب های گوناگون این مواد را وارد غذا می كند.
اجتمام**9185 ** 1418
تهران - ایرنا - مدیر آزمایشگاه كنترل كیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: مردم اطمینان داشته باشند كه تمام برنج های وارداتی و حتی داخلی از نظر فلزات سنگین و سموم قارچی و سموم آفت كش در سطح كشور مورد ارزیابی قرار می گیرند.