به گزارش ایرنا، دوشنبه 31 اردیبهشت ماه، دوره جدید پارلمان لبنان آغاز خواهد شد و نخستین ماموریت آن انتخاب رئیس مجلس، نایب رئیس و اعضای هیات رئیسه خواهد بود تا به روند تشكیل دولت برسند.
بسیاری «نبیه بری» را برای ریاست مجلس بی رقیب می دانند و با یك حساب سرانگشتی نتیجه می گیرند كه پس از گذشت 26 سال از تكیه بری بر صندلی ریاست مجلس، او را برای 4 سال دیگر در صدر پارلمان لبنان خواهیم دید.
30 اردیبهشت ماه آخرین روز مجلسی است كه در سال 2009 روی كار آمد و پس از پایان مهلت 4 ساله، نمایندگان به دلایلی كه آن را سیاسی و امنیتی خواندند، سه بار دوره خود را تمدید كردند و 5 سال بیشتر مهمان خانه ملت بودند.
از 128 نماینده آن مجلس، 79 نفرشان كمتر از 10 روز دیگر راهی خانه خواهند شد و 49 تن دیگر برای 4 سال دیگر كرسی شان را در ساختمان میدان نجمه بیروت حفظ می كنند.
در انتخابات یكشنبه هفته گذشته، علاوه بر ورود مجدد آن 49 نفر، 79 نماینده جدید به مجلس راه یافتند كه 16 نفرشان در دوره های پیشین تجربه حضور در مجلس را دارند.
دوشنبه هفته آینده، «میشل مُر» 86 ساله به عنوان كهنسالترین نماینده راه یافته به پارلمان شاید برای مدت كوتاه دو یا سه روزه (حداكثر تا 15 روز) ریاست مجلس را بر عهده خواهد داشت و «سامی فتفت» 29 ساله به همراه «طونی فرنجیه» 31 ساله، به عنوان جوان ترین نمایندگان، نقش دبیرهای مجلس را ایفا خواهند كرد.
پیش بینی می شود كه «سعد الحریری» در آخرین روزهای مجلس كنونی به كاخ «بعبدا» برود و استعفای خود را از سِمَت نخست وزیری به «میشل عون» تقدیم كند. رئیس جمهوری نیز همان روز، الحریری را به عنوان مسئول دولت موقت معرفی می كند.
*نبیه بری، ادامه راه 26 ساله
با آغاز به كار مجلس جدید، كار انتخاب رئیس پارلمان آغاز می شود. بر اساس میثاق ملی لبنان، رئیس مجلس باید از طایفه شیعی باشد. همانطور كه نخست وزیر باید از میان شخصیت های سنی و رئیس جمهوری نیز از میان مسیحیان مارونی انتخاب شود.
نبیه بری رهبر جنبش امل كه از سال 1992 ریاست مجلس لبنان را به عهده دارد، باز هم گزینه اول برای این جایگاه خواهد بود.
بر اساس ماده 44 قانون اساسی لبنان، نمایندگان پارلمان، رئیس مجلس و نایب رئیس را با رای غیر علنی باید انتخاب كنند و گزینه ای كه اكثریت مطلق نمایندگان را بدست آورد، می تواند بر صندلی ریاست مجلس تكیه بزند.
اگر در رای گیری اول، این غلبه حاصل نشد، برای بار دوم رای گیری می شود. ولی در صورت عدم نتیجه، رای گیری در سومین بار، بر پایه اكثریت نسبی و فقط از میان حاضران جلسه محاسبه می شود.
از نظر ناظران سیاسی اما این مراحل در مجلس جدید طی نخواهد شد، چرا كه نه گزینه مهمی در رقابت با بری وجود دارد و نه اینكه تعداد مخالفان او اكثریت دارند و بری، از همین حالا دارای اكثریت مطلق است.
از 128 نماینده مجلس، بری حداقل به 65 رای نیاز دارد تا جایگاه 26 ساله اش را دوباره برای 4 سال بدست آورد. مجموع نمایندگان جنبش امل و حزب الله (26 شیعی، 2 سنی و 1 دروزی)، به همراه «مصطفی الحسینی» بیست و هفتمین نماینده شیعی كه خارج از ائتلاف آنها به مجلس رسید، همگی خواهان ادامه ریاست بری بر مجلس هستند.
3 نماینده از حزب «سوری قومی اجتماعی»، 3 نماینده از حزب «جریان المَرَده» بعلاوه 9 نماینده مستقل (فیصل كرامی، جهاد الصمد، عبدالرحیم مراد، جمیل السید، ادی دمرجیان، اسامه سعد، ابراهیم عازار، فرید هیكل الخازن، عدنان طرابلسی) نیز با ریاست بری موافقند.
علاوه بر این 45 نماینده همپیمان بری، می توان گفت كه 4 نماینده لیست «عزم» (متعلق به نجیب میقاتی)، 9 نماینده فراكسیون «گردهمایی دموكراتیك» متعلق به «ولید جنبلاط» و 3نماینده حزب ارمنی «داشناك» با انتخاب نبیه بری مشكلی ندارند.
به این 61 نفر اگر میشل مر، ایلی الفرزلی، فؤاد مخزومی و مصطفی حسین (نماینده عكار) اكثریت رای دهنده به بری مشخص می شود.
البته نباید از یاد برد كه رای 20 نماینده حزب «جریان المستقبل» از جمله سعد الحریری، نبیه بری است، همانطور كه نبیه بری گزینه نخست خود برای نخست وزیری را الحریری می داند.
حزب «جریان ملی آزاد» (18 نماینده) به همراه همپیمانانش قصد دارد فراكسیونی 29 نفره با نام «العهد» یا «لبنان قدرتمند» را در مجلس ایجاد كند، اما از حالا می توان گفت كه آرای همه اعضای این فراكسیون مانند «جبران باسیل» (رهبر این حزب و وزیر خارجه لبنان) مخالف نبیه بری نخواهد بود.
روزنامه «الاخبار» لبنان در شماره روز جمعه خود، با اشاره به این واقعیت كه رای 29 نماینده این فراكسیون مانند باسیل نیست، پیش بینی كرده كه بِرّی با بیش از 90 رای به ریاست مجلس جدید خواهد رسید.
*ادامه ماموریت مجلس: انتخاب نایب رئیس و مذاكره برای تشكیل كابینه
پس از انتخاب ریاست مجلس، نمایندگان باید نایب رئیس را انتخاب كنند. روزنامه الاخبار، گزینه های جریان ملی آزاد برای جایگاه نایب رئیسی مجلس را «ایلی الفرزلی» و «الیاس بوصعب» عنوان می كند.
رئیس و نایب رئیس مجلس، طبق قانون تا پایان دوره پارلمان می توانند در جایگاه خود بمانند، اما در اكتبر هر سال باید انتخاب دو دبیر با همین سازوكار انجام شود با این تفاوت كه اسامی سه گزینه در یك برگه نوشته می شود و اینگونه رای گیری می شود.
پس از انتخاب هیات رئیسه مجلس، تشكیل كمیسیون ها، انتخاب روسای آنها در دستور كار قرار دارد، اما مهلت 15 روزه مانند انتخاب هیات رئیسه برای آن مشخص نشده است.
از آنجا كه در لبنان برخی از نمایندگان، پس از تشكیل كابینه به عنوان وزیر به دولت می روند، معمولا تشكیل كمیسیون های تخصصی مجلس، به بعد از تشكیل كابینه موكول می شود تا شكافی در آنها پدید نیاید و جای اعضا و روسای كمیسیون ها خالی نماند.
پس از استقرار كامل هیات رئیسه مجلس، روند تشكیل كابینه از طریق مذاكرات و بحث ها میان نیروهای سیاسی، فراكسیون ها و نمایندگان با رئیس جمهوری آغاز می شود.
ناظران سیاسی لبنانی، اصلی ترین گزینه نخست وزیری را سعد الحریری می دانند و بیشترین و داغ ترین بحث ها را بر سر كسب سهمیه وزارتی در دولت می دانند، به ویژه اینكه برخی از احزاب و نیروهای سیاسی در مجلس جدید، قدرت و حضور بیشتری دارند و برخی دیگر ریزش داشتند.
روزنامه «الجمهوریه» نیز در شماره روز جمعه خود، با اشاره به اینكه عصر پنج شنبه نمایندگان راه یافته از حزب «القوات اللبنانیه» (نیروهای لبنانی) با «سمیر جعجع» رهبر این حزب دیدار كردند، خبر داد كه نام فراكسیون قواتی ها در مجلس «جمهوری قدرتمند» (الجمهوریه القویه) تعیین شد و «فادی كرم» به عنوان دبیر این فراكسیون انتخاب شد.
روزنامه «اللواء» لبنان نیز نوشت كه اعضای فراكسیون جمهوری قدرتمند، در جلسه خود با جعجع به موضوع نامزدهای ریاست مجلس یا نخست وزیری نپرداختند.
خاورم**390**2054
بیروت-ایرنا- در حالی كه كمتر از 10 روز دیگر پارلمان جدید لبنان آغاز به كار می كند، محافل سیاسی و رسانه ای این كشور درباره تركیب هیئت رئیسه، فراكسیون ها و دولت آینده گمانه زنی می كنند.