۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۹:۵۰
کد خبر: 82915995
T T
۰ نفر
مردم در ماه رمضان بیشتر برای اهدای خون مراجعه كنند

تهران - ایرنا - مدیركل انتقال خون استان تهران گفت: در ماه مبارك رمضان مردم نوع دوست بیشتر از هر زمان دیگری برای اهدای خون به مراكز انتقال خون مراجعه كنند چرا كه عمر مفید پلاكت سه روز است اما نیاز بیماران به خون همیشگی است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا سید مرتضی طباطبایی روز سه شنبه در نشست خبری افزود: مردم در دهه اول ماه مبارك رمضان كمتر خون اهدا می‌كنند، ولی باید بتوانیم با كمك رسانه‌ها شرایطی را فراهم كنیم كه حداقل روزانه در ماه مبارك رمضان 800 تا هزار واحد خون اهدا شود.
طباطبایی تاكید كرد: اگرچه در ماه مبارك رمضان برخی از اعمال جراحی خاص كمتر انجام می‌شود، اما باید توجه داشت كه نیاز بیماران به خصوص بیماران تالاسمی، دیالیزی و سرطانی همیشگی است و این موضوع یكی از علل اهدای مستمر خون به شمار می آید.
مدیركل انتقال خون به 2 زمان برای اهدای خون در ماه مبارك اشاره كرد و گفت: 6 ساعت بعد از سحری و6 ساعت بعد از افطار بهترین زمان برای اهدای خون در ماه مبارك محسوب می شود؛ ضمن اینكه اهدای خون به هیچ وجه موجب باطل شدن روزه نخواهد شد چون چیزی وارد بدن نمی شود.
وی خاطرنشان كرد: هرسال برای ورود به ماه مبارك رمضان یك پروتكل و دستورالعمل‌هایی داریم، امسال پیش‌بینی شده است كه با موجودی 13 هزار واحد خون به ماه مبارك رمضان وارد شویم.

* 11 مركز اهدای خون در ماه مبارك رمضان پذیرای اهدا كنندگان هستند
طباطبایی اعلام كرد: مركز جامع وصال از ساعت 8 صبح تا 24 ، مركز جامع تهران پارس از ساعت 8 صبح تا 23، مركز جامع ستاری از 8 تا 23، پیروزی، ‌افسریه، مترو شهرری، مترو امام خمینی(ره)،‌ ورامین و شهریار از ساعت 8 تا 15 ، مركز رباط كریم یكشنبه‌ها 8 تا 15 و مركز شهر قدس دوشنبه‌ها 8 تا 15 برای ارائه خدمات به اهدا كنندگان خون در ایام ماه مبارك رمضان پذیرای اهدا كنندگان هستند.
وی ادامه داد: در ماه مبارك رمضان دو تیم سیار نیز یكی در بوستان گفت و گو از 7شب تا نیمه شب و دیگری كه از طریق پایگاه اطلاع رسانی انتقال خون استان تهران محل استقرار آن در ایام ماه مبارك رمضان اعلام خواهد شد نیز آماده پذیرش اهدا كنندگان خون هستند.

* رشد 764 درصدی اهدای پلاسما در سال 96
طباطبایی با بیان اینكه در راستای تولید داروی مشتق از پلاسما با پلاسمای ایرانی در سال 95 پنج هزار و 500 از اهدا كنندگان دریافت شد و در سال گذشته این رقم 764 درصد رشد داشت و در واقع داروهایی همچون فاكتور9 و 8 و آلبومین كه نیاز اصلی بیماران همچون مبتلایان به هموفیلی است از جمله داروهای مشتق از پلاسما به شمار می آیند كه تامین می‌شود.
وی درمورد اهدای پلاكت و پلاسما نیز گفت: در سال 96 از 5 هزار اهدا كننده، پلاكت آفرزیس (دریافت خون و جداسازی پلاك‌های آن و سپس بازگرداندن خون به بدن فرد اهدا كننده) اخذ شد كه در واقع در این روش پنج تا 6 واحد پلاكت از یك فرد گرفته می‌شود كه خطر بیماری‌های منتقله ،واكنش آلرژی و ناسازگاری برای گیرنده خون كمتر است، ضمن اینكه گلبول‌های سفید هم به این روش فیلتر می‌شود.
مدیركل انتقال خون استان تهران خاطرنشان كرد: در سال 95 تولید پلاكت به این روش یكهزار واحد بود كه در سال 96 به پنج هزار واحد رسید و این نشان می‌دهد كه باید 40 تا 50 درصد پلاكت را به سمت آفرزیس برسانیم.
وی ادامه داد: در سال 96 حدود 400 هزار نفر برای اهدای خون به پایگاه‌های انتقال خون استان تهران مراجعه كردند كه 320 هزار نفر موفق به اهدای خون شدند و حدود 164 هزار نفر از آنها اهدا كننده مستمر(با سابقه حداقل دو بار اهدا درسال) و 14هزار و600 نفر اهدا كننده هم خانم بودند.

* توزیع 200 هزار واحد گلبول قرمز در بیمارستان‌های تهران
وی گفت: سال گذشته 200 هزار واحد گلبول قرمز تولید و 115 هزار واحد گلبول قرمز فیلتر و توزیع بیمارستانی شد؛ همچنین یكصد هزار واحد خون از استان‌های دیگر دریافت شد، چرا كه بسیاری از بیماران از استان‌های دیگر به تهران مراجعه كردند.
وی همچنین اضافه كرد: در زمینه تهیه خون مورد نیاز تهران، تفاهم‌نامه‌ای بین انتقال خون تهران و سایر استان‌ها منعقد شده است.
وی خاطر نشان كرد:‌ در سال گذشته یكی از بزرگ ترین پایگاه‌های انتقال خون تهران در نارمك رد صلاحیت شد و این مساله سبب شد كه آمار اهدای خون نسبت به سال 95 كمتر شود كه خوشبختانه امسال با جایگزین كردن یك مركز در منطقه چهار تهران تلاش شد این مشكل رفع شود.
مدیركل انتقال خون استان تهران افزود: مركز دیگری در منطقه پنج واقع در اتوبان ستاری بعد از مجتمع كورش ابتدای خروجی باغ فیض به پایگاه‌های انتقال خون تهران اضافه و تجهیز شد كه در حال حاضر به طور متوسط ، روزانه 200 نفر برای اهدای خون مراجعه می كنند و 150 تا 170 واحد خون تحویل گرفته می‌شود.
طباطبایی ادامه داد: بعد از ماه مبارك رمضان نیز در منطقه یك و در محدوده اتوبان صدر در الهیه یك پایگاه جدید انتقال خون در پایتخت افزوده می‌شود و همچنین در منطقه 20 در شهر ری روبروی مركز خرید شهروند پایگاهی جدید خواهیم داشت و با این حساب تهران دارای 17 مركز و سه تیم سیار انتقال خون خواهد بود.

*در مراكز خصوصی اخذ پلاسما به مردم پول می دهند
طباطبایی در مورد فعالیت مراكز خصوصی اخذ پلاسما گفت: متاسفانه در این مراكز به اهداكننده پلاسما پول داده و یا كارت‌های هدیه ارائه می‌شود كه این مساله كار شایسته‌ای نیست، البته توجیه این مراكز تامین هزینه رفت و آمد اهداكنندگان است.
وی با اشاره به اینكه گاهی این رقم اهدای پول تا 100 هزار تومان می‌رسد، افزود: افراد می‌توانند هفته‌ای دو بار پلاسما اهدا كنند البته این میزان نباید بیشتر از 24 بار در سال باشد.
مدیركل انتقال خون استان تهران با اشاره به اینكه فعالیت این مراكزخصوصی تحت نظر سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است، گفت: این مراكز پلاسما را مستقیم به خارج ارسال می كنند تا تبدیل به دارو های مشتق شود، البته كشور نیاز به دارو دارد ولی ارائه پول به اهداكنندگان كار شایسته‌ای نیست.
طباطبایی تاكیدكرد: البته از این مساله خوشحالیم كه دارو تهیه می‌شود، اما تشویق به این روش هم نباید مبنای مراجعه فرد اهدا كننده باشد.
اجتمام 2181** 1776
۰ نفر