به گزارش ایرنا، آیت الله سید احمد خاتمی روز چهارشنبه در محل دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری در قم در گفت و گو با خبرنگاران بیان كرد: این كه در رسانه ها چنین منعكس شد كه این بیانیه مجلس خبرگان رهبری است، انعكاس درستی نبود.
وی ادامه داد: بنابراین در تحلیل بیانیه آیت الله جنتی در خصوص موضوع برجام كه از جایگاه رئیس مجلس خبرگان رهبری بیان شد، می توان گفت مساله مورد نظر ایشان این بوده است كه مذاكره كنندگان هسته ای می خواستند تعهدهای لازم را از طرف های دیگر بگیرند اما نتوانستند.
امام جمعه موقت تهران تاكید كرد: البته در آغاز به سبب تعجیلی كه صورت گرفت، این بیانیه در سایت خبرگان رهبری با نام بیانیه مجلس خبرگان منتشر شد، اما بلافاصله این مطلب اصلاح و نوشته شد بیانیه رئیس مجلس خبرگان رهبری؛ نشانه آن هم این است كه بیانیه هایی كه برای مجلس خبرگان رهبری است، نام آن مجلس در بند بند موارد ذكر می شود، اما در این بیانیه نامی از مجلس خبرگان رهبری به میان نیامده است.
خاتمی اضافه كرد: رئیس مجلس خبرگان رهبری به عنوان فقیه صاحب نظر و خدوم نظام اسلامی، این بیانیه را صادر كرد و انتظار می رفت پس از اصلاح عنوان بیانیه، كسانی كه می خواستند در مورد آن اظهار نظر كنند، این مطلب را مورد توجه قرار دهند كه بیانیه از سوی رئیس مجلس خبرگان رهبری بوده است نه خود مجلس خبرگان.
وی گفت: احساس می كنم عده ای به دنبال تخریب خبرگان رهبری و نماز جمعه هستند و به بهانه بیانیه ای كه از سوی خبرگان رهبری هم نیست، نهادهای سرمایه نظام را می كوبند كه به نظر می رسد این كار درستی نیست.
** همه حق اظهار نظر در خصوص مسائل كشور دارند
وی تصریح كرد: بر اساس قانون اساسی در این كشور همه حق اظهار نظر هم در مسائل جزیی و هم در موضوع های كلی و از جمله مسائل سیاسی دارند، قانون و نظام ما بر این اساس شكل گرفته است، بنابراین رئیس مجلس خبرگان رهبری هم حق اظهار نظر دارد؛ برای دیگران حق اظهار نظر قایل هستید، اما رئیس مجلس خبرگان رهبری این حق را ندارد.
خاتمی بیان كرد: این كه گفته می شود مجلس خبرگان رهبری در مسایل دیپلماسی خارجی دخالت كرده است، صحیح نیست.
**رئیس خبرگان رهبری نظر خود را بیان كرده است
نماینده كرمان در خبرگان رهبری ادامه داد: این بیانیه رئیس مجلس خبرگان رهبری است، كه در آن هم رئیس مجلس خبرگان رهبری در امری دخالت نكرده و تنها نظر خود را بیان كرده است، دخالت وقتی است كه با اعمال قدرت بخواهند موضع و نظری را تغییر دهند.
وی تاكید كرد: حقیقت آن است كه فرهیختگان در ارایه نظرهای خود آزاد هستند و آیت الله جنتی هم در این زمینه نظر خود را به عنوان توصیه ارایه كرده است و نام توصیه هم دخالت نیست.
خاتمی ادامه داد: قلم فرسایی شد كه وظیفه مجلس خبرگان رهبری انتخاب رهبر و مراقبت بر آن است و خبرگان وظیفه ورود به این مسائل را ندارد، عجیب است، همه حق دارند اما مجلس خبرگان حق ندارد، اعضای مجلس خبرگان رهبری هم به عنوان شخصیت حقیقی حق اظهار نظر دارند و هم اگر روزی مجلس خبرگان رهبری به این نتیجه رسید كه در موضعی اظهار نظر كند بر مبنای شخصیت حقوقی خود می تواند این كار را انجام دهد و این حق قانونی مجلس خبرگان رهبری است.
امام جمعه موقت تهران گفت: در برخی از نقدها نسبت به بیانیه یاد شده آمده است، خبرگان را چه كار به این حرف ها؛ این سخن درستی نیست، اعضای مجلس خبرگان رهبری هم حق اظهار نظر دارند، آیت الله جنتی سخن و نظر خود را بیان كرد، چند تن دیگر هم نظر مخالف داشتند.
وی بیان كرد: آیت الله جنتی، دبیر شورای نگهبان، رئیس مجلس خبرگان رهبری و از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی است، در این بیانیه از عنوان رئیس مجلس خبرگان رهبری استفاده كرده است، این به آن معنا نیست كه این بیانیه، نظر خبرگان رهبری است، این هم كه گفته شود مجلس خبرگان رهبری نسبت به بیانیه نظر مخالف یا موافق دارد صحیح نیست، چرا كه این مساله در صحن عمومی مجلس خبرگان رهبری بیان نشده است.
خاتمی افزود: برخی از موارد بیانیه را همه قبول دارند، از جمله پیمان شكنی آمریكا، این اصل را حتی موافقان برجام هم قبول دارند، این را هم كه نمی شود به اروپایی ها اعتماد كرد را همه قبول دارند، البته رهبر معظم انقلاب مهلت دادند كه اگر آن ها تعهدات لازم را دادند، بحث مذاكره ادامه یابد.
وی گفت: در این بیانیه آیت الله جنتی بیان می كند، چرا تعهد و تضمین حقوقی از طرف مقابل گرفته نشد كه در اثر نبود آن راحت رئیس جمهور بعدی آمریكا بتواند برجام را از بین ببرد و ما هیچ دلیلی در مجامع بین المللی نداشته باشیم و بحث عذرخواهی هم متوجه این قسمت است، البته در تحلیل این مساله با موضوع تشكری كه آیت الله جنتی از زحمات مذاكره كنندگان هسته ای داشت می توان گفت؛ آنها می خواستند این تضمین را بگیرند اما امكان آن فراهم نشد و نتوانستند.
عضو خبرگان رهبری بیان كرد: دو طرف مساله نباید از سوی رهبر معظم انقلاب خرج كنند، بیانات ایشان در خصوص برجام، حرف پنهانی نیست، در مجموعه فرمایشات ایشان هم تایید است و هم گله، نباید با این سخنان به صورت گزینشی برخورد شود، چه كسی است كه مواضع رهبری را دیده باشد و به این واقعیت نرسیده باشد، باید در مسائل سیاسی سخن و دلیل مورد نظر خود را بیان كنیم، چه صحیح باشد چه نادرست.
وی ادامه داد: در روزهای گذشته دو طرف سخن خود را صریح بیان كردند، آیت الله جنتی موضع خود را صحیح بیان كرد، برخی نقدها هم در این فضا مطرح شد، بنده همه نقدها را دیدم، یك گونه از نقدها توهین آمیز و اهانت بار بود كه این گونه نقد در شان فرهیختگان جامعه نیست كه بخواهند با آن كسی را تخریب كنند، شخصیت آیت الله جنتی و مجلس خبرگان رهبری و فضاهای دیگری كه برای صحبت در خصوص آن می توان از عنصر منطق استفاده كرد، جای توهین نیست.
** از نقدهای استدلالی و منصفانه استقبال می كنم
خاتمی گفت: گونه دیگر نقدها استدلالی و منصفانه بود و من به عنوان سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری از این گونه نقدها استقبال و تشكر می كنم، نه آیت الله جنتی و نه هیچ فرهیخته دیگری در كشور ما معتقد نیست كه حرف هایشان قابل نقد نیست، اما نقد باید منصفانه، محترمانه و مودبانه باشد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری افزود: از اصحاب رسانه می خواهم همه سخنان مطرح شده در این فضا را به طور كامل پوشش دهند، چه این سخنان با سلیقه رسانه ای آنها موافق باشد چه نباشد و اجازه دهند خود مخاطبان از این سخنان برداشت مورد نظرشان را داشته باشند.
** آیت الله جنتی از زحمات طاقت فرسای مذاكره كنندگان هسته ای قدردانی می كند
خاتمی همچنین گفت: آیت الله احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری، به بنده پیغام داد و خواست كه در نشست خبری بیان كنم كه ایشان از زحمات طاقت فرسای مذاكره كنندگان هسته ای تجلیل می كند.
وی ادامه داد: زحمت های مذاكره كنندگان هسته ای كشور كه به تعبیر رهبر معظم انقلاب عرق ریختند و زحمت كشیدند، جای انكار ندارد و رهبری نظام آن ها را امین نامیدند.
توافق جامع و نهایی هسته ای وین با عنوان شناخته شده و رسمی برنامه جامع اقدام مشترك یا برجام در راستای توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران و به دنبال تفاهم هستهای لوزان، در سهشنبه 23 تیر 1394 در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه 1+5 (شامل چین، فرانسه، روسیه، انگلستان، آمریكا و آلمان) منعقد شد.
ترامپ رئیس جمهوری آمریكا سه شنبه شب هفته گذشته، خروج آمریكا از توافق نامه هسته ایران و 1+5 و بازگرداندن تحریم ها علیه ایران را اعلام كرد.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز دقایقی پس از اعلام خروج آمریكا از برجام اعلام كرد كه به وزارت امور خارجه دستور داده است ظرف چند هفته آینده با كشورهای اروپایی و روسیه و چین، رایزنی و مذاكره كند و تنها اگر منافع ملت ایران تامین شود، در برجام خواهد ماند.
در پی نقض عهد و خروج غیر قانونی آمریكا از برجام، رئیس مجلس خبرگان رهبری با صدور بیانیه ای ضمن محكوم نمودن این اقدام عنوان كرد كه در مواردی خطوط قرمز مورد نظر رهبر معظم انقلاب در برجام رعایت نشده است؛ همچنین در این بیانیه با امضای آیت الله جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری از رئیس جمهور خواسته شده است، صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارتهای وارده در برجام كه به خاطر عدم رعایت خطوط قرمز ترسیمی توسط رهبر معظم انقلاب از جمله اخذ تضمین های لازم از 1+5 و نیز عدم رعایت اقدام متناظر و گام به گام، پدید آمد؛ از مردم عزیز ایران عذر خواهی كرده و تجربه توافق برجام را چراغ راه آینده قرار دهد.
** بگو مگوها تمام شود و با دلی پاك به استقبال رمضان برویم
وی در ادامه بیان كرد: لازم است با توجه به فرارسیدن ماه مبارك رمضان این بگو و مگوها تمام شود و همه با دلی پاك و بی كینه به استقبال این ماه مبارك برویم.
وی بیان كرد: به همه مردم اطمینان می دهم این كشور سامان دارد، بزرگی به نام رهبر معظم انقلاب در راس امور است، مسئولان سه قوه بارها ابراز كردند كه همراه با ولایت هستند، می خواهند همراهی كنند و نیت همراهی دارند، ممكن است در عمل نقدی بر آن ها وارد باشد اما باید مطمئن باشیم در این مساله كلیدی كشور با خرد جمعی كار پیش می رود.
** نقد ناپذیری به مصلحت نظام نیست
خاتمی گفت: نقد ناپذیری به مصلحت نظام و مسئولان نیست و باید فضای نقد در رابطه با همه مسائل كشور باز باشد، اجازه دهیم فقیهی همچون آیت الله جنتی اظهار نظر كند، شما هم نقد كنید، به نظر می رسد خفقان سیاسی به مصلحت كشور نیست، همه سلیقه ها باید در چارچوب دین و قانون نظرات خود را بیان كنند و این به مصلحت نظام است.
** انتقال سفارت آمریكا به قدس نشانگر عمق كینه دشمنان است
سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود به جنایت های رژیم صهیونیستی در فلسطین اشاره كرد و گفت: هفتادمین سال اشغال فلسطین كه به حق روز نكبت نام گرفته، همزمان شده با انتقال سفارت خانه آمریكا به قدس شریف و این شهر به عنوان مركز رژیم صهیونیستی معرفی شده است.
وی بیان كرد: اقدام تحریك آمیز رئیس جمهور آمریكا مبنی بر به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارتخانه خود به این شهر، فتنه ای جدید و نشانگر عمق كینه دشمنان علیه اسلام و مسلمین و تضییع حقوق مردم فلسطین است.
خاتمی افزود: مردم غیور فلسطین در برابر این جنایت به پا خاستند و اعتراض كردند و در سه روز گذشته ده ها تن كشته و دو هزار و 800 تن مجروح شدند، ما مجموع جنایات را محكوم و بیان می كنیم هر گامی كه اشغالگران در این عرصه بر می دارند یك گام به نابودی نزدیك می شوند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در 15 آذر سال گذشته اعلام كرد كه قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت می شناسد و با امضای نامه ای، دستور انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به قدس اشغالی را صادر كرد.
این تصمیم ترامپ با مخالفت جهانی روبه رو شد و مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در 30 آذر 1396 در جلسه ای اضطراری پیش نویس قطعنامه ای در مخالفت با تصمیم اخیر آمریكا درباره بیت المقدس را به رای گذاشت كه نمایندگان 128 كشور به قطعنامه مجمع علیه تصمیم آمریكا رای موافق و 9 كشور به آن رای مخالف دادند. 35 كشور رای ممتنع خود را به این قطعنامه اعلام كردند و 21 كشور نیز در رای گیری شركت نكردند.
با این حال، روز دوشنبه این هفته در اقدامی تحریك آمیز در مراسمی سفارت آمریكا از تل آویو به قدس اشغالی انتقال یافت.
** ملت عراق مردم سالاری را تقویت كنند
وی همچنین به موضوع برگزاری انتخابات پارلمان در كشور عراق نیز اشاره و بیان كرد: به مردم عراق به خاطر برگزاری اصل انتخابات فارغ از این كه چه گروه و چه جریانی در این كشور مسلط خواهد شد، تبریك می گوییم؛ نفس این مردم سالاری جای تبریك دارد و مردمی كه چند دهه زیر سلطه صدام خبیث بودند و مدتی هم گرفتار داعش جنایكار شدند، پای صندوق های رای رفتند و سرنوشت خود را رقم زدند، امید است مردم عراق با سازندگی كشور خود، بتوانند این مردم سالاری را تقویت و تحكیم كنند.
در چهارمین انتخابات پارلمانی عراق كه اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شد از 37 میلیون نفر جمعیت این كشور 24 میلیون واجد شرایط رای بودند كه بنا بر اعلام منابع رسمی دولتی 11 میلیون نفر در این رویداد مهم سیاسی شركت كردند.
** تبریك به مناسبت پیروزی جریان مقاومت در انتخابات لبنان
خاتمی گفت: موضوع دیگری كه جای تبریك دارد، پیروزی جریان مقاومت در لبنان در انتخابات پارلمانی این كشور است، باوجود تمام تلاش هایی كه آمریكا و رژیم صهیونیستی و عربستان به عنوان نوكر منطقه ای آمریكا انجام دادند، به فضل الهی این توطئه ها ناكام ماند و جریان مقاومت كه حزب الله بخشی از آن است پیروز شد، ما این پیروزی را به مردم لبنان و به رهبر مجاهد حزب الله، سید حسن نصرالله و به رئیس جمهور و رئیس مجلس لبنان تبریك می گوییم.
حزب الله لبنان و جنبش امل در انتخابات پارلمان این كشور كه 16 اردیبهشت برگزار شد از 128 كرسی به همراه متحدان خود موفق شدند 43 كرسی یعنی یك سوم بعلاوه یك كرسی پارلمان را به دست آورند.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری پیرامون برنامه های این نهاد نیز گفت: از نیمه دوم فروردین سال جاری تا كنون در كمیسیون ها و هیات اندیشه ورز هفت جلسه برگزار شد و در كارگروه های هیات اندیشه ورز نیز سه جلسه ترتیب یافت.
وی افزود: همچنین اعضای هیات اندیشه ورز 2 جلسه برای تدوین آیین نامه اجرایی، تعیین كارگروه ها و موضوعات و اولویت ها برگزار كردند.
وی ادامه داد: كمیسیون سیاسی و اجتماعی خبرگان رهبری نیز چهار جلسه با حضور مسئولان و كارشناسان كشور ترتیب داد و كمیسیون آیین نامه نیز، بررسی طرح های ارجاعی از اجلاس اسفندماه سال گذشته مجلس خبرگان رهبری را در دستور كار خود قرار داد.
خاتمی گفت: این گونه نیست كه مجلس خبرگان رهبری تنها در طول سال دو اجلاسیه رسمی داشته باشد، بلكه كمیسیون ها و بخش های مختلف این مجلس در طول سال فعال هستند و به انجام وظایف خود می پردازند.
7405/ 1175
قم - ایرنا - سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری گفت: بیانیه منتشر شده در خصوص برجام از سوی رئیس مجلس خبرگان رهبری بوده است و هیچ ارتباطی به مجلس خبرگان حتی هیات رئیسه این نهاد ندارد، این بیانیه با سربرگ رئیس و به امضای آیت الله جنتی رسیده است.