مقامات سعودی از سپتامبر سال گذشته در اقدامی كه بیشتر به آدم ربایی شبیه بود، شمار زیادی از مخالفان رژیم را زندانی كرده و با گذشت بیش از شش ماه هنوز تعداد بازداشت شدگان و اتهام های وارده به آنان به صورت رسمی اعلام نشده است .
گزارش های منتشره از داخل عربستان و اطلاعاتی كه خانواده های این افراد در اختیار رسانه ها قرار داده اند، نشان می دهد كه دستگیر شدگان بدون حكم یا احضار قضایی روانه زندان شده اند. آنها حتی بعد از بازداشت از ارتباط با خانواده خود یا داشتن وكیل مدافع محروم بوده اند.
بر اساس اعلام گروههای حقوق بشری، رژیم سعودی پنجشنبه گذشته اولین روز از ماه مبارك رمضان امسال هم اقدام به دستگیری 'محمد المحیسنی' امام جماعت 'مسجد الراجحی' و یكی از پسران وی كرد.
این گروهها همچنین اعلام كردند: مقامات امنیتی عربستان 5 تن از فعالان حقوق بشر این كشور از جمله سه زن را دستگیر و روانه زندان كردند. نام دستگیر شدگان 'محمد الربیعه'، 'ابراهیم المدیمیغ' ، 'لجین الهذلول'، 'عزیزه الیوسف' و 'ایمان النفجان' اعلام شده است .
زنانی كه بازداشت شده اند، پیشتر با برپایی كمپین هایی خواستار اعطای حق رانندگی به زنان و مسافرت بدون همراهی محارم شده بودند.
** مخالفان عادی سازی روابط با اسراییل، زندانی می شوند
عربستان در 56 سال گذشته به طور مخفیانه با رژیم صهیونیستی همكاری داشته و در حالی كه مایل بوده این روابط همچنان پنهان باقی بماند، اخیرا بنابر دلایلی كه در اختیار سعودی ها هم نبوده، این روابط فاش شده است .
متعاقب فاش شدن این روابط پنهانی، سخنان 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی كه فروردین ماه امسال از حق زندگی صهیونیست ها در سرزمینهای اشغالی فلسطین حمایت كرد، نقطه عطفی در روابط این دو رژیم بوجود آمد.
به دنبال عادی سازی روابط میان بن سلمان و سران رژیم صهیونیستی و فاش شدن روابط پنهانی بین این رژیم و كشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه امارات و عربستان، شمار زیادی از علما و روشنفكران در عربستان كه سالها فساد و اشغالگری رژیم صهیونیستی را محكوم كرده بودند، مخالفت خود را با عادی سازی روابط بین مقامات سعودی و رژیم صهیونیستی اعلام كردند و این امر سبب شد كه تعداد زیادی از روشنفكران ، علما و مبلغان توسط نیروهای امنیتی عربستان بازداشت شوند .
اخیرا وبگاه 'بازداشت شدگان سعودی' نقطه نظرات روشنفكران و علمای عربستان درباره فلسطین و محكوم كردن روابط سعودی و رژیم صهیونیستی را فاش كرده و نوشته است كه این روشنفكران بخاطر مخالفتشان با عادی سازی روابط با صهیونیست ها، بازداشت شده اند.
بنابر این گزارش، شیخ 'سلمان العوده' كه نهم سپتامبر 2017 بازداشت شد، معتقد است، اسرائیلی ها حق ندارند در سرزمین فلسطین سكنی گزینند، چون فلسطین سرزمین فلسطینی ها است.
'جمیل فارس' كه اواخر سپتامبر بازداشت شد نیز ضمن محكوم كردن عادی سازی روابط اعراب با اسراییل، گفت: اگر چه اكنون نمی توانیم با صهیونیست ها بجنگیم، ولی وسایل دیگری برای مبارزه با آنها در اختیار داریم و آن وحدت جهان اسلام علیه این رژیم اشغالگر است .
'عوض القرنی' كه همزمان با سلمان العوده بازداشت شد هم با اشاره به انتشار اخبار ارتباط میان آل سعود و صهیونیست ها تاكید كرد: اكنون سازشكاران و تسلیم شدگان كاملا رسوا شده اند.
'عبد العزیز الطریفی' یكی دیگر از بازداشت شدگان ماه سپتامبر در عربستان، رژیم صهیونیستی را اشغالگر یك كشور اسلامی توصیف كرد و گفت : كسانی كه فلسطین را فروختند، نمی توانند آن را فتح كنند . فتح فلسطین با دادن خون صورت می گیرد.
واقعیت این است كه آمریكا و رژیم صهیونیستی در طرحی موسوم به 'معامله قرن' سناریوهای بسیار خطرناكی را برای منطقه ترسیم كرده اند و بخشی از اجرای این طرح را بر عهده سعودی ها گذاشته اند.
ملاقات های اخیر بین مقامات اسرائیل و عربستان برای تكمیل این سناریوها است. 'دونالد ترامپ' با اعلام 'قدس' به عنوان پایتخت رسمی اسرائیل و انتقال سفارت این كشور، قدم اول این سناریو را برداشته است. طرح انتقال فلسطینی ها به اردن و تشكیل شهرك های جدید از دیگر بخش های خطرناك این معامله است، البته عربستان و اسرائیل موفق نخواهند شد، زیرا بیت المقدس به صورت رسمی از سوی جامعه بین الملل به عنوان شهر اشغال شده، معرفی گردید و اقدام اخیر ترامپ هم از سوی بسیاری از كشورها محكوم شده است.
از سوی دیگر مردم فلسطین با تظاهرات اخیر در نوار غزه، مخالفت خود را نشان داده و اعلام كرده اند كه این معامله هرگز اجرایی نخواهد شد و این بزرگ ترین نشانه از ناكامی عربستان در پیشبرد این سناریو محسوب می شود.
** حامیان قطر هم زندانی می شوند
عربستان میلیاردها دلار برای قملداد كردن این كشور به عنوان رهبر جهان عرب و اسلام هزینه كرده است. دعوت 'ملك سلمان' شاه سعودی از ترامپ برای حضور در ریاض و شركت در اجلاس سران عرب و مسلمان با هدف تقویت این خیال بود.
پرداخت 460 میلیارد دلار از سوی سلمان بن عبد العزیز به ترامپ به بهانه خرید سلاح برای این بود كه رئیس جمهوری آمریكا، عربستان را رهبر جهان عرب و اسلام معرفی و از اجرای قانونی كه عربستان را حامی تروریست های القاعده و حمله كنندگان به دو برج دوقلو معرفی كرده است، جلوگیری كند.
اوهام عربستان در رهبری جهان عرب و اسلام تاكنون باعث دخالت این رژیم در كشورهای عربی و اسلامی از جمله عراق ، سوریه ، لبنان و قطر شده است و اگر چه تاكنون نتایج این دخالت بیشتر تحقیر و شكست این رژیم بوده، اما مقامات آن همچنان این رویه را در دستور كار خود دارند و به آن عمل می كنند.
در آخرین مداخله جویی این كشور در امور داخلی دیگران، ریاض به همراه امارات ، بحرین و مصر از یك سال پیش با اتهام زنی به دولت قطر، روابط خود با این كشور را قطع كرده و تنها مرز زمینی قطر را هم به روی این كشور بسته است .
سعودی ها 13 شرط برای از سرگیری روابط با قطر اعلام كرده اند كه بخش عمده ای از این شروط ناقض حق حاكمیت این كشور تلقی می شود و مصداق بارز دخالت در امور داخلی آن محسوب می شود.
عربستان همواره تلاش داشته تا موضوع قطر را بسیار كوچك نشان دهد . محمد بن سلمان ولیعهد این كشور كه به مصر سفر كرده بود ، برای كم اهمیت نشان دادن اختلافات با قطر، ادعا كرد كه پرونده روابط با قطر را یكی از كارمندان وزارت خارجه عربستان پیگیری می كند و او فرصت پرداختن به این مسئله را ندارد.
با این وجود معلوم نیست چرا هر فردی كه در حمایت این كشور سخن بگوید و سیاست مداخله جویانه سعودی در امور داخلی همسایگان را به چالش بكشد، مغضوب و بلافاصله دستگیر می شود.
در این ارتباط علاوه بر دستگیری شماری از فعالان سیاسی و كنشگران اجتماعی كه درباره روابط با قطر اظهار نظر كرده بودند، دو تن از اساتید مشهور دانشگاه های این كشور هم وجود دارند كه به نظر می رسد بخشی از جرایم آنها حمایت از دولت قطر باشد.
روزنامه 'القدس العربی' چاپ لندن در این زمینه نوشت: یكی از این دستگیر شدگان سلمان العوده است كه چند ماه بعد از دستگیری هنوز محاكمه نشده و خانواده اش تا ماهها از او هیچ خبری نداشتند.
سلمان العوده متولد سال 1956(1335) دارای دكترای علوم اسلامی با گرایش های اسلامی اصلاح گرایانه است . وی چندین بار بعنوان اعتراض به بازداشت روشنفكران در عربستان، دستگیر و زندانی شده است .
وی از جمله پنج نفری بود كه نامه ای به 'عبدالله بن عبد العزیز' شاه سابق فرستادند و خواستار انجام اصلاحات در كشور شدند. او در سال 1994(1373 ) نیز دستگیر شده بود.
به گزارش القدس العربی با بیان اینكه همزمان با العوده ، عوض القرنی یكی دیگر از اساتید سرشناس دانشگاه های عربستان بازداشت شد، نوشت: دربار شاه عربستان با العوده و القرنی تماس گرفت و از آنها خواست نسبت به قطر موضع گیری و این كشور را محكوم كنند .
دو شیخ در پاسخ مخالفت خودر ا با درخواست دربار شاه اعلام كردند و تهدیدهای مقامات عربستان را در مورد بازداشت خود نادیده گرفتند و اعلام كردند كه نظرشان تغییر نمی كند و حاضرند به زندان بروند.
دولت عربستان طی دو سال گذشته كه روابط با قطر را قطع كرده، همچنین مانع از حضور عمره گزاران این كشور در مكه و مدینه به ویژه در دهه آخر ماه رمضان شده است .
سیاسی كردن اعمال حج یكی از انتقادهای مهمی است كه طی سال های اخیر رژیم سعودی به آن متهم شده است .
هیأت بین المللی نظارت بر اداره حرمین شریفین (حرمین واچ) كه اوایل سال جدید میلادی در مالزی بنیان نهاده شد، اخیرا گزارش داد: رژیم سعودی همچنان از اماكن و مشاعر مقدس مسلمانان برای اعمال فشار سیاسی علیه افراد و كشورهای اسلامی استفاده می كند.
كارشناسان مذهبی و ناظران سیاسی امور منطقه اعلام كرده اند: همكاری و مشاركت دولت ها و موسسات اسلامی برای اداره اماكن مقدس در عربستان ، بهترین شیوه برای مقابله با سیاسی كاری آل سعود در مراسم عمره و حج است .
به عقیده كارشناسان، این اقدام می تواند از بكارگیری اراضی مقدس و مناسك حج برای اهداف سیاسی و همچنین تكروی عربستان در مدیریت اماكن مقدس جلوگیری كند و موجب تضمین سلامت حجاج و عمره گزاران جهان اسلام خواهد بود.
خاورم**1508**1651
دوحه - ایرنا - امسال ماه رمضان در حالی در عربستان آغاز می شود كه تعداد زیادی از فعالان سیاسی، مبلغان اسلامی، استادان دانشگاه، روشنفكران، نویسندگان، اقتصاددانان، شعرا و روزنامه نگاران این كشور در زندان به سر می برند.