به گزارش ایرنا، بیانیه مشترك دو كشور نشان می دهد پكن و واشنگتن توافق كرده اند به جنگ تجاری خاتمه دهند و دیگر بر روی كالاهای یكدیگر تعرفه اعمال نكنند تفاهمی كه به اعتقاد كارشناسان به دلیل فعل و انفعالات صورت گرفته در برنامه های راهبردی اقتصادی چین و آمریكا و اقدامات متقابل دو كشور در این عرصه در چند ماه گذشته صورت گرفته است.
اقتصاد دنیا به اذعان رهبران كشورها در وضعیتی شكننده قرار دارد و هنوز بار سنگین بدهی ها و بحران ها را بردوش می كشد و شاید تاب و توان مقاومت در برابر جنگ تجاری چین و آمریكا، دو اقتصاد بزرگ جهان را نداشت.
آنچه مسلم است اینكه جنگ تجاری این دو كشور و همچنین اقدامات تلافی جویانه آنها علیه یكدیگر می توانست برای اقتصاد دنیا پیامدهای سنگین با خسارات فراوان به دنبال داشته باشد.
بعد از موضوع تعرفه های 150 میلیارد دلاری آمریكا بر روی كالاهای چین و تلافی جویی های پكن در بالا بردن تعرفه بر روی دهها قلم كالای آمریكایی، واشنگتن اعلام كرد كه به شركت های دولتی دستور داده است تا هفت سال با شركت مخابراتی 'زد تی یی' چین همكاری نداشته باشند.
'زد تی یی' بزرگترین سازنده تلفن های هوشمند دنیاست و روی نسل پنجم پرسرعت اینترنت كار می كند و چین نگران بود نرسیدن قطعات آمریكایی به این شركت این برنامه را مختل كند برای همین بود كه وزارت بازرگانی و شركت مذكور در روزهای اخیر بارها بیانیه هایی منتشر و به آمریكا گوشزد كردند كه این حركت به اقتصاد آن كشور هم لطمه خواهد زد.
اما كارشناسان معتقدند فشارهایی كه بعد از خروج آمریكا از برجام بر این كشور وارد شده است یكی از عوامل تن دادن واشنگتن به تفاهم با چین بوده است دنیا یك صدا خروج آمریكا از برجام را تقبیح و با ایران همراهی كرد و همین موضوع باعث شد تا واشنگتن كه در این محور تضعیف شده بود برای جبران آن مجبور شود به تفاهم اقتصادی با چین رضایت دهد به ویژه اینكه چین همواره در بحث برجام حامی ایران و مخالف و منتقد خروج آمریكا از برجام بود.
به هر حال گفت و گوهای چین و آمریكا اگرچه ممكن است اكنون در حوزه اقتصادی به یك تفاهم شكننده رسیده باشد اما دو كشور در مساله تایوان، منطقه خودمختار مسلمان نشین سین كیانگ و موضوع ارزش پول ملی چین هم درگیر شده اند.
آمریكا از رزمایش اخیر ارتش چین با آتش زنده در تنگه تایوان انتقاد كرده و از سوی دیگر هشدار داده است مقام های این كشور را در صورتی كه مشخص شود حقوق بشر را در سین كیانگ نقض كرده اند تحریم خواهد كرد.
همین اظهار نظر از سوی وزارت خارجه آمریكا باعث شد تا وزارت خارجه چین از واشنگتن بخواهد در مسایل داخلی پكن مداخله نكند.
'وی جیان گوا' معاون سابق نخست وزیر چین از دونالد ترامپ رییس جمهور آمریكا انتقاد كرده و او را به بی توجهی به منافع كشورها و مردم و تبعیض علیه سرمایه گذاران چینی متهم كرده بود كه می كوشد به تنش های تجاری دو جانبه دامن بزند.
وی افزود كه آمریكا در حال ایجاد اتحاد تجاری قوی تر با ژاپن و اتحادیه اروپاست تا جلوی رشد چین را بگیرد و مانع برتری اقتصادی این كشور شود.
'دونگ یان' رییس اداره تجارت بین الملل آكادمی علوم چین هم می گوید كه آمریكا بخش فن آوری ها و صنایع پیشرفته چین را هدف گرفته بود تا اقتصاد چین را فلج كند و این نقشه واشنگتن بسیار خطرناك بود.
تحلیلگران می گویند آمریكا پس از یكجانبه گرایی تجاری به بهانه حراست از امنیت كشور و منافع مردم آمریكا و حراست از فرصت های شغلی در حال فشار آوردن بیشتر به چین در عرصه تجاری بود.
اما بعد از چند ماه جنگ تجاری، 'لیو هه' نماینده ویژه رییس جمهوری چین در گفت و گوهای اقتصادی چین و آمریكا بعد از اخرین دور مذاكرات با آمریكا در واشنگتن اظهار كرد گفت و گوهای تجاری چین و آمریكا مثبت، عملی، سازنده و ثمربخش بوده و دو طرف به تفاهم رسیدند به جنگ تجاری و افزایش تعرفه بر كالاهای یكدیگر خاتمه دهند.
بر اساس این تفاهم چین و آمریكا همكاری تجاری در ابعاد انرژی، محصولات كشاورزی، پزشكی، محصولات با فناوری بالا و بانكداری را افزایش خواهند داد دو كشور همچنین توافق كرده اند كسری تجاری آمریكا نسبت به چین از طریق خرید كالا و خدمات را كاهش دهند.
افزایش صادرات محصولات كشاورزی و انرژی آمریكا به چین، تجارت محصولات صنعت ساخت و ساز و خدمات، حفاظت از حق مالكیت معنوی از دیگر توافق های دو كشور است.
آساق**231**1904**
پكن - ایرنا - به نظر می رسد سرانجام بعد از چند ماه جنگ تجاری چین و آمریكا، واشنگتن از ادامه رویارویی كوتاه آمده و با پكن به یك توافق نسبی رسیده است توافقی شكننده كه فشار جهان به آمریكا به دلیل سیاست های غلط این كشور از جمله خروج از برجام در اتخاذ آن بی تاثیر نیست.