به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «هوشنگ عشایری» عصر سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: با انعقاد این قراردادها از نوزدهم بهمن ماه پارسال، دولت اجرای طرح بازآفرینی شهری در كشور را به نسبت تعداد تعریف شده در استان ها آغاز كرده است.
وی اعلام كرد 21 محله در 21 شهر در برنامه احیای بافت های فرسوده وجود دارد تا پس از انتخاب توسعه گران بخش خصوصی، روند نوسازی آغاز شود.
براساس مطالعات شركت بازآفرینی شهری ایران، بیش از 140 هزار هكتار بافت فرسوده در 544 شهر كشور وجود دارد.
خوزستان با 9.59 درصد بیشترین سهم و زنجان با 0.57 درصد كمترین مساحت بافت فرسوده شهری را دارند.
عشایری كه مدیرعامل شركت بازآفرینی شهری است، رویكرد اصلی در برنامه ملی بازآفرینی شهری را محله محوری عنوان كرد و گفت: در احیای بافت های فرسوده شهری ابزار اصلی، مشاركت مردم و كنشگران شهری است و دولت به جای دخالت در حوزه ساخت وساز همانند مسكن مهر، در این زمینه فقط وظیفه تسهیل گری را برعهده دارد.
«دولت در نظر دارد سالیانه 1500میلیارد تومان برای تكمیل خدمات روبنایی و زیربنایی اختصاص دهد و مقرر شده است در صورتی كه شهرداری ها در ساخت 30 درصد معابر این بافت ها ورود كند دولت نیز 70 درصد كمك كند».
** معرفی 6 قطعه زمین از سوی وزارتخانه های نیرو و آموزش و پرورش
برای تسریع در نوسازی بافت های فرسوده و ناكارآمد شهری، همه وزارتخانه ها، موسسه ها و شركت های دولتی مكلف شدند نسبت به واگذاری رایگان زمین های در اختیار خود در محدوده ها و محله های دارای بافت فرسوده و ناكارآمد شهری به وزارت راه و شهرسازی اقدام كنند.
مدیرعامل شركت بازآفرینی شهری اعلام كرد: تاكنون وزارت نیرو و وزارت آموزش و پرورش هر كدام سه قطعه زمین برای اجرای این طرح به وزارت راه و شهرسازی معرفی كرده اند.
مدیرعامل بانك مسكن چندی پیش از پرداخت 30 درصد تسهیلات بانك مسكن به احیای بافت های فرسوده خبر داد.
عشایری افزود: قرار است از محل وجوه اداره شده به استناد تبصره 18 قانون بودجه سال 1397 و همچنین صندوق توسعه ملی معادل یك میلیارد دلار برای پرداخت تسهیلات 50 میلیون تومانی مشاركت در ساخت با نصف سود سپرده های بانكی به توسعه گران بخش خصوصی داده شود تا ساخت واحدها در 2 سال به پایان برسد.
به گفته وی، هدف اصلی از ارایه ابزارهای تشویقی در برنامه ملی بازآفرینی شهری این است كه هزینه تمام شده ساخت واحدهای مسكونی در این محله ها 20 تا 25 درصد كمتر از سایر مناطق شهری باشد.
** سوداگران در برنامه ملی بازآفرینی شهری جایی ندارند
معاون وزیر راه و شهرسازی بر جلوگیری از ورود سوداگران به حوزه ساخت و ساز مسكن در این بافت ها تاكید كرد و گفت: از آنجا كه در این طرح یارانه مستقیمی از سوی دولت برای ساخت مسكن داده نمیشود پس تقاضای كاذب حذف و از ورود سوداگران به این برنامه جلوگیری می شود.
وی یادآوری كرد: هزینه های انشعابات آب، برق و گاز و خدمات عمومی در این بافت ها 30 تا 40 درصد كمتر محاسبه می شود.
به گفته وی، باید محدوده های بافت های ناكارآمد شهری در كلانشهرها به تصویب ستاد ملی و شورای عالی معماری و شهرسازی برسد.
مدیرعامل شركت بازآفرینی شهری اضافه كرد: اكنون مناطق هدف شهر تهران در هفت منطقه 12،13،15،16،9،18 و 19 شناسایی شده و محدوده ای در دارآباد (منطقه1) و فرحزادی (منطقه2) بافت های ناكارآمد شهری است.
یكشنبه گذشته هیات وزیران بانك مركزی را موظف كرد پس از تصویب شورای عالی پول و اعتبار، نسبت به فراهم كردن تمهیدات لازم برای كاهش سود تسهیلات خرید مسكن (صندوق یكم) در بافتهای فرسوده و ناكارآمد شهری از هشت درصد به 6 درصد و كاهش مدت سپردهگذاری از 6ماه به پنج ماه و نیز افزایش دوره بازپرداخت از 12 سال به 15 سال اقدام كند.
این برنامه شامل طرحهای بازآفرینی شهری پایدار در محدوده زمین های دارای مالكیت خصوصی و دولتی است.
دولت برای ایجاد مشوق های لازم و تسهیل در فرآیند بازآفرینی شهری پایدار، همه دستگاه های عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار را موظف كرد دستكم 30درصد اعتبارات بودجه های سنواتی مربوط به فعالیت های خود در شهرها را به برنامه اجرایی بازآفرینی محدودهها و محله های هدف اختصاص دهند.
همچنین دولت میزان سقف تسهیلات مشاركت مدنی دوره ساخت و ودیعه اسكان موقت در اراضی مشمول این طرح را در كلانشهرها به ازای هر واحد مسكونی تولید شده به ترتیب 500 میلیون و 200 میلیون ریال و در سایر شهرها نیز سقف تسهیلات یاد شده را به ترتیب 400 میلیون و 150 میلیون ریال تعیین كرد.
اقتصام*1108*6984*1961*
تهران- ایرنا- معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: از بهمن ماه پارسال كه احیای بافت های فرسوده شهری كلید خورد، تاكنون 382 طرح ارایه خدمات زیربنایی و روبنایی برای احیای این بافت ها در حال اجراست.