۶ خرداد ۱۳۹۷، ۹:۴۵
کد خبر: 82926903
T T
۰ نفر
اروپا می خواهد مستقل از آمریكا باشد

تهران-ایرنا - كارشناس مسائل بین الملل ضمن استقبال از تلاش های اتحادیه اروپا برای حفظ برجام گفت: اروپایی ها برای نخستین بار در قرن اخیر می خواهند استقلال رای خود را در مواجهه با قوانین فرامرزی آمریكا نشان دهند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اتحادیه اروپا بعد از خروج آمریكا از برجام دور تازه ای از تلاش های دیپلماتیك برای حفظ این توافق آغاز كرده است. در همان لحظات اول بعد از اعلام ترامپ مبنی بر خروج آمریكا از توافق هسته ای فدریكا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاكید كرد كه اروپا از برجام دفاع می كند.
سران كشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه ، روسیه و چین به فراخور طی این مدت از توافق هسته ای دفاع كرده اند. در همین راستا میگل آریاس كانیته كمیسیونر انرژی اتحادیه اروپایی هفته گذشته به تهران سفر و در دیدار با مقامات ایرانی بر عزم اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته ای و تضمن منافع اقتصادی ایران تاكید كرد.
این در حالی است كه هفته گذشته هم گفت و گوهای كارشناسان ایران و اتحادیه اروپا برای تضمین منافع اقتصادی كشور كه ممكن است از بابت خروج آمریكا متوجه اقتصاد ایران شود و همچنین كمیسیون مشترك برجام به درخواست ایران در وین برگزار شد.
این اتفاقات در حالی رخ داده كه مقامات آمریكایی بر حملات لفظی خود علیه ایران و حتی متحدان خود افزوده اند و به دنبال این هستند كه با ایجاد فضای تردید و ابهام روابط تجاری و اقتصادی خارجی ایران را تحت تاثیر قرار دهند. این كه چرا اتحادیه اروپا با وجود پیوندهای ناگسستنی اقتصادی و امنیتی با آمریكا به دنبال حفظ توافق هسته ای و برجام است و نوع مواجهه ما با این تلاش ها چگونه باشد، سوالاتی است كه این روزها در محافل فكری و سیاسی كشور مطرح است.
بهرام امیراحمدیان استاد دانشگاه و كارشناس مسائل بین الملل درهمین زمینه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهارداشت: برجام آزمونی برای اروپا است كه آیا می تواند در فضای جدید بدون آمریكا و تحمیل اراده سیاسی آن ایفای نقش كند یا خیر.
وی با بیان این كه اروپا مدت هاست به دنبال استقلال از آمریكا است، افزود: اروپایی ها از نظر جغرافیایی كشورهای كوچكی هستند و ضروت داشتن سیستم دفاعی جمعی هم آنها را به نوعی به ناتو پیوند می زند.
كارشناس مسائل قفقاز و روسیه خاطرنشان كرد: در شرایط كنونی كه اقتصادهای پیشرفته ای در اروپا ایجاد شده و اتحادیه اروپا شكل گرفته است؛ آنها توانسته اند از نظر سیستم پولی و بانكی خود را مستقل كنند كه نكته بسیار مهمی است علاوه بر این اروپایی ها از مدتها پیش به دنبال تشكیل ارتش مشترك بوده اند هرچند این برنامه مسكوت بوده است.
امیر احمدیان با بیان این كه در دوران كنونی عمدتا مراودات اقتصادی كشورها را به هم پیوند می زند، افزود: حجم مراودات اقتصادی اروپا با ایران به هیچ وجه با حجم مراودات اقتصادی آ« با آمریكا قابل مقایسه نیست و اگر قرار باشد منافع اقتصادی آنها در صورت عدم تمكین از واشنگتن به خطر بیفتد طبیعی است از این كشور حمایت خواهند كرد.
وی ادامه داد: آمریكا به دنبال تسری قوانین داخلی خود به كشورهای دیگر است از سوی دیگر اجبار كشورها به تبعیت از قوانین داخلی یك كشور از نظر حقوقی توجیه ناپذیر است و در چنین شرایطی اروپا می خواهد برای نخستین بار در قرن اخیر استقلال رای خود را در مواجهه با چنین سیاستی نشان دهد.
كارشناس مسائل بین المللی همچنین گفت: نكته مهم این است كه ما باید در محیط خیلی متشنج به گونه ای رفتار كنیم اگر اروپا هم نتوانست مستقل از آمریكا عمل كند و ناگزیر از تبعیت از آن شد عكس العمل تندی نداشته باشیم.
امیر احمدیان تصریح كرد: افكار عمومی دنیا باید متوجه باشند كه آنچه ایران در فناوری هسته ای به كار می برد، صلح آمیزاست و آژانس بین المللی انرژی اتمی هم فعالیت های ایران را بارها تایید كرده است و ما فراتر از آن نرفته ایم و در این شرایط تهدید آمریكا و غرب به این كه غنی سازی را زیاد خواهیم كرد بهانه ای است دست آنها كه برخورد بدتری با ما داشته باشند.
وی ادامه داد: این كه اروپا می خواهد با ایران همكاری كند گام خیلی مثبتی است و ما باید از آن استقبال كنیم و اگر آنها امروز حاضر شدند با ما صحبت كنند نتیجه اقدامات دیپلماتیك ایران در حل مسئله هسته ای و از نتایج برجام است.
امیراحمدیان اضافه كرد: نباید فراموش كنیم كه اروپایی ها زمانی اقدامات تنبیهی علیه ایران انجام دادند و در شورای امنیت سازمان ملل هم فشارها علیه ایران را تسهیل كردند و حتی روسیه و چین هم به آن رای مثبت دادند. در حالی كه روسیه، چین، فرانسه و انگلیس می خواهند با ما همكاری كنند.
وی با تاكید بر این كه دیپلمات های ایرانی از كیان و منافع ملی دفاع می كنند، گفت: منفی پراكنی و ایجاد یاس و ناامیدی در مردم باعث می شود بیش از آن كه تحریم ها به طور مستقیم بر ما اثر گذار باشد ابعاد روانی آن بر كشور آسیب بزند .
كارشناس مسائل بین المللی خاطرنشان كرد: فضای روانی در داخل كشور ممكن است به احتكار، گرانی، بورس بازی و دلال بازی منجر شود كه رسانه ها در مورد آگاهی بخشی به افكار عمومی رسالت دارند.
امیر احمدیان همچنین گفت: حتی اگر اروپایی ها در نهایت نتوانستند منافع ما را از برجام تضمین و حمایت كنند، دنیا به آخر نرسیده است.
وی یادآور شد: در دوره مصدق نیز توانستیم كشور را بدون نفت اداره كنیم الان كه اقتصاد بسیار بزرگ تر شده و با وجود پیشرفت های صنعتی، علمی و فنی می توانیم كشور را اداره كنیم.
این استاد دانشگاه، پرهیز از منفی بافی در فضای سیاسی و رسانه ای كشور را ضروری دانست و اظهارداشت: دولت جدا از ملت ایران و نظام نیست؛ حكومت متشكل از قوای سه گانه مقننه، قضاییه و مجریه است ولی باید بدانیم كه این قوه مجریه است كه با جهان بین الملل ارتباط برقرار می كند و نه قوای دیگر.
وی تصریح كرد: ما باید دولت را نماینده كل حكومت ایران بدانیم، این كه برخی دولت را انتزاعی می بینند و هر شكست برای دولت را پیروزی خود تلقی می كنند بدترین نوع تفكر است.
كارشناس مسائل بین الملل اضافه كرد: عده ای منافع خود را منافع عمومی تصور می كنند البته سوء نیت هم ندارند، اما منافع ملی را در منافع خود مستتر می بینند.
امیراحمدیان با یادآوری تاكیدات امام راحل و رهبر معظم انقلاب بر وحدت طیف ها و گروه های سیاسی اظهار داشت: ضرورت شرایط نوین این است كه همه نیروها با وجود اختلافات به عنوان تیم ملی حركت و یكدل و یك زبان برای فایق آمدن بر شرایط تلاش كنند.
وی تصریح كرد: این كه هر طیف و جناحی بخواهد اهداف خود را پیگیری كند، كشور با مشكل مواجه می شود ، تاكید رهبرمعظم انقلاب هم همین نكته بود.
وی همچنین درباره موضع گیری های اخیر روسیه گفت: این كشور به طور روشن و واضح نشان داده كه در تمام دوره ها - حتی قبل از فروپاشی شوروی به عنوان یك كشور بدنبال تامین منافع خود است.
كارشناس مسائل روسیه و قفقاز اضافه كرد: در حقیقت روسیه بدنبال برد- برد است ولی مفهوم آن 50- 50نیست بلكه مفهوم این است كه اكثر منافع به سمت روسیه باشد و ما باید این نكته را مد نظر داشته باشیم كه با چنین دولتی همسایه هستیم و فكر نكنیم منافع ما را به منافع خود ترجیح می دهد.
امیر احمدیان یادآورشد: اگر نگاهی به سیاست خارجی روسیه كه 2018 بنیاد شورای روابط بین الملل روسیه نوشته بیندازیم، متوجه می شویم كه آنها ایران را آن طور نمی بینند كه ما این كشور را می بینیم. آنها بدنبال تامین منافع خود هستند و این منافع را از هر طریقی به دست می آورند و بنابر این ما نباید در روابط با روسیه احساسی برخورد كنیم.
سیام**2021**1336
۰ نفر