به گزارش روز دوشنبه ایرنا، مردم پاكستان امروز و با وجود حال و هوای داغ سیاسی و انتخاباتی این كشور، در بسیاری از شهرها از جمله اسلام آباد، راولپندی، لاهور و كراچی بیستمین سالروز آزمایش هسته ای خود را گرامی داشته و در آیین های مختلف به این مناسبت به برگزاری جشن و سردادن سرود ملی كشور خود پرداختند.
وزارت خارجه پاكستان نیز با انتشار بیانیه مطبوعاتی، بر تعهد دولت این كشور بر عدم تكثیر سلاح هسته ای، گسترش صلح جهانی و ثبات استراتژیك و راهبردی منطقه تاكید كرد.
'محمد فیصل'سخنگوی وزارت امور خارجه پاكستان نیز در بیستمین سالگرد آزمایش هستهای ۲۸ می ۱۹۹۸ تاكید كرد كه آزمایش بمبهای اتمی شانس داشتن آسیای جنوبی بدون سلاح را از بین برد.
وی گفت كه به دلیل سیاست های خصومت آمیز هند، 20 سال قبل پاكستان مجبور به آزمایش سلاح اتمی شد و در واكنش به موضع خصومتآمیز همسایهاش مجبور به اتخاذ این تصمیم برای دفاع از خود شد.
وی افزود:متاسفانه چنین اقداماتی به چشمانداز آسیای جنوبیِ بدون سلاح هستهای پایان میدهد اما این هدفی است كه پاكستان فعالانه آن را دنبال میكند.
'شاهد خاقان عباسی' نخست وزیر پاكستان نیز با انتشار پیام تبریك به مناسبت فرا رسیدن 'یوم تكبیر'گفت كه گرامیداشت این روز، فرصتی برای ملت فراهم می كند تا دفاع از كشور و همبستگی ملی را تقویت كند.
نگاهی به رویدادهای توسعه صنعت هسته ای پاكستان كه «كمیسیون انرژی اتمی پاكستان» در سال 1955 راه اندازی شد و برگزاری گردهمایی دانشمندان ارشد هسته ای پاكستان در شهر «مولتان» از سوی «ذوالفقار علی بوتو» نخست وزیر وقت پاكستان در سال 1988 و صدور دستور ساخت بمب اتمی به آنان، بیانگر عزم این كشور برای گسترش روند دفاعی خود از سال های دور است.
بر اساس اسناد تاریخی، سال 1992 'شهریار خان' وزیر وقت امور خارجه پاكستان اعلام كرد كه كشورش قطعات مورد نیاز برای ساخت حداقل یك بمب هسته ای را در اختیار دارد و بیست و هشتم ماه 'می' 1998، دولت پاكستان نخستین آزمایش هسته ای خود را در «چاگای هیلز»(28) واقع در صحرای بلوچستان با موفقیت انجام داد.
بر طبق نظر دانشمندان امریكایی، میزان شدت انفجار بین 8.4 تا 9.4«مگنی تود (واحد سنجش انفجار هسته ای) قدرت داشت و خبرگزاری ها آن را بین 8 تا 17 كیلو تی. ان. تی مخابره كردند.
پاكستان دو روز پس از آن، انفجار دوم را انجام داد، كه قدرت آن 3.4 مگنی تود» بود و متعاقب آن عبدالقدیر خان به صراحت اعلام كرد كه انفجار بر اساس شكافت هسته ای آزمایش شده و هیچ گونه ارتباطی به نیروگاه های حرارتی ندارد.
ژوئن سال 2000 نیز، «نیروگاه برق هسته ای 300 مگاواتی چاشما»كه دارای یك راكتور آب فشار بود، از سوی دو شركت «همكاری هسته ای ملی چین» وارد مدار شد.
'محمد نواز شریف'رهبر كنونی حزب مسلم لیگ پاكستان شاخه نواز، در زمان آزمایش هسته ای این كشور عنوان نخست وزیری را برعهده داشت.
نواز شریف در دوران رقابت های انتخاباتی خود بارها به عزم و تعهد دولت گذشته خود برای انجام آزمایش هسته ای در راستای خنثی شدن فشارها بر كشورش تاكید كرده بود.
نواز شریف در آن زمان گفته بود كه پیش از آزمایش هسته ای، بیل كلینتون رییس جمهوری وقت آمریكا به وی پیشنهاد كرده در قبال صرفنظر از انجام آزمایش هسته ای، از واشنگتن هر میزان كمك مالی تقاضا كند دریافت خواهد كرد، اما وی پیشنهادهای آمریكا را رد كرده است.
پاكستان پس از انجام آزمایش موفقیت آمیز هسته ای، به عنوان هفتمین قدرت اتمی جهان و نخستین كشور اسلامی دارای قدرت هسته ای در جهان شناخته شد.
به گزارش رسانه های محلی، مردم پاكستان پس از آزمایش هسته ای این كشور متحمل تحریم های سنگین اقتصادی از سوی جامعه بین المللی شدند، با این حال بر مواضع خود پایدار بوده و آزمایش هسته ای را موضوع مهم و بازدارنده در مقوله دفاع ملی اعلام كردند.
روزنامه اردو زبان ˈجنگˈ چاپ اسلام آباد پنج سال پیش در گزارشی درباره سالروز آزمایش هسته ای پاكستان نوشت:'گوهر ایوب خان' وزیر وقت امور خارجه دولت نواز شریف نخست وزیر پیشین پاكستان در روز 15 می 1998درست 13 روز قبل از انجام آزمایش هسته ای برای اطلاع به كشورهای همسایه به صورت پنهانی به چند كشور منطقه سفر كرد.
درادامه این مطلب اضافه شده است گوهر ایوب خان با سفر به كشورهای منطقه، مقام های عالی رتبه این كشورها را از تصمیم پاكستان برای انجام آزمایش هسته ای مطلع كرد.
پاكستان درحالی بیستمین سالگرد دستیابی به سلاح هسته ای را جشن می گیرد كه به ویژه در دو سه سال اخیر ، چه در پایان دولت باراك اوباما و چه در دولت دونالد ترامپ، با فشارهای شدید آمریكا برای كنترل و محدود كردن توان هسته ای نظامی خود مواجه بوده است.
برخی مقامات آمریكا نسبت به رشد سریع زرادخانه های هسته ای پاكستان ابراز نگرانی كرده و گفته اند كه با توجه به حضور گروه های شبه نظامی و تروریستی در پاكستان، دارایی های هسته ای این كشور از امنیت كافی برخوردار نیست.
برخی موسسات تحقیقاتی بین المللی نیز در گزارش های خود اعلام كرده اند كه پاكستان با شتاب زیاد در حال افزایش سلاح های هسته ای خود است و می تواند تا 15 سال آینده، بعد از آمریكا و روسیه، به سومین قدرت هسته ای جهان تبدیل شود. گزارش این موسسه های بین المللی حاكی است كه پاكستان حدود 120 كلاهك هسته ای در اختیار دارد.
پاكستان ضمن واكنش شدید به هرگونه درخواست از این كشور برای محدود كردن توانمندی های هسته ای خود، بارها اعلام كرده است كه سلاح هسته ای را به عنوان یك عامل بازدارنده در برابر تهدیدهای احتمالی از سوی هند نیاز دارد.
پاكستان مدعی است كه هند مواد لازم را برای ساخت 'دو هزار و 600 بمب هسته ای' در اختیار دارد.
به گفته مقامات رسمی پاكستان، هند در میان كشورهای صاحب سلاح هسته ای جهان، سریع ترین رشد را در ساخت این سلاح ها دارد و این امر یك نگرانی جدی برای ثبات راهبردی در جنوب آسیا و همچنین برای امنیت ملی پاكستان محسوب می شود.
توان نظامی بالای ارتش پاكستان در میان كشورهای مسلمان و منطقه باعث شده تا این كشور در صدر فهرست ائتلاف نظامی خودساخته عربستان قرار گیرد. در ماه ها و سال های اخیر، بارها گزارش هایی درباره چشم دوختن عربستان به سلاح های هسته ای پاكستان مطرح شده اما این موضوع هربار از سوی مقامات پاكستان به شدت تكذیب شده است. كارشناسان مسائل هسته ای نیز معتقدند كه عربستان از زیرساخت های لازم برای در اختیار داشتن سلاح های هسته ای برخوردار نیست.
به هرحال، عربستان حتی اگر به سلاح هسته ای پاكستان هم چشم داشتی نداشته باشد، توان بالای نظامی ارتش پاكستان به عنوان كشوری كه به ویژه در سال های اخیر و به واسطه برخی بده بستان ها، حرف شنوی خوبی از ریاض داشته، یكی از عوامل مهم تمایل ریاض داشتن روابط نزدیك با اسلام آباد است.
پاكستان دو سال پیش، در اقدامی رقابتی با هند، رسما خواستار ملحق شدن به گروه تامین كنندگان مواد هسته ای شد. هند هم به دنبال ملحق شدن به این گروه است اما هیچ یك از این دو كشور، معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان.پی.تی) را به عنوان یكی از پیش نیازهای پیوستن به گروه تامین كنندگان مواد هسته ای، امضا نكرده اند و تاكنون نتوانسته اند به گروه تامین كنندگان مواد هسته ای ملحق شوند.
پاكستان و هند هر سال تعدادی موشك بالستیك جدید با قابلیت های بالا از جمله با قابلیت حمل كلاهك های هسته ای آزمایش می كنند و تنش های سیاسی كهنه میان او دو كشور همسایه، موجب تشدید رقابت تسلیحاتی در جنوب آسیا شده است.
دولت پاكستان بارها اعلام كرده است كه استفاده از فناوری هسته ای در راستای صلح ،پیشرفت و رونق همه جانبه این كشوراست.
فناوری هسته ای در زمینه های پزشكی ،بهداشت، كشاورزی، صنعت، حفظ مواد غذایی، مدیریت آب و تولید برق كاربرد دارد.
همچنین پاكستان اعلام كرده است كه به عنوان یكی از كشورهایی كه از تغییرات آب و هوایی آسیب های زیاد دیده است، در نظر دارد تا ظرفیت تولید برق هسته ای خود را تا سال 2050 به چهار هزار و 50 مگاوات به عنوان جایگزین پاك و مقرون به صرفه سوخت فسیلی افزایش دهد.
اسلام آباد همچنین به دنبال گسترش همكاری بین المللی در صنعت انرژی هسته ای در راستای برآوردن نیازهای مشروع توسعه اقتصادی و اجتماعی مردم خود است.
آساق*274*6125**1600*1337
اسلام آباد- ایرنا - مردم پاكستان امروز 28 ماه می 2018 (هفتم خرداد) بیستمین سالروز آزمایش هسته ای این كشور را با عنوان ˈیوم تكبیرˈ، به صورت گسترده و ملی گرامی داشتند.