۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۳۶
کد خبر: 82928245
T T
۰ نفر

تابستان با طعم بی برقی و اعتراض در عراق

۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۳۶
کد خبر: 82928245
تابستان با طعم بی برقی و اعتراض در عراق

بغداد - ایرنا - بحران برق در اكثر استان های عراق همزمان با ماه مبارك رمضان و شروع تابستان بسیار گرم و دوره امتحانات پایان سال مقاطع تحصیلی، امسال نیز در این كشور تكرار شده است.

به گزارش ایرنا، در چند روز گذشته مردم در چند شهر در مركز و جنوب عراق در اعتراض به بی برقی های طولانی مدت، دست به تجمع و تظاهرات برای حل این بحران در شهرهای مختلف زدند.
چند روز پیش در استان كربلا، قطعی برق شهری به مدت طولانی، مردم را به خیابان ها كشاند و منجر به تظاهرات اعتراضی شد.
تظاهركنندگان در اعتراض به قطعی مداوم برق، ابتدا در برابر استانداری كربلا تجمع كردند و پس از عدم پاسخ گویی مسوولان، به سمت خانه 'عقیل الطحیلی' استاندار این استان رفته و تجمع كردند.
تظاهر كنندگان عراقی خواستار ایجاد راهكارهای مناسب برای بهبود برق رسانی شهری شدند.
در این تجمع به دلیل اقدامات آشوبگرانه برخی افراد، پلیس مداخله و چند تن را دستگیر كرد.
دانشجویان دانشگاه استان كربلا نیز در اعتراض به دستگیری هم دانشگاهی های خود در مقابل این دانشگاه تظاهرات كردند و خواستار آزادی آنها شدند.
'رضا السیلاوی' رئیس شورای نیروی استان كربلا با اشاره به احتمال قطعی برق در سراسر عراق گفت: هر ساله در فصل تابستان وضعیت برق رسانی در استان كربلا به همین صورت بوده و تاكنون اقدامی برای تامین انرژی برق و رفع این مشكل انجام نشده است .
در استان نجف نیز جمعه گذشته مردم در اعتراض به قطعی پی در پی برق تظاهرات كردند و خواستار بهبود برق رسانی شدند.
در استان 'ذی قار' نیز صدها تن از ساكنان استان پنجشنبه گذشته به دلیل قطعی بیش از حد برق شهری تظاهرات كردند و خطاب به استانداری این استان تهدید كردند كه در صورت ادامه بحران برق، به تظاهرات خود ادامه خواهند داد.
همچنین در پی قطعی برق شهری در استان 'دیالی'، 'علی الدیانی' استاندار این استان چهارشنبه گذشته گفت: وزارت نیروی عراق متعهد شده كه در 24 ساعت آینده نیروگاه های برق رسان استان را با 50 تا 100 مگاوات بیشتر تغذیه كنند كه بخش اعظم آن به بخش تصفیه آب استان تعلق خواهد گرفت.
اداره برق شمال استان 'بصره' نیز در روز جمعه دلیل قطعی برق شهرستان الزبیر را آتش گرفتن كابل ها دانست كه به منظور سرقت آن به دست اشخاص ناشناس، صورت گرفته است.
اداره كل برق استان 'صلاح الدین' نیز جمعه گذشته از قطعی كامل برق شهری در برخی شهرهای تابع این استان (تكریت، بیجی و الحویجه) خبر داد و دلیل این قطعی را حمله تروریستی 'داعش' به دو خط انتقال برق در شهر الحویجه عنوان كرد.
مشكلات و اعتراضات مربوط به كمبود برق در سال 2015 و 2016 به اعتراضات گسترده و سراسری در عراق علیه دولت این كشور تبدیل شد.
در همین حال هیات دولت عراق پنجشنبه گذشته به ریاست 'حیدر العبادی' نخست وزیر یك جلسه اضطراری در مورد بحران برق رسانی به شهروندان در استان های مختلف برگزار كرد كه راهكارهایی برای رفع این بحران و مجازات مقصرین این وضعیت تصمیم گیری و نسبت به حل این مشكلات در چند روز آینده وعده داده شد.
همچنین به گفته ساكنین برخی مناطق بغداد، در تابستان امسال یك ساعت برق شهری در برابر 4 تا 5 ساعت قطعی برق است كه در ایام ماه مبارك رمضان و گرمای شدید دما، طاقت فرسا است.
ابعاد اقتصادی، اجتماعی و روانی این امر بویژه با درنظر گرفتن هزینه بالای اشتراك در ژنراتورهای خصوصی (مولد) مستقر در محله ها، بیشتر قابل لمس است.
یك اشتراك 24 ساعته برای 10 آمپر كه در كنار سایر وسایل معمول منزل، امكان روشن كردن یك كولر گازی را نیز فراهم می كند، ماهانه 160 هزار دینار ( 135 دلار) هزینه دارد كه در جامعه فقیر با 40 درصد بیكاری عراق، برای اغلب خانواده ها حتی در برخی مناطق بغداد قابل پرداخت نیست.
این امر به معنای تحمل خاموشی چندین ساعته در بسیاری از مناطق و میلیون ها خانوار عراقی است.
در برخی مناطق فقیرنشین بغداد از جمله 'شهرك صدر' در چند روز اخیر برخی شهروندان در اقدامی نمادین، لوازم برقی خود از جمله یخچال، تلویزیون، كولر و... را از خانه ها بیرون آورده و در كوچه رها كردند، با این پیام كه توزیع نامناسب برق سبب شده این وسایل دیگر مورد نیاز آنها نباشد.
برخی رسانه های محلی دلیل قطعی گسترده در شهرهای عراق را فساد موجود در بخش های دولتی مربوط دانسته و اعلام كردند: مردم عراق بیش از 14 سال است كه از بحران برق رنج می برند و این درحالی است كه طی این مدت بیش از 41 میلیارد دلار برای این امر هزینه شده است.
میزان كنونی تولید برق در عراق 12 هزار مگاوات در ساعت است. مصرف در اوج گرما (تابستان) به 21 هزار مگاوات می رسد.
طی چند سال گذشته دولت برنامه ای تدوین كرده كه براساس آن كمبود برق از طریق سرمایه گذاری در تولید و یا خرید از كشورهای همسایه تامین شود.
بر اساس یك برنامه پنج ساله قرار بود تا سال 2018 نه تنها مشكل كمبود برق در عراق بر طرف شود، بلكه مازاد آن نیز به سوریه، اردن، مصر و شمال آفریقا صادر شود.
عراق در حال حاضر حدود یك هزار و 200 مگاوات برق از ایران وارد می كند و ایران تنها صادر كننده برق به این كشور محسوب می شود.
خاورم*4*380**1651