۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۸:۱۹
کد خبر: 82928559
T T
۰ نفر

آرزوی قدیمی ترین جراح یزد، ترقی ایران است

۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۸:۱۹
کد خبر: 82928559
آرزوی قدیمی ترین جراح یزد، ترقی ایران است

یزد- ایرنا- سرزنده، استوار، بی ریا و ساده با لباس سفید پزشكی در اتاقش نشسته بود، این ساده ترین توصیفی است كه می شود از او گفت.

در كوتاه ترین زمان ممكن، قرارها گذاشته شد و توانستیم او را در اتاقش ملاقات كنیم، ما را با روی باز پذیرفت و به شوخی گفت 'شما خبرنگاران اینجا چه می كنید!'.
وقتی وارد اتاقش شدیم باورمان نشد پزشكی با این آوازه و شهرت، در این اتاق ساده و كوچك مستقر شده و امورات یكی از مجهزترین و بزرگترین بیمارست های كشور را اداره می كند.
یك اتاق تقریبا 2 در سه با یك قفسه كوچك كتابخانه، یك میز و چند صندلی ساده، بدون تزئینات و رنگ و لعاب! و این، همه آن فضایی بود كه یكی از نخستین جراحان استان یزد با كوله باری از افتخارات پزشكی و خوش نامی در میان مردم، در آن مستقر بود.
وقتی از سن و سابقه پزشكی و جراحی اش پرسیدیم گفت 87 سال دارد و نزدیك به نیم قرن است كه در رشته پر مشغله و حساس پزشكی، فعالیت می كند.
دكتر 'حاجب مرتاض'، پزشكی مردمی، حاذق و میهن دوست كه با وجود پیشنهادات و درخواستهای خارجی، ماندن در ایران و استان یزد و خدمت به هموطنان را بر رفتن، ترجیح داد.
وی می گوید: آرزوی بزرگ و شخصی من، آبادی ایران است، دوست دارم كشورم ترقی كند و جایگاه اصلی خود را كه سزاوار آن است به دست آورد.
دكتر حاجب مرتاض فرزند میرزا عزیزالله در سال 1310 در یزد به دنیا آمد، الگوی دوره تحصیلش، عمویش دكتر روحی بود، او در سال 1329 در رشته پزشكی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل می شود.
در سال 1335 به دلیل علاقه زیاد به كمك به همنوع، رشته جراحی عمومی را برای تخصص انتخاب می كند و در سال 1343 برای گذراندن دوره های آموزشی به انگلیس و آمریكا می رود و اواخر سال 1343 به یزد باز می گردد.
'بانك خون' برای نخستین بار در استان به همت و تلاش دكتر مرتاض راه اندازی شد.
با تلاش و پشتكار دكتر مرتاض، یزد به قطب درمان جنوب و جنوب شرق كشور تبدیل شد و در همان سالها بخش درمانی 'مراد' با 160 تختخواب در یزد راه اندازی شد.
'مدیریت بیمارستان گودرز، ساخت زایشگاه لعل فیروز با 150 تخت، افتتاح دانشكده پزشكی دانشگاه آزاد و افتتاح بیمارستان مرتاض در سال 1382 ' از سوابق كاری دكتر حاجب مرتاض در استان یزد است .
این دكتر حاذق، دوران دانشجویی خود را زیر نظر پروفسور یحیی عدل، پدر جراحی ایران و دوران آموزش جراحی را در بیمارستان سینا پشت سر گذاشت.
وی در همان سالها، تكنیك جراحی استخوان مدرن و جراحی عمومی را در خارج از كشور فرا گرفت و فعالیت خود را در بیمارستان قدیمی گودرز با 6 تختخواب آغاز كرد و در طول 27 سال فعالیت در این بیمارستان، تعداد تخت ها را به عدد 250 افزایش داد.
پس از نزدیك به سه دهه فعالیت در بیمارستان گودرز، بدون آنكه خودش مایل باشد عذرش را خواستند و او از این بیمارستان رفت.
وقتی در رابطه با علت رفتنش از وی پرسیدیم فقط یك جمله گفت: 'علت رفتنم را مردم می دانند و نیازی به گفتن نیست!'
او بیمارستان گودرز را به دیگری تحویل داد و این آغازی بر یك تحول بزرگ عمرانی در بخش پزشكی استان بود یعنی اندیشه ساخت یكی از بزرگ ترین و مجهزترین بیمارستان های كشور در استان یزد.
در سال 1370 كلنگ احداث بیمارستان مرتاض به دست 'پروفسور عدل' به زمین زده شد، بیمارستانی كه نمونه كوچكی از بیمارستان ‌های مجهز دنیاست.
بیمارستان مرتاض كه حالا نه در استان یزد بلكه در سطح كشور پر آوازه شده در زمینی به مساحت 15 هزار متر مربع و زیر بنای 16 هزار متر مربع و در 5 طبقه ساخته و در سال 1382 افتتاح شد.
دكتر مرتاض در پاسخ به این پرسش كه چرا 12 سال طول كشید تا این بیمارستان ساخته شود باز هم بنا به مصلحت، حاضر به پاسخگویی نشد و ترجیح داد در این زمینه هم چیزی نگوید.
ساخت بیمارستان مرتاض موجب شد تا دكتر حاجب مرتاض بعنوان كارآفرین نمونه در نظام سلامت ایران معرفی شود زیرا در یك زمان، 570 نفر در این مركز درمانی تازه ساز مشغول بكار شدند.
دكتر مرتاض از سوی انجمن علمی جراحان عمومی ایران بعنوان جراح پیشكسوت در سال 90 انتخاب شد.
ساخت زایشگاه لعل فیروز با 40 تختخواب در سال 1350، افتتاح بخش مدرن و مجهز مركز درمانی 'مراد' با 160 تختخواب در سال 1355 و راه اندازی بیمارستان گودرز یزد با 60 تختخواب در سال 1340 بخشی از افتخارت این پزشك نام آشنا و مردمی است.
وی می گوید: در سال 1329 كه وارد دانشگاه پزشكی تهران شدم تعداد كل داوطلبان آزمون سراسری در این رشته، فقط یكهزارو 500نفر بود و من رتبه 19 این آزمون را به دست آوردم.
وی كه خود چند سالیست بعلت كهولت سن، عمل جراحی را كنار گذاشته می گوید: در بیمارستان تحت نظر وی، روزانه 40 عمل جراحی كوچك و بزرگ انجام می شود.
وی تعداد تخت های بیمارستان را 150 عدد بیان كرد و گفت: 144 پزشك، 17 فوق تخصص و 113 متخصص با این بیمارستان همكاری دارند، ضمن آنكه مجموع پرسنل بیمارستان 630 نفر هستند.

***انجام 143 هزار عمل جراحی توسط دكتر مرتاض
دكتر مرتاض می گوید: طی نزدیك به 50 سال فعالیت پزشكی، 143 هزار عمل جراحی انجام داده كه سرشار از خاطرات خوش و البته كمی هم خاطرات ناخوش همراه بوده است.
وی اظهار می دارد: بهترین سرمایه پزشكی من، شادی و دعاگویی كسانی است كه 30 سال قبل، آنها را جراحی كردم و حالا وقتی آنها را می بینم خوشحال می شوم.
وی تجهیزات و امكانات فعلی پزشكی را را قابل قیاس با چند دهه قبل ندانست و افزود: در آن سالها از دستگاههای پیشرفته امروزی خبری نبود.

***نصب دستگاه ام. آر. آی در بیمارستان مرتاض تا یك ماه آینده
رییس بیمارستان مرتاض از تجهیز این مركز درمانی به تمام دستگاههای پیشرفته پزشكی خبر داد و گفت: تنها كمبود موجود، نبود دستگاه ام.آر.آی بود كه از آلمان خریداری شده و تا یك ماه آینده در بیمارستان نصب خواهد شد.

*** هزینه های پزشكی مرتاض، همانند دیگر مراكز درمانی خصوصی است
وی اظهار می دارد: بر خلاف تصور عامه كه فكر می كنند بیمارستان مرتاض بعلت معروفیت و خوش نامی، هزینه های بیشتری نسبت به دیگر مراكز درمانی خصوصی دریافت می كند، باید بگویم میان هزینه های درمانی این بیمارستان با دیگر مراكز درمانی خصوصی در استان یزد، هیچ تفاوتی نیست.

*** هدیه یك دستگاه مجهز پزشكی به بیمارستان افشار یزد توسط همسر دكتر مرتاض
دكتر مرتاض، چهار فرزند دختر و پسر تربیت كرده كه یك دختر و پسر پزشك و متخصص و 2 نفر دیگر هم مهندس هستند.
همسر این پزشك مشهور و مردمی هم در زمره خیرین استان محسوب می شود و خرید یك دستگاه مجهز پزشكی برای بیمارستان افشار یزد از جمله فعالیت های خیری وی بوده است.

***یزدی ها قدرشناس هستند
وی با بیان اینكه به همه آرزوهای خود دست یافته ام، مردم یزد را مردمانی شریف و حق شناس دانست و گفت: در خارج از كشور، اگر بیماری را معالجه كنی بعد از آن دیگر تحویلت نمی گیرد! چون آن را وظیفه تو می داند اما در ایران و استان یزد حتی پس از سالها هم مردم از پزشك جراحشان به نیكی یاد می كنند و هر وقت او را می بینند خوشحال می شوند.

*** استفاده از تلفن همراه در بیمارستان مرتاض در حین انجام وظیفه، ممنوع است
دكتر مرتاض می گوید: هیچ فردی از پرسنل این بیمارستان در زمان انجام وظیفه، حق استفاده از تلفن همراه را ندارد.
وی اضافه می كند: وظیفه پرسنل، بطور تمام وقت باید رسیدگی به امور بیماران باشد و اگر كسی در حین انجام وظیفه از تلفن همراه استفاده كند از بیمارستان اخراج می شود كه چند نمونه از آن را تاكنون داشته ایم .
به گفته دكتر مرتاض، اخلاق و رفتار اسلامی و شایسته، سرلوحه وظایف پرسنل این بیمارستان است.

***رژیم غذایی و ورزش، شاه كلید سلامتی
دكتر مرتاض كه با 87 سال سن، نیم قرن از عمر خود را در رشته پزشكی و جراحی به سر كرده به مردم توصیه كرد: از رژیم غذایی سالم و ورزش كردن، غافل نشوند چون این دو شاه كلید سلامتی است.
وی همچنین از مردم خواست استفاده مداوم از سبزیجات و میوه ها را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

*** فعالیت در كشاورزی در كنار پزشكی
دكتر مرتاض، دستی هم در كشاورزی دارد و زمین های مرتاضیه او در استان معروف و مشهور است.
یكی از فرزندانش هنوز كشاورزی را در برنامه كاری خود دارد و خودش هم گاهگاهی به این بخش وورد می كند.
2088/ 6197