به گزارش ایرنا، هفته ای كه گذشت، هفته اعتراض ها در فرانسه نام داشت و اوج این اعتراض ها روز شنبه بود كه مخالفان دولت مكرون از آن به عنوان «روز طغیان» یاد كردند.
در روز طغیان دهها هزار نفر در بیش از 260 شهر و منطقه سراسر فرانسه به خیابان ها آمدند و به اصلاحات امانوئل مكرون«نه» گفتند.
این اعتراض ها و اعتصاب ها از آنجا اهمیت دارد كه تقریبا با یكسالگی عمر دولت مكرون برابری می كند.
مخالفان سیاست های رئیس جمهوری فرانسه كه از هفته های گذشته در بسیاری از شهرهای این كشور تظاهرات برگزار كردند، با فراخوان 60 اتحادیه كارگری، انجمن و حزب به رویكردهای مكرون رای منفی دادند.
آنچه كه این روزها عروس اروپا با آن دست و پنجه نرم می كند، سومین اعتصاب سراسری از زمان روی كار آمدن وی است.
**آغاز اعتراض ها در فرانسه
مخالفت ها در فرانسه سه ماه پیش در دانشگاه ها آغاز شد. دانشجویانی كه به اصلاحات دولت معترض بودند، با ترك كلاس ها و تحصن در ساختمان های دانشگاهی، اعتراض خود را به گوش مقامات كاخ الیزه رساندند.
گرچه این اعتراض ها با یورش نیروهای پلیس و امنیتی به دانشجویان تا اندازه ای محدود شد، اما ماهیت آن همچنان به قوت خود باقی است.
دولت قبلی فرانسه نیز اصلاحات در بخش دانشگاهی را دنبال می كرد كه با واكنش منفی دانشجویان مواجه شده بود، اما این بار وضعیت متفاوت است.
هر چند ماهیت اعتراضات دانشگاهی بیشتر زمینه های علمی و آموزشی دارد، اما گسترش مخالفت ها در این حوزه با اعتراض ها و اعتصاب ها در بخش های عمومی و نیز كارگری و كارمندی همزمان شده و از این رو دور جدید تعطیل كردن فعالیت ها در راهآهن و تظاهرات در پاسخ به فراخوان اتحادیهها شكل گرفته است.
این اعتراضات با ادامه اعمال فشار اتحادیههای بازرگانی برای عقبنشینی دولت از اجرای اصلاحات در حوزه راهآهن و سایر بخشهای عمومی همراه شد، با این حال شواهد حاكی ازافزایش نارضایتی ها از دولت مكرون است.
هرچند رییس جمهوری فرانسه درصدد اجرای اصلاحات بنیادین در بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی است، اما به نظر می رسد مقاومت در مقابل این اقدام ها كه از دیدگاه منتقدین برای كارگران، كارمندان و دانشجویان زیان دارد هر روز بیشتر می شود، زیرا در نظر دارد تا سال 2022 شمار كاركنان زیرمجموعه خود را بالغ بر 120 هزار تن كاهش دهد.
این طرح با اعتراضهای صنفی و اعتصاب سراسری بخش بزرگی از كارمندان دولت به ویژه در ناوگان هوایی همراه شده است.
از سوی دیگر افزایش قراردادهای كوتاهمدت و پایین بودن متوسط حقوق هم اعتراضهای بسیاری را در ماههای گذشته برانگیخته است.
مردم فرانسه كه با مسائلی مانند سطح بالای بیكاری و افزایش نابسامانی های اجتماعی مواجهند، امید داشتند مكرون بتواند اقدامات موثری را برای حل مشكلات رو به رشد انجام دهد.
رییس جمهوری فرانسه كه همواره در یك سال گذشته از رویكرد بازار آزاد و كاهش كسری بودجه دفاع كرده، نتوانسته است در این مدت نتایج ملموسی در این حوزه ها كسب كند.
اتحادیه های كارگری بیم دارند كه اصلاحات اقتصادی و اجتماعی مد نظر مكرون باعث وخامت بیش از پیش وضعیت اشتغال و اقتصادی این كشور بزرگ اروپایی شود.
** جایگاه مردمی مكرون
فرانسوی ها در انتخابات ماه مه 2017 امانوئل مكرون جوان را به عنوان رئیس جمهوری برگزیدند، اما پس از مدت كوتاهی انتقادها شدت گرفت و محبوبیت وی روز به روز كاهش یافت.
در تازه ترین نظرسنجی مؤسسه «ب و اَ» كه ماه آوریل صورت گرفت، 57 درصد پاسخ دهندگان اعلام كردند نظر مثبتی نسبت به مكرون ندارند كه این میزان 4 درصد بیشتر از ماه فوریه و بدترین آمار از زمان ورود وی به كاخ الیزه به عنوان رئیس جمهوری است.
بر این اساس محبوبیت مكرون تا 40 درصد پائین آمده كه سه درصد كمتر از آخرین نظرسنجی ماه گذشته است.
اتحادیههای كارگری مكرون را متهم میكنند كه میخواهد بخشهای دولتی را خصوصی سازی كند و این كار را در راستای وعدهای كه برای كاهش ۱۲۰ هزار شغل در بخش دولتی در یك دوره پنج ساله داده بود، انجام میدهد و از این رو انتظار می رود این گره كور همچنان باقی بماند.
اروپام**9041**1516
گزارش: منوچهر جعفری
تهران - ایرنا - فرانسه كه به عنوان نخستین مقصد جهانگردان در اروپا و عروس قاره سبز شهرت دارد، پس از آغاز سیاست های اصلاحاتی-ریاضتی امانوئل مكرون رئیس جمهوری این كشور در حوزه های مختلف، شاهد اعتراض ها و اعتصاب های گسترده ای است.