به گزارش ايرنا مراتع شهرستان اليگودرز به ويژه مراتع روستاي فرسش از اهميت بالايي برخوردارند و با توجه به ظرفيت هاي اين منطقه بخش هاي عمده آن زير كشت گياهان دارويي رفته است.
وسعت جنگلها و مراتع شهرستان اليگودرز 425 هزار هكتار است كه از اين ميزان 180هزار هكتار از آن پوشش جنگلي با نوع غالب درخت بلوط و مابقي مرتع است.
** كاشت گياهان دارويي در مراتع شهرستان اليگودرز
رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري اليگودرز با اشاره به اجراي طرح كشت گياهان دارويي در مراتع اين شهرستان گفت: اين طرح مصداق اقتصاد مقامتي است.
مرتضي سعيدي فر افزود: طرح كشت گياهان دارويي در 100 هكتار از سه طرح مرتعداري فرسش، ازنا پسگله و دالاني با كاشت گونه هاي كرفس، آنغوزه و باريجه در حال اجراست.
وي بهبود و اصلاح مراتع، تقويت ريشه، افزايش پوشش گياهي مناطق مرتعي، پيشگيري و مهار سيل را از مهمترين اهداف اين طرح برشمرد و اظهار داشت: گياهان دارويي از منابع بسيار ارزشمند در گستره وسيع عرصه هاي منابع طبيعي مي باشند.
رئيس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري اليگودرز افزود: از آنجايي كه گياهان دارويي نقش مهمي در سلامت جامعه، اشتغالزايي و صادرات غيرنفتي دارند، در تلاش براي افزايش بهره وري اقتصادي كشت اين نوع گياهان در سطح شهرستان هستيم.
وي با بيان اينكه سالانه بين 10 تا 15 هكتار از مراتع و جنگل هاي اليگودرز نابود مي شود، گفت: جنگلها و مراتع مهمترين سرمايه هاي هر منطقه هستند كه لازم است همه اقشار جامعه درحفظ و حراست از اين منابع خدادادي با منابع طبيعي همكاري كنند.
با همه اين اقدامات و حراست از مراتع شهرستان، عده اي سودجو اقدام به فروش مراتع مي كنند و ادعا دارند كه پروانه چراي دام دارند؛ اين در حالي است كه پروانه چراي دام به تعداد محدود صادر مي شود و مختص افراد بومي است.
متاسفانه برخي افراد گاه تا يكهزار راس گوسفند را براي چرا از استان اصفهان وارد مراتع فرسش مي كنند كه اين موضوع موجب نارضايتي و بدبيني اهالي شده است.
** منابع طبيعي انگيزه اي براي مقابله با دامداران غيربومي ندارد
يكي از اهالي فرسش مي گويد با توجه به اينكه بارها به اداره منابع طبيعي شهرستان مراجعه كرده ايم ولي اين اداره هيچ اقدامي نكرده است.
ابولقاسم دهقاني به ايرنا گفت: ما اهالي اجازه نداريم دام هاي بومي خود را داخل مراتع ببريم اما متاسفانه افرادي سودجو هزاران راس گوسفند غيرمجاز خارج از استان وارد كرده اند كه اسباب مزاحمت براي كشاورزي و اهالي منطقه شده اند.
وي افزود: ظاهرا منابع طبيعي با اين افراد شريك است و مبالغي را از اين افراد سودجو مي گيرد كه متاسفانه در لرستان كسي پاسخگوي ما نيست.
** ورود دام غيربومي تهديد كشاورزي و دام هاي منطقه
يك كارشناس كشاورزي در اين باره مي گويد: ورود دام غيربومي علاوه بر اينكه مرتع و دامداري منطقه را تهديد مي كند خطري جدي بريا كشاورزي منطقه است.
حسين غلامي افزود: ورود انواع بيماري از استان اصفهان ارمغان دامداران غيربومي است كه خروجي آن هزينه هاي هنگفت درماني براي مردم مي باشد.
وي اظهار داشت: تخريب كشاورزي و گياهان دارويي منطقه نيز دستاورد ديگر ورود دام هاي غيربومي است كه متاسفانه نظارت و كنترل كافي در اين زمينه صورت نمي گيرد.
غلامي افزود: ورود قبل از موعد دام به مراتع فرسش و چشم پوشي منابع طبعي اليگودرز نيز خود يكي ديگر از معضلات و مشكلات است.
** چراي بي رويه به پوشش گياهي آسيب مي زند
يك كارشناس ديگر كشاورزي در خصوص تاثير چراي دام بر خاك مرتع گفت: ورود دام به مرتع قبل از زمان مناسب يا چراي زودرس علاوه بر آسيب به پوشش گياهي مرتع به دليل رطوبت زياد خام و تردد زياد دام باعث فشرده شدن خاك مي شود درنتيجه وزن مخصوص خاك افزايش يافته و قابليت نفوذ آن به آب كاهش مي يابد.
سيد محمد رضا موسوي افزود: اين امر مي تواند مرحله اول جريان سطحي و يا فرسايش تلقي شود و فشردگي خاك علاوه بر كاهش در قابليت نفوذ آن به آب باعث كاهش در ظرفيت نگهداري آب نيز مي شود و اين امر در مناطق خشك و نيمه خشك حائز اهميت است.
وي با بيان اينكه منظقه فرسش برفگير است و بايستي فصل چراي دام يك ماه عقب تر تعيين شود، ادامه داد: در اين حالت قابليت نفوذ خاك نسبت به نزولات و نگهداري خاك نسبت به آب كاهش مي يابد.
وي گفت: به علت فشرده شدن خاك ريشه گياهان به مقدار كمتري در خاك نفوذ مي كند و اين موضوع تأثيرات فراواني بر رشد گياهان دارد.
** مراتع فرسش قبل از فصل مساعد مورد هجوم دام هاي غير بومي قرار مي گيرند
عضو شوراي اسلامي روستاي فرسش با انتقاد از بي توجهي منابع طبيعي به چراي دام غيربومي در مراتع اين منطقه گفت: مراتع روستاي ما قبل از فصل مساعد و زمان مناسب و بلافاصله پس از ذوب شدن برف ها در اوايل ارديبهشت درست زماني كه چراي دام بيشترين خسارت و صدمات را به پوشش گياهي و خاك مرتع مي زند مورد هجوم دام غير بومي قرار مي گيرد.
جابر اسدي افزود: چراي بي رويه دام در كاهش جمعيت گونه هاي مخلتف مراتع تأثيرگذار است وموجب مهاجرت دامداران بومي و در نهايت خالي شدن روستا مي شود.
اين عضو شوراي اسلامي روستاي فرسش با انتقاد از عملكرد منابع طبيعي اليگودرز و عوامل كنترل كوچ گفت: در سال جاري حداقل 10 هزار راس دام غيرمجاز و غيربومي وارد مراتع فرسش مي شوند.
با اين حال شرايط حساس منطقه حاكي از آن است كه اين اقدام عده اي سودجو كه مراتع عمومي را به فروش مي رسانند و كسي هم پاسخگو نيست موجب نارضايتي مردم شده و ممكن است موجب اختلاف و درگيري محلي شود و شايسته است علاج واقعه را قبل از وقوع انجام داد.
به گزارش ايرنا منطقه فرسش بهترين مرتع را دارد كه امسال با ورود دام غيرمجار در معرض نابودي قرار گرفت.
اليگودرز در شرق لرستان قراردارد.
7279/3022
خرم آباد - ايرنا - مراتع اليگودرز از بهترين و مهمترين مراتع استان لرستان به شمار مي روند ولي متاسفانه در سايه بي توجهي ها به محلي امن براي چراي دام هاي غيربومي و جولان سودجويان تبديل شده اند.