دانیال فرهیخته سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای تولید نان سبوس دار استاندارد باید سبوس آن در كارخانه به آرد اضافه شود.
این كارشناس بهداشت گفت: تعدادی از نانوایان سبوس فلهای از كارخانه های آرد خریداری و به آرد مصرفی اضافه میكنند كه این كار به هیچ عنوان بهداشتی نیست زیرا ممكن است هنگام جداسازی سبوس، آلودگی های شیمیایی، میكروبی و قارچی برای سبوس ایجاد شود.
فرهیخته بیان كرد: میزان سبوس گیری از آرد در كارخانههای آرد باید كاهش یابد و سبوس باید طبق استانداردهای مشخص شده در نانها وجود داشته باشد.
همچنین متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شیراز با بیان اینكه مصرف نان سفید بدون سبوس استقبال از انواع سرطان ها است گفت : نان سفید بدون سبوس منجر به سرطان های پروستات، سینه، خون و صفرا می شود.
دكترموسی صالحی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با مصرف نان سفید و برنج سفید و البته كیك وكلوچه و شیرینی قنادی و بیسكویت و ماكارونی و قند و شكر و آنچه به صورت قند بدون ویتامین های گروه B مصرف می كنیم به استقبال سرطان رفته ایم .
وی اضافه كرد : قند گلوكز از طریق خون وارد بافت ها و سپس وارد سلول و در نهایت وارد میتو كندری می شود. نخست گلوكز به استیل كوآنزیم آ تبدیل می شود و سپس به كمك ویتامین های گروه B به انرژی تبدیل می شود در صورتی كه اكسیژن هم باشد اكسیژن توسط هموگلوبین از طریق خون به میتوكندری آورده شده و در صورت وجود ویتامین های گروه B با استیل كوآنزیم آ تركیب شده و سوخت لازم برای عملكرد سلول ها یعنی انرژی تولید می كند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: با مصرف نان سفید مثل نان سنگك و نان بربری و نان تافتون و نان لواش كه همه این ها با آرد سفید 18 درصد سبوس گرفته شده تولید می شوند و برنج سفید ویتامین های گروه B در كارخانه های آرد و برنج از بین می روند و متاسفانه لقمه ایرانی از نظر ویتامین های گروه B بسیار فقیر است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی به برخی از تصورات نادرست درباره مصرف سبوس اشاره كرد و با بیان اینكه مصرف سبوس به تنهایی عوارض ناخوشایند دارد اظهار داشت : متاسفانه در باره نان و برنج سبوس دار اشتباه بزرگی رخ داده كه حتی برخی متخصصین پزشكی هم مثل مردم عادی گرفتار این اشتباه هستند.
صالحی متخصص تغذیه اظهار داشت: در مصرف نان و برنج ما به دنبال تامین سبوس نیستیم. ما نمی خواهیم سبوس مورد نیاز ما از طریق نان و برنج تامین شود. مردم ایران در غذای خود كمبود سبوس ندارند.این كه اصرار می كنیم نان كامل باشد. یعنی گندم را سفید نكنند و آرد سفید به نانوا ندهند. مردم نان سفید و برنج سفید نخورند.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: آنچه مردم ما در سفره غذایی كم دارند و به شدت هم كم دارند، سبوس نیست بلكه ویتامین های گروه B است. ویتامین های گروه B هم بیشتر و عمدتا در پوست گندم و پوست طلایی رنگ برنج به مقدار فراوان وجود دارد.
9873 / 1876/6113
شیراز- ایرنا- كارشناس بهداشت دانشگاه علوم پزشكی جهرم گفت: برخی نانوایی های این شهرستان به سفارش مشتری به نان، سبوس اضافه میكنند كه پاشیدن سبوس به صورت جداگانه بر روی نان كاری غیر بهداشتی و اشتباه است.