۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۲۸
کد خبر: 82940655
T T
۰ نفر

گردشگری كشاورزی راهكار ارتقای زندگی در روستاها

۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۲۸
کد خبر: 82940655
گردشگری كشاورزی راهكار ارتقای زندگی در روستاها

مشهد- ایرنا- میان دهها نمونه گردشگری كه به عنوان یك صنعت در جهان شناخته می شود، سرمایه گذاری در زمینه گردشگری روستایی برای ارتقای بخش كشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان ضروری است.

به گزارش ایرنا ، گردشگری كشاورزی ، اكوتوریسم در حوزه كشاورزی یا اگروتوریسم (Agritourism یا Agricultural tourism) به هرگونه فعالیت وابسته به كشاورزی گفته می شود كه گردشگران را به مزرعه یا روستا بكشاند.
دبیر كمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: گردشگری كشاورزی از سالهای گذشته در اروپا و استرالیا به وجود آمد كه در این راستا كشاورزان با دولت تفاهم كردند كه از نیروی كارگری ارزان قیمت همچون نیروی كار دانشجویی و دانش آموزی استفاده كنند كه این امر اكنون به حالتی لوكس با عنوان گردشگری كشاورزی تبدیل شده است.
مژگان ثابت تیموری افزود: به دلیل تغییرات اقلیمی و برای جلوگیری از صدمه بیشتر به كشاورزان و دامداران، تولیدات تنوع یافت و همین امر موجب شد كه عرضه محصولات متنوع بومی و سنتی در محل تولید از مهم ترین كارهای كشاورزان اروپایی شود چرا كه حضور در كارگاههای تولید محصولات دامی برای گردشگران نیز مطلوب است.
وی اظهار داشت : گردشگری كشاورزی هر نوع فعالیت درآمدزا با همراهی گردشگران است كه با فعالیت آنها در مزرعه یا دامداری به منظور لذت بردن، آموزش و تفسیر میراث طبیعی، فرهنگی، تاریخی و زیست محیطی جاذبه های روستایی و اراضی روستایی توام باشد.
ثابت تیموری گفت: كشاورزان در این نوع از گردشگری شرایطی را در مزرعه خود فراهم می كنند كه گردشگران بتوانند اقامت شبانه، پذیرایی، تغذیه دام و تغذیه دستی جانوران اهلی روستایی، اسب سواری و تعامل مستقیم با مزرعه و بسیاری از فعالیتهای كشاورزی را تجربه كنند.
وی افزود: گردشگری كشاورزی با نهادینه كردن این بخش از صنعت توریسم در مناطق روستایی با توجه به ظرفیتهای بسیار استان، راهی موثر برای تحقق تولید پایدار و درآمد اقتصادی كشاورزان به ویژه كشاورزان خرده مالك است و با توسعه این بخش از گردشگری می توان به مهاجرت معكوس نیز دست یافت.
وی اظهار داشت : آثار گردشگری كشاورزی در نواحی روستایی بسیار گسترده است كه از آن جمله می توان به گسترش بهره برداری از مزرعه، نوآوری در نقدینه سازی و كسب درآمد مازاد برای روستائیان فاقد مزرعه، افزایش مصرف كنندگان محصولات كشاورزی، افزایش آگاهی پیرامون محصولات كشاورزی محلی، كمك به احیا و توسعه سنتها و صنایع محلی، افزایش استفاده از محصولات و خدمات محلی، پیشرفت و بهبود فرهنگ، ارتباط و درك درون منطقه ای و تدارك فرصت برای مدیریت بحرانهای اقتصادی در زمینه كشاورزی اشاره كرد.

* ظرفیت خراسان رضوی برای ایجاد و گسترش گردشگری كشاورزی
دبیر كمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: این استان یكی از قطبهای كشاورزی به خصوص در تولید محصولات استراتژیك به ویژه زعفران است.
ثابت تیموری افزود: مرزی بودن خراسان رضوی و همسایگی آن با كشورهای تركمنستان و افغانستان و موقعیت اقتصادی این استان زمینه های دیگر برای ایجاد و توسعه گردشگری كشاورزی است.
وی اظهار داشت : در نیمه شرقی شهر مشهد شاهد بیشترین تعداد حاشیه نشینی هستیم كه باید زمینه ای فراهم نمود این افراد كه به دلیل چالشهای اقتصادی ناگزیر از مهاجرت از روستاها شده اند به روستاهای خود بازگردند.
وی گفت: در بسیاری از روستاها افراد برای فرار از وضعیت سخت اقتصادی، معیشتی و دشواریهای پیش روی كشاورزی به حاشیه شهرها مهاجرت نموده و به كارگری و دستفروشی می پردازند كه ایجاد و رونق گردشگری كشاورزی می تواند موجب تبدیل روستاها به مكانهایی برای كسب درآمد پایدار برای كشاورزان و جلوگیری از مهاجرت آنان شود.

* شناسایی نمونه های عملی و قابل اجرای گردشگری كشاورزی در استان
رییس كمیسیون كشاورزی و آب اتاق بازرگانی مشهد هم در این باره گفت: با توجه به ظرفیت بسیار مشهد برای گردشگری باید به شناسایی زمینه های گردشگری كشاورزی بپردازیم و ببینیم چند نقطه مناسب گردشگری در روستاهای استان می توان داشت.
علی شریعتی مقدم افزود: وزارتخانه های تعاون، كار و رفاه اجتماعی و جهاد كشاورزی و نمایندگیهای استانی آنها باید این نقاط را شناسایی كنند و سرمایه گذاری در این زمینه نیز توسط روستائیان و با تسهیلات ارزان قیمت انجام شود.
وی اظهار داشت : اتاق بازرگانی مشهد آمادگی دارد هزینه اولیه شناسایی این مكانها را پرداخت كند.
شریعتی مقدم گفت: برای ورود سرمایه به بخش گردشگری كشاورزی از سوی اتاق بازرگانی مشهد اعلام آمادگی می كنیم.

* 80 روستای خراسان رضوی ظرفیت بوم گردی دارد
مدیر مركز كارآفرینی و اشتغال جهاد دانشگاهی مشهد نیز گفت: 80 روستا در خراسان رضوی ظرفیت ایجاد بوم گردی و گردشگری كشاورزی دارد.
جواد سخدری افزود: زوال مناطق روستایی در تمام دنیا در حال وقوع است و علت آن هم نرخ كمتر ایجاد كسب و كار در روستاهاست كه باعث شغل كمتر، مهاجرت، پیری جمعیت و كاهش آن و كاهش خدمات و تسهیلات زیربنایی می شود.
وی اظهار داشت : دیدگاه جدید این است كه روستاها دوباره احیا شوند و در این راستا به توسعه گردشگری روستایی توجه شده است.

* تسهیلات ایجاد و توسعه گردشگری كشاورزی در خراسان رضوی
معاون دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری خراسان رضوی در این زمینه گفت:سهمیه این استان در وامهای كم بهره و وام اشتغال روستایی در سال جاری حدود 2 هزار میلیارد ریال است.
مرتضی اشرفی افزود: گردشگری روستایی و بوم گردی یكی از اولویت ها در اختصاص این تسهیلات است.
گردشگری كشاورزی گستره وسیعی از تجارب مبتنی بر كشاورزی را فراهم می‌كند كه دامنه آن جشنواره‌ های فصلی، تورهای آموزشی برای برداشت محصولات تولیدی مزارع و اقامت در آنها، گشت تفریحی در مراتع پرورش احشام از جمله نگهداری از گاوها، سواركاری، دوشیدن شیر حیوانات، قایق ‌‌سواری، كار كردن با حیوانات، شكار و ماهیگیری، گلاب گیری، برداشت و پاك كردن زعفران و امثال آن را در بر‌ می‌گیرد.
نكته مهم در گردشگری كشاورزی آن است كه فعالیت هایی كه از سوی باغداران و كشاورزان برای تفریح و آموزش گردشگران انجام می شود نباید به فعالیت اصلی آنها كه تولید است خدشه وارد كند بلكه باید با انجام فعالیت های جانبی، درآمد كشاورز، باغدار و دامدار افزایش یابد و سبك زندگی وی ارتقا پیدا كند.
1922/ 6053
۰ نفر