۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۳۳
کد خبر: 82940766
T T
۰ نفر

بازار داغ توتون در اوج گراني سيگار

۲۲ خرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۳۳
کد خبر: 82940766
بازار داغ توتون در اوج گراني سيگار

اروميه- ايرنا- افزايش قيمت سيگار طي ماه هاي اخير در پي تشديد اقدامات كنترلي مرزي جهت جلوگيري از قاچاق و نوسان ارز، به رونق بازار توتون فله اي خشك در استان مرزي آذربايجان غربي منجر شده و زنگ خطر گسترش استعمال اين نوع از مواد دخاني را به صدا درآورده است.

به گزارش ايرنا اگرچه اين ماده دخاني كه همچون سيگار در لاي كاغذ استعمال مي شود نيز دچار افزايش قيمت شده اما همچنان در مقايسه با سيگار از قيمت پايين تر برخوردار است و مغازه هاي مرتبط و غيرمرتبط زيادي در اروميه به فروش آن اقدام مي كنند.
مشتريان توتون هاي فله اي در اروميه از يك قشر خاص نيستند و برخي زنان و مردان از كوچك تا بزرگ از مشتريان ثابت توتون فروشي هاي سطح شهر به شمار مي روند و نقصان فيلتر را هم با فيلترهاي پلاستيكي موجود در بازار جبران مي كنند.
به گفته برخي از مردم هيچ نظارتي در عرضه توتون فله اي وجود ندارد و گاهي نيز برخي از سودجويان مواد ديگري را با آن مخلوط مي كنند و به مصرف كنندگان مي فروشند.
اما به گفته علي قدرت الهي كه 20 سال سابقه توتون فروشي دارد، مصرف كنندگان توتون ضرر اين ماده را كمتر از سيگار تلقي مي كنند و طعم آن را نيز بيشتر دوست دارند.
اين فروشنده توتون خشك و فله اي ادامه داد: پيش از اين توتون هاي خارجي كه از تركيه وارد مي شد از مشتريان بيشتري در مقايسه با توتون هاي ايراني برخوردار بود اما قيمت توتون خارجي به سه برابر توتون ايراني افزايش يافته است و در حال حاضر توتون ايراني بيشتر به فروش مي رود.
وي قيمت هر كيلوگرم توتون داخلي را 80 هزار تومان و قيمت هر كيلوگرم توتون خارجي را در بازار 300 هزار تومان عنوان كرد.
محمود شمزين يكي ديگر از فروشندگان توتون نيز در پاسخ به سوال خبرنگار ايرنا مبني بر اينكه آيا كاغذ توتون نيز دچار افزايش قيمت شده است؟ گفت: كاغذي كه براي توتون مصرف مي شود، همان كاغذ معمول است.
نكته جالب توجه اينكه استعمال كنندگان توتون تمايلي به كشيدن سيگار ندارند و بهرام فيض، يكي از مصرف كنندگان توتون مي گويد: 15 سال توتون مصرف كرده ام اما در اين مدت حتي يكبار هم به علت وجود مواد شيميايي در سيگار از آن استعمال نكرده ام.
توحيد محمودي، يكي ديگر از خريداران توتون كه به گفته خودش به علت افزايش قيمت سيگار در ماه هاي اخير به توتون ايراني روي آورده است، گفت: تاكنون به مضررات توتون يا سيگار فكر نكرده ام اما گرايش به توتون ايراني با وجود افزايش قيمت سيگار خارجي امري طبيعي است.
مرد 35 ساله اي كه در 10 سال گذشته توتون استعمال كرده است در حال خريد اين ماده دخاني به خبرنگار ايرنا گفت: طعم و بوي توتون بهتر از سيگار بوده و از طرف ديگر وجود مواد شيميايي در سيگار مشهود است.
وي نظر متفاوتي در مقايسه با توتون داخلي و خارجي داشت و گفت: توتون ايراني بهتر از توتون خارجي بوده و دسترسي به آن با قيمت پايين امكان پذير است.
فوق تخصص ريه و مراقبت هاي ويژه نيز گفت: دود حاصل از مواد دخاني چه به صورت سيگار و چه به صورت توتون و قليان داراي 200 نوع ماده سمي است كه اين حجم بالاي مواد مضر وارد ريه و دستگاه تنفسي مي شود.
دكتر پيام صالحي ادامه داد: ورود مواد سمي حاصل از دود مواد دخاني به ريه فرد استعمال كننده موجب بروز التهاب بافتي ريه و در نهايت بروز عوارضي از قبيل سرطان ريه مي شود.
وي با اشاره به اينكه مضرات توتون كمتر از سيگار نيست، افزود: عده اي كه باور دارند سيگار ماده شيمايي دارد ولي توتون از اين ماده مبراست، سخت در اشتباه هستند زيرا هر ماده دودزاي دخاني به سيستم تنفسي و ريوي ضرر مي رساند.
فوق تخصص ريه و مراقبت هاي ويژه ادامه داد: وقتي فرد استعمال كننده از سن 30 سالگي بالاتر مي رود، حجم بافت ريه وي كاهش مي يابد و اين امر در نهايت منجر به تنگي نفس فرد و عوارضي از قبيل تخريب بافت و برونشيت در ريه مي شود.
دكتر صالحي اضافه كرد: بايد آموزش هاي لازم و كافي در جامعه داده شود تا مصرف مواد دخاني و دودزا كاهش يابد.
مدير گروه بهداشت و محيط حرفه اي معاونت امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي آذربايجان غربي نيز در خصوص علل گرايش مردم به مصرف توتون، گفت: عوامل زيادي از جمله عوامل فردي، خانوادگي، اجتماعي و اقتصادي بر گرايش مردم به مصرف مواد دخاني تاثيرگذار بوده و اينكه كدام عامل نقش پررنگ تري دارد در افراد، متفاوت است.
سعيد مينايي مهر ادامه داد: با توجه به وجود ماده اعتيادآور قوي در تركيبات دخانيات از جمله سيگار، قليان، پيپ و غيره، افرادي كه به صورت تفنني مصرف را شروع مي كنند با احتمال بالايي دچار اعتياد مي شوند.
وي افزود: نيكوتين يك آلكالوئيد بوده كه داراي اثر اعتياد آوري و آرام كنندگي است؛ اين آلكالوئيد در مغز جذب مي شود و آمونياك جذب آن را بهتر مي كند به همين منظور به سيگار تركيبات مضر آمونياك اضافه مي كنند تا ميزان جذب نيكوتين را افزايش دهد.
وي با اشاره به مضرات مصرف توتون و سيگار افزود: مواد مضر موجود در دود دخانيات از طريق دستگاه گردش خون به تمامي اعضاي بدن انسان نفوذ و آسيب هاي غير قابل جبراني را به بدن انسان وارد مي كند كه بسته به شكل و ميزان مصرف، شدت آسيب ها نيز در نقاط مختلف بدن متفاوت است.
وي ادامه داد: توتون كه از طريق قليان مصرف مي شود به دليل حجم بالاي دود حاصل از مصرف آن بسيار مضرتر و آسيب رسان تر است.
مدير گروه بهداشت و محيط حرفه اي معاونت امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي آذربايجان غربي ادامه داد: سن شروع به استعمال مواد دخاني در آذربايجان غربي 19.9 است.
مينايي مهر افزود: مصرف قليان در برخي خانواده ها عاملي مهم در پايين آمدن سن شروع مصرف دخانيات است زيرا با ورود قليان به كانون خانواده، گرايش نوجوانان، جوانان و زنان به مواد دخاني و ساير مواد دخاني بيشتر مي شود.
وي بيان كرد: افزايش مصرف قليان در بين دختران و زنان به عنوان مادران آينده آسيبي جدي به سلامتي نسل هاي آينده وارد مي كند.
وي اضافه كرد: آموزش و فرهنگ سازي در كليه مقاطع سني اقشار جامعه با استفاده از كليه امكانات سازمان هاي دولتي و غير دولتي، آشنا كردن شهروندان به حقوق شهروندي و حق استفاده از هواي سالم در اماكن عمومي، برنامه ريزي دقيق جهت پرورش و تقويت مهارت هاي زندگي در آحاد جامعه به خصوص جوانان و زنان از راهكارهاي مقابله با افزايش مصرف توتون و سيگار در جامعه است.
به گفته وي اجراي دقيق و بدون قيد و شرط قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات و آيين نامه و دستورالعمل هاي اجرايي آن از مهمترين برنامه هاي مقابله با مصرف مواد دخاني است.
نوريه دليلي، رييس گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي غيرواگير معاونت امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي آذربايجان غربي نيز در رابطه با آمار شيوع مصرف دخانيات گفت: بر اساس آخرين بررسي عوامل خطر بيماري هاي غيرواگير، حدود 15 در صد از جمعيت گروه سني بالاي 18 سال استان در مناطق شهري و روستايي، استعمال روزانه دخانيات داشته اند.
به گزارش ايرنا دخانيات هر ساله منجر به مرگ حداقل يك ميليون نفر در دنيا مي شود و چنانچه الگوي مصرف دخانيات تغيير نكند پيش بيني مي شود تا سال 2030 بيشترين عامل مرگ و مير و كاهش طول عمر باشد.
8135/3072
۰ نفر