به گزارش ایرنا، جام جهانی فوتبال یكی از مهم ترین رویدادهای ورزشی جهان است كه هر چهار سال یك بار در یك كشور یا چند كشور به صورت مشترك برگزار می شود.
میزبان جام جهانی 2022 میلادی (4001 شمسی) مشخص شده و قرار است این رویداد ورزشی در این سال در قطر برگزار شود اما هنوز تكلیف میزبان جام جهانی 2026 مشخص نشده است.
مغرب برای نامزدی جام جهانی در سال 2026 نامزد شده است. این پنجمین بار است كه این كشور نامزد میزبانی جام جهانی فوتبال می شود.
مغرب این بار با آمریكا، كانادا و مكزیك كه به صورت مشترك نامزد میزبانی جام جهانی فوتبال شده اند، رقابت می كند. مغرب در چهار دوره تلاش قبلی خود برای میزبانی این تورنمنت در سال های 1994، 1998، 2006 و 2010 ناكام مانده است.
مغرب بر كشورهای عربی و همچنین كشورهای آفریقایی حساب ویژه ای باز كرده است و انتظار دارد با توجه به روش جدید انتخاب میزبان، با حمایت این كشورها، میزبانی جام جهانی را از آن خود كند، هرچند طی روزهای اخیر زمزمه هایی مبنی بر حمایت عربستان از آمریكا در این پرونده به گوش رسیده و این احتمال وجود دارد برخی دیگر از كشورهای عربی نیز راه عربستان را پیش بگیرند و اینگونه شانس مغرب كاهش می یابد.
جام جهانی 2026 برای اولین میزان 48 تیم است كه به این ترتیب 80 بازی در این دوره از رقابت ها برگزار خواهد شد.
میزبان جام جهانی 2026 با آرای 211 فدراسیون عضو فیفا انتخاب می شود. این رای گیری در كنگره سالانه فیفا كه روز 13 ژوئن (23 خرداد) و قبل از جام جهانی 2018 میلادی (1397 شمسی) روسیه در مسكو برگزار می شود، انجام خواهد شد.
اما سوالی كه پیش می آید این است كه چرا مغرب طی چند دهه گذشته در پی میزبانی جام جهانی بوده و چرا ناكامی های گذشته باعث نشده از نامزدی برای میزبانی جام جهانی فوتبال در سال 2026 دست بردارد؟
** فواید اقتصادی میزبانی جام جهانی فوتبال
برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال می تواند سود زیادی برای میزبان داشته باشد و به رونق اقتصاد آن كمك كند هرچند ایجاد زیرساخت ها هزینه بر است.
كشورهای میزبان از این طریق می توانند درآمد زیادی كسب كنند و در این میان این فقط دولت نیست كه سود می برد بلكه از نظر اقتصادی عموما مردم سود می برند.
تارنمای «اسپورت 360» در این باره نوشته است: گروه مشورتی بوستون اعلام كرده میزبانی جام جهانی 2026 می تواند باعث ایجاد 40 هزار شغل در آمریكای شمالی شود.
«ادرس الفینا» استاد اقتصاد نیز در خصوص فواید اقتصادی میزبانی جام جهانی برای مغرب گفته است: این مسابقه می تواند تاثیر مستقیمی بر ساخت و ساز و زیرساخت ها داشته باشد. ساخت و ساز نزدیك به 50 درصد سرمایه گذاری ها در هر كشوری و از جمله مغرب را تشكیل می دهد و باعث ایجاد فرصت های شغلی زیادی می شود.
«فخر الدین رجحی» كارشناس فوتبال نیز گفت: این باعث ایجاد فرصت های شغلی زیادی به ویژه برای جوانان در بخش های مختلف مانند هتلداری، طراحی هنری و صنعتی و علوم رایانه ای می شود و جدا از این، میزبانی مغرب باعث می شود ورزشگاه ها و تاسیسات ورزشی بیشتری ساخته شود و از نظر ورزشی به ویژه فوتبال نیز مردم سود زیادی می برند و فوتبال در مغرب رونق بیشتری می یابد.
همچنین روزنامه «الرایه» قطر در این خصوص نوشت: با اینكه آماده كردن مقدمات برگزاری مسابقات جام جهانی و ایجاد زیرساخت ها هزینه زیادی دارد اما این در طولانی مدت سود زیادی برای كشور میزبان می تواند داشته باشد.
این روزنامه افزود: ایجاد زیرساخت ها منجر به ایجاد فرصت های شغلی و رونق ساخت و ساز خواهد شد. پیش بینی می شود قطر با برگزاری جام جهانی 2022 سودی حدود 2.7 میلیارد دلار به دست آورد.
یكی از منابع درآمد در چنین مناسبت هایی كه البته بسیار پرطرفدار است، دادن امتیاز پخش مستقیم مسابقات به شبكه های تلویزیونی است.
** تاثیر میزبانی جام جهانی بر رونق صنعت گردشگری
یكی از مهمترین دلایلی كه باعث می شود كشورها برای میزبانی رقابت های ورزشی به رقابت بپردازند، بحث گردشگری و گردش مالی آن است.
كشوری مانند مغرب كه در سواحل دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس قرار دارد، سرمایه گذاری زیادی بر گردشگری كرده و به دلیل كمبود منابع زیر زمینی به این صنعت وابسته است، و تلاش می كند میزبان چنین رویداد ورزشی بزرگی باشد تا از رهگذر آن صنعت گردشگری اش بیش از پیش رونق یابد و نه تنها در زمان برگزاری مسابقات، بلكه پس از آن نیز گردشگران بیشتری روانه این كشور شوند.
بر اساس آمار و ارقام موجود، كشورهای میزبان دوره های گذشته مانند آفریقای جنوبی و برزیل پس از میزبانی مسابقات جهانی موفق شدند شمار زیادی از گردشگران خارجی را پس چند سال از جام جهانی به سمت خود بكشانند. گفته می شود زمان برگزاری جام جهانی 2014 میلادی (1393 شمسی) برزیل، حدود 3٫7 میلیون نفر برای تماشای بازیها به شهرهای مختلف این كشور سفر كردند كه از این میزان حدود یك میلیون گردشگر خارجی بودند و درآمد برزیل از حضور توریست های داخلی و خارجی به طور كلی در این سال 6٫7 میلیارد دلار بوده است.
از سوی دیگر در خصوص آفریقای جنوبی هم كه سال 2010 میلادی (1389 شمسی) میزبان جام جهانی فوتبال بود باید گفت، رسانه های بین المللی نوشتند، گردشگران در طول مدت اقامت خود حدود 3٫6 میلیارد دلار هزینه كردند و حدود 90 درصد از توریستها در مورد سفرهای بعدی با هدف گردشگری و توریسم و بازدید از جذابیتهای طبیعی و تاریخی این كشور علاقه مندی نشان دادند و گفتند آفریقای جنوبی را به دوستان و اقوام خود توصیه میكنند. آنها همچنین اعلام كردند با سفر به این كشور، دیدگاهشان با آنچه از رسانهها در مورد آفریقای جنوبی دیده و شنیده بودند، دگرگون شده است.
'اولگ سافانوف' رئیس آژانس فدرال گردشگری روسیه اخیرا گفته است: انتظار میرود با برگزاری جام جهانی 2018 در كشور روسیه، حدود 1٫5 میلیون گردشگر خارجی به روسیه سفر كنند.
روزنامه الرایه قطر نیز نوشت: پیش بینی می شود 700 هزار نفر برای دیدن مسابقات جام جهانی 2022 به ورزشگاه ها بروند كه این خود تحولی بزرگ در صنعت گردشگری قطر محسوب می شود.
به طور كلی آمارها نشان می دهد كشورهای برگزار كننده جام جهانی فوتبال، رشد چشمگیری در اقتصاد و گردشگری داشتند.
آفریقای جنوبی با میزبانی جام جهانی 2010 میلادی توانست اقتصاد كشور را تا حد قابل توجهی احیا كند و از زمان برگزاری مسابقات جام جهانی میزبان ورود گردشگران به این كشور بیش از دو برابر شد.
وزارت گردشگری برزیل پس از مسابقات 2014 اعلام كرد، برگزاری جام جهانی برای این كشور یك و نیم میلیارد یورو سود داشته و بیش از یك میلیون گردشگر از این كشور بازدید كردند.
** تشویق بیشتر مردم به ورزش
برگزاری چنین مسابقاتی در كشورهای میزبان باعث می شود رسانه ها توجه بیشتری به جزئیات آن نشان دهند و مردم هم كه از نزدیك این رویدادها را لمس و تجربه می كنند، بیشتر درگیری این موضوع می شوند و می توان گفت می تواند باعث تشویق مردم به بیشتر ورزش كردن و روی آوردن به ورزش به ویژه ورزش حرفه ای شود و فوتبال این كشورها بیشتر پیشرفت كند.
** تاثیرات فرهنگی میزبانی جام جهانی
میزبانی جام جهانی می تواند از نظر فرهنگی جنبه های مثبت و منفی داشته باشد اما به طور كلی می توان گفت سود آن بیش از زیان آن است.
تارنمای «المستقبل» در مورد فواید میزبانی جام جهانی نوشت: چنین رویدادهای بزرگی از نظر فرهنگی نیز برای میزبان بسیار مهم است، این باعث می شود جامعه آن كشور با جوامع دیگر بیشتر آشنا شود و به رقابت بپردازد و پیروزی در میزبانی نیز باعث افتخار مردم این كشور می شود و فرصتی برای بهبود اوضاع داخلی و تقویت ارتباطات مردم برای اهداف بزرگتر می شود و از سوی دیگر باعث می شود مردم كشورهای دیگر این كشور رابیشتر بشناسند.
جدا از همه اینها، میزبانی چنین مسابقاتی می تواند منشا تحولات بزرگ و ماندگاری در كشورها شود، به عنوان مثال برج ایفل كه ابتدا برای نمایشگاه سال 1882 در پاریس ساخته شد، قرار بود بعدا خراب شود اما بعدها به نماد پاریس تبدیل شد.
خاورم** 2041 ** 1071*1436*
الجزیره - ایرنا - فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) قرار است در آستانه برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال به میزبانی روسیه در مورد موضوع میزبان جام جهانی فوتبال در سال 2026 میلادی (1405 شمسی) تصمیم گیری كند كه مغرب نیز یكی از نامزدهای مصمم آن است.