۲۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۵۳
کد خبر: 82944638
T T
۰ نفر

برداشت محصول گياهان مرتعي در استان يزد ممنوع شد

۲۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۵۳
کد خبر: 82944638
برداشت محصول گياهان  مرتعي در استان يزد ممنوع شد

يزد - ايرنا - مسوول واحد بهره برداري از محصولات فرعي، جنگلي و مرتعي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري يزد گفت: هرگونه برداشت و بهره برداري از محصول فرعي از عرصه هاي طبيعي استان در سال 1397ممنوع است و با متخلفان برخورد مي شود.

محمد زرگران روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اين گياهان را آويشن، زيره سياه، كلپوره، بومادران ، آنغوزه ، باريجه، اشترك و كتيرا ذكر كرد.
وي اظهار كرد: علت ممنوع شدن برداشت محصول فرعي مرتعي گياهان دارويي از عرصه هاي طبيعي استان، خشكسالي ناشي از كاهش بارندگي است كه بارش هاي آبي 97-96 هم تاثيري چنداني هم بر محصول فرعي مرتعي نداشت.
وي در ادامه از شهرستان هاي مهريز ، بافق و بهاباد به عنوان مناطق عمده رويش گياه آنغوزه استان ياد كرد و افزود: البته در 10شهرستان استان به جزء ميبد اين گياه مي رويد.
وي با تاكيد بر اينكه در مورد برداشت آنغوزه قرارداد جديدي با بهره بردان منعقد نشد، تصريح كرد: در استان آنغوزه شيرين و تلخ مي رويد.
زرگران با بيان اينكه پارسال افزون بر 6تن آنغوزه در استان برداشت شد اظهار كرد: محصول اين گياه به كشورهاي عضو اتحاديه اروپا و هندوستان صادر مي شود.
زرگران، ارزش ريالي هركيلوگرم شيره آنغوزه شيرين را چهار تا 6 ميليون ريال اعلام كرد و افزود: ارزش ريالي هركيلوگرم آنغوزه تلخ هم يك تا 1.5 ميليون ريال است.
آنغوزه كه با عنوان «انجدان» نيز ياد مي شود، گياهي است به ارتفاع 2 تا 2.5 متر داراي ريشه ضخيم و محتوي شيره شيري رنگ با بوي قوي. ساقه آن ضخيم و استوانه اي و گلهاي آن زرد رنگ است.
براي به دست آوردن آنغوزه كه صمغ اين گياه است گياه را از حد فاصل ريشه و ساقه قطع مي كنند شيره اي كه از محل قطع خارج مي شود آنغوزه نام دارد كه مصرف پزشكي و درماني دارد.
گياه آنغوزه در بهبود بيماري هاي دستگاه تنفسي با منشاء عصبي ، اسپاسم حنجره، آسم و دفع يبوست در افراد مسن بسيار موثر است.
گياه ياد شده علاوه بر دفع كرم كدو و كبدي اثر قاطعي دارد و در رفع بيماري هاي انگلي در انسان و دام و تهيه برخي فرآورده هاي غذايي نيز كاربرد دارد و داراي مصارف دارويي و صنعتي و ضد تشنج و ضد كرم است.
انواع شيره حاصله از گياه آنغوزه به دو نوع اشكي (دانه اي) و توده اي است.
98 درصد مساحت استان به وسعت 7 ميليون و 300 هزار هكتار را عرصه هاي منابع طبيعي به خود اختصاص داده است.
چهار ميليون و 400 هزار هكتار( 60 درصد) مساحت استان مرتع است كه هر چند به لحاظ پوشش گياهي عمدتا در رده متوسط و ضعيف قرار دارند ليكن داراي نقش مهمي در حفظ خاك و ارزش هاي اكولوژيكي است.
مهمترين گونه هاي مراتع استان درمنه دشتي، قيچ، گون و علف است كه بعضا خواص دارويي و صنعتي مهمي دارد.
2088/ 2047/