به گزارش روز يكشنبه ايرنا، پايگاه هوايي اينجرليك در استان آدانا در جنوب تركيه كه به عنوان يك پايگاه نظامي مهم منطقه اي در نزديكي مرزهاي اتحاد جماهير شوري از سال 1955 فعال شده است، با فروپاشي شوروي و جلوگيري تركيه از استفاده آن در عمليات هاي منطقه اي توسط آمريكا و متحدانش، ديگر آن اهميت دوران جنگ سرد را ندارد.
هم اكنون تعدادي از كشورهاي عضو ناتو و نيز برخي كشورهاي عضو ائتلاف ضد داعش در اين پايگاه نظامي نيروي مسلح مستقر كرده اند ولي اقدامات آنها در مبارزه عليه گروه هاي تروريستي مطابق خواسته تركيه نبوده است.
تركيه انتظار داشت كه كشورهاي حاضر در ائتلاف ضدداعش در عمليات سپر فرات كه سال گذشته در منطقه الباب و اعزاز در شمال سوريه و عليه داعش انجام داد و نيز در عمليات شاخه زيتون كه در اوايل سال جاري ميلادي براي آزادسازي شهر عفرين از دست يگان هاي مدافع خلق سوريه در شمال سوريه انجام شد، از حمايت نيروهاي ناتو حاضر در اينجرليك برخوردار شود ولي اين اتفاق نيفتاد و به همين علت مقامات تركيه حضور آنها را در اينجرليك براي كشور تركيه غيرمفيد مي دانند.
هر چند كه مقامات تركيه تا كنون به صورت رسمي سخني مبني بر تعطيلي پايگاه اينجرليك نگفته اند ولي زمزمه هايي مبني بر اين امر وجود دارد و دولت تركيه به انحاي مختلف در صدد كاستن از اهميت اين پايگاه و ايجاد محدوديت در فعاليت آن است.
تنش بين تركيه و آلمان كه در ايام همه پرسي تغييرات قانون اساسي تركيه در فروردين ماه سال 1396 به وجود آمد، موجب شد كه دولت تركيه سال گذشته با بازديد نمايندگان مجلس آلمان از مقر يگان هاي نظامي اين كشور در پايگاه نظامي اينجرليك مخالفت كند.
پس از اين اتفاق، دولت آلمان تصميم به خروج از اين پايگاه و انتقال به پايگاهي در خاك كشور اردن گرفت و اين كار با استقبال دولت تركيه انجام شد و بر اين اساس، 250 نيروي نظامي آلماني مستقر در پايگاه اينجرليك تركيه كه در قالب نيروهاي ناتو و ائتلاف كشورهاي ضد داعش در اين پايگاه حاضر شده بودند، به پايگاهي در خاك كشور اردن نقل مكان كردند.
روزنامه 'وال استريت ژورنال' آمريكا نيز اواخر اسفندماه سال گذشته گزارش داد كه آمريكا از تابستان گذشته شمار عمليات نظامي خود از پايگاه هوايي اينجرليك تركيه را به شدت كاهش داده و در حال بررسي كاستن از نيروهاي مستقر در اين پايگاه است.
تحليل گران معتقدند كه تنش به وجود آمده در روابط دو كشور تركيه و آمريكا كه در پي چندين موضوع مهم سياسي ايجاد شده، از جمله دلايل اين امر است.
ارسال تسليحات از سوي دولت آمريكا به دو گروه كُردي يگانهاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) و حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) در شمال سوريه در ماه هاي گذشته، موجب بروز تنش بين آمريكا و تركيه شده و روابط دو طرف را تا آستانه بحران سوق داده است.
علاوه بر اين، نقش حمايتي آمريكا از حضور اين نيروها در شهر منبج كه تركيه آنجا را پايگاه تروريست ها مي داند و نيز خودداري آمريكا از استرداد فتح الله گولن متهم كودتاي نافرجام 15 جولاي 2016 به همراه محاكمه مديران بانكي تركيه در آمريكا به اتهام دور زدن تحريم هاي ايران از جمله موضوعاتي بود كه به اختلاف بين آنكارا و واشنگتن دامن زد و موجب اثرگذاري در همكاري هاي نظامي دو كشور شد.
به نوشته وال استريت ژورنال، آمريكا در ماه ژانويه (دي – بهمن سال 1396) يك گردان از جنگندههاي اِي-10 خود را از پايگاه اينجرليك به افغانستان انتقال داده و همزمان شمار اعضاي خانواده نظاميان ارتش را كه در اين پايگاه مستقر هستند، كاهش داد.
مقامهاي آمريكايي ميگويند كه آنكارا رسما محدوديت جديدي براي استفاده از اينجرليك وضع نكرده، اما واشنگتن به تازگي با 'چالش هايي' براي استفاده از اين پايگاه مواجه شده است و به همين علت، هم اكنون هيچ جنگنده آمريكايي به صورت دائمي در اين پايگاه مستقر نيست.
رسانه هاي تركيه در دو سال گذشته همواره پايگاه هوايي اينجرليك را يكي از مكان هاي مهم هدايت كودتاي نافرجام 15 جولاي 2016 دانسته و با اشاره به نقش پيدا و پنهان آمريكا در اين زمينه، خواهان پايان دادن به حضور نظامي آمريكا در اين پايگاه نظامي شده اند.
سال گذشته، همزمان با اولين سالگرد كودتاي نافرجام تركيه و با چراغ سبز مقامات تركيه، هزاران نفر از معترضان و اعضاي جمعيت جوانان آناتولي با تجمع مقابل پايگاه نظامي اينجرليك در استان آدانا، خواستار تعطيلي اين مركز نظامي شدند.
اين افراد با اشاره به دخالت و نقش آمريكا در كودتاي نافرجام تركيه، از دولت تركيه خواستند ضمن بستن اين پايگاه نظامي، نظاميان آمريكايي حاضر در آن را نيز اخراج كند.
در اين برنامه صالح توران رئيس جمعيت جوانان آناتولي با اشاره به نقش آمريكا در انجام كودتاي تركيه اظهار كرد كه استقرار جنگنده هاي آمريكائي در تركيه براي دخالت در امور داخلي كشور و منطقه توجيهي ندارد و دولت تركيه بايد هر چه سريعتر آن را به روي جنگنده هاي آمريكا و ناتو ببندد.
همچنين سال گذشته دو فروند پهپاد آمريكايي در شهرستان 'ويران شهر' استان شانلي اورفا و نيز در شهرستان جيلان استان آدانا و در اطراف پايگاه اينجرليك در جنوب تركيه سقوط كرد كه برخي از رسانه هاي تركيه با اشاره به غيرقانوني بودن پرواز اين پهپادها در منطقه بدون اجازه مراجع نظامي تركيه، علت سقوط اين پهپادها را هدف قرار گرفتن توسط يگان هاي نظامي تركيه اعلام كردند.
برخي رسانه هاي تركيه سال گذشته اعلام كردند كه پهپادهاي آمريكايي به پرواز در آمده از پايگاه هوايي اينجرليك در صدد جمع آوري اطلاعات و تصاوير از تحركات نظامي تركيه در جنوب اين كشور بودند كه مورد هدف قرار گرفته و سرنگون شدند.
دولت تركيه همچنين سال گذشته اعلام كرد كه يك نفر عضو گروه داعش تبعه كشور روسيه را كه قصد حمله به هواپيماهاي در حال پرواز آمريكا در پايگاه هوايي اينجرليك را داشت، در اطراف اين منطقه نظامي دستگير كرده است كه به نظر مي رسد اين خبر هم با هدف نگران كردن مقامات نظامي آمريكا براي جدي تر شدن خروج آنها از اينجرليك منتشر شده باشد.
در آخرين اظهار نظر در خصوص فعاليت پايگاه نظامي اينجرليك، بينالي يلدريم نخست وزير تركيه روز گذشته با حضور در برنامه 'انتخابات زودهنگام' كانال يوتيوب بابالا.تي.وي اعلام كرد: پايگاه هوايي اينجرليك تنها در راستاي مبارزه با تروريسم مورد استفاده قرار مي گيرد و اجازه حمله از آن به هيچ كشوري داده نخواهد شد.
وي درباره درخواست احتمالي آمريكا براي استفاده از پايگاه هوايي اينجرليك جهت حمله به ايران بيان كرد كه كشورش اجازه استفاده از پايگاه هوايي اينجرليك در جنوب اين كشور را براي حمله احتمالي به ايران نخواهد داد.
وي تاكيد كرد: تركيه تنها در صورت مبارزه با تروريسم، اجازه استفاده از پايگاه اينجرليك را مي دهد و آمريكا نمي تواند به هيچ وجه براي حمله به كشوري از آن استفاده كند.
وي اضافه كرد: در دوران اشغال عراق نيز، آمريكا نتوانست از خاك تركيه براي حمله به عراق استفاده كند و با مصوبه يكم مارس، با موضوع استفاده از خاك و پايگاه هاي تركيه مخالفت كرديم.
وي تاكيد كرد: تصور قرار گرفتن در صف مقابل همسايه مان در يك جنگ احتمالي، محال بوده و امكان ندارد.
به گزارش ايرنا، پايگاه هوايي اينجرليك يك فرودگاه نظامي متعلق به نيروي هوايي تركيه است كه در شهر آدانا در جنوب كشور تركيه قرار دارد.
گفته مي شود، حدود پنج هزار نفر از نظاميان نيروي هوايي آمريكا و وابستگان آنها در پايگاه هوايي اينجرليك مستقر هستند ولي منابع محلي مي گويند كه در سال هاي اخير تعداد نيروهاي خارجي و به خصوص آمريكايي در منطقه به شدت كاهش يافته و حتي واحدهاي تجاري و خدماتي ساخته شده در نزديك منطقه اسكان خانواده نظاميان نيز به علت كاهش تعداد آنها تعطيل شده است.
آمريكا حمله به برخي از اهداف نظامي خود را در سوريه را با استفاده از اين پايگاه انجام داده است.
برخي شنيده ها نيز حاكي است كه آمريكا تعدادي از بمب هاي اتمي خود را در اين پايگاه نگهداري مي كند.
موضوع وجود بمب هاي اتمي آمريكا در چارچوب سازمان پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) در پايگاه هوايي اينجرليك به ويژه بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و پايان جنگ سرد، همواره مورد توجه و انتقاد فعالان مدني در تركيه و جامعه بين المللي بوده است.
به رغم اين، تاكنون هيچ گونه اظهار نظر رسمي درباره تعداد واقعي اين بمب ها و اختيارات آمريكا در استفاده از اين بمب ها در قلمرو تركيه از سوي مقامات آنكارا و واشنگتن و يا ناتو انجام نشده است.
تعداد بمب هاي اتمي آمريكا در پايگاه اينجرليك به طور رسمي اعلام نشده ولي در اسنادي كه ويكي ليكس آن را در سال 1390 افشا كرد، تعداد اين بمب ها بين 60 تا 70 عدد ذكر شده است.
در اين اسناد آمده است كه تعداد بمب هاي اتمي آمريكا در تركيه در سال 2001 ميلادي 90 عدد بود كه با تعطيلي پايگاه هاي آمريكا در 'آكينجي' آنكارا و 'باليك اسير'، بمب هاي موجود در اين پايگاه ها نيز به پايگاه اينجرليك منتقل و كاهش داده شده است.
تركيه در سال 1953 ميلادي به ناتو پيوسته و گفته مي شود اولين بمب اتمي نيز در سالهاي 1960 به تركيه آورده شده است.
گزارش از: حسن فاخري
خاورم/1905
آنكارا- ايرنا- تركيه در صدد كاهش نقش عملياتي پايگاه هوايي اينجرليك در جنوب اين كشور است و به همين علت، اين پايگاه نظامي چندمليتي ديگر اهميت سابق خود را ندارد.