آن روزهاي تحصيل در دوره كارداني كه 13 سالي از آن مي گذرد، استاد سر كلاس مباحث تمدني و تاريخي را تدريس مي كرد تا اينكه از مهاجرت و جابجايي اجباري جمعيت در آينده اي نزديك سخن به ميان آورد.
سخناني كه واكنش هاي سخت و سرد دانشجويان را به همراه داشت. استادِ درس ديروز و مدير فرهنگي امروز، از بيشتر شدن مشكلاتي چون آلودگي هوا و صدا، خشكسالي و تراكم جمعيت در اصفهان نصف جهان حرف مي زد.
حرف هايي كه شايد آن روزها كمتر به چشم مي آمدند، اما اين روزها با ادامه همان مشكلات و اضافه شدنشان و افزوده شدن برخي ديگر بهتر و بيشتر ديده و احساس مي شوند.
استاندار سابق اصفهان نيز، در يكي از نشست هاي زيست محيطي دانشگاه اصفهان هم در همان ماه هاي اول استانداريش گفت: مهاجرت از اصفهان به ناچار در آينده نزديك روي خواهد داد و با ادامه مشكلات زيست محيطي و انواع آلودگي، ترافيك و كم آبي، رفتن بخشي از جمعيت از اصفهان به ديگر استان ها قطعي است.
هر چند او از رسانه ها خواست اين موضوع را رسانه اي نكنند اما اين روزها و با وضعيت كم آبي و بي آبي، مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان اصفهان هم گفته است: در صورت عدم مصرف بهينه آب و بي دقتي در حوزه مديريت آب، ممكن است كه 70 درصد جمعيت فلات مركزي كشور مجبور به جابه جايي از اين منطقه شوند.
اين سخنان در بيش از يك دهه اخير و ادامه آن تا به امروز، نشاندهنده و گوياي تغيير شرايط اقليمي و آب و هوايي نه تنها در اصفهان و ايران كه در سراسر كره زمين است تا جايي كه دبير كارگاه آموزشي سراسري ريزمقياس نمايي آماري با استفاده از مدل هاي اقليمي (SDSM,LARS-WG) هم چندي قبل در مشهد مقدس گفته بود: گرمايش جهاني و آثار تغيير اقليم در ايران، با پيامدهاي جهاني هماهنگ بوده و بر منابع آبي و اقليم كشورمان تاثير گذاشته است.
ايمان باباييان همچنين گفته، گرم شدن جهان مي تواند موجب طغيان برخي بيماري ها و آفت هاي انساني، دامي و زراعي شود.
همچنين پايگاه اطلاع رساني وزارت نيرو اعلام كرده بود: بارش در فلات مركزي ايران 34.7 درصد كاهش يافته است.
همه اين شرايط در دوراني در حال تغيير و دگرگوني اجباري است كه افزايش جمعيت در كلانشهرهايي مانند اصفهان كه سطح بالاي امكانات و خدمات در آن متمركز و قابل دسترس است تا به امروز همچنان ادامه دارد و ساخته شدن هر ساله برج ها، پل ها، زيرگذرها و روگذرها، مترو و ديگر خدمات و طرح هاي عمراني و شهري نشان از بيشتر شدن جمعيتي دارد كه يا از گرد و خاك و آلودگي و گرماي طاقت فرساي شهرهاي جنوبي گريخته اند و يا براي تحصيل و كار و بهره مندي از امكانات نصف جهان به اصفهان برخوردار كوچيده اند و اكنون اصفهان نيز آرام ارام خود به شهر و دياري مهاجر فرست تبديل مي شود.
بگذريم كه استاد، از كوچ اجباري جمعيت از اصفهان چه ها گفت و نگفت و يا اينكه جلوگيري از اين كوچ و مهاجرت چه راهكار و ساختارهايي مي طلبد، اما بيان همين امر كه شرايط امروز متفاوت از ديروز است و برنامه هاي متفاوت و روزآمدي نيازدارد حاوي نكته ها و گفته هاي فراوان است.
از: محمود افشاري
گ/7147 / 1339
اصفهان- ايرنا- «جابجايي اجباري جمعيت» موضوع سخنان استاد سر كلاس درس و دانشگاه بود، موضوعي كه اين روزها بار ديگر در خبرها و رسانه ها ديده و در محافل شنيده مي شود.