به گزارش روز سه شنبه ایرنا، ماهاتیر محمد در دو ماه حضور خود در كاخ نخست وزیری در پوترا جایا پایتخت ستادی این كشور در مناسبت های مختلف وعده داده است كه معاملات این كشور را با چین در بخش های مختلف مورد بازبینی قرار خواهد داد.
مالزی زمانی به عنوان یك شریك وفادار چین در طرح های مختلف اقتصادی محسوب می شد اما اكنون دولت جدید این كشور گفته است كه طرح های اقتصادی مشترك با حمایت چین در مالزی را مورد بررسی مجدد قرار می دهد.
كوالالامپور در دوران نخست وزیر پیشین نجیب رزاق روابط گرم اقتصادی با چین براساس قراردادهای گوناگون منعقد شده در بخش های مختلف ازجمله خطوط راه آهن و توسعه مناطق بندری داشت.
دولت نجیب در انتخابات چهاردهم به طور غیرمنتظره توسط رای دهندگان مالزی از قدرت كنار زده شد. مردم این كشور از افزایش روزمره هزینه های زندگی و فساد گسترده اقتصادی دراین كشور ناراضی بودند.
منتقدان قراردادهای مالزی- چین در دوره نجیب می گویند بسیاری از این توافق ها شفافیت لازم را ندارد و همین امر سوء ظن آنها را نسبت به مسائل مالی مطرح در آن پررنگ می كند.
دولت جدید به رهبری ماهاتیر محمد كه سنگین ترین وزنه سیاسی در این كشور محسوب می شود، اعلام كرد كه تمام معاملات و قراردادهای مشكوك دوران نجیب مورد بررسی مجدد قرار خواهد گرفت.
طرح بین المللی و اقتصادی راه ابریشم جدید یا یك كمربند و یك جاده،(برگرفته از نام تاریخی جاده ابریشم) طرح سرمایهگذاری جهانی دولت چین است كه در سال 2013 برای نخستین بار توسط رئیس جمهور این كشور مطرح شد.
كارشناسان اقتصادی ارزش این طرح را بیش از 900 میلیارد دلار برآورد كردند كه براساس آن پكن قرار است این رقم را در زیربناهای اقتصادی افزون بر60 كشور جهان و احیا و توسعهٔ دو مسیر تجاری 'كمربند اقتصادی راه ابریشم' و 'راه ابریشم دریایی' سرمایه گذاری كند.
كارشناسان بین المللی می گویند: چین این طرح جهانی را به پشتوانه قدرت صنعتی، اقتصادی و نظامی خود به پیش می برد و براساس این طرح پكن نه تنها در آسیا بلكه در نهایت با تفوق بر مسیرهای تجاری خشكی و آبی اوراسیا، قدرت برتر اقتصادی جهان خواهد بود.
در واقع این طرح یكی از ابتكارات مهم سیاست خارجی چین برای گسترش حوزه نفوذ و تاثیرگذاری بر نقاط مختلف جهان بوده است. جاده ای كه قرار است در سراسر كره زمین كشیده شود و در جنوب شرق آسیا از اندونزی به عنوان بزرگترین كشور جهان اسلام عبور می كند.
طبق گفته كارشناسان، این طرح تقریبا 4.5 میلیارد نفر و به طور كلی 65 درصد از جمعیت جهان را دربر می گیرد و از 2 بخش كمربند اقتصادی 'جاده ابریشم جدید' و 'جاده ابریشم دریایی ' تشكیل شده است.
بی شك تلاش چین برای پیشبرد چنین طرح های عظیمی علاوه بر تاثیر گذاری و نفوذ هرچه بیشتر در سیاست خارجی ، پیامدهای اقتصادی و سیاسی كاملا آشكاری را دنبال می كند كه توانمندی پكن به عنوان قدرت برتر در جهان را كاملا عملیاتی می سازد.
'مائوری هایبرت ' Murray Hiebert یكی از محققان ارشد مركز مطالعات بین المللی و استراتژیك مالزی به رسانه های این كشور گفت كه در دوران نجیب پروژه های مشترك با چین به سرعت به سمت اجرایی شدن پیش می رفت.
وی با اشاره به گزارش موسسه مطالعاتی 'یوسف اسحاق' سنگاپور در این زمینه گفت: سرمایه گذاری مستقیم خارجی چین در مالزی 8 دهم درصد از كل سرمایه گذاری خارجی این كشور را در سال 2008 به خود اختصاص داده بود اما این رقم در سال 2016 میلادی به 14.4 درصد افزایش یافت.
درحال حاضر بررسی های رسوایی مالی در پروژه صندوق توسعه واحد مالزی 'وان ام دی بی ' در دوره نجیب رزاق در دستور كار دولت جدید مالزی قرار گرفته زیرا مالزی پس از شش دهه شاهد تغییر در دولت حاكم و تغییرات گسترده اقتصادی بوده است.
ماهاتیر محمد با اعلام اینكه این كشور بیش از 250 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد اعلام كرد كه بسیاری از قراردادهای این كشور مورد بازخوانی قرار می گیرد و دراین چارچوب به منظور كاهش بدهی ها قرارداد خط آهن سریع السیر مالزی- سنگاپور اجرا نمی شود.
اگرچه این پروژه كه در مراحل اولیه اجرا قرار داشت هنوز هیچ حمایت مالی از چین در راستای سیاست یك كمربند یك جاده دریافت نكرده بود اما برخی شركت های چینی برای ساخت بخشی از این خط آهن درمالزی اعلام آمادگی كرده بودند.
اما به نظر می رسد چین كه بسیاری از پروژه های اقتصادی را در مالزی در دست اجرا دارد به راحتی از این بازار پرسود چشم پوشی نخواهد كرد.
بسیاری از ناظران، اقدام روز گذشته شركت چینی 'علی بابا' بزرگترین خرده فروشی آنلاین جهان و یكی از 10 شركت بزرگ جهان برای ایجاد نخستین دفتر منطقه ای خود در جنوب شرق آسیا در این رابطه ارزیابی می كنند.
جك ما مدیرعامل این شركت به عنوان نماینده دولت چین این مركز را روز گذشته راه اندازی كرد.
با این اقدام قرار است مالزی به عنوان هاب خرید و فروش اینترنتی در منطقه جنوب شرق آسیا با چین همكاری داشته باشد.
با وجود این رخداد اقتصادی ماهاتیر محمد با نخستین سفر خارجی اش به ژاپن در هفته گذشته جهت گیری جدید سیاست خارجی را با تاكید براینكه تمام قراردادهای اقتصادی دوران نجیب رزاق از جمله قراردادهای منعقده با چین مورد بازبینی قرار می گیرد، نشان داد.
روابط چین و مالزی در دوران نخست وزیر گذشته به گونه ای مورد انتقاد نخبگان داخلی بود كه مسئولان مختلف این كشور چندین بار مجبور به پاسخگویی وضعیت روابط دو كشور شدند.
عنیفه امان وزیر مسئول دستگاه خارجی دولت نجیب رزاق سال گذشته چندین بار اظهارات رئیس حسین عضو شورای عالی حزب 'برساتو پریبومی' مالزی را مبنی بر اینكه این كشور تحت نفوذ چین است، رد كرد و گفت كه روابط نزدیك مالزی -چین كه بر مبنای تجارت بین الملل قرار دارد مانند روابط مالزی با دیگر كشورها مانند آمریكا، روسیه ، انگلستان، فرانسه ،استرالیا و سنگاپور است.
آساق **241**1599**1337
كوالالامپور- ایرنا- دولت جدید مالزی پس از روی كار آمدن نه تنها تغییرات گسترده ای را در داخل این كشور مورد پیگیری قرار داد بلكه در رویكردهای خارجی خود به ویژه در رابطه با چین پیام های آشكاری در ایجاد اصلاحات داده است.