۲۹ خرداد ۱۳۹۷، ۱۶:۱۳
کد خبر: 82946876
T T
۰ نفر
مناقشه بر سر بمباران مقر گروه مقاومت عراقي در مرز سوريه

بغداد – ايرنا – حمله به نيروهاي وابسته به گروه هاي مقاومت اسلامي تحت امر الحشد الشعبي در جوار مرزهاي عراق با سوريه كه تعدادي كشته و زخمي به دنبال داشته، واكنش هاي متفاوت و بعضا متناقض در ميان مقامات عراقي ها داشته است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، اين حمله كه يك شنبه شب گذشته (27 خرداد97) اتفاق افتاد براساس بيانيه رسمي الحشد الشعبي عراق باعث كشته شدن 22 نفر و زخمي شدن 12 تن ديگر شده است.
حمله در نواز مرزي عراق با سوريه اتفاق افتاده و براساس بيانيه فرماندهي الحشد الشعبي در فاصله 800 متري از مرزهاي عراق با سوريه در نزديكي منطقه البوكمال از توابع استان ديرالزور در جنوب شرق كشور سوريه اتفاق افتاده است.
هنوز معلوم نيست كه حمله نتيجه موشك هاي هدايت شونده بوده يا بمباران هوايي اما به گفته برخي منابع ميداني - براساس شواهد قرائن و نيز سوابق گذشته - آمريكا و رژيم صهيونيستي (همپيمان آمريكا) در مظان اتهام قرار دارند.

***اهداف پشت پرده حمله
پيرامون وقوع اين حمله در اين برهه كه از طرفي ارتش سوريه پيروزي هاي بزرگي در شرق كشورش بدست آورده و از طرفي نيروهاي عراق موفق به تامين امنيت مرزهاي خود با سوريه شده اند و از همه مهمتر، جنگ الحديده يمن با شكست نيروهاي متجاوز مواجه شده، قرائت هاي مختلفي ارائه شده است.
خبرگزاري رسمي سوريه 'سانا'، وقوع اين حمله را در اين برهه خاص عليه نيروهاي مشترك عراقي و سوريه در نوار مرزي دو كشور، با پيروزي هاي بزرگ ارتش سوريه و همپيمانانش در شرق سوريه خصوصا در منطقه 'الميادين' (سوريه) مرتبط دانسته است.
در مقابل بيانيه هاي وزارت خارجه عراق، الحشد الشعبي، گروه هاي مقاومت اسلامي كتائب حزب الله عراق - كه نيروهايش در اين حمله هدف قرارگرفته اند - و همچنين عصائب اهل الحق، آن را در راستاي حمايت از تروريست هاي داعش و اخلال در امنيت مرزهاي عراق با سوريه به منظور تسهيل ورود تروريست ها به داخل عراق دانسته اند.
اما كارشناسان امنيتي عراقي، ابعاد منطقه اي براي اين حمله نيز ترسيم كرده اند و آن را نوعي تاكتيك براي دور كردن انظار از شكست سنگين نيروهاي تجاوزگر در جنگ الحديده اليمن برشمرده اند.

*** موضعي متفاوت اما سوال برانگيز
تاكنون 5 بيانيه رسمي در قبال حادثه يكشنبه شب صادر شده كه شامل فرماندهي الحشد الشعبي، گروه هاي مقاومت عصائب اهل الحق و كتائب حزب الله، وزارت خارجه عراق و فرماندهي عمليات مشترك عراق به علاوه گزارش خبري خبرگزاري سانا از قول ارتش سوريه است اما در بين همه اين مواضع، موضع فرماندهي عمليات مشترك نظامي در عراق تا حد زيادي متفاوت بوده است.
فرماندهي الحشد الشعبي، ارتش سوريه، گروه هاي مقاومت اسلامي عصائب و كتائب حزب الله به صراحت و بيانيه رسمي وزارت خارجه عراق به شكل تلويحي، نيروهاي ائتلاف بين المللي به رهبري آمريكا را در قبال اين حمله مسوول و متهم دانسته اند.
با وجود مسلم شدن حمله هوايي به 'پايگاه ثابت' نيروهاي وابسته به الحشد الشعبي در نوار مرزي عراق و سوريه كه خود الحشد الشعبي در بيانيه اش بر آن صحه گذاشته اما فرماندهي عمليات مشترك نظامي در عراق، مدعي شده است كه هيچ يك از نيروهايش در نوار مرزي هدف قرار نگرفته اند.
بيانيه فرماندهي عمليات مشترك حتي اشاره كرده است كه هيچ يك از نيروهايش در نوار مرزي شامل ارتش، پليس و الحشد الشعبي در معرض حمله هوايي يا موشكي قرار نگرفته اند.
به اعتقاد كارشناسان محتواي بيانيه اين فرماندهي نامتوازن و حاوي ابهامات زيادي است، زيرا از يكسو وقوع چنين حمله اي را عليه نيروهاي عراقي در نوار مرزي رد كرده و از طرفي از كشته و زخمي شدن تعدادي از نيروهاي عراقي در اين حمله ابراز تاسف كرده است.
بيانيه در يك جا گفته است كه حضور نيروها در داخل اراضي سوريه (منظور نيروهاي وابسته به الحشد الشعبي) بدون هماهنگي با اين فرماندهي بوده و از طرفي نوشته است كه از هر نوع تلاش اين نيروها در داخل سوريه براي تامين مرزهاي عراق و دور كردن خطر داعش استقبال مي كند.
فرماندهي عمليات مشترك نظامي در عراق همچنين ادعا كرده است كه سخنگوي رسمي نيروهاي ائتلاف هرنوع حمله موشكي يا هوايي اين نيروها را در نوار مرزي رد كرده اند اما در عين حال گفته است كه فرماندهي عمليات مشترك، در اين حادثه تحقيق و تفحص مي كند.
اين فرماندهي همچنين به نقل از ابومهدي المهندس نايب رييس الحشد الشعبي آورده است كه از وقوع چنين حمله اي اظهار بي اطلاعي كرده در حالي كه تشكيلات الحشد الشعبي در بيانيه اي رسمي، وقوع اين حمله و تعداد كشته ها و زخمي و محل دقيق حمله را تاييد كرده است.
الحشد الشعبي حتي تاكيد كرده است كه حضور نيروهاي الحشد الشعبي در نوار مرزي با سوريه با هماهنگي با فرماندهي عمليات مشترك نظامي عراق صورت گرفته است.
فرماندهي عمليات مشترك نظامي در عراق كوشيده است كه اين گونه القاء كند كه حمله در عمق خاك سوريه اتفاق افتاده و تلويحا اشاره كرده كه اين فرماندهي در قبال اين نيروها كه در داخل سوريه هستند حتي اگر عراقي باشند، مسوول نيست.
اين نخستين شكاف علني شده ميان نيروهاي مسلح عراق در حوزه مبارزه با تروريسم است، هر چند هنوز ابعاد آن به خوبي روشن نيست.
وزارت خارجه عراق اما در بيانيه اش، به طور غير مستقيم از اين موضع فرماندهي عمليات مشترك نظامي در عراق ايراد گرفته و نوشته است كه هدف قرار دادن نيروهاي مبارزه با تروريسم چه در داخل اراضي عراق يا سوريه يا هر مكان ديگر، به معني حمايت از تروريسم است.
گروه هاي مقاومت اسلامي كتائب حزب الله و عصائب اهل الحق وابسته به الحشد الشعبي نيز در همين راستا در بيانيه هايشان بر اين نكته تاكيد كرده اند كه حضور نيروهاي عراقي در داخل اراضي سوريه به صورت قانوني و با موافقت دولت سوريه و براي مقابله با داعش است.

***عذر بدتر از گناه آمريكايي ها
از طرفي فرماندهي ائتلاف بين المللي مدعي مبارزه با داعش به رهبري آمريكا تاكنون به طور رسمي بيانيه مشخصي در خصوص اين حمله به رغم همه اعتراضاتي كه در عراق صورت گرفته، صادر نكرده است.
فقط برخي مسوولان نظامي آمريكايي كه اسامي آنها فاش نشده در دو گفت وگوي جداگانه يكي با 'سي ان ان' و ديگري با 'فرانس پرس' مدعي شده اند كه ائتلاف بين المللي به رهبري آمريكا مرتكب اين حمله نشده اند.
جالب اين كه هر دوي اين مسوولين نظامي آمريكايي، حمله را به رژيم صهيونيستي منتسب كرده اند كه به اعتقاد كارشناسان عذر بدتر از گناه است.
اين ايراد به مواضع امريكايي از اين حيث است كه كل منطقه خصوصا مرزهاي مشترك عراق با سوريه تحت پوشش مستمر هوايي آنها قرار دارد و عبور هواپيماهاي صهيونيستي از آسمان سوريه و رسيدن به اين منطقه، بدون اطلاع رادارهاي قوي آمريكايي امكان پذير نيست.
با اين حال به اعتقاد كارشناسان سكوت رژيم صهيونيستي در قبال اين سخنان - تا لحظه انتشار اين گزارش - ، بيش از پيش نوعي هماهنگي بين آمريكايي ها و صهيونيست ها تقويت كرده است.

***آمريكا و اسراييل دو روي يك سكه
اما از نگاه گروه هاي مقاومت اسلامي وابسته به الحشد الشعبي، بين آمريكايي ها و اسراييلي ها تفاوتي وجود ندارد و اين موضع هم در بيانيه عصائب اهل الحق و هم كتائب حزب الله عراق به طور واضح و روشني منعكس شده است.
عصائب اهل الحق نوشته است: عامل اين حمله چه آمريكايي يا اسراييلي باشد، نمي تواند بهانه اي براي توجيه اين حمله باشد.
كتائب حزب الله عراق كه نيروهايش در اين حمله هدف قرار گرفته اند، در بيانيه اش نوشته است كه هواپيماهاي آمريكايي و صهيونيستي نيروهاي كتائب حزب الله را در نوار مرزي بين عراق و سوريه هدف قرار داده اند.
وزارت خارجه عراق نيز در بيانيه اش تاكيد كرده است كه هرگونه هدف قراردادن نيروهاي مبارزه با تروريسم - تحت هر عنواني كه هستند - باعث تقويت گروه تروريستي داعش مي شود.
براساس اين بيانيه، هدف قرار دادن اين نيروها در نوار مرزي عراق با سوريه به معني حمايت از گروه تروريستي داعش است.
در عين حال كتائب حزب الله و عصائب اهل الحق از دولت عراق خواسته اند كه يك كميته حقيقت ياب تشكيل داده و عوامل اصلي حمله به نيروهاي عراقي را هرچه سريعتر شناسايي كند.
در همين راستا فرماندهي الحشد الشعبي نيز يك تيم تحقيق و تفحص را به منطقه اعزام كرده تا در خصوص اين حادثه از نزديك تحقيق كند.
با وجود ابهاماتي كه در قبال اين حادثه در اين برهه خاص وجود دارد، اما همان طور كه در بيانيه عصائب اهل الحق نيز اشاره شده، اين يك واقعيت مكرر و اثبات شده است كه آمريكايي ها و همپيمانانش در منطقه به جاي مقابله با داعش، نيروهاي ضد داعش را هدف قرار مي دهند.
براساس بيانيه، يك تلاش بين المللي و منطقه اي براي تضعيف حضور نيروهاي عراق در نوار مرزي با سوريه وجود دارد تا بتوانند اين منطقه را بار ديگر به منطقه تهديد امنيتي عليه عراق تبديل كنند.
همين نكته در بيانيه رسمي الحشد الشعبي نيز منعكس شده و تاكيد كرده است كه هدف اين گونه حملات، خارج كردن كنترل مرزها از دست نيروهاي عراق است.
خاورم *353*380*