دكتر فاطمه حيدري چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بر اساس مطالعات انجام شده حذف وعده صبحانه يكي از دلايل اصلي چاقي كودكان و بزرگسالان است.
وي گفت: بسياري از كودكان به دلايل مختلف همچون كم خوابي، دير شام خوردن يا مصرف شام پركالري، صبحانه تكراري و غيره دچار بي اشتهايي در هنگام صبح هستند و والدين به ناچار تنقلات رنگارنگ را جايگزين صبحانه اصلي كودكان خود مي كنند.
** مصرف تنقلات اثرات نامطلوب ذهني به دنبال دارد
حيدري ادامه داد: بسياري از اين تنقلات نه تنها مواد مورد نياز بدن كودك را تامين نمي كند بلكه در دراز مدت اثرات نامطلوب جسمي، رشدي و ذهني برجاي مي گذارد.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز بيان كرد: به طور كلي، كودكاني كه صبحانه كامل ميخورند، تمركز و انرژي بيشتري دارند و بيشتر اين كودكان از قدرت يادگيري بالاتري برخوردارند و موفق به كسب نمرات بهتر در مدرسه مي شوند.
وي با اشاره به اينكه دانش آموزان بايد در طول ساعات درس، سطح قند خوني مناسبي داشته باشند اضافه كرد: صبحانه خوب مي تواند بر تنظيم سطح قند خون، كاهش احساس خستگي دانش آموز سر كلاس و افزايش قدرت يادگيري و تمركز تاثيرگذار باشد.
حيدري گفت: وعده صبحانه بايد مقدار انرژي كافي در اختيار كودك قرار دهد و بخشي از مواد مغذي روزانه مورد نياز كودك را در اختيار او قرار دهد براي اين منظور توصيه مي شود حتما در صبحانه آنها غلات گنجانده شود.
** نان سبوس دار از بهترين گزينه ها براي صبحانه كودكان
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: وجود نان به ويژه از نوع سبوس دار يكي از بهترين گزينه ها در گنجاندن صبحانه بچه هاست.
وي گفت:چون كودكان و نوجوانان در سنين رشد هستند و بايد در وعده هاي مختلف غذايي آنها پروتيين كافي وجود داشته باشد، پنير مي تواند سهمي از پروتيين مورد نياز بدن آنها را در صبحانه تامين كند.
حيدري افزود:در كنار آن مصرف مواردي مانند مغز گردو مي تواند تا بخش ديگري از نيازهاي تغذيه اي كودكان نظير اسيدهاي چرب ضروري امگا سه را تامين كند.
** تخم مرغ منبع غني از پروتيين
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز ادامه داد: تخم مرغ نيز به عنوان منبع غني از پروتيين و چربي مفيد يكي از گزينه هاي مفيد در وعده صبحانه است كه خوردن آن به صورت ترجيحي به صورت آبپز توصيه مي شود تا منجر به دريافت كالري بيشتر نشود.
وي اضافه كرد: كودكان نسبت به بزرگسالان نيازهاي تغذيه اي متفاوتي دارند به همين دليل توصيه مي شود سه تا چهار بار در هفته و هر بار يك عدد تخم مرغ مصرف شود.
حيدري بيان كرد: يكي ديگر از گروه هاي غذايي كه مصرف آن در وعده صبحانه هم در كودكان و هم در بزرگسالان توصيه مي شود گروه ميوه ها و سبزي هاست.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: اين گروه هاي غذايي علاوه بر دارا بودن ويتامين ها و مواد معدني، حاوي فيبر غذايي بالايي هستند كه به افزايش حس سيري در طول روز كمك مي كنند و همچنين موجب عملكرد بهتر دستگاه گوارش مي شوند؛ پس بايد در وعده صبحانه مواد غذايي همچون گوجه، خيار و زيتون (در حد اعتدال) نيز گنجانده شود.
** عادات غذايي در دوران كودكي شكل مي گيرد
وي بيان كرد: بسياري از عادات و الگوهاي غذايي در دوران كودكي شكل مي گيرد و تا بزرگسالي ادامه مي يابد و كودكان بيشتر عادات غذايي بزرگترها و والدين خود را تقليد مي كنند.
حيدري ادامه داد: شكل گيري عادات غذايي صحيح در كودكان و ارايه آموزش صحيح در اين دوران نقش مهمي در شيوه زندگي و وضعيت سلامتي كودك در سال هاي بعدي عمر دارد.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز گفت: در اين راستا، والدين علاوه بر اصلاح رفتارهاي غذايي خود از همان ابتداي دوران كودكي بايد سعي كنند كودكان خود را به انتخاب هاي غذايي سالم عادت دهند زيرا تغيير ذايقه در سال هاي بعد بسيار دشوار خواهد بود.
وي افزود: البته براي تغيير ذايقه در سنين نوجواني نيز مي توان از برخي تكنيك هاي رفتاري خاص متخصصان علوم رفتاري استفاده كرد.
** خوراكي هاي كم شيرين در صبحانه بچه ها گنجانده شود
حيدري ادامه داد: گنجاندن خوراكي هاي كم شيرين در صبحانه بچه ها و كم كردن تدريجي مصرف قند و شكر مي تواند در اصلاح عادات غذايي آنها موثر باشد.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني بيان كرد: بچه ها آرام آرام به خوردن مواد سالم به جاي كيك و شيريني عادت مي كنند.
وي گفت: مصرف مواد شيرين نه تنها حس سيري كوتاه مدتي به كودك مي دهد، بلكه ذايقه كودك نيز به غذاهاي ناسالم عادت مي دهد و زمينه ساز مشكلات اضافه وزن و چاقي در آينده مي شود.
3004/ 6037
اهواز - ايرنا - يك متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: صبحانه يك وعده غذاي اصلي و مهم براي كودكان و حتي بزرگسالان محسوب ميشود و بايد مواد غذايي مناسب در اين وعده را رعايت كنيم.