۳۱ خرداد ۱۳۹۷، ۷:۰۴
کد خبر: 82948444
T T
۰ نفر

تغيير الگوي مصرف، راه مقابله با بحران كم آبي

۳۱ خرداد ۱۳۹۷، ۷:۰۴
کد خبر: 82948444
تغيير الگوي مصرف، راه مقابله با بحران كم آبي

خرم آباد - ايرنا - خشكسالي هاي اخير و كاهش بارش برف و باران در لرستان و برداشت بيش از حد از چاه ها و سفره هاي زيرزميني موجب شده كه با پديده كم آبي مواجه شويم، پديده اي كه به تنهايي مي تواند روند زندگي مردم را تغيير دهد و شرايط سخت را به همراه داشته باشد.

به گزارش ايرنا ، نداشتن آب پايدار آشاميدني در لرستان يكي از مشكلات عمده اي است كه در تنش هاي آبي مي تواند استان را با مشكل مواجه كند.
با وجود بارش هاي مناسب بهاري، اكنون آب ذخيره شده پشت سدهاي استان به 206 ميليون متر مكعب رسيده كه 55 درصد مخازن سدها همچنان خالي است.
تا پايان سال گذشته 586 ميلي متر بارش باران در استان گزارش شد و پس از بارندگي هاي اخير، 93.4 ميليون مترمكعب به موجودي پشت سدهاي استان اضافه شده است.
ميزان بارش باران تا بيست و دوم ارديبهشت امسال در استان 586 ميلي متر گزارش شده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 17.1 درصد و نسبت به بلندمدت 8.5 درصد كاهش داشته است.
در لرستان 2 هزار و 864 روستا وجود دارد كه يكهزار و 561 روستا بالاي 20 خانوار دارند و طبق بررسي آمار كنتورهاي نصب شده روزانه هر نفر در روستاهاي استان 160 ليتر آب مصرف مي كند كه از نرم استاندارد خيلي بالاتر است.
بايد به اين نكته نيز توجه كرد كه با رشد جمعيت و گسترش شهرنشيني مصارف آبي افزايش مي يابد.

** بيش از 92 درصد آب مصرفي لرستان در بخش كشاورزي است
مديرعامل شركت آب منطقه اي لرستان در اين زمينه اظهار داشت: ساليانه 2 ميليارد و593 ميليون مترمكعب آب در استان مصرف مي شود.
رضا ميرزايي افزود: در حال حاضر 60 درصد آب اين استان از حوزه كرخه و 40 درصد آب استان از حوزه دز تامين مي شود.
به گفته وي از 2 ميليارد و593 ميليون مترمكعب آب مصرفي 72 درصد سطحي و بقيه از منابع زير زميني برداشت مي شود و از اين مقدار 92 درصد مصارف كشاورزي دارد.
وي تصريح كرد: پنج درصد آب استان در زمينه آشاميدني و مصارف بهداشتي و سه درصد در صنعت مصرف مي شود.
ميرزايي افزود: چنانچه در حوزه كشاورزي، اصلاح الگوي كشت اجرايي شود بيش از 500 ميليون مترمكعب مي توان صرفه جويي كرد.
وي با تاكيد بر ممنوعيت كشت محصولات آبدوست در استان لرستان اظهار داشت: هم اكنون تنها 84 ميليون مترمكعب آب پشت سدهاي استان وجود دارد و چشمه ها و منابع آبي خشك يا نيمه خشك هستند.

** 543 حلقه چاه غيرمجاز در لرستان مسدود شد
مديرعامل آب منطقه اي لرستان همچنين گفت: يكهزارو 345 حلقه چاه غيرمجاز سال گذشته در راستاي صرفه جويي در مصرف آب در استان شناسايي و تعداد 543 حلقه از اين تعداد براي پيشگيري از بحران آب مسدود شد.
ميرزايي اظهار داشت: 802 حلقه چاه غيرمجاز ديگر باقي مانده كه احكام 417 حلقه ديگر صادر شده است.
وي افزود: از هجدهم فروردين ماه سال جاري تاكنون تعداد 64 حلقه چاه غيرمجاز مسدود شده كه تنها 353 حلقه ديگر باقي مانده است.

** كشت محصولات آبدوست در لرستان بايد محدود شود
مديرعامل آب منطقه اي لرستان همچنين گفت: كشت محصولات آبدوست باعث كاهش سفره هاي آب زيرزميني در استان مي شود لذا بايد كشت اين محصولات محدود شود.
ميرزايي اظهار داشت: طي چند سال گذشته تعدادي افراد سودجو تحت عنوان كشاورزان غير بومي از استان هاي همجوار به لرستان آمده و با اجاره اراضي كشاورزي ومنابع آبي، اقدام به كاشت محصولات آبدوست به ويژه هندوانه ،سيب زميني و چغندرقند مي كنند.
وي گفت: اين وضعيت باعث اضافه برداشت و تخليه آب زيرزميني سفره ها شده و تبعات منفي آن در سال هاي آينده باعث كاهش شديد سطح آب، بيلان منفي دشت ها و در نتيجه وقوع پديده فرو نشست و خسارات جبران ناپذير به منابع آب و خاك استان مي شوند.
ميرزايي با بيان اينكه آب بر بخش هاي اقتصادي تاثيرگذار است و بايد با مصرف درست از آن حفاظت كرد ادامه داد: آب و خاك متعلق به نسل آينده است و نبايد به خاطر سودهاي مقطعي ورود گذر به افراد منفعت طلب غير بومي اجازه دادتا همه بضاعت ما را در آينده با چالش مواجه كنند.
ميرزايي از كشاورزان لرستاني تقاضا كرد ضمن رعايت حق آبه ها از اجاره دادن زمين و آب به اين گونه افراد غير بومي و سودجو براي كشت محصولات آبدوست خودداري كنند.

** اجراي طرح الگوي كشت در لرستان هر هفته رصد مي شود
استاندار لرستان نيز گفت: با توجه به پديده خشكسالي و ضرورت اجراي طرح هاي كشاورزي برمبناي الگوي كشت، اجراي اين طرح در استان و ميزان انحراف آن بايد هر هفته گزارش شود.
سيد موسي خادمي افزود: همچنين بايد دقت شود الگوي كشت تا چه اندازه با ميزان تخصيص منابع آبي همخواني دارد.
وي ادامه داد: نمي توان يكباره كشاورزان را از كشت برخي محصولات از جمله محصولات آبدوست منع كرد اما مي توان كاشت اين محصولات را بر اساس الگوي كشت رصد كرده و هر ساله سطح زيركشت آن را كاهش داد.
وي گفت: در حال حاضر زماني براي برخي اقدامات جديد در خصوص اصلاح الگوي كشت نيست بنابراين بايد رصد شود تا الگوي كشت كنوني به صورت درست و منطقي رعايت شود.
استاندار لرستان تاكيد كرد: جهادكشاورزي بايد با همكاري رسانه ها اعلام كند آن دسته از كشاورزاني كه الگوي كشت و مصرف آب را رعايت نكنند، امتيازي نيز دريافت نمي كنند و محصول آنان به صورت تضميني خريداري نخواهد شد.
خادمي با تاكيد بر نصب كنتورهاي هوشمند بر چاههاي مجاز كشاورزي گفت: همچنين برخي چاهاي صنعتي كه براي مصارف كشاورزي استفاده مي شود بايد شناسايي شوند.
وي همچنين افزود: كشاورزي به روش هاي معمول و سنتي بايد تغيير يافته و بر اساس الگوي كشت باشد تا علاوه بر صرفه جويي در منابع آبي، توليد محصولات نيز استراتژيك باشد.
3210/6060