۳ تیر ۱۳۹۷، ۹:۰۴
کد خبر: 82950884
T T
۰ نفر

سايه خشكسالي را سنگين تر نكنيم

۳ تیر ۱۳۹۷، ۹:۰۴
کد خبر: 82950884
سايه خشكسالي را سنگين تر نكنيم

سميرم، اصفهان- ايرنا- اقليم كم بارش و خشك كشورمان كه خشكسالي هاي پياپي را پشت سر گذاشته است امسال وضعيتي بحراني تر از هميشه را تجربه مي كند.

همين يكماه قبل بود كه يكي از كارشناسان مديريت بحران مي گفت در كارگاه آموزشي زلزله شركت كرده بوديم و مدرس كلاس از خرابي ها، آثار زيانبار اقتصادي، رواني و اجتماعي زلزله سخن مي گفت او مي گفت: بين سخنان مدرس كلاس گفتم كه زلزله واقعي امروز همين خشكسالي است.
اين كارشناس با بيان اين نكته مسائلي را گوشزد مي كرد كه حاكي از ابعاد و بزرگي، آثار كوتاه و بلند مدت خشكسالي داشت. مسائلي كه علاوه بر درگير كردن معيشت و اشتغال عمومي، نكته اي مهمتر را يادآور مي شد و آن چيزي نبود جز زمانبري و تداوم همان آثار زيبانباري كه از زلزله و سيلاب هاي فصلي و مقطعي، ضررهاي بيشتري مي رساند و حتي به مهاجرت هاي بزرگ جمعيتي و حاشيه نشيني در كلان شهرها مي انجامند.
كم آبي و خشكسالي تقريبا همه جا را در نورديده و آثار و علائم جدي خود را در مناطق پرآبي مانند سميرم اصفهان و مناطق غربي اين استان كه مهمترين سرشاخه ها ي زاينده رود است نشان داده است .
به گفته مدير امور آب منطقه اي سميرم، اين منطقه كوهستاني ساليان سال است كه به عنوان يكي از مناطق پرآب استان اصفهان شناخته مي شد،اما اكنون از حدود سه هزار و 600 چشمه موجود در اين شهرستان، بيشتر از دو هزار و 500 چشمه خشكيده است.
شنتيا زاهديان افزود: سد حنا با ظرفيت 50 ميليون متر مكعب آب هم اكنون كمتر از پنج ميليون متر مكعب آب دارد و در شرايط بحراني به سر مي برد، ضمن اينكه چاه ها نيز روز به روز كم آب تر مي شود.
بر اساس برخي آمارها و گمانه زني ها، تابستان امسال 35 ميليون نفر از جمعيت ايران با مشكلات ناشي از كم آبي و خشكسالي سر و كار خواهند داشت و طبق اعلام وزارت نيرو وضعيت آبي 107 شهر با جمعيتي حدود 17 ميليون، قرمز پيش بيني مي شود.
اين رنگ هشدارآميز، بويژه براي مناطقي مانند سميرم اصفهان كه بيشتر از 95 درصد مردمانش با كشاورزي و باغداري امرار معاش و گذران روزگار مي كنند، هشدار آميز است.
در جايي كه سرپرست امور عشاير سميرم از آبرساني سيار به عشاير و دام هايشان توسط شش دستگاه تانكر خبر مي دهد، مدير امور آب و فاضلاب روستايي اين شهرستان نيز هفته گذشته اعلام كرده است: 40 روستاي اين منطقه بوسيله تانكر آبرساني مي شود.
محمد جعفرزاده فرماندار سميرم نيز به خبرنگار ايرنا گفت: اولويت اصلي تخصيص اعتبارها در بخش طرح هاي تملك دارايي سال جاري اين شهرستان موضوع تامين آب بويژه آب شرب است.
وي افزود: دو رودخانه ماربر و چشمه ناز ونك نيز به عنوان محل هاي برداشت آب با تانكر براي كشاورزان شهرستان مشخص شده است.
حالا اما افزون بر 20هزار هكتار باغ و حدود 17هزار هكتار زراعت كه محل تامين معاش مردمان اين وادي است با خطر خشك شدن و قطع درختان مواجه لست . قطع درختاني كه به مرور منجر به قطع ممر و تامين معاش آنان خواهد شد و زنگ خطري جدي براي مسئولان است كه هر چه سريعتر با برنامه و روش هاي جديد اين معضل را چاره كنند و جلوي خطر و تنش بيشتر را بگيرند.
تغيير الگوي كشت و خارج شدن از تك محصولي از جمله اين روش هاست كه بايد با سرعت و وسعت بيشتري در اين خطه كشاورزي دنبال و اجرا شود.
مدير اتحاديه كنسرسيوم پرورش دهندگان سيب تيرول جنوبي ايتاليا (VOG) در سفر اخير خود به سميرم به ايرنا گفته بود: برداشت سيب در سميرم مطابق آمارهاي ارائه شده در بازديدها بسيار ناچيز است.
«گئورگ كاسلر» با اشاره به ضرورت تغيير نوع درختان قديمي و ناسازگار به خشكسالي ادامه داد: برداشت ناچيز 200 تا 250 هزار تُن سيب از 20 هزار هكتار باغ سودآور نيست در حاليكه 18هزار هكتار از زمين هاي تيرول ايتاليا زير كشت سيب است و سالانه يك ميليون و 250 هزار تُن سيب مرغوب از اين سطح برداشت مي شود.
بر همين اساس اما اقدام هاي خوبي نيز براي تغيير الگوي كشت در بخش هايي از استان اصفهان و سميرم صورت گرفته كه آخرين نمونه آن توليد و برداشت گل محمدي، در 40 هكتار از اراضي اين شهرستان اعلام شد.
به گفته كيارش سامي، كارشناس مسئول باغباني و زراعت جهاد كشاورزي سميرم سياست وزارت جهاد كشاورزي با توجه به ادامه خشكسالي، روي آوردن به كشت هاي ديم و كم آب است كه كشت گل محمدي، جايگزين خوبي براي خروج سميرم از تك محصولي بودن سيب خواهد بود.
اين كارشناس پيش بيني كرد، تا پايان سال جاري، 200 هكتار از زمين هاي شهرستان سميرم بويژه در بخش هاي شمالي زير كشت گلهاي محمدي مقاوم در برابر كم آبي برود.
حالا بايد نتيجه گرفت كه با همين راه و روش هاي نه چندان سخت و با وجود آب و خاكي مرغوب و كم نظير در استان اصفهان و همچنين ارتفاع دوهزار و 500 متري سميرم از سطح دريا كه آب و هوايي به مراتب خنك تر و سردتر را به اين منطقه از كشورمان هديه مي دهد، مي توان زلزله نه چندان خاموش خشكسالي را كنترل كرد و جلوي آثار زيانبارش را در كوتاه مدت گرفت.
سميرم با پنج هزار و200 كيلومتر مربع وسعت، 150 آبادي و روستا، چهار شهر و چهار بخش مركزي، دناكوه، وردشت و پادنا داراي 20 هزار هكتار باغ است و در اين شهرستان سالانه 300 تا 250 هزار تُن سيب درختي توليد مي شود.
اين شهرستان با افزون بر 100هزار نفر جمعيت ثابت و عشايري، در 160 كيلومتري جنوب اصفهان قرار دارد.
گ/7147/ 1339