محمد سياح يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: با توجه به قرارداد منعقد شده، اين كاوشگران به مدت 40 روز عرصه و حريم اين اثر باستاني در شيروان را كاوش و مشخص خواهند كرد.
وي با اشاره به اقدامات انجام شده در فصل اول كاوش باستاني شناسي ارگ نادري شيروان گفت: كاوش هاي باستان شناسي فصل اول براي مشخص كردن دوره تاريخي بود كه عمليات آن در آبان ماه سال 95 به مدت 40 روز ادامه داشت.
سياح با بيان اينكه سال گذشته براي اين اثر تاريخي در شيروان، 7 ميليارد ريال اعتبار مصوب شد افزود: با توجه به قرار گرفتن اين اثر تاريخي در جاده آسيايي موجب جذب و رونق گردشگر مي شود كه در بازآفريني شهري نيز مورد تاييد قرار گرفته است.
تپه باستاني ارگ نادري با ثبت تاريخي 703 در آثار ملي ايران در حال حاضر عظيم ترين و مهم ترين محوطه باستاني شمال شرق ايران و اولين مركز فرهنگ و تمدن خراسان شمالي است.
اين اثر باستاني مربوط به هزاره پنجم قبل از ميلاد است و از اولين محوطه هاي مسكوني حاشيه رودخانه اترك محسوب مي شود.
تپه باستاني ارگ نادري همانند كوهي در داخل شهر كهن و باستاني شيروان قرار گرفته است كه بر دشت شيروان اشراف دارد و رودخانه اترك از كنار آن مي گذرد.
تپه باستاني ارگ نادري شيروان بزرگترين تپه دست ريز خاكي ايران 25 متر ارتفاع و 90 متر قطر دارد كه به علت فرسايش از ارتفاع تپه كاسته شده است.
اين تپه سابقا مركز حكومت و فرماندهي شمال خراسان بود كه اين بناي تاريخي داراي حصار و چهار برج مرتفع بود و عمارت حاكم بر بلندايش مستقر بود و دور تا دور آن ديوار شهر بند قرار داشت.
سفال هاي به دست آمده از تپه باستاني ارگ شيروان نظير تپه باستاني است و نوع سفال ها قرمز با نقوش سياه مربوط به هزاره پنجم قبل از ميلاد مي باشد كه به عنوان كهن ترين زيستگاه خراسان شمالي مورد تحقيق و بررسي و پژوهش باستان شناسان ايراني و خارجي قرار گرفته است.
تپه باستاني ارگ شيروان در روزگاران گذشته محل برگزاري مسابقات كشتي پهلواني باچوخه خراسان بود كه اين بناي تاريخي براي چندمين بار اخيرا آذرماه 89 توسط باستان شناسان گمانه زني گرديد و اين تپه باستاني مهم ترين بناي تاريخي و سند هويت قديمي ترين پايتخت شمال خراسان است.
تاكنون 55 اثر تاريخي در شهرستان 157 هزار نفري شيروان كه به عنوان دومين شهر پرجمعيت خراسان شمالي در 60 كيلومتري شرق بجنورد قرار دارد در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
7186/ 6042
بجنورد- ايرنا- رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شيروان گفت: گروهي از كاوشگران چين، فرانسه و همچنين از كشورمان در دومين مرحله از كاوش هاي باستان شناسي تپه ارگ باستاني اين شهرستان خراسان شمالي را از دهم تيرماه سال جاري كاوش مي كنند.