۶ تیر ۱۳۹۷، ۲۰:۵۸
کد خبر: 82955178
T T
۰ نفر
رمان «سووشون» در میان آثار نیم قرن اخیر بی نظیر است

تهران - ایرنا - رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، گفت: در میان تمامی آثاری كه در نیم قرن اخیر نوشته شده است سووشون یك مقام بلند بالا و كم نظیر دارد كه به نوعی منشور و مانیفست جهانبینی سیاسی و اجتماعی او در زمان حیات است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حسن بلخاری عصر امروز (چهارشنبه 6 تیرماه) در آیین بزرگداشت سیمین دانشور در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، اظهار داشت: رساله دكتر مرحومه سیمین دانشور درباره علم الجمال بود و در واقع همین اشراف او به مسائل هنری و زیبایی شناسی نقطعه عطف حیات این بانوی داستان نویسی ایران شد كه در فرم ادبی سووشون نیز تاثیر بسیاری داشته است.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به اینكه در هیچ كدام از آثار سیمین خود او به اندازه سووشون در داستانش حضور ندارد، ادامه داد: همانند هایی در شخصیت او و «زری» در داستان سووشون وجود دارد كه نشان می دهد او داستان را متاثر از خود نوشته است.
بلخاری گفت: اگر مبارزات سیاسی جلال آل احمد را با زندگی سیمین مقایسه كنیم درخواهیم یافت كه سیمین دانشور بر خلاف جلال آل احمد در سخنرانی ها و داستان های اش اهل جار و جنجال نیست. او قلم و به نوعی تقوای سیاسی را بر شور سیاسی ترجیح می دهد.
وی تاكید كرد: سیمین حتی در برخی از مصاحبه های خود نه اینكه جلال را نقد كند اما منش او را بر نمی تابد كه بنده این تفكر را محصول رساله دكترا و 30 سال كار كردن بر زیباشناسی هنر می دانم.
این استاد دانشگاه، گفت: جلال و سیمین، عشق را بین یكدیگر در حد بالایی داشتند اما منش نوشتاری متفاوت داشتند كه متاثر از محیط زندگی و روش مطالعاتی آنها بود.
بلخاری در ادامه سخنان خود بخش پایانی رمان سووشون با این مضمون را خواند: «گریه نكن خواهرم، در خانه‌ات درختی خواهد رویید و درخت‌هایی در شهرَت و بسیار درختان در سرزمینت. و باد پیغام هردرختی را به درخت دیگر خواهد رسانید و درخت‌ها از باد خواهند پرسید: در راه كه می‌آمدی سحر را ندیدی؟»

**سووشون مسائل اجتماعی آن دوران را خوب روایت می كند
در ادامه این مراسم، حسین سناپور داستان نویس و منتقد ادبی مهمترین دلیل شهرت و ماندگاری سیمین دانشور را «سووشون» دانست و گفت: این كتاب با اینكه سال های بسیار از عمر تالیف و چاپ آن می گذرد اما همچنان خوانده می شود.
وی درباره چرایی اهمیت این كتاب، توضیح داد: سووشون در بزنگاهی از تاریخ نوشته می شود كه سیمین در نحوه روایت آن به نوعی آداب و رسوم مردم زمان خود را نیز روایت می كند و بسیار خوب دهه 20 را برای ما می سازد.
این داستان نویس، افزود: رمان سووشون از نگاه «زری» روایت می شود و ما همراه با او از تمام مسائل اجتماعی و تاریخی آن روزگار آشنا می شویم كه به نوعی تاریخ نگاری جذابی همراه با داستان را برای ما روایت كرده است.
سناپور با اشاره به اینكه روایت تاریخی در رمان‌های خارجی نمونه های بسیاری دارد، گفت: مثلاً تولستوی در یكی از مهمترین آثار خود با عنوان «آناكارنینا» نحوه مربا درست كردن یكی از شخصیت ها را روایت می كند كه شاید در ظاهر بی دلیل باشد اما درواقع این یك نوع روایت از تمامی آداب مردم آن زمان است.
به گزارش ایرنا، سیمین دانشور متولد 8 اردیبهشت 1300 در شیراز و همسر جلال آل‌احمد بود. وی نخستین زن ایرانی بود كه به صورتی حرفه‌ای در زبان فارسی داستان نوشت. وی اسفند ماه سال 1390 خورشیدی در تهران درگذشت.
فراهنگ**9246** 1418
۰ نفر