به گزارش ايرنا از اوايل تيرماه هر سال برداشت ميوه هاي سردرختي از سطح باغات استان آغاز مي شود، اما نبود صنايع تبديلي و هزينه هاي بالاي سردخانه ها، سوء استفاده دلالان و سودجويان را بدنبال داشته و دارد.
استان چهارمحال و بختياري با سطح زيركشت 38 هزارهكتار اراضي باغي و توليد ساليانه بيش از 182هزار تن محصول سردرختي، قطب توليد اين ميوه هاست.
مدير امور باغباني جهادكشاورزي چهارمحال وبختياري دراين باره مي گويد: اين استان داراي ظرفيتهاي بالاي كشاورزي است و سالانه با بيش از30 هزار ميليارد ريال درآمد، تنها سه درصد ارزش افزوده كشاورزي كشور را به خود اختصاص داده است.
ابراهيم شيراني افزود: با توجه به آب وهواي چهار فصل چهارمحال وبختياري در بخش كشاورزي، مناسب ترين و بهترين گزينه براي ايجاد اشتغال پايدار و رسيدن به توسعه همه جانبه، استفاده صحيح از اين ظرفيت است.
نبود صنايع تبديلي در محل توليد محصولات سبب عرضه آنها به صورت تازه خوري ميشود، به طوري كه در يك برهه با انباشت در برداشت اين ميوه روبه رو مي شويم و همين امر سبب افت قيمت محصول و زيان باغداران مي شود.
شيراني، نوسان قيمت نهاده هاي كشاورزي، عدم استمهال وامهاي كشاورزان و كمبود نقدينگي را از ديگر مشكلات باغداران عنوان مي كند.
وي توضيح داد: در بيشتر مواقع باغداران به علت نگراني از كاهش قيمت، محصول خود را به صورت عمده به فروش ميرسانند و گاه نيز از ترس ضرر و زيان محصول خود را سه ماه قبل از به بار نشستن پيش فروش ميكنند و در واقع سود باغداران به نفع دلالان تمام ميشود.
وي توضيح داد: نبود برنامه ريزي براي حمايت از توليد، بسته بندي نامناسب محصول، منطقي نبودن قيمتها با توجه به هزينه توليد از جمله دل مشغولي هاي باغداران است.
وي با بيان اينكه به دليل نبود بسته بندي محصولات قيمت گذاري آنها نيز شفاف نيست، مي گويد: اين امر سبب شده كه دلالان سوء استفاده كنند و ميوه را با كمترين قيمت از باغدار خريداري كنند و مغازه داران نيز با بالاترين قيمت به فروش برسانند.
شيراني گفت: راه اندازي صنايع تبديلي نيازمند همت بخش خصوصي است، زيرا وجود صنايع تبديلي در كنار محصولات كشاورزي و باغي مانع از خروج فلهاي محصولات شده و در نتيجه سود قابل توجهي را نصيب كشاورزان مي كند.
معاون بهبود توليدات گياهي جهادكشاورزي چهارمحال وبختياري نيز با اشاره به ضرورت در احداث واحدهاي فرآوري محصولات باغي عنوان كرد: اين منطقه به عنوان قطب بزرگ كشاورزي كشور، يكي از استان هاي برتر در توليد محصولات باغي و كشاورزي است.
حميدرضا دانش تاكيد كرد: يكي از كمبودهاي مهم در اين استان نبود صنايع تبديلي و فرآوري محصولات باغي و كشاورزي است.
وي گفت: وجود صنايع تبديلي و فرآوري موجب كاهش ضايعات ميوه مي شود و توليد محصولات فرآوري شده از محصولات باغي و كشاورزي در اين استان يكي از ظرفيت هاي مهم به شمار مي رود كه بايد مورد توجه قرار بگيرد.
وي در ادامه گفت: ايجاد صنايع تبديلي، فرآوري و بسته بندي در داخل استان براي ايجاد ارزش افزوده محصولات كشاورزي يك امر ضروري است.
دانش بيان كرد: ايجاد و توسعه صنايع فرآوري محصولات كشاورزي با توجه به ارتباط مستمر با بخش كشاورزي و دارا بودن امكانات و قابليت هاي موجود در اين استان، نقش موثري در توسعه منطقه ايفا مي كند.
وي ادامه داد: بخش كشاورزي در اين استان با مشكلاتي مانند نبود ارزيابي مناسب، كاهش قيمت محصولات كشاورزي، پايين بودن درآمد بخش كشاورزي روبه رو است.
وي بيان كرد: ايجاد و توسعه صنايع فرآوري محصولات كشاورزي در اين استان به علت استعداد بالاي كشاورزي، نزديكي به بازارهاي مصرف از جمله اصفهان و خوزستان و وجود نيروهاي متخصص و غيرمتخصص، مي تواند ضمن حل مشكلات بخش كشاورزي، راه رسيدن به توسعه را هموار كند.
معاون بهبود توليدات گياهي جهادكشاورزي چهارمحال و بختياري افزود: هم اكنون شهرستان سامان يكي از مستعدترين نقاط استان براي توسعه صنايع فرآوري و تبديلي به شمار مي رود كه اين منطقه مهمترين مركز توليد محصولات باغي منطقه مي باشد.
وي كسب رتبه نخست اين استان در توليد محصول بادام در كشور براي 10 سال متوالي را يادآور شد و گفت: اين استان با توليد سالانه بيش از 24 هزار تن انواع مختلف بادام كه بخش عمده اي از رقم 'مامايي' آن به كشور هند صادر مي شود.
وي از نبود صنايع تبدلي براي فرآوري محصول بادام استان در منطقه ابراز تاسف كرد و افزود: بدليل نبود امكانات و تجهيزات بسته بندي تاجران و دالان با خريد بادام استان بيشرين سود را از توليد اين محصول كسب مي كنند.
به گزارش ايرنا، سالانه در چهارمحال وبختياري بيش از 1.5 ميليون تن محصولات باغي، زراعي، دامي و شيلات توليد مي شود، سطح زير كشت استان 270 هزار هكتار با 66 هزار بهره بردار است.
6199/6021
شهركرد- ايرنا- هرساله با شروع فصل برداشت ميوه هاي سردرختي از جمله؛ هلو، زردآلو و آلبالو، باغداران چهارمحال و بختياري را به دليل نبود صنايع تبدلي و فاسد شدن اين محصولات نگران مي كند.