يازده سال از عمر «پرس تي وي» مي گذرد و در اين سالها اين شبكه تلويزيوني، با وجود مشكلات، محدوديت ها و موانع داخلي و بين المللي توانست با موفقيت به رسالت خود يعني نگاه به رويدادهاي بينالمللي از زاويهاي ديگر، جامه عمل بپوشاند و مورد توجه مخاطبان انگليسيزبان زيادي از اقصي نقاط جهان قرار گيرد.
به جرأت مي توان گفت كه پرس تي وي اكنون نه تنها توانسته بسياري از توطئه هاي رسانه هاي معاند عليه نظام جمهوري اسلامي ايران را خنثي كند، بلكه قدم را فراتر گذاشته و با انعكاس دقيق و بدون دستكاري واقعيت ها، به يك چالش بزرگ براي اين رسانه ها تبديل شود. البته در اين ميان، پرس تي وي نيز در مسير خود براي رسيدن به چنين جايگاهي، خطرات و تهديدات زيادي را پشت سر گذاشته و هر روز نيز با چالشي جديد مواجه مي شود.
در ادامه به گوشه اي از كينهتوزي ها و عداوت ها عليه اين شبكه خبري بين المللي مي پردازيم.
**تازه كردن بحث هاي كهنه
در بهمن ماه سال گذشته، وبسايت بي بي سي فارسي در مطلبي به جريمه 170 هزار دلاري شبكه العربيه توسط نهاد آفكام به دليل نقض حقوق شهروندان بحرين و رعايت نكردن بيطرفي اشاره كرد.
اما اين وب سايت در ادامه و در حالي كه هيچ نقطه اشتراكي را نمي توان ميان العربيه و پرس تيوي يافت، از اين فرصت نهايت استفاده را برد و در دل گزارش خود از شبكه پرس تي وي نيز نام برد و به جريمه 100 هزار پوندي آن توسط نهاد نامبرده به دليل پخش مصاحبه مازيار بهاري اشاره كرد، نمونه اي كه نشان مي دهد تا چه اندازه رسانه هاي غربي، از پرس تي وي و عملكرد آن خشمگيناند و از هر فرصتي براي ضربه زدن به اين شبكه و خدشهدار كردن اعتبار آن نزد مخاطبان استفاده مي كنند.
**نوشتن روي يخ
مورد ديگري كه مي توان به آن پرداخت، گزارش وبسايت «ويكي ليكس» در خرداد ماه 1390 است كه در آن به اعمال فشار از سوي رسانه هاي بريتانيا از قبيل «ساندي تاميز» متعلق به رابرت مرداك به سازمان ها و نهادهايي همچون آفكام (نهاد ناظر بر فعاليت رسانه ها در بريتانيا) به منظور محدود كردن فعاليت شبكه پرس تي وي در بريتانيا اشاره دارد. فشارهايي كه در نهايت نتيجه داد و آفكام با انتشار بيانيه اي در دي ماه 1390، پروانه پخش پرس تي وي در بريتانيا را لغو كرد.
اما با نگاهي به اسناد منتشر شده در ويكي ليكس مي توان دريافت كه مخالفان فعاليت پرس تي وي كه از عملكرد اين شبكه در پخش و پوشش بيطرفانه رويدادهاي بريتانيا و ديگر كشورهاي غربي به ستوه آمده بودند، همواره در تلاش بودند تا اين شبكه را به عنوان يك «دشمن داخلي» معرفي و آن را به پخش تصاويري غيرمنصفانه متهم كنند.
**وقتي العربيه دستگاه برون مرزي رسانه ملي را «امپراتوري رسانه اي» مي خواند
وبسايت العربيه انگليسي نيز اوايل امسال در مقالهاي با عنوان «نگاهي به دستگاه رسانهاي ايران» نگراني خود را از گسترش فعاليت رسانهاي ايران در منطقه و جهان و به طور خاص، حضور فعال شبكه هاي پرس تي وي و هيسپان تي وي در فضاي رسانهاي نشان داده است.
العربيه همچنين نسبت به سياست رسانه اي و فعاليت معاونت برون مرزي صداوسيما در حوزه مخاطبان جمهوري آذربايجان واكنش نشان داده و از تصميم اين معاونت براي راه اندازي شبكه هايي به زبان هاي فرانسوي، روسي و هوسا نيز تلويحا ابراز نگراني كرد.
**مهمترين محورهايي كه در اين مطلب مطرح شده است :
1- ايران با راه اندازي شبكه هاي تلويزيوني و راديويي به زبان آذري، به دنبال تسلط بر فكر مردم كشور آذربايجان است.
2- لزوم اعمال محدوديت بر فعاليت هاي هسته اي و موشكي ايران و نيز نسبت به فعاليت رسانه اي ايران در منطقه و فراتر از آن (در واقع با اين بيان، العربيه قدرت رسانه اي ايران را همسنگ قدرت موشكي آن تلقي كرده است)
3- هراس از استفاده از رسانه به عنوان ابزاري مهم و تاثيرگذار براي «صدور انقلاب» به ديگر كشورهاي جهان
4- ايران با بيتوجهي نسبت به تصميم احتمالي قطع ماهواره ها كه با توجه به اقدامات قبلي آمريكا، دور از ذهن نيست، قصد دارد تا به زودي شبكه هاي فرانسوي و روسي زبان و همچنين شبكه اي را ويژه مردم غرب آفريقا راهاندازي كند.
5- ايران با كمك رسانه هاي خود در حال تجربهاندوزي در زمينه تبليغات سياسي و انتشار دروغ هاي! خود است.
العربيه بنيه رسانه اي ايران را در حد يك «امپراتوري» مي داند كه نكته بسيار مهمي است. اين سايت نوشت: «بحث هاي پيرامون رسانه ها در كنار مسائل هسته اي و همچنين محدود كردن برنامه موشكي بالستيك ايران، همواره مطرح بوده است. اين كشور در طي سال هاي اخير و از طريق امپراتوري رسانه اي خود تلاش كرده تا نفوذ خود را در منطقه توسعه دهد و حتي به قلمروي فراتر از منطقه نيز مي نگرد كه اين تهديد مي بايست جدي گرفته است».
در بخش ديگري از اين گزارش، با اشاره به موج تحريم رسانه اي ايران از سوي آمريكا كه در زمستان 96 مطرح شد، آمده است: «آمريكا اخيرا تهديد كرده است كه تحريم هايي را عليه تلويزيون و راديوي دولتي ايران اعمال خواهد كرد، اما اين تهديد هرگز كاركرد بازدارندگي نداشت و اين كشور اخيرا از تصميم خود براي راه اندازي شبكه هاي روسي و فرانسوي زبان خبر داد، البته شبكه جديد ديگر نيز براي مخاطبان منطقه غرب آفريقا در دست تاسيس است.»
اشاره اين بخش از مطلب سايت العربيه به سخنراني ها و مصاحبه هاي پيمان جبلي معاون برون مرزي صداوسيماست كه از تصميم رسانه ملي براي راه اندازي شبكه هاي جديد برون مرزي خبر داده و اتفاقا همزمان با موج تهديدهاي جديد براي تحريم رسانه اي ايران ايراد شده اند.
العربيه به مصاحبه حسن داعي- تحليلگر عرب با تلويزيون فارسي صداي آمريكا نيز اشاره مي كند كه: «اطلاعاتي را در خصوص فعاليت رسانه اي ايران ارائه كرده است. هنوز آمار دقيقي در خصوص تعداد شبكه هاي تلويزيوني ايران در دست نيست اما حداقل 55 شبكه تلويزيوني كه به زبان هاي مختلف برنامه توليد و پخش مي كنند، مشغول به فعاليت هستند كه اغلب آن ها بر روي منطقه خاورميانه متمركز شده اند. بيش از 200 ايستگاه راديويي در كنار صدها وب سايت و روزنامه چاپي نيز در اين كشور توليد مي شوند.»
اشاره به العالم، پرس تي وي و ديگر شبكه هاي بخش برون مرزي صداوسيما نيز در گزارش العربيه آمده است: «ايران در سال 2002، شبكه عربي زبان العالم تي وي را راه اندازي كرد كه اين شبكه تحولات و اتفاقات منطقه خاورميانه را تحت پوشش خبري خود قرار مي دهد. چند سال بعد، شبكه انگليسي زبان پرس تي وي شروع به كار كرد كه دفاتر آن در لندن و لبنان نيز فعاليت داشتند. اما پخش پرس تي وي به دليل تحريم هاي اعمال شده بر روي اين كشور، از شبكه كابلي كشورهاي اروپايي متوقف شد.
هيسپان تي وي به زبان اسپانيايي و براي مخاطبان آمريكاي لاتين و بخشي هايي از اروپا، برنامه هايي را توليد و پخش مي كند. شبكه الكوثر نيز برنامه هاي منطقه اي را به چندين زبان دنيا پخش مي كند و سحر تي وي هم اخيرا فعاليت هاي خود را گسترش داده و برنامه هايي را ويژه مخاطباني با زبان هاي آذري، بوسنيايي، فرانسوي، تركي استانبولي و غيره توليد مي كند.» كه البته اطلاعات داعي خيلي هم صحيح نيست ولي نكته مهم اين است كه هراس دستگاه رسانه اي دشمن از جبهه رسانه اي ايران در اين جمله پاياني نهفته است كه پس از برشمردن توان رسانه اي و حضور ايران در منطقه (هر چند با برخي اطلاعات دروغين و كلمات مسموم و سويه خصمانه)، بر توان رسانه اي ايران تمركز شده و به نقل از داعي و به زعم او مي نويسد: «استفاده از چنين رسانه اي به ايران كمك مي كند تا بتواند تجارب مهمي را در زمينه انتشار دروغ و تبليغات سياسي به دست آورد و از آن ها استفاده كند.»
با مروري كوتاه در فضاي وب، مي توان به ده ها نمونه مشابه ديگر دست يافت كه با تحليل آنها مي توان يك نقطه اشتراك بارز را در دل اين مطالب مشاهده كرد و آن چيزي نيست جز هراس رسانه هاي غربي و آمريكايي از افزايش نفوذ پرس تي وي در ميان مخاطبان كه اين مسئله زنگ خطر را براي صاحبان اين رسانه ها به صدا درآورده است.
فراهنگ**9246**1055
تهران- ايرنا- خبر از نگاه جديد؛ شعاري بود كه «پرس تي وي» يازده سال پيش با آن متولد شد، شبكهاي كه با هدف ارائه ديدگاههايي متفاوت درباره تحولات جهان و شكستن انحصار خبري رسانههاي غربي و آمريكايي قدم به عرصه وجود گذاشت.