به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، عباس كامیابی روز چهارشنبه در نشست وضعیت و دورنمای جایگاه طب عمومی از دیدگاه تشكیلاتی و اقتصادی در سالن اجتماعات دانشگاه علوم پزشكی ایران افزود: از لحاظ تشكیلاتی بحث هویت جامعه پزشكان عمومی مد نظر است. باید جایگاه پزشكان عمومی در نظام سلامت و نقش آنها را بررسی كنیم. موضوع دیگر این است كه در حوزه تصمیمسازی و مدیریتی این پزشكان چه نقشی دارند. از نظر اقتصادی نیز باید وضعیت درآمد این پزشكان را مد نظر قرار بدهیم.
وی افزود: وقتی میگوییم پزشكان عمومی عمود خیمه سلامت و صف اول خدمات هستند، آیا متناظر با این موضوع درآمد دارند یا خیر. همچنین باید بررسی كرد كه اگر سطح یك خدمات سلامت اهمیت دارد، چقدر در این سطح هزینه و سرمایهگذاری شده است. این مباحث نیاز به بررسی بیشتر دارد.
* بسیاری از پزشكان عمومی مهاجرت می كنند
رئیس انجمن پزشكان عمومی ادامه داد: وقتی شبكههای بهداشت ایجاد شد، پزشك عمومی رهبر تیم سلامت شامل بهورز و غیره بود. در آن زمان برای اینكه پزشكان بتوانند به تعداد زیادی وجود داشته باشد و نقش ایفا كنند از پزشكان خارجی استفاده شد. شروع شبكه و سطح بندی نظام سلامت با پزشك عمومی همراه شد، اما در حال حاضر بسیاری از پزشكان ایرانی در حال مهاجرت به كشورهای دیگر هستند. دهها میلیون تومان برای تربیت پزشك عمومی هزینه میشود و آنها وارد بازار میشوند، اما این پزشكان در واقع برای كشورهای دیگر تربیت شده و مهاجرت میكنند.
كامیابی با بیان اینكه در گذشته پزشكان عمومی بسترساز و مدیر بودند، اظهار كرد: اكنون با محدودیتهایی مواجه هستیم. در گذشته پزشكان عمومی میتوانستند در مطب هر كاری را انجام بدهند و حتی در روستاها در حال حكمت بودند، اما در حال حاضر تخصص گرایی وجود دارد و دامنه طب عمومی به طور مرتب محدود میشود.
رئیس انجمن پزشكان عمومی كشور اضافه كرد: رشتههایی داریم كه حیطه صلاحیت پزشكان عمومی را تهدید میكند. تكثر رشتههای تخصصی و فوق تخصصی نیز در حال حاضر وجود دارد. در سطح تشكیلات ستادی نیز با محدودیت مواجهیم. برای تصدی پستهای مدیریتی نیاز به هیئت علمی بودن است، در حالی كه در بسیاری از جاها به این محدودیت هیچ نیازی است. روز به روز آزمایشها و تشخیصهای آزمایشگاهی كه جامعه پزشكان عمومی برای سطح یك نیاز دارد محدود میشود و حتی محدودیت تجویز آنتی بیوتیك برای پزشكان عمومی در سطح یك وجود دارد.
رئیس انجمن پزشكان عمومی ادامه داد: سیاستها با مسائل حوزه اجرا ناسازگار است. به تازگی داروهای بدون نسخه از پوشش بیمه خارج شد، یعنی همان داروهایی كه پزشكان عمومی بیشتر تجویز میكردند، اما در آینده میبینیم عوارضی كه جامعه به واسطه مصرف آنتی بیوتیكها دچار آن خواهند شد چه چیزی است.
كامیابی با بیان اینكه در دولت یازدهم و دوازدهم شاهد اهمیت یافتن سلامت عمومی بودیم و البته این موضوع جای تشكر دارد، گفت: در طرح تحول سلامت با وجود بودجه خوبی كه در آن سرازیر شد، شاهد بودیم پزشك متخصصی كه داخلی بود و دو میلیون دریافتی داشت، درآمدش ضربدر 10 شده است اما جامعه پزشكان عمومی از طرح تحول سلامت نصیبی به جز طرح پزشك خانواده نداشتند.
« باید دید چقدر از این هزینه مربوط به خدمات درمانی سطح یك(خدمات پزشكان عمومی)، دو (تخصص) و سه(فوق تخصصی) است. وقتی جایگاهها مطرح و بر اهمیت سطح یك تاكید میشود باید به بودجه توجه كرد. در برخی موارد اتفاق افتاده كه بودجه پزشك خانواده در جاهای دیگری صرف شده است.
وی درباره آموزش پزشكان عمومی نیز بیان كرد: طی تحقیقی مشخص شد ظرفیت پذیرش دانشجو نسبت به ظرفیت دانشگاهها و منابع بسیار بالاتر است.
رئیس انجمن پزشكان عمومی با تاكید بر اینكه طب عمومی باید جایگاه خود را پیدا كند، گفت: از ظرفیت پزشك عمومی باید در نظام ارجاع و پزشك خانواده استفاده شود. در غیر این صورت پزشكان عمومی كه در روستاها كار میكنند، دلسرد میشوند. باید توجه كرد كه چقدر در حوزه پاراكلینیك و هزینههای القایی سخت میگیریم و چرا تا این حد بر پزشكان عمومی سخت گرفته میشود.
اجتمام/ الف پ/ 3063
رئیس انجمن پزشكان عمومی:
نیمی از پزشكان عمومی به كارهایی جز طبابت میپردازند
۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۰:۱۵
کد خبر:
82967511
تهران- ایرنا - رئیس انجمن پزشكان عمومی گفت: از جمعیت 80 هزار نفری پزشكان عمومی كشور، 40 هزار نفر به كارهای دیگر میپردازند و از طرفی چرخه پر شتاب و معیوب تربیت پزشك نیز ادامه دارد. پزشكان عمومی برای تامین معیشت به سراغ زیبایی، درمان اعتیاد و طب كار می روند.