۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۰۸
کد خبر: 82967636
T T
۰ نفر

جداسازی آب آشامیدنی مشهد، طرحی ابتر

۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۰۸
کد خبر: 82967636
جداسازی آب آشامیدنی مشهد، طرحی ابتر

مشهد - ایرنا - تامین آب كلانشهر 3.5 میلیون نفری مشهد با توجه به 27 میلیون زائر و مسافری كه سالانه برای زیارت بارگاه مضجع ثامن الحجج (ع) به این شهر مذهبی سفر می كنند همواره به عنوان یكی از دغدغه های مسئولان در سطح ملی مطرح بوده است.

به گزارش ایرنا جداسازی آب آشامیدنی از غیرآشامیدنی و استفاده از آب بسته بندی برای آشامیدن همانند دیگر كشورها، از طرحهای الگویی وزارت نیرو است كه برای مشهد برنامه ریزی شده تا با اجرای موفق آن، در دیگر نقاط كشور نیز عملیاتی شود.
هم اینك با گذشت حدود 10 سال از آغاز اجرای طرح جداسازی آب آشامیدنی از غیرآشامیدنی در مشهد، به عللی این طرح مهم هنوز به بهره برداری نرسیده و در گیرودار مسائل اداری بلاتكلیف مانده است.
این در حالی است كه بر اساس اعلام وزارت نیرو، مشهد اكنون در شرایط تنش آبی بوده و با توجه به كاهش بارندگی، خشكسالی های پیاپی و كاهش چشمگیر ظرفیت آب سد دوستی، راهكارهای مقابله با بحران آب در كلانشهر مشهد امروز به عنوان یك مطالبه مردمی و ملی مطرح است.

* طرح جداسازی آب آشامیدنی معطل اخذ استانداردهای بهداشتی
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب مشهد گفت: هم اكنون 49 درصد از آب مورد نیاز كلانشهر مشهد از چاهها، 46 درصد از سدهای دوستی (مشترك بین ایران و تركمنستان)، طرق، ارداك و كارده و پنج درصد نیز از چشمه و قنات تامین می شود.
سیدمحمدحسین طباطبایی افزود: میانگین نیاز آبی مشهد 225 میلیون مترمكعب در سال است و به رغم استفاده حداكثری از ظرفیت آبهای سطحی و زیرزمینی، كلانشهر مشهد در درازمدت با مشكل كمبود روزانه آب مواجه خواهد شد.
وی با بیان اینكه طرح جداسازی آب شرب از آب بهداشتی، گامی برای گذر از شرایط بحرانی آب است، گفت: طرح جداسازی آب شرب از سایر مصارف شهر مشهد از سال 1388 با رویكرد تخصیص بهینه منابع آب به مصارف مربوطه در دستور كار قرار گرفت.
وی در خصوص آخرین وضعیت اجرای پایلوت طرح جداسازی آب شرب در بخشی از شهر مشهد گفت: هم اكنون مطالعات طرح جداسازی آب شرب از آب بهداشتی در مشهد به پایان رسیده و طرح در هسته مركزی این كلانشهر آماده اجراست.
وی خاطرنشان كرد: این طرح بناست در محدوده های خیابان امام رضا(ع)، میدان 17 شهریور، خیابان دانش و میدان بیت المقدس در گستره 37 هكتار اجرایی شود.
طباطبایی افزود: اقدامات لازم برای اجرای پایلوت طرح انجام شده و هم اكنون این پروژه معطل تهیه و تدوین استانداردهای تعیین شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است كه مكاتبات لازم در این زمینه انجام شده اما هنوز استاندارد خاصی برای آن تعریف نشده است.
وی گفت: البته استاندارد جهانی در این خصوص وجود دارد اما با توجه به اینكه كلانشهر زائرپذیر مشهد از موقعیت ویژه ای برخوردار است، باید این طرح با رعایت تمام جوانب و استانداردهای لازم به اجرا درآید.

*مشهد سالانه 40 میلیون متر مكعب آب شرب نیاز دارد
سرپرست شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: سالانه 6 هزار میلیارد متر مكعب آب در استان خراسان رضوی تولید و مصرف می شود كه 700 میلیون مترمكعب آن در بخش آشامیدنی و مابقی در بخش كشاورزی و صنعت استفاده می شود.
محمد علایی افزود: شهر مشهد سالانه نیازمند 40 میلیون متر مكعب آب برای مصارف شرب و آشامیدنی است، در حالی كه اكنون پنج تا 6برابر این میزان با هزینه بالا، تصفیه و تولید می شود و بقیه آن به مصرف غیرشرب می رسد.
وی بیان كرد: با احتساب قیمت تمام شده و هزینه بالایی كه برای تصفیه هر متر مكعب آب صرف می شود، در شرایط كنونی عاقلانه، اقتصادی و منطقی نیست كه تمام آب تولیدی تصفیه و تنها میزان كمی از آن صرف شرب شده و بقیه برای مصارف غیر شرب استفاده شود.
وی تصریح كرد: می توان آب شرب مورد نیاز مشهد را به صورت بسته بندی و با بهترین كیفیت از كوههای هزار مسجد با تخصیص یارانه لازم تامین كرد و آب غیرشرب را با در نظر گرفتن استانداردهای بهداشتی همانند دیگر كشورها در لوله های آب جاری ساخت.
وی از اجرای برنامه های كارگروه سازگاری با كم آبی در استان خراسان رضوی طی هفته های اخیر خبر داد.

*عزمی جدی برای جداسازی آب مشهد وجود ندارد
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: جداسازی آب شرب از غیر شرب و استفاده از آب بسته بندی برای مصارف آشامیدنی اكنون به عنوان یك تجربه موفق در كشورهای مختلف جهان در حال اجراست.
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر افزود: تفكیك آب آشامیدنی از آب غیرشرب و بهداشتی با توجه به محدودیت منابع آبی خراسان رضوی و كشور، اكنون به عنوان یك ضرورت و گام مهمی در مقابله با بحران كم آبی به شمار می رود.
وی خاطرنشان كرد: طرح جداسازی آب شرب در مشهد كه به عنوان پایلوت كشور مطرح بود، متاسفانه در مشهد با جدیت دنبال نشد و تاكنون عزم جدی برای عملیاتی شدن آن وجود نداشته است.
این نماینده مجلس از پیگیری در خصوص علت اجرا نشدن طرح جداسازی آب شرب از غیرشرب و مسكوت ماندن طرح مزبور خبر داد.
این در حالی است كه شهرداری مشهد طرح جداسازی آب شرب از غیرشرب را برای آبیاری فضای سبز مشهد از چند سال پیش به اجرا گذاشته كه به گفته مدیر نظارت بر امور پاركها و فضای سبز، این طرح برای آبیاری فضای سبز مشهد در بازه زمانی چهار ساله برنامه ریزی شده و با تكمیل آن تمام فضای سبز با آب غیرشرب آبیاری خواهد شد.
3027/7505/5132
۰ نفر