۲۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۳:۱۸
کد خبر: 82970204
T T
۰ نفر
دفاع از دین و ولایتمداری؛ آموزه های رفتاری حضرت معصومه(س)

تهران- ایرنا- حضرت فاطمه معصومه(س) بانوی با تقوا و گرانقدر جهان تشیع است كه در دفاع از حریم ولایت نقش موثری ایفا كرد و به شفیعه روز محشر و كریمه اهل بیت شهرت یافت. نامگذاری روز ملی دختران در زاد روز ولادت آن حضرت، حركتی نمادین برای رسیدن به جایگاه معنوی و الگوسازی از شخصیت ایشان برای زنان این مرز و بوم محسوب می شود.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ اهل بیت پیامبر (ص) چهره های پرفروغی هستند كه نامشان همچون ستارگانی درخشان در آسمان فضایل می درخشد. روز نخست ذیقعده ١٧٣ قمری با ولادت فرزندی از تبار رسول الله(ص) مدینه فروغی حال و هوای دیگری یافت و خانه پرمهر امام كاظم(ع) و نجمه خاتون، غرق سرور و شادمانی شد. دختری با نام فاطمه معصومه(س) دیده به جهان گشود و اینگونه در بوستان معنویت، نسیم سبز بشارت وزیدن گرفت.

این بانوی پرهیزگار در كنار پدر والامقام خویش به كسب علم و تقوا پرداخت و با بهترین صفت های انسانی آشنا شد، به گونه ای كه در آن روزگار سرآمد زنان جامعه خویش بود و جایگاه والا و ارزشمندی نزد ائمه اطهار(ع) به ویژه امام رضا(ع) داشت.

جایگاه حضرت معصومه(ع) از چنان ارزشی برخوردار است كه امام رضا(ع) درباره ایشان فرمودند: «فردی كه فاطمه معصومه را زیارت كند بهشت برای او خواهد بود».

همچنین امام جواد(ع) در این باره می فرماید: «شخصی كه قبر عمه‌ام را در قم زیارت كند، بهشت برای او است».

امام صادق (ع) نیز فرمود: «شخصی كه حضرت(س) را زیارت كند در حالی كه آگاه و متوجه شأن و منزلت او باشد به بهشت می‌رود.»

از لقب های حضرت معصومه(س) می توان به «طاهره، حمیده، رشیده، تقیه، رضیه، مرضیه، سیده صدیقه، سیده نساء العالمین، محدثه، عابده و كریمه اهل بیت» اشاره كرد.

حضرت معصومه(ع) یك سال پس از هجرت امام رضا(ع) به مرو به منظور گسترش رسالت انبیاء به طرف خراسان حركت كرد تا پیام مظلومیت برادر خویش را به مسلمانان برساند و اینگونه مخالفت خود و اهل بیت(ع) را با حكومت بنی عباس بیان كند. همین امر خشم حكومت را به شدت برانگیخت و هنگامی كه كاروان حضرت معصومه(س) به شهر ساوه رسید، عده ای از مخالفان اهل بیت(ع) با حمایت ماموران حكومتی با كاروان این بانوی گرانقدر به جنگ پرداختند و تمامی مردان كاروان را به شهادت رساندند. حضرت معصومه(س) پس از این حادثه بیمار شد و سرانجام پس از تحمل 17 روز در 10 ربیع الثانی 201 هجری قمری در 28 سالگی دیده از جهان فروبست و به دیار حق شتافت.

جایگاه ارزشمند كریمه اهل بیت(ع) در میان شیعیان سبب شد تا شورایعالی انقلاب فرهنگی در 1385 خورشیدی روز میلاد ایشان را به عنوان «روز دختران» نامگذاری و زمینه های حضور فعال این قشر را در جامعه گوشزد كند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز میلاد حضرت معصومه(س) و مقام شاخص این بانوی گرانقدر به گفت وگو با حجت الاسلام «محمد طاهر گِرایلی» مدیركل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی، عضو هیات علمی حوزه علمیه و پژوهشگر حوزه دینی پرداخت.

** ارج نهادن به مقام دختران با نامگذاری میلاد حضرت معصومه(س) به نام روز دختر
روز میلاد با سعادت حضرت معصومه(س) روز دختر نامگذاری شده كه سرآغاز دهه كرامت است. در دین مبین اسلام دختران از جایگاه بسیار والایی برخوردارند و می‌توانند در عرصه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و ... در جامعه حضور داشته باشند. دختران امروز، مادران فردا به شمار می روند كه نقش آنان در تربیت فرزندان بسیار مهم و حساس است و در واقع ضامن سلامتی آینده جامعه محسوب می شوند. این روز فرصت مناسبی به شمار می رود تا دختران ایران اسلامی با الگوگیری از حضرت معصومه(س) بتوانند راه درست را برای زندگی خود انتخاب كنند.

** حضرت معصومه(س) امانتدار حجت خدا
حضرت معصومه(س) به مقام محدثه و عالِمه بودن رسیده است و از فضایل والای ایشان بسیاری از ائمه اطهار(ع) روایت هایی دارند. زیارتنامه‌ این حضرت(س) را علامه مجلسی در كتاب گران ‌بهای بحارالانوار نقل كرده است كه مقدمه‌ آن بر پاكی روح، قلب و دور شدن از آلودگی‌های مختلف فكری، علمی، عملی و اخلاقی دلالت دارد. در بخشی دیگر از این زیارتنامه درباره ویژگی های فاطمه معصومه(س) با این مضمون آمده است كه معصومه(س) از فرزندان و خاندان پاك پیامبر اكرم(ص) به شمار می رود. پاكی و طهارت آن بانو به واسطه فضایل نفسانی و عبودیت به دست آمده و همین امر سبب شده است تا به وی ‌لقب «معصومه» بدهند.

** حضرت معصومه(س) راوی احادیث امامان معصوم(ع)
امام جعفر صادق(ع) در دوران امامت خود به مردم آن روزگار مژده آمدن فرزندی را داده بود كه وجودش موجب خیر و بركت برای آینده اسلام است. حضرت معصومه(س) شاگرد مكتب امامت به شمار می رفت و همانند عمه خویش حضرت زینب(س) امانتدار حجت خدا و همواره یار و یاور برادر بزرگوارش امام رضا(ع) در تمامی مراحل زندگی بود و احادیث دیگر امامان را روایت می كرد. در فرهنگ اسلامی جایگاه راویان و محدثان علوم خاندان پیامبر(ص) دارای حرمت و نشان‌ دهنده‌ مرتبه‌علم و‌ آشنایی راوی با روایت های اهل ‌بیت(ع) است. فاطمه معصومه(س) مدرس علوم آل محمد(ص) بود و از همان دوران 9سالگی نقل حدیث می كرد به گونه ای برخی از علما نیز به حضور وی می آمدند و سوال می پرسیدند. این موضوع ادامه داشت تا اینكه امام رضا(ع) به طوس سفر كردند و بحث محدثه بودن حضرت معصومه (س) بیشتر جلوه نمایی كرد.

** تبلیغ و نشر دین اسلام مهمترین هدف سفر حضرت معصومه(س) به ایران
یكی از مهمترین اهداف سفر حضرت معصومه(س) به ایران تبلیغ و نشر دین اسلام بود. ایشان به خوبی می دانست موقعیت امام رضا(ع) در دستگاه خلافت مأمون فرصت خوبی برای تبیین ارزش های دینی است، بنابراین در مسیر سفر به ایران از هیچ فرصتی برای تبلیغ امامت و مذهب تشیع فرو گذاری نكرد و بر این پایه می توان سفر حضرت معصومه(س) به ایران را فرصتی دانست كه با برملا كردن ظلم و ستم عباسیان نقاب از چهره نفاق مامون نیز برداشت. سفر حضرت معصومه(س) برای دیدار برادر ناتمام ماند و با رحلت خود مسیر احیای دین به گونه ای دیگر طراحی شد و قم به عنوان مهمترین پایگاه نشر پیام الهی و دین اسلام تثبیت شد. باید گفت فاطمه معصومه(س) در مرحله بالایی از عصمت و طهارت قرار داشت و همه علم لُدنی خود را دایه دار ولایت مداری می‌دانست.

** زیارت قبور اهل بیت(ع) جهت ارتباط معنوی با پروردگار
زیارت ارتباطی معنوی و از نشانه‌های شیعه در فرهنگ دینی و اسلامی است. همچنین در مكتب جامع و حیات ‌بخش اسلام، زیارت مقدمه ‌درك معارف الهی و مفاهیم والای قرآن محسوب می‌شود. توسل می‌تواند فراهم ‌كننده‌ زمینه و توفیق فهم كلام الهی باشد. در این میان حضرت معصومه(س) در عرصه عبادت و راز و نیاز زبانزد خاص و عام بود و اینك پس از گذشت هزاران سال از هجرت این بزرگوار به شهر قم آرامگاه ایشان با عنوان «بیت النور» شناخته می شود و هر زایری را تحت تاثیر معنوی خود قرار می‌دهد كه اینها همه به دلیل ایمان، علم، اخلاص، خضوع و خشوع آن بنده‌ برگزیده‌ خدای متعال است.

** ترویج بی‌حجابی مهم‌ترین توطئه دشمنان اسلام
دشمنان همواره به فكر ضربه زدن به جامعه اسلامی هستند و برای منافع خود از راهی وارد می شوند. هدف گرفتن جوانان و سوء استفاده از افكار و اندیشه های آنان از جمله توطئه های شوم آنان به شمار می رود. دختران جامعه اسلامی باید هوشیار باشند تا دشمن در این راستا با شكست روبرو شود. ترویج بی‌حجابی از مهمترین كارهای آنان است تا اینگونه پوشش‌های غربی و بی‌حجابی را در جامعه به ‌ویژه در میان نسل جوان گسترش دهند. درك ابعاد وجودی حضرت معصومه(س) و رسیدن به جایگاه معنوی ایشان، ضرورت تعیین راهكارهایی را برای پیاده كردن آن در جامعه مشخص می‌سازد تا بانوان به‌ ویژه دختران با الگوبرداری از كریمه اهل بیت(ع)، مظهر عفاف، تقوا و حیا باشند. بنابراین راه شكوفایی و رشد، شناخت الگوهای كامل و نمونه اسلامی همچون فاطمه معصومه(س) است.

** نقش رسانه ها در شناساندن ویژگی های حضرت معصومه(س)
شناساندن ویژگی های شخصیتی این بانوی بزرگوار كه دارای صفات الهی است به جامعه اسلامی به خصوص بانوان در سطح اجتماع لازم و ضروری است زیرا بسیاری از آنها به دلایلی شناخت كافی ندارند. در این میان نقش رسانه ها بسیار مهم و حایز اهمیت است كه باید با نشان دادن مراسم خاص مربوط به ولادت و رحلت حضرت معصومه(س) به ویژگی های خاص ایشان بپردازد تا جوانان جذب شخصیت سرشار از پاكی و صداقت آن حضرت(س) شوند.

پژوهش**9117**2002**9131
۰ نفر