۲۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۳:۰۶
کد خبر: 82971205
T T
۰ نفر
سامانه جامع اطلاعات مشتریان، جلوی پولشویی در بورس را می گیرد

تهران- ایرنا- معاون سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با راه اندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام)، كدهای مشكوك و ناشناخته معاملاتی شناسایی و از وقوع تخلفاتی مانند پولشویی در بورس جلوگیری می شود.

سجام یك سامانه زیرساختی در بازار سرمایه است كه همه فعالان بازار اعم از سرمایه گذاران، مشتریان و مدیران نهادها فقط یك بار برای همیشه اطلاعات خود را در این سامانه ثبت می كنند.
از طریق این سامانه، اطلاعات هویتی، شماره حساب، شماره موبایل، آدرس الكترونیكی و اقامت دایمی فرد ثبت می شود و پس از ثبت اطلاعات نیز هیچ نهاد مالی نیازی به دریافت دوباره اطلاعات آن سهامدار ندارد.
ثبت نام فعالان بازار سرمایه در سامانه سجام از اوایل تیرماه جاری آغاز شده است و همه فعالان بازار سرمایه كشور (بازار اوراق بهادارو بورس‌های كالا) اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، ایرانی و خارجی مكلفند در مدت 6 ماه در این سامانه ثبت نام كنند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «حسن امیری» روز شنبه در همایش ناشران اوراق بهادار افزود: راه اندازی سامانه سجام در راستای مبارزه با پولشویی در كشور و افزایش شفافیت است.
وی اعلام كرد: سازمان بورس 2 هدف اصلی را دنبال می كند و تلاش می كنیم سطح شفافیت و نقد شوندگی را بالا ببریم.
امیری افزود: از بهمن پارسال دستورالعمل جدید توقف و بازگشایی را پیگیری كردیم كه دستاوردهایی برای ناشران و سهامداران به ارمغان آورد.
وی یادآور شد: تلاش می كنیم علاوه بر اقدامات انضباطی، سامانه ای برای كسب اطلات ناشران نیز پیش بینی كنیم.
معاون سازمان بورس افزود: بر این اساس، برای اعضای هیات مدیره و مسئولان شركت ها، اطلاعات پیامكی مبنی بر اینكه چند روز دیگر چه نوع افشای اطلاعاتی باید برای شركت انجام شود، ارسال می شود.
وی یادآور شد: این اقدام، تاخیر در افشای اطلاع را به حداقل می رساند، به طوریكه از زمان راه اندازی این پیامك ها نیز تاخیر در ارایه اطلاعات كمتر شده است.
امیری افزود: در سال 95، تعداد 85 نماد بسته داشتیم كه اكنون به حدود 20 نماد متوقف رسیده است؛ برخی از آنها مربوط به توقف نماد به دلیل برگزاری مجامع بوده و فقط 10 نماد به صورت بلندمدت متوقف است.
وی تاكید كرد: نباید شركتی «تحت احتیاط» باز شود؛ تلاش كردیم اطلاعات به طور كامل افشا شود و نماد تحت احتیاط باز نشود.
معاون سازمان بورس، ارایه خدمات زیرساختی بازار سرمایه را از وظایف سامانه سمات(شركت سپرده گذاری مركزی وجوه اوراق بهادار بورس) دانست و افزود: دارایی های مردم در این شركت نگهداری می شود و اعتمادی كه باید در این شركت وجود داشته باشد با هیچ چیز قابل مقایسه نیست.
وی اضافه كرد: این سامانه از زیرساخت های مورد نیاز برای اجرای مجمع الكترونیك شركتها برخوردار است.
امیری درباره توزیع سود یكپارچه سهام شركت ها نیز گفت: ظرفیت قانونی وجود دارد كه توزیع سود سهام شركت ها به صورت یكپارچه انجام شود.
وی یادآور شد: اكنون پرونده های شكایت زیادی درباره توزیع سود وجود دارد كه با راه اندازی این سیستم كمتر می شود.

** راه اندازی سامانه های جدید برای شفافیت معاملات بورس
حسین فهیمی مدیرعامل شركت سپرده گذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه نیز در این همایش گفت: شركت سپرده گذاری مركزی با تغییر در رویكردها به ارائه خدمات جدید و نوین روی آورده است؛ تغییراتی كه می تواند مسیر سرمایه گذاری را تا حد قابل توجهی تسهیل دهد.
وی ادامه داد: در این زمینه دو سامانه «دانا» و «سجام» در راستای تسهیل ارائه خدمات به شركت ها و ناشران و همچنین عموم سهامداران بازار سرمایه راه‌اندازی شده و توسعه پیدا كرده است.
مدیرعامل شركت سپرده گذاری مركزی درباره سامانه دانا اظهار داشت: «دانا» یك مكانیزم بسیار مطمئن برای ناشران است؛ به عبارتی دیگر، این سامانه كانالی امن، با حفظ محرمانه بودن اطلاعات به تنها درگاه ارتباطی میان سمات و ناشران تبدیل خواهد شد.
فهیمی درباره سامانه سجام نیز گفت: «سجام»، سامانه ای زیرساختی و پیش‌زمینه ارایه انبوهی از خدمات ارزش افزوده به سهامداران و درمجموع كل بازار سرمایه است.
وی با بیان اینكه این سامانه می تواند در شفاف سازی بازار سرمایه نقش بسیار مهمی داشته باشد، افزود: 'سجام' این امكان را فراهم می كند كه ناشران تنها یك بار فرم های لازم را كامل كرده و احراز هویت شوند؛ بنابراین فرد ثبت نام كننده به همه خدمات و نهادهای بازار سرمایه دسترسی خواهد داشت و دیگر نیاز به ثبت نام مجدد ندارد.
فهیمی درباره برگزاری مجامع الكترونیك شركت های بورسی نیز گفت: در یكسال اخیر تلاش های بسیاری شده تا زیرساخت های لازم برای برگزاری مجامع الكترونیك آماده شود.
وی بیان كرد: برگزاری مجامع الكترونیك علاوه بر اینكه مزایای بسیاری برای ناشران دارد، سهولت فعالیت سهامداران را نیز در پی دارد.
فهیمی گفت: با برنامه ریزی های انجام شده در سال های آتی، برگزاری مجامع الكترونیك جای مجامع كنونی را می گیرد و هزینه برگزاری مجامع تا حد قابل توجهی كاسته می شود؛ از سوی دیگر سهامداران می توانند به صورت آنلاین در رای گیری های مجامع شركت كنند و از جزیی ترین عملكرد شركت ها مطلع شوند.
اقتصام *2022*1070** 2023
۰ نفر