۳۰ تیر ۱۳۹۷، ۱۴:۴۴
کد خبر: 82977185
T T
۰ نفر
هشدار دبير انجمن توليد كنندگان برنج نسبت به واردات بي رويه

ساري - ايرنا - دبير انجمن توليد كنندگان برنج كشور نسبت به سواستفاده از قانون ممنوعيت كشت اين محصول در خارج از استان هاي شمالي براي واردات بي رويه برنج در سال جاري هشدار داد .

به گزارش خبرنگار ايرنا ، وزارت جهاد كشاورزي زمستان پارسال با ارسال دستورالعملي به زيرمجموعه هاي استاني خود اعلام كرد كه با توجه به تغييرات اقليمي و خشكسالي ، كشت برنج تنها در استان هاي گيلان و مازندران مجاز است و در 14 استان ديگر كه سابقه كشت داشتند ، اين كار ممنوع شد.
بر اساس برآوردهاي كارشناسي اگر چه اين دستورالعمل جهاد كشاورزي سطح زير كشت برنج را از 620 هزار به 480 هزار هكتار رساند ، ولي ميزان كاهش توليد داخلي در صورت اجراي كامل اين دستورالعمل تنها كمتر از 200 هزار تن كاهش مي يابد.
مازندران و گيلان برابر گزارش هاي رسمي بيش از 70 درصد نياز كشور به برنج سفيد را با توليد سالانه حدود 2 ميليون تن بر عهده دارند.
جميل عليزاده شايق روز شنبه به خبرنگار ايرنا گفت كه با توجه به مساعد بودن هوا و بارندگي مناسب بهاري ، ميزان توليد برنج در مازندران و گيلان امسال افزايش خواهد داشت .
وي افزود : از آنجا كه استان هاي ديگر نقش زيادي در تامين برنج مورد نياز كشور نداشتند ، ممنوعيت كشت كه امسال اعمال شد نمي تواند زياد بر بازار برنج اثرگذار باشد.
عليزاده شايق توضيح داد : پارسال 2 ميليون و 200 هزار تن برنج در داخل كشور توليد شد و كسري آن حدود 700 تا 800 هزار تن بود كه به همراه 200 تا 300 هزار تن ذخيره سازي استراتژيك در مجموع حدود يك ميليون تن برنج وارد كشور شد.
وي تاكيد كرد : امسال هم نياز كشور به واردات برنج در همين حد و حدود است براي اين كه نه تغيير عمده اي در ميزان توليد داخلي ايجاد شده و نه ميزان مصرف افزايش يافته است .
** اختلاف در سرانه مصرف
دبير انجمن برنج ايران يكي از دلايل واردات بي رويه برنج را اختلاف نظر در ميزان مصرف سرانه ميان دو وزارتخانه جهاد كشاورزي و صنعت ، معدن و تجارت دانست و گفت : بر اساس مطالعات و بررسي هاي همه جانبه و كارشناسي كه مورد تاييد ما نيز است ، سرانه مصرف برنج در كشور سالانه 36 تا 37 كيلو گرم است و واردات هم بايد بر همين مبنا انجام شود.
وي توضيح داد : متاسفانه وارد كنندگان به آمار مصرف سرانه 42 كيلوگرم استناد و برنج وارد مي كنند كه اين كار به زيان توليد داخلي است و نگراني ما اين است كه سال جاري به بهانه ممنوعيت كشت در استان هاي كشور ، شاهد واردات بي رويه باشيم .
عليزاده شايق واردات بيش از نياز برنج به كشور با توجه به هزينه بالاي توليد داخلي و ترجيح بسياري از مصرف كنندگان بر قيمت كمتر به جاي كيفيت را به زيان توليد داخلي دانست و بر ضرورت ساماندهي اين موضوع از راه كاهش هزينه هاي توليد داخلي و فرهنگ سازي براي مصرف محصولات داخلي تاكيد كرد .
وي گفت : مثلا با گسترش كشاورزي مكانيزه و انجام كارهاي زيرساختي بويژه زهكشي و تسطيح و يكپارچه سازي شاليزارها ف هزينه توليد براي كشاورزان كاهش يافته و سبب كاهش قيمت برنج داخلي مي شود و در اين صورت محصول داخلي در برابر واردات ضربه پذير نخواهد شد.
فراهم شدن زمينه كشت دوم ، آسان سازي اجراي طرح مكانيزاسيون ، كاهش مصرف سم ، افزايش درآمد كشاورزان و كاهش ضايعات محصول از مزيت هاي اجراي طرح تسطيح و يكپارچه سازي اراضي شاليزاري است .
كارشناسان كشاورزي مديريت و صرفه جويي در مصرف آب را هم از پيامدهاي مثبت مهم اجراي طرح تجهيز و نوسازي اراضي شاليزاري عنوان مي كنند و معتقدند تجهيز و نوسازي شاليزارها به طور ميانگين سبب 25 درصد صرفه جويي در مصرف آب مي شود.
تا كنون از 230 هزار هكتار زمين هاي شاليزاري مازندران حدود 60هزار هكتار تسطيح يكپارچه سازي شده است.
امسال 208 هزار هكتار از زمين هاي شاليزاري استان زير كشت برنج رفت كه پيش بيني مي شود بيش از يك ميليون تن برنج سفيد توليد شود.
بر اساس هماهنگي هاي بين بخشي صورت گرفته در مازندران ، امسال در گام نخست حدود 350 هزار تن از برنج توليدي استان كه عمدتا محصول شاليزارهاي حوزه آبريز رودخانه هراز است ، به صورت برندينگ وارد بازار مي شود.
6990/1654