۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۲
کد خبر: 82978012
T T
۰ نفر

زنگ خطر سیاسی شدن تظاهرات عراق

۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۲
کد خبر: 82978012
زنگ خطر سیاسی شدن تظاهرات عراق

بغداد – ایرنا – تظاهرات روز جمعه بغداد و تعدادی از شهرهای جنوب عراق به اعتقاد كارشناسان و ناظران در این كشور، رویكرد مطالبات را به طور واضح و آشكاری از مطالبات به حق اجتماعی به سمت و سوی سیاسی تغییر داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این چرخش یكباره در شعارهای تظاهركنندگان در روز جمعه و فاصله گرفتن از مطالبات اجتماعی كه در طول دو هفته اخیر اساس شكل گیری اعتراضات و نارضایتی های مردمی بوده است، به تغییر نظام سیاسی حاكم بر عراق، به اعتقاد كارشناسان این كشور، زنگ خطری برای این كشور است.
تعدادی از تظاهركنندگان در بصره به جای مطالبه آب و برق و بیكاری، خواستار حذف احزاب سیاسی از عرصه سیاسی و قدرت شدند امری كه برخی رسانه های غربی و عربی از جمله شبكه بی بی سی عربی آن را برجسته كردند.
در بغداد تعدادی از تظاهركنندگان خواستار تغییر نظام حكومتی در عراق از پارلمانی به ریاستی شدند كه 'خبرگزاری نون' نزدیك به عتبه حسینی، آن را به عنوان نوعی فاصله گرفتن از مطالبات اجتماعی به حق مردمی دانسته است.
در همین راستا 'سالم مشكور' روزنامه نگار برجسته عراقی در صفحه شخصی خود نوشته است كه طرح موضوع تغییر نظام حكومتی در عراق از پارلمانی به ریاستی در تظاهرات اخیر، به مفهوم ایجاد دیكتاتوری جدید در عراق است.
وی خطاب به تظاهركنندگانی كه این گونه شعارها را در تظاهرات دیروز بغداد مطرح كرده اند نوشته است: 'آیا دیكتاتوری صدام را به همین زودی از یاد برده اید؟'
چرخش آشكار در مطالبات و شعارهای تظاهركنندگان امروز شنبه حتی منجر به واكنش 'نوری مالكی' معاون رییس جمهور و رهبر فهرست انتخابی دولت قانون شده و از تظاهركنندگان خواسته است كه مطالبات خود را به طور واضح و آشكار بیان كنند تا مورد سوء استفاده نفوذی ها قرار نگیرد.
وی در صفحه شخصی خود در تویتر خطاب به جوانانی كه در تظاهرات ها شركت می كنند نوشته است: 'مطالبات خود را به طور واضح و آشكار بیان كنید و بر آن اصرار بورزید تا از سوی نفوذی ها مورد سوء استفاده قرار نگیرد و در عین حال راه بر امكان بهره برداری های سیاسی از این مطالبات مشروع در داخل و خارج عراق بریده شود.'
چرخش در مطالبات مردمی فقط به همین مقدار محدود نمی شود بلكه برخی از سایت های مشكوك در سطح شبكه های اجتماعی فعال شده و به تظاهركنندگان درباره نحوه برخورد با نیروهای امنیتی عراق و چگونگی ایمن سازی در برابر گازهای اشك آور، آموزش می دهند.
این تحول آشكار در روند تظاهرات ها در عراق به طور ویژه مورد توجه 'عبدالكریم خلف' كارشناس برجسته امنیتی و سخنگوی سابق وزارت كشور عراق قرار گرفته و با معرفی برخی از این سایت های مشكوك كه اینگونه آموزش ها را به تظاهركنندگان می دهند، نوشته است: 'این سایت ها را چه كسانی و از كجا دارند اداره می كنند؟'
وی حتی اسامی كاربرهایی كه اینگونه آموزش های برخورد با نیروهای امنیتی در جریان اغتشاشات، به تظاهركنندگان اموزش می دهند را مشكوك دانسته و گفته است كه نام هایی مانند 'فالكون' یا 'NOVA' نمی تواند نام هایی عراقی باشند.
در یكی از این سایت ها، با انتشار یك نوار ویدئویی كه به نظر می رسد از تظاهرات داخل تركیه باشد، چگونگی برخورد تظاهركنندگان را با خنثی سازی گلوله های اشك آور نشان می دهد و كاربر مربوطه در زیر آن نوشته است كه روش های ساده با استفاده از وسایل ساده منزل برای خنثی كردن گلوله های اشك آور.
از نشانه های دیگر چرخش واضح در مطالبات اجتماعی، تلاش برخی ها برای سوء استفاده از این تظاهرات مردمی برای اختلاف افكنی بین ایران و عراق است كه 'احمد الذواق' از كاربران فعال عراقی آن را كار بعثی ها دانسته است.
یكی از كاربران عراقی موسوم به 'هیثم الهیتی' نوشته است كه 'قیام مردم عراق در این برهه نه به خاطر بهبود خدمات بلكه هدف اش كوتاه كردن دست ایران از عراق است.'
الذواق در ذیل آن نوشته است كه 'هیثم الهیتی یكی از همان موش های زیر زمینی حزب منحله بعث است.'
تلاش گسترده در برخی شبكه های اجتماعی برای تفاوت قائل شدن بین نیروهای امنیتی و طبقه حاكم سیاسی در عراق همانند آنچه چند سال قبل در انقلاب مردم مصر علیه نظام حسنی مبارك اتفاق افتاد، خط مشی جدیدی است كه الان در تظاهرات ها دنبال می شود.
سایت هایی مانند 'الخوه النظیفه' (برادریِ سالم) كه پیگیران زیادی را در عراق دارد، به طور ویژه روی این مسئله متمركز شده و همواره می كوشد حساب نیروهای امنیتی را از طبقه سیاسی حاكم بر عراق جدا كند تا نیروهای امنیتی را در صف تظاهركنندگان معرفی كند.
این سایت با نادیده گرفتن تلاش تعدادی از تظاهركنندگان در بغداد برای درگیر شدن با نیروهای امنیتی، زخمی شدن دهها نیروی امنتی در اثر حملات برخی افراد معترض و هجوم مجدد به منطقه امنیتی سبز (مركز هیات دولت و پارلمان عراق)، نوشته است كه تظاهرات دیروز بغداد، مسالمت آمیز بوده است.
چرخش آشكار در مطالبات اجتماعی به سمت انگیزه های سیاسی باعث شده است كه برخی از سیاسیون عراق نسبت به آینده این تظاهرات ها ابراز نگرانی كنند.
'جاسم محمد جعفر' از نمایندگان سابق پارلمان كه چند سمت وزارتی نیز داشته در گفت وگو با خبرگزاری 'المعلومه' عراق، نسبت به اهداف پشت پرده تظاهرات ها برای براندازی نظام حاكم سیاسی بر عراق هشدار داده است.
وی با اشاره به تفاوت قائل شدن تفاوت بین تظاهركنندگانی كه مطالبات به حق اجتماعی دارند با برخی ها كه می خواهند از این تظاهرات سوء استفاده سیاسی كنند، نسبت به تبعات سوء استفاده از این تظاهرات ها برای براندازی نظام حاكم بر عراق هشدار داده است.
الجعفر گفته است كه برخی از جریان های سیاسی متهم هستند كه با تزریق عناصر خود در این تظاهرات ها و سوء استفاده از آن در راستای ایجاد ناآرامی درصدد براندازی نظام حاكم بر عراق و نابودی كامل كشور هستند.
همین دیدگاه را 'شیخ قیس الخزعلی' دبیركل عصائب اهل الحق در توئیتی كه در صفحه شخصی خود گذشته نیز مورد تایید قرار داده است.
وی از اینكه در تظاهرات اخیر در نجف اشرف فقط مقر عصائب اهل الحق (از گروههای الحشد الشعبی) و برخی احزاب سیاسی مورد هجوم تظاهركنندگان قرار گرفت و بعضی جریان های سیاسی از این حملات تظاهركنندگان در امان ماندند (مقرهای تابع مقتدا صدر) سوال برانگیز خوانده است.
الخزعلی نوشته است كه برخی از تظاهركنندگان فقط به مقرهای برخی گروه ها و احزاب حمله كرده و به بعضی از جریان ها كار نداشتند و از جمله مقرهایی كه در نجف اشرف مورد حمله قرار گرفت، مقر عصائب اهل الحق بود كه برخی از تظاهركنندگان می خواستند آن را به آتش بكشند.
وی سپس در برابر این حمله آشكار به مقر عصائب اهل الحق این سوال را مطرح كرده است كه نخست وزیر كشور نه از عصائب اهل الحق است و نه این گروه سیاسی، وزیر یا وكیل و یا حتی مدیری در بدنه دولت دارد و نه آب و برق را از مردم بریده است پس برای چه تظاهركنندگان مقر عصائب را هدف قرار دادند؟
گزارش های متعددی در عراق حاكیست كه برخی از ایادی خارجی و عده ای از جریان های داخلی هریك در راستای انگیزه های سیاسی خاص خود در صدد بهره برداری از تظاهرات مردمی برای تحقق اهداف سیاسی خاص خود هستند.
براساس اعلام وزارت بهداشت عراق در تظاهرات روز جمعه دو نفر كشته و 45 تن دیگر زخمی (عمدتا سطحی) شدند كه اكثر آسیب دیدگان از نیروهای امنیتی عراق بوده اند.
عبدالكریم خلف كارشناس امنیتی، این گزارش را نشاندهنده تلاش نیروهای امنیتی عراق برای عدم برخورد با تظاهركنندگان دانسته است.
میدان تحریر در مركز بغداد، عصر شنبه نیز شاهد تجمع دهها تن از معترضان بود كه ساعتی بعد بدون وجود برخوردی متفرق شدند.
'وفیق السامرایی' دیگر كارشناس برجسته امنیتی عراق نیز در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فیسبوك از تفاوت آشكار بین این دوره از تظاهرات ها با دوره های سنوات گذشته خبر داده است.
وی نوشته است كه تظاهرات امسال در عراق، متفاوت از سنوات گذشته است و حتی اگر نیروهای امنیتی به طور موقت آن را مهار كنند، به معنای آن نیست كه این قضیه پایان یافته است.
به اعتقاد كارشناسان این امر، وجود پاره ای دست های داخلی و خارجی كه درصدد بهره برداری سیاسی از این دوره از تظاهرات است، را آشكار می كند.
اكنون طبقه سیاسی حاكم و دولت این كشور و حتی مرجعیت عالی دینی عراق درصدد هستند بین مطالبات به حق اجتماعی در این تظاهرات و آنهایی كه می خواهند، مسیر تظاهرات را به سمت مسائل سیاسی و پاره ای تصفیه حساب های داخلی تغییر دهند، فرق بگذارند.
گزارش كمیسیون عالی حقوق بشر عراق حاكیست كه تظاهرات های دو هفته اخیر تاكنون منجر به كشته شدن 12 تظاهركننده و زخمی شدن 571 نفر شده كه 195 نفر معترض و 371 نفر نیروی امنیتی عراق هستند.
همچنین 47 ساختمان آسیب دیده كه از این تعداد 18 ساختمان متعلق به دولت و 22 ساختمان - كه اكثریت را شامل می شود- مقرهای احزاب سیاسی (عموما احزاب سیاسی شیعه) هستند و 7 ساختمان نیز خصوصی هستند.
براساس این آمار تاكنون در نتیجه خشونت های ناشی از این تظاهرات ها 25 خودرو و كانتینر به آتش كشیده شده اند.
نیروهای امنیتی براساس گزارش كمیسیون عالی حقوق بشر عراق نیز 302 نفر را به اتهام اغتشاش و تخریب در جریان تظاهرات های اخیر در عموم عراق دستگیر كرده اند كه برخی از بازداشت شدگان بدون حكم قضایی بوده است.
خاورم *10*353*380*