۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۸:۳۵
کد خبر: 82978532
T T
۰ نفر

افزايش اميدواري براي احياي نگين آبي آذربايجان

۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۸:۳۵
کد خبر: 82978532
افزايش اميدواري براي احياي نگين آبي آذربايجان

اروميه- ايرنا- درياچه اروميه پس از راه اندازي ستاد احيا مسير تثبيت را طي كرده و طبق آخرين آمار با تراز مثبت نسبت به سال گذشته اميدواري ها براي احياي اين نگين آبي آذربايجان افزايش يافته است.

به گزارش ايرنا درياچه اروميه كه در بيش از 2 دهه گذشته دستخوش كاهش مساحت و ميزان آب شده، در 2 سال اخير به وضعيت ثبات رسيده و رشد هرچند كم سطح آن در مقايسه با مدت مشابه سال هاي گذشته بارقه اميد براي بازگشت زندگي به نگين آبي آذربايجان را در دلها زنده كرده است.
آب اين درياچه كه در سال هاي نه چندان دور معادل 32 ميليون مترمكعب بوده و دايك هاي مختلف در سواحل آن براي راه نيافتن آب به روستاها و جاده ها تاسيس مي شد، قبل از تشكيل ستاد احيا به حدود نيم ميليارد مترمكعب كاهش يافت و زمزمه هاي خشك شدن ابدي آن به گوش رسيد.
با راه اندازي ستاد احيا به وعده رييس جمهوري در سفرهاي انتخاباتي دوره يازدهم جامه عمل پوشانده شد و در حال حاضر اقدامات اين ستاد با همراهي نهادهاي دخيل و بسياري از مردم حاشيه نشين، زمينه افزايش تراز را فراهم كرده است.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به حساسيت دولت نسبت به تحقق وعده هاي خود از جمله احياي درياچه اروميه طي روزهاي اخير با سفر به اروميه گفت: دولت دوازدهم با وجود مشكلات اقتصادي به تزريق اعتبار جهت تكميل طرح هاي ستاد احيا ادامه مي دهد.
عيسي كلانتري روز گذشته در جلسه بررسي مشكلات طرح هاي ستاد احياي درياچه اروميه در شهرستان نقده در رابطه با طرح انتقال آب از پيرانشهر به درياچه اروميه نيز گفت: اين طرح در سال 1398 به بهره برداري مي رسد و با بهره برداري از آن سالانه بيش از 630 ميليون مترمكعب آب به پيكره درياچه وارد مي شود.
وي گفت: قطره اي از آب اين طرح انتقال نبايد در بخش ديگري صرف شود و اداره كل محيط زيست آذربايجان غربي مسوول حفاظت از آب اين طرح است.
وي همچنين از برنامه ريزي براي ورود 300 ميليون مترمكعب پساب به درياچه اروميه خبر داد و افزود: درياچه اروميه بايد تا پايان سال 1406 شمسي احيا شود و در تلاش هستيم تا مصرف آب در حوضه درياچه اروميه را نيز 40 درصد كاهش دهيم.
مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي نيز در گفت و گو با خبرنگاران كشوري كه براي بازديد از درياچه به اين استان سفر كرده بودند، گفت: مساحت درياچه اروميه در سال هاي پس از تشكيل ستاد احيا سه برابر شده و به 2 هزار و 250 كيلومتر مربع رسيده است.
پرويز آراسته افزود: تا پيش از اجراي طرح هاي ستاد احياي درياچه اروميه و در سال 1393، مساحت اين درياچه حدود 700 كيلومترمربع بود و اين وسعت با تلاش همه نهادهاي مرتبط روند رو به رشد را طي كرده است.
وي اضافه كرد: مساحت كل درياچه اروميه پنج هزار و 700 كيلومترمربع بوده كه در حال حاضر حدود 40 درصد آن داراي پهنه آبي است.
وي با اشاره به اينكه درياچه اروميه در بهترين زمان خود حدود 30 ميليارد مترمكعب آب داشت، بيان كرد: ميزان آب درياچه تا پيش از احياي درياچه به حدود 500 ميليون مترمكعب رسيد ولي در حال حاضر اين رقم افزون بر يك ميليارد و 800 ميليون مترمكعب است.
مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي از ابلاغ بيش از 10 هزار ميليارد ريال اعتبار براي احياي درياچه اروميه به استان در سه سال گذشته خبر داد و گفت: حدود 30 درصد از اين ميزان تخصيص يافته ولي با اين رقم نيز اقدامات بسيار خوبي در جهت كاهش مصرف آب، افزايش آب ورودي به درياچه، اجراي طرح هاي مقابله با بروز ريزگردهاي نمكي و طرح هاي نظير آن صورت گرفته است.
وي بيان كرد: با هدف افزايش آب ورودي به درياچه اروميه سالانه صدها ميليون ليتر آب از سدهاي اقماري به اين درياچه رها مي شود كه امسال اين ميزان به بيش از 300 ميليون ليتر رسيد.
وي افزود: در حال حاضر بيش از 40 هزار چاه غيرمجاز در حوضه درياچه اروميه وجود دارد كه با تلاش نهادهاي مربوطه اين چاه ها از مدار خارج و زمينه استفاده بهينه از آب هاي زيرزميني فراهم شده است.
رييس دفتر استاني ستاد احياي درياچه اروميه نيز در گفت و گو با ايرنا با اشاره به اميدواري مردم براي احياي درياچه اروميه گفت: ارتفاع درياچه به يكهزار و 270 متر و 64 سانتي متر رسيده كه نسبت به سال گذشته سه سانتي متر افزايش يافته است.
فرهاد سرخوش افزود: تراز درياچه اروميه نسبت به كمترين سطح ثبت شده براي آن 60 سانتي متر افزايش يافته كه با افزايش آب درياچه، نمك رسوبي كف آن نيز در آب حل شده و عمق درياچه افزايش يافته است.
وي با بيان اينكه مساحت درياچه اروميه نيز در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته افزايش يافته است، گفت: پس از تشكيل اين ستاد مساحت نگين آبي آذربايجان يكهزار و 562 كيلومترمربع افزايش يافته است.
وي با بيان اينكه قبل از تشكيل ستاد احيا تراز درياچه اروميه سالانه به طور متوسط 70 سانتي متر كاهش مي يافت، بيان كرد: برنامه ريزي، تخصيص اعتبار و تلاش دولت تدبير و اميد براي احياي اين درياچه روند خشك شدن آن را متوقف كرده است.
معاون اجرايي طرح انتقال آب از سد كاني سيب به درياچه اروميه نيز كه بزرگترين طرح انتقال آب حوضه به حوضه به سمت درياچه است، در گفت و گو با خبرنگاران بيان كرد: 21 كيلومتر از تونل انتقال آب از اين سد به سمت درياچه اروميه حفاري شده است.
ميكاييل بهادري با بيان اينكه طول اين تونل انتقال آب 36 كيلومتر است، افزود: حفاري توسط 2 دستگاه مكانيزه /TBM/ از ورودي و خروجي اين تونل توسط قرارگاه خاتم الانبياء (ص) در حال انجام است.
وي با اشاره به اينكه بخش مياني اين تونل نيز در حال حفاري دستي است، ادامه داد: تاكنون 9 هزار و 500 ميليارد ريال براي اين طرح هزينه شده است.
به گفته وي طبق برنامه ريزي ها طرح حفاري تونل براي انتقال آب از سد كاني سيب به درياچه اروميه در سال 1399 به اتمام مي رسد و با بهره برداري از آن سالانه 600 ميليون مترمكعب آب به پيكره درياچه منتقل مي شود.
معاون اجرايي طرح انتقال آب از سد كاني سيب به درياچه اروميه، گفت: پيشرفت فيزيكي كل طرح بيش از 50 درصد، تونل 62 درصد و سد كاني سيب 43 درصد است.
بهادري با اشاره به اينكه اعتبار اوليه اين طرح 20 هزار ميليارد ريال برآورد شده است، ابراز اميدواري كرد با تامين اعتبار مورد نياز، مشكلي در مسير اجراي طرح ايجاد نشود.
وي با اشاره به اينكه كل آورده سد كاني سيب و بند 'بادين آباد' يك ميليارد و 80 ميليون مترمكعب است، بيان كرد: اين طرح نقش مهمي در احياي درياچه اروميه خواهد داشت.
به گزارش ايرنا و با توجه به اميدواري مسوولان و همراهي مديران كشوري و استاني، انتظارها براي كاهش مشكلات اين درياچه امسال تا حدودي به بار نشسته و شاهد قايقراني و حتي كرايه قايق ها به مردم براي دور زدن در داخل درياچه اروميه هستيم.
علاوه بر آن روزانه هزاران نفر از مردم آذربايجان غربي و استان هاي مجاور براي شنا به درياچه اروميه مي روند و خاطرات گذشته را زنده مي كنند.
2093 /3072
گزارش از: صابر چهرقاني