خبر فوری: رفع فیلترینگ

۳ مرداد ۱۳۹۷، ۵:۱۴
کد خبر: 82980906
T T
۰ نفر
شيوع وبا سند جنايات ائتلاف سعودي در يمن

دوحه - ايرنا - بمباران هاي بي امان تصفيه خانه آب 'صنعا' در آغاز حمله نظامي ائتلاف سعودي در سال 2015 ميلادي عامل اصلي شيوع بيماري 'وبا' در يمن بوده، جنگي كه ادعا شد براي مردم اين كشور نويد بخش است، ولي اكنون به بزرگترين جنايت عليه بشريت تبديل شده است.

جنگ يمن از 26 مارس 2015 ( 6 فروردين 94) آغاز شد، يعني هنگامي كه جنگنده هاي سعودي شبانه يك تصفيه خانه آب و فاضلاب و در مجاورت آن هواپيماها، باند فرودگاه و ساختمان هاي فرودگاه بين المللي صنعا را بمباران كردند.
روزنامه نيويورك تايمز در گزارشي پيرامون اين موضوع مي نويسد : اين تصفيه خانه بمباران شد و از همان هنگام مشخص بود كه اگر يك چنين كارخانه اي از كار بيفتد سرنوشت مردم كشور چه خواهد بود. تمام بيماري هاي با منشاء آب آلوده بسرعت در سطح كشور شيوع و صدها هزار نفر از مردم كشور را مبتلا كرد.
در 17 آوريل 2015 جت هاي ائتلاف به رهبري سعودي؛ نيروگاه اصلي تامين كننده برق صنعا را بمباران كردند. برق كل شهر قطع و نيروگاه هم تعطيل شد.
اندكي بعد ائتلاف، يمن را تحت محاصره دريايي قرار داد تا سلاح براي ارتش و كميته هاي مردمي ارسال نشود . اين محاصره دريايي مانع ورود غذا ؛ دارو و سوخت به كشور شد. يمن بالاي 85 درصد از غذا و داروي خود را وارد مي كند كه بيشتر اين واردات هم از طريق دريا صورت مي گيرد.
نيروهاي ائتلاف مانع ورود كشتي ها به بنادر يمن شدند و يا آنها را وادار به تغيير مسير كردند . جنگ در بنادري مانند 'حديده' بزرگترين بندر ورود كالا به كشور سخت تر شد و به تبع آن هم قحطي سراسر كشور را فرا گرفت.
برق تصفيفه خانه فاضلاب قطع و آب آلوده وارد مجاري آب آشاميدني مردم شد و درون دره هاي اطراف صنعا جاري شد. فاضلاب وارد زمين هاي كشاورزي شد. فضاي فاضلاب ها پر شده بود از مگس و ساير حشرات . محصول اين مزارع اعم از خيار، گوجه فرنگي و انواع سبزيجات وارد بازار شد و مردم هم آن را خريدند و مصرف كردند و جمع زيادي از مردم مبتلا به اسهال شدند.
با كمك صندوق كودكان سازمان ملل، ' يونيسف' برق تصفيه خانه آب صنعا تامين شد و كارخانه به كار افتاد، اما نه به طور تمام وقت. جنگ موجي از مهاجرت داخلي به راه انداخت و سيلي از مردم روانه صنعا شدند. كارخانه تصفيه خانه آب؛ كه فقط براي تصفيه آب آشاميدني سالم 500 هزار تن از مردم صنعا طراحي شده بود حالا مجبور بود آب آشاميدني نزديك به 1.5 ميليون نفر را تهيه كند. آمار مبتلايان به اسهال روز به روز بيشتر مي شد.
در اكتبر 2016 مواردي از وبا در صنعا مشاهده و موارد مشابهي به تدريج در كل كشور گزارش شد. به كمك سازمان هاي بين المللي مراكز تشخيص و درمان وبا در سرتاسر كشور داير شد.
جنگ همچنان بر سيل هجوم آوارگان به صنعا دامن مي زد تا حدي كه جمعيت شهر به حدود 3 ميليون نفر رسيد. دوباره برق كارخانه قطع و براي دستكم چهل روز تعطيل شد. يك نيروگاه كوچك برق در صنعا كمك كرد و كارخانه فقط براي 6 ساعت در روز برق داشت . اما اين كافي نبود. روز به روز بر سطح آب آلوده تصفيه نشده در شهر افزوده مي شد.
در ماه آوريل وبا بسرعت شايع شد و 18 استان از 23 استان يمن را فرا گرفت. ظرف دو هفته بيش از 20 هزار نفر مبتلا به اين بيماري شده و 242 تن از مبتلايان هم جان خود را از دست دادند.
در حالي كه بيشتر از 3 سال از آغاز تهاجم وحشيانه كشورهاي عربي به رهبري عربستان سعودي به يمن مي‌گذرد شرايط اين كشور به گونه اي است كه سازمان ملل، يمن را به عنوان بدترين وضعيت انساني در جهان توصيف مي‌كند.
حملات هوايي و جنگ علاوه بر اينكه بيش از 3 ميليون نفر را از خانه‌هاي خود آواره و بيش از 10 هزار نفر را به كام مرگ فرستاده است موجب شده تا بنا به گفته سازمان ملل 60 درصد از جمعيت يمن - 17 ميليون نفر - از ناامني غذايي و سوء تغذيه رنج ببرند كه از اين تعداد 7 ميليون نفر در وضعيت خطرناك و بحراني باشند. اگر شرايط بهبود نيابد، 10 ميليون نفر ديگر تا پايان سال به اين رده مي رسند. در مجموع در حال حاضر بيش از 22 ميليون نفر از جمعيت 25 ميليوني يمن نيازمند كمك هاي بشردوستانه هستند.
'مارك لوكوك' معاون دبير كل سازمان ملل در امور انسان دوستانه و هماهنگ كننده امداد اضطراري، در بيانيه خود (24 مه 2018) اعلام كرد: 'من به شدت نگران درگيري‌هاي اخير در يمن هستم. طي چند هفته گذشته شاهد افزايش شديد درگيري ها، محدوديت هاي روزافزون بر كمك‌هاي بشردوستانه و كاهش ورود كالاهاي ضروري به يمن بوده ايم. اين عوامل در حالي كه ميليون ها يمني با ناامني حاد غذايي و احتمال بازگشت بيماري وبا يا اسهال مواجه هستند سبب بروز بدترين بحران انساني در جهان مي شوند'.
دفتر يونيسف در يمن بيست و هشتم تير ماه گذشته در توييتي اعلام كرد: علي رغم پيشرفت‌هاي حاصله در واكنش به شيوع وبا، سيستم نامطلوب بهداشت و درمان و درگيري‌هاي كنوني در يمن بر اين تلاش‌ها تاثير گذاشته است.
در ادامه اين توييت آمده است: طي 13 ماه گذشته تعداد كل موارد گزارش شده مشكوك به ابتلا به وبا يك ميليون و 118 هزار و 381 مورد بوده به طوري كه آمار تلفات و مرگ بر اثر وبا با عبور از آمار قبلي 2 هزار نفري، حال به بيش از 2 هزار و 311 نفر رسيده است.
در گزارش سازمان بهداشت جهاني كه پيشتر منتشر شد ، پنج استان يمن كه بيشترين تعداد موارد ابتلا به وبا را دارند، صنعا، الحديدة، حجه، عمران و اب معرفي شده‌اند كه بيش از نيمي از موارد ابتلا يعني 53.9 درصد در اين استان‌ها ثبت شده‌اند
با وجود تلاش‌هاي سازمان‌هاي انسان دوستانه براي مهار وبا در يمن، شيوع اين بيماري همچنان ادامه دارد. بيماري بيشتر در مناطقي مشاهده مي‌شود كه درگيري ميان نيروهاي متجاوز عربستان و مزدوران وابسته به دولت مستعفي يمن با نيروهاي وابسته به جنبش انصارالله وجود دارد. روزنامه آلماني «تاگس اشپيگل» با انتشار اين خبر نوشته، در هيچ نقطه جهان غير از يمن ، وبا به اين سرعت گسترش نيافته است.
اظهارات مقامات بهداشتي و امدادي بين المللي در خصوص شرايط موجود در يمن گواه صادقي است بر جناياتي كه ائتلاف عليه مردم اين كشور اعمال داشته است ؛
«تدروس آدهانوم» Tedros Adhanom مدير كل سازمان بهداشت جهاني پس از ديدار از يمن در حساب كاربري خود در فيس بوك و توييتر اعلام كرد گسترش وبا در يمن بزرگترين بحران شيوع اين بيماري در جهان است. اما ريشه هاي اين بحران بزرگ جهاني، بايد براي جهانيان قابل توجه باشد.
'پيتر مور' رئيس كميته بين المللي صليب سرخ گفته است: «ترديدي نيست كه بيماري وبا در يمن به دليل جنگ، گسترش يافته است. كميته بين المللي صليب سرخ از مدت ها پيش هشدار داده بود تخريب زيرساخت ها و نهاد هاي زيربنايي در يمن، نقض نظام مند اصول و قوانين انساني در اين كشور است و گسترش بيماري وبا نيز برآيند مستقيم اين تخريب ها است.
'استفان اوبراين' Stephen O'Brien ، هماهنگ كننده ارشد امور انسان دوستانه سازمان ملل متحد در گزارش خود به شوراي امنيت سازمان ملل متحد گفت: « اينكه گفته مي شود بحران بر يمن سايه افكنده ، درست نيست، زيرا بحران درواقع يمن را فرا گرفته است، آنهم در برابر ديدگان ما و آنها كه تاوان مي پردازند مردم عادي هستند. بدتر اينكه مناقشه به تهديد ناشي از قحطي دامن مي زند و به آن سرعت مي بخشد. يمن با خشكسالي دست به گريبان نيست. اگر در يمن جنگ نبود، خبري از سقوط به قحطي ، بدبختي ، بيماري و مرگ هم نبود.
جلوگيري ائتلاف خود خوانده از دسترسي مردم يمن به آب آشاميدني سالم و بهداشتي نقض قوانين بين المللي هم محسوب مي شود.
براساس اسناد حقوق بشري ، برخورداري از آب آشاميدني سالم و سيستم تخليه فاضلاب ، يكي از حقوق اساسي بشر است و در جنگ ها نبايد اين تاسيسات مورد تعرض قرار گيرد. مطابق قطع‌نامه شماره ٦٤,٢٩٢ آگوست ٢٠١٠ مجمع عمومي سازمان ملل متحد با عنوان «حق برآب و سيستم دفع بهداشتي فاضلاب » ، دسترسي به آب آشاميدني سالم و سيستم تخليه فاضلاب ، يكي از حقوق اساسي انسان‌ها اعلام شده است. براساس اين قطعنامه «حق دسترسي به آب آشاميدني سالم و پاكيزه و نيز سيستم تخليه فاضلاب ، يكي از حقوق‌ بشر است كه براي برخورداري از حق حيات ضروري است.
اين قطعنامه ، دستيابي به آب نوشيدني سالم و پاكيزه و سيستم تخليه فاضلاب را به‌عنوان عامل اصلي تحقق حقوق‌ بشر ، به رسميت مي‌شناسد و بر مسئوليت دولت‌ها براي ارتقا و حمايت از همه حقوق‌ بشر كه به هم وابسته و جدا نشدني است ، تاكيد مي‌كند . همچنين مطابق تفسير كلي شماره ١٥ كميته حقوق اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ، اگر مردم به آب كافي و سالم دسترسي نداشته باشند، حق غذا محقق نخواهد شد. حق بشري بر آب، به هركس استحقاق مي‌دهد كه به آب كافي، سالم ، قابل دسترسي فيزيكي و قابل تحمل از نظر هزينه براي مصاف شخصي و خانگي ، دسترسي داشته باشد.
تحليگلران امور منطقه مي گويند : دامن زدن به شرايط نامساعد انساني و بروز بيماري ، قحطي و گرسنگي در يمن ، استراتژي كشورهاي محاصره كننده براي وادار كردن صنعا به تسليم و پذيرش خواسته هاي خود محسوب مي شود.
در اين سناريو، دسترسي يمني‌ها به مواد غذايي و دارو به شدت محدود خواهد شد تا آنچه را كه ائتلاف متجاوزين نتوانستند در صحنه ميداني جنگ با گذشت بيش از 3 سال از آغاز آن به دست آوردند، با فشار اقتصادي بر يمن كسب كنند.
با اين وجود علي رغم تمامي فشارها و محاصره غيرانساني، نيروهاي ارتش و كميته هاي مردمي يمني موفق شده‌اند دامنه عملياتي موشك‌هاي خود را تا عمق خاك عربستان سعودي گسترش دهند. همين هفته گشته بود كه پهپادهاي ارتش و كميته هاي مردمي يمن مخزن ذخيره سازي پالايشگاه نفتي آرامكو در پايتخت عربستان را هدف حملات خود قرار دادند و آنرا نابود كردند.
خاورم**1508**1859
۰ نفر