به گزارش ایرنا، شنا به عنوان ورزشی شاد و مفرح همواره در فصل های مختلف سال به ویژه تابستان مورد استقبال جوانان، نوجوانان و حتی میانسالان بوده است.
بسیاری از افراد، مكان های دارای آبگیر را به عنوان مقصد تفریحی خود انتخاب می كنند تا در كنار لذت بردن از زیبایی های طبیعت، با شنا از بند گرمای طاقت فرسا رهایی یابند.
اغلب مكان هایی كه برای آبتنی انتخاب می شوند از اندك ایمنی لازم برخوردار نیستند بنابراین این ورزش شاد و مفرح در مواردی موجب داغدار شدن خانواده ها می شود.
افزایش مرگ و میر ناشی از شنا در استخرها و آبگیرهای فاقد نظارت، خطر غرق شدگی را در كنار دیگر مخاطرات نمایان می كند.
آمار غرق شدگی موید این است كه هشدارها و تلاش های صورت گرفته برای آگاه سازی افكار عمومی یا نصب تابلوی شنا ممنوع در حاشیه سدها موثر واقع نشده است.
بسیاری از غرق شدگی ها در آبگیرهای و گودال های پر از آب حاشیه روستاها كه به علت حفر گودال توسط شركت ها و پُر شدن آن پس از چندین بارندگی، رخ داده است.
افرادی كه در این قبیل مكان ها غرق شدند اغلب تفاوتی بین شنا در استخر با آب های آزاد و آبگیر قائل نشده و به خاطر این تصور اشتباه به زیر آب فرورفته و غرق شده اند.
این در حالی است كه عمق آب در استخرها توسط موانع فیزیكی و شناور بر روی آن مشخص شده است، تا هر یك از شناگران به استعداد توان و مهارتشان در عمق مورد نظر شنا كنند.
از طرف دیگر افرادی به عنوان غریق نجات در استخرها وضعیت شناگران را رصد و در صورت بروز مشكل احتمالی برای آنها، شناگران را از استخر خارج می كنند.
اما برای شنا در آب های آزاد این قبیل تدبیرها اندیشیده نشده بنابراین شناگر علاوه بر مسلط بودن به فن شنا باید از شرایط و وضعیت آبگیر مطلع بوده و تمهیدات ایمنی و پشتیبانی برای مواقع بروز مشكل را پیش بینی كند.
فراونی مكان های پرمخاطره و نبود امكان برای مجهز كردن همه این نقاط به ناجیان غریق، ضرورت ایمن سازی این مناطق با محصور كردن آنها یا حداقل نصب تابلوهای هشداری و مشخصات آبگیر را بیشتر می كند؛ چراكه افزایش مرگ و میر ناشی از غرق شدگی گویای موثر واقع نشدن فعالیت های فرهنگی صورت گرفته در چند سال اخیر است.
** مناطق پرخطر شناسایی شود
رئیس فدراسیون نجات غریق و غواصی كشور كه به تازگی به همدان سفر كرده است گفت: با توجه به فرارسیدن فصل تابستان و فعالیت چشمگیر در نقاط آبی كشور، تمامی هیات های استانی در آمادگی لازم بسر می برند.
ایلخان نوری در مجمع انتخابات هیات نجات غریق و غواصی همدان ابراز امیدواری كرد: مردم به هشدارها و توصیه های ناجیان غریق به ویژه در شمال و جنوب كشور توجه كرده تا این فصل، بی خطر سپری شود.
وی افزود: هم اینك در كشور مناطقی وجود دارند كه در زمینه نجات غریق باید به عنوان مناطق پرخطر شناسایی شوند اما تاكنون این طرح در استان خوزستان اجرایی شده در حالیكه باید در سایر استان ها نیز اقدام لازم صورت گیرد.
رئیس فدراسیون نجات غریق و غواصی كشور خاطرنشان كرد: اجرای این طرح با هدف كمك به كاهش آمار غرق شدگان صورت می گیرد.
نوری گفت: طرح منجی داوطلب نیز یكی از سیاست های مهم فدراسیون نجات غریق و غواصی كشور است و از هیات های استانی درخواست می شود شرایط را برای علاقمندان به این حرفه مهیا و امكانات لازم را نیز فراهم كنند.
وی با تاكید بر اینكه قادر به منع مردم از شنا كردن نیستیم، گفت: آگاه سازی مردم از خطرات سرلوحه فعالیت ناجیان غریق است.
** گودال ها مكان مناسی برای شنا نیستند
مرگ افراد در حفره ها و گودال های حفر شده توسط معادن یكی از معضلاتی است كه این روزها جان افراد را می گیرد كه در این باره معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان به ایرنا گفت: شنا در محدوده معادن ممنوع بوده و این موضوع بارها در مكاتباتی به بخشداری ها و دهیاری ها اطلاع رسانی شده است.
محمد خاكی افرود: برخی از روستائیان بدون توجه به هشدارها و توصیه های ارائه شده اقدام به شنا در محل های ممنوعه می كنند و بر این باورند كه هر مكانی كه آب جمع شده آنها توان و اجازه شنا را دارند.
وی ادامه داد: حفر زمین برای فعالان در معادن امری بدیهی است و نمی توان برای پیشگیری از بروز حوادث غرق شدگی، تمامی مجموعه معدن را حصار كشی كرد.
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان بیان كرد: مردم باید بدانند كه كف گودال های حفر شده دارای شن و ماسه بوده و حالت باتلاقی دارند و احتمال غرق شدگی در داخل آنها زیاد است.
خاكی اضافه كرد: همچنین سنگ و دیگر اشیای سخت در كف گودال ها وجود دارد و احتمال می رود هنگام شیرجه سر شناگر به سنگ برخورد كرده و جان خود را از دست بدهد.
وی درباره حصار كشی مكان های حادثه خیز اظهار داشت: زمین معادن در مالكیت معدنكار نیست بلكه مدیریت آن بر عهده دیگر نهادها است بنابراین برای حصار كشی نیازمند سازو كار، دریافت مجوز و هماهنگی با سایر ارگان ها است.
معاون امور معادن همدان ادامه داد: با این وجود در مكان های ممنوعه و جاهایی كه احتمال غرق شدگی می رود تابلوهای هشداری نصب شده است.
**خانواده ها پیشگام شوند
مسئول تیم غواصی امداد و نجات جمعیت هلال احمر همدان نیز به ایرنا گفت: در گذشته تصور بر این بود كه غرق شدگی ها در دریاچه ها و حاشیه رودخانه ها فقط در كودكان و جوانان رخ می دهد.
داوود شهدوستی اضافه كرد: اما داده های آماری بیانگر این است كه درصد بالای غرق شدگی ها، برای دیگر رده های سنی در خانواده ها نیز اتفاق افتاده است.
وی اضافه كرد: همچنین آمار غرق شدگی در بانوان مشتاق به تفریح در حاشیه آبهای سدها و آبگیرها و رودها نیز قابل تامل و بررسی است.
این مدرس ارشد بین المللی غواصی و نجات در سیلاب توصیه كرد: خانواده ها هنگام سفر و اتراق علاوه بر كودكان به بانوان و افراد مسن نیز توجه داشته باشند تا از مخاطرات احتمالی پیشگیری كنند.
شهدوستی گفت: برخی مواقع شاهدیم قشر جوان و میانسال با حضور در حاشیه مناطق آبگیر اقدام به استعمال مواد افیونی و روانگردان ها كرده سپس اقدام به شنا می كنند كه این طیف افراد بخشی از غرق شدگی ها را تشكیل می دهند.
وی اضافه كرد: بنابراین توجه به تمهیدات خاص پیشگیری و درمان معتادان به مواد مخدر صنعتی نیز می تواند هر چند اندك و غیر مستقیم، در كاهش درصد آمار غرق شدگی ها موثر واقع شود.
مسئول گروه های امدادی نجات در محیط های آبی هلال احمر همدان افزود: خانواده ها بیشترین نقش پیشگیری از غرق شدگی را دارند و می طلبد آنها در مورد هشدار و آگاه سازی جوانان و فرزندان اقدام كرده و زمینه مناسب برای استفاده از تفریحات آبی سالم را برای آنها مهیا كنند.
شهدوستی افزود: بسیاری از موارد غرق شدگی ها به دلیل نداشتن مهارت در فن شنا، آشنا نبودن با ساختار آب های آزاد یا دریاچه ها، نداشتن آمادگی جسمانی، استفاده نكردن از وسایل ایمنی و شناوری، گرفتگی عضلات و اسپاسم و بروز ترس در هنگام شنا رخ می دهد.
وی شوك ناشی از آب سرد، دور شدن از ساحل و ناتوانی در برگشت، ناراحتی ها و بیماری های قلبی و ریوی، شوخی های دوستانه و رقابت های جوانان با هدف نشان دادن توانایی های خود و گاهی مواقع گیر كردن در میان گیاهان موجود در آب را از دیگر عوامل موثر در غرق شدگی دانست.
این مدرس ارشد بین المللی غواصی و نجات در سیلاب بیان كرد: مهمترین عوامل غرق شدگی كودكان نیز سهل انگاری والدین، نبود ایمنی لازم در استخر های خانگی، وان حمام، چاه های بدون حفاظ و یا غفلت از كودك هنگام سفر و اطراق در حاشیه رود ها و دریاچه هاست.
شهدوستی بیان كرد: باید توجه كرد كه غرق شدگی كودكان اغلب ساكت و خاموش اتفاق افتاده و موقعی والدین متوجه غیبت كودك می شوند كه كار از كار گذشته است.
وی نكات مهم برای شنای ایمن در استخر و سدها را داشتن مهارت كافی برای شنا كردن، آشنایی با اصول ابتدایی نجات غریق، شناخت توانایی ها و محدودیت های خود در آب عنوان كرد.
مسئول گروه های امدادی نجات در محیط های آبی هلال احمر همدان، شنا نكردن در قسمت های عمیق در صورت نداشتن مهارت، داشتن همراه هنگام شنا و شنا كردن تنها در مناطقی كه غریق نجات ها حضور دارند را توصیه كرد.
شهدوستی تاكید كرد: هرگز به قصد ماندن در زیر آب، بیش از اندازه دم و بازدم انجام ندهید همچنین برای شنا وسایل كمكی به همراه داشته باشید و از شوخی و بازی های پر خطر در داخل آب بپرهیزید.
وی بیان كرد: افراد هیچگاه نباید به دروغ تظاهر به غرق شدگی كنند در عین حال باید از ورود و شیرجه و شنا در محدوده هایی كه كف آن قابل روئیت نیست امتناع كنند.
** استخرهای كشاورزی ایمن سازی شدند
رئیس سازمان جهاد كشاورزی همدان نیز گفت: تاكنون گزارشی مبنی بر غرق شدگی در استخرهای كشاورزی ارائه نشده است.
منصور رضوانی جلال افزود: استخرها دارای عمق كمی هستند همچنین موقع آبگیری استخر، كشاورزان و باغداران در حوالی آن حضور دارند و هر گونه خطر احتمالی با حضور آن ها دفع می شود.
وی بیان كرد: با این وجود هنگام ساخت استخر در زمین كشاورزی و باغ ها، مالكان آنها ملزم به رعایت استاندادهایی نظیر در نظر گرفتن حفاظ، نرده و حصار كشی هستند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی همدان ادامه داد: برخی از كشاورزان برای جلوگیری از تبخیر آب، اقدام به پوشاندن سطح استخر با موانعی كردند كه این اقدام آنها در پیشگیری از سقوط افراد به داخل آب و غرق شدگی افراد كم سن و سال موثر است.
**دیه به غرق شدگان در مناطق ممنوعه تعلق نمی گیرد
مدیرعامل شركت آب منطقهای همدان نیز تاكید كرد: طبق قانون هیچ دیهای به ورثه شناگرانی كه در مناطق ممنوعه غرق میشوند، تعلق نمیگیرد.
منصور ستوده، نسبت به مخاطرات شنا در مخازن سدها و بندهای انحرافی، هشدار داد و افزود: لغزندگی حاشیه مخازن سدها و بندهای انحرافی، مكش جریان آب و شرایط رسوبی كف این مخازن خطر مرگ را برای شناگران به همراه دارد.
وی با تاكید بر تغییرات دمایی در لایههای مختلف آب مخزن سدها، گفت: این تغییرات دما باعث گرفتگی عضلات، از دست رفتن تعادل و سكته شناگران میشود.
مدیرعامل شركت آب منطقهای همدان گفت: وجود جریان های قوی زیر سطحی در لایه های مختلف آب مخزن سدها باعث كشیده شدن شناگران به سمت آبگیرهای سد میشود و مرگ حتمی آنها را به دنبال دارد.
ستوده با تاكید بر این نكته كه تاسیسات یاد شده محل مناسبی برای شنا نیست، از هموطنانی كه این اماكن را برای تفرج انتخاب میكنند، درخواست كرد تا به خاطر حفظ سلامت خود و خانوادهشان به علائم هشدار دهنده و تذكر ماموران توجه جدی داشته باشند.
** شناگران به استخرها مراجعه كنند
رئیس هیات نجات غریق و غواصی همدان بیان كرد: انتظار داریم شناگران به جای استفاده از فضاهای خطرناك در استخرهای شنا حضور یابند.
سیروس سوریان تاكید كرد: باید بپذیریم كه سدها و آب های آزاد استانداردهای لازم را برای شناكردن ندارند و بسیاری از افرادی كه در این مناطق دچار غرق زدگی می شوند، اصول و فنون شنا را نمی دانند.
رئیس هیات نجات غریق و غواصی همدان افزود: 27 استخر در سطح استان فعال و آماده خدمات دهی به علاقه مندان به شنا با حداقل هزینه هستند.
وی افزود: همچنین با توجه به وضعیت و ناهمواری های بستر مخازن سدها و همچنین ویژگی های خاص تاسیسات آبی مانند كانال های آبیاری و زهكشی و حوضچه های تغذیه مصنوعی و استخرهای ذخیره آب، شنا كردن در این تاسیسات بسیار خطرناك است و احتمال غرق شدگی و پیامدهای همچون مرگ را به دنبال دارد.
سوریان یادآور شد: هرگونه نظارت و كنترل و ایجاد امنیت در اماكن آبی و استخرهای موجود در محدوده شهر و شهرك ها بر عهده هیات ورزشی نجات غریق و غواصی است كه در طول سال های گذشته در اجرای این مهم و ایجاد امنیت كامل استفاده كنندگان مكان های آبی ورزشی تلاش لازم صورت گرفته است.
**وضعیت غرق شدگی در همدان
طبق اخبار منتشره در ایرنا در چهارماهه نخست سالجاری شاهد چندین مورد غرق شدگی در آبگیرها و گودال ها بوده ایم كه آخرین خبر مربوط به اواخر تیرماه امسال است.
در سی ام تیرماه تیم های غواصی پس از ساعت ها تلاش جسد یك مرد حدود 36 ساله را از آبگیری واقع در حوالی روستای فنجوزان منطقه 'گوش پیر' تویسركان خارج كردند.
همچنین پسر 13 ساله برای نجات جان گوسفندش پس از افتادن در آب بندب به عمق 6 متری در یكی از روستاهای این شهرستان غرق شد.
هفته نخست تیرماه امسال نیز جسد یك مرد میانسال را از داخل سد اكباتان بیرون كشیدند كه طبق آخرین خبر دریافتی این غرق شدگی خودكشی یوده است.
یك نوجوان نیز بر اثر نداشتن مهارت كافی در شنا در یك گودال پر از آب واقع در روستای تخت از توابع شهرستان رزن غرق شد.
چوپان 22 ساله ای از اهالی روستای زین آباد شهرستان كبودرآهنگ هم بر اثر افتادن در داخل آبگیر و ناتوانی در شنا، غرق شد.
همچنین 21 اردیبهشت امسال چوپان 21 ساله ای از اهالی شهرستان مهاجران برای نجات گوسفندش وارد یك گودال پر از آب می شود كه این امر نجات گوسفند و مرگ وی را رقم می زند.
یك جوان 24 ساله نیز 19 تیرماه امسال در یك آبگیر واقع در روستای حصار قره باغی از توابع شهرستان بهار غرق شد.
** 15 تن در همدان غرق شدند
مدیركل پزشكی قانونی همدان نیز در این زمینه گفت: 15 نفر سال 96 بر اثر غرق شدگی در استان جان خود را از دست دادند كه 12 تن از آنان مرد و سه تن زن بودند.
علی احسان صالح در گفت و گو با ایرنا با بیان اینكه غرق شدگی سال گذشته 22 درصد كاهش داشته است، اضافه كرد: 16 تن در سال 95 شامل سه زن و 13 مرد در همدان غرق شدند.
مدیركل پزشكی قانونی همدان عنوان كرد: غرقشدگی زمانی اتفاق میافتد كه مجاری تنفسی به وسیله هر نوع مایعی مسدود شود و یا مایعی به داخل ریه و حبابچه های آن راه پیدا كند.
7526/2090
همدان- ایرنا- اوج گرفتن گرما با ورود به فصل تابستان لذت آبتنی برای خنك شدن در آبگیر و سدها را افزایش داده است؛ غافل از اینكه این اقدام در مناطق فاقد نجات غریق می تواند به پایان تلخی بیانجامد.