۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۰۵
کد خبر: 82985007
T T
۰ نفر

زمان، نمك بر زخم سد سیازاخ

۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۰۵
کد خبر: 82985007
زمان، نمك بر زخم سد سیازاخ

سنندج - ایرنا - قرار بود با بهره برداری از سد سیازاخ، تحول بزرگی در اقتصاد، كشاورزی و اشتغال منطقه محروم دیواندره در استان كردستان ایجاد شود ولی گذشت زمان همچون نمك بر زخم چند ساله مانع تحقق آرزوهای كشاورزان پایاب این سد؛ شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دیواندره با جمعیت 90 هزار نفری حدود 4203 كیلومتر مربع مساحت دارد و 160 هزار هكتار اراضی در این شهرستان زیر كشت محصولات كشاورزی می رود كه بیشتر به صورت كشت دیم است.
آب مورد نیاز زمین‌های زراعی و باغی این شهرستان از رودخانه‌ها و سایر منابع آبی تامین می شود اما بخش كشاورزی این شهرستان برای شكوفا شدن و بهبود بهره وری به ارتقا و تقویت بیشتری نیاز دارد بهخ همین خاطر و برای تبدیل اراضی دیم به آبی و همچنین رفع نیاز روستاییان به آب آشامیدنی، عملیات ساخت سد سیازاخ سال 1382 آغاز شد اما با وجود گذشت 15 سال هنوز به بهره‌برداری نرسیده است.
این پروژه بیش از 90‌ درصد پیشرفت فیزیكی برخوردار است و با ساخت جاده‌های جایگزین دباغ و قلعه ریحانه و شیخ حیدر از راه روستای گولانه همچنین جابجایی روستاهای شیخ‌ حیدر و گله سور به تراز بالاتر از تراز مخزن سد، قرار بود چند سال قبل به بهره‌برداری برسد اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
آبگیری سد سیازاخ جمعه چهارم مرداد سال 92 با حضور محمدرضا رحیمی معاون اول وقت دولت دهم آغاز شد اما در كمال تعجب و شگفتی، افتتاح تبلیغاتی و سیاسی كاری بود چون پروژه هنوز تكمیل نبود و فقط 90 درصد پیشرفت فیزیكی داشت.
مردم معتقدند؛ مسئولان اجرایی ارشد فارغ از مسایل سیاسی و حزبی باید طرح هایی را افتتاح كنند كه‌ بلافاصله به بهره برداری برسد و آنها بتوانند از مزایای آن استفاده كنند ضمن اینكه در تخصیص اعتبار برای این نوع پروژه های نیمه تمام همچون سد سازی، سال های بعد مشكل بوحود می آید و وزارت مربوطه نمی تواند برای آنها ردیف بودجه‌ و اعتباری اختصاص دهد.
شرایط سد سیازاخ امروز به اینگونه شده و بدلیل ناتمام بودن و سیاسی كاری و تعجیل در افتتاح بی موقع، همچنان باید برای انجام سایر كارها از جمله احداث تصفیه خانه و سامانه آبرسانی و پایاب نیازمند تخصیص جدید باشد كه در پنج سال گذشته این اتفاق برای تكمیل آن صورت نگرفته است.
به گزارش ایرنا، سد سیا‌زاخ با ظرفیت 230 میلیون مترمكعب و 76 متر ارتفاع از بستر در نزدیكی شهر دیواندره و با هدف ایجاد زیرساخت های بخش كشاورزی، بهبود دامداری و افزایش اشتغال در منطقه، تامین آب 20 هزار هكتار اراضی كشاورزی و تامین آب شرب و صنایع شهرستان های بیجار و دیواندره، انرژی برق آبی و آبزی پروری در پایاب و اهداف گردشگری آبی احداث شده است.
كنترل و تنظیم جریان‌های نابهنگام رودخانه قزل ‌اوزن نیز بخشی دیگر از اهداف اجرای سد سیازاخ است.
این سد 94 درصد پیشرفت فیزیكی دارد و تاكنون 120 میلیارد تومان برای آن هزینه شده و برای تكمیل حدود 52 میلیارد تومان دیگر نیاز است.
در سال 95 مبلغ 25 میلیارد تومان برای آن اختصاص پیدا كرد ولی در سال های 96 و 97 تاكنون مبلغی برای تكمیل اختصاص پیدا نكرده، این سد فعلا آبگیری محدود آن در حد تامین آب شرب شهر دیواندره انجام شده است.
فرماندار دیواندره می گوید: پروژه تصفیه ‌خانه آب دیواندره از پروژه‌های ملی استانی بود كه ظرفیت تصفیه 250 لیتر بر ثانیه را دارد، عملیات ساخت آن ابتدای سال 91 شروع شد و بیش از 65 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
جعفر توان روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای این تصفیه ‌خانه تاكنون 50 میلیارد ریال هزینه شده است و برای تكمیل و بهره برداری از آن 200 میلیارد ریال دیگر نیاز است.
وی تاكید كرد: مجتمع آبرسانی اوباتو از پروژه‌های استانی است كه در سال 89 شروع شد و تنها فاز اول آن به بهره برداری رسیده، ظرفیت این مجتمع آبرسانی 80‌ لیتر در ثانیه است و آب مورد نیاز 63 روستای شهرستان را تامین می‌كند.
در فاز اول این پروژه 42 روستا از نعمت آب سالم بهره مند شده اند و در فاز دوم نیز آبرسانی 21 روستا انجام می‌شود كه نیاز به اعتبار 100 میلیارد ریالی دارد.
مدیر امور آب دیواندره هم گفت: در صورت بهره‌ برداری از سد سیازاخ، آب كشاورزی 2 ساحل چپ و راست در سطح 20هزار هكتار تامین می‌شود كه از این میزان هشت هزار هكتار از ساحل راست در حوزه دیواندره و بیجار است كه 90 درصد پیشرفت دارد اما 12 هزار هكتار ساحل چپ فقط اراضی كشاورزی دیواندره را زیر پوشش قرار داده و هنوز اعتباری برای اجرای آن در نظر گرفته نشده است.
محمد محمدی افزود: با تكمیل سد، چند طرح گردشگری در اطراف آن ایجاد خواهد شد همچنین طرح‌های پرورش ماهی و ماهیگیری نیز در آن فعال می‌ شود كه توسعه گردشگری را به همراه دارد و در نهایت منجر به بهبود وضعیت اقتصادی مردم و اشتغالزایی خواهد شد.
وی تلاش مدیران استانی و نمایندگان مردم در مجلس را برای تكمیل سد سیازاخ خواستار شد و یادآور شد: تاكنون 120 میلیارد تومان برای آن هزینه شده ولی تا تكمیل و بهره برداری 50 میلیارد تومان دیگر نیاز دارد.
مدیر امور آب دیواندره با بیان اینكه حجم مخزن این سد 230 میلیون متر معكب است، تاكید كرد: از سال 90 آب شرب شهرستان به صورت اضطراری و از محل فرازبند سد در حدود 5 تا 6 میلیون متر معكب در دریاچه مصنوعی تامین می شود.
سد سیازاخ در هفت كیلومتری جنوب غربی دیواندره قرار دارد.
شهرستان دیواندره دارای 9 هزار هكتار اراضی آبی و 151 هزار اراضی دیم است و سالانه 12 هزار و 586 بهره بردار حدود 203 هزار تن انواع محصول تولید می كنند كه شامل 100 هزار تن محصولات زراعی از جمله گندم، 10 هزار تن محصول باغی و 93 هزار تن محصولات دامی است.
7353/9102