به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا، بنياد سينمايي فارابي براي تنوير افكار عمومي درباره نحوه معرفي فيلم به فرهنگستان علوم و هنرهاي سينمايي جهت رقابت در رشته اسكار بهترين فيلم خارجي زبان توضيحاتي ارائه كرد:
- اشاره به بندي در مقررات مبتني بر آنكه «كشور معرفي كننده ميبايست گواهي نمايد اعضاي هيأت انتخاب در زمره استعدادهاي خلاق سينمايي آن كشور محسوب ميشوند.» ناشي از القاي اطلاعات غلط به آن كانون محترم است، زيرا دست اندركاران اين حوزه اشراف دارند كه بند مورد اشاره، به دليل روال حاكم در بسياري از كشورهاي معرفي كننده و همچنين سوء تعبيرهايي كه بر انگيخته بود، قريب 9 سال است كه از متن مقررات حذف شده است. از آن زمان، در متن مقررات تنها گواهي كشور معرفي كننده مبني بر آنكه كنترل هنري فيلم منتخب ميبايست در دست استعدادهاي خلاق سينمايي آن كشور باشد مورد توجه قرار گرفته است.
- با توجه به دعوت فرهنگستان از چهرههاي شاخص حوزه نقد و همچنين مسئولين تاثيرگذار سينماي آمريكا جهت عضويت افتخاري و اعطاي حق رأي به ايشان قيدهاي مطروحه در نامه مورد بحث بر خلاف راهكارهاي آن فرهنگستان ارزيابي ميشود.
- در كشورهاي مختلف، روشهايي گوناگون براي انتخاب فيلم برگزيده جهت رقابت در تاثيرگذارترين رويداد صنعت سينما اتخاذ شده است. سينماي فرانسه بيشتر با هياتي هفت نفره نسبت به انتخاب فيلم اقدام نموده است: دو عضو ثابت - رييس سازمان سينمايي فرانسه (CNC) و دبير جشنواره فيلم كن - كه هر دو منصوب دولت هستند، سه مقام سينمايي ديگر و دو سينماگر يا نويسنده. سينماي آلمان هياتي 9 نفره را مامور اين كار كرده است: رييس هيات سينماي فدرال آلمان در كنار يك نماينده از هر صنف تهيه كنندگان فيلمهاي بلند، تهيه كنندگان فيلمهاي كارگردانان جديد، صادركنندگان فيلم، توزيع كنندگان فيلم، سينماداران، كارگردانان سينما و تلويزيون، فيلمبرداران و منتقدان. در هندوستان، شركت ملي توسعه سينما (NFDC) كه اصليترين بازوي اجرايي دولت در امور سينمايي است، اين امر را پيگيري كرده است. در اسپانيا، فرهنگستان هنرها و علوم سينمايي از اوايل دهه 80 ميلادي عهده دار اين امر بوده است كه براي اجتناب از تنشهاي داخلي در بسياري سالها، برنده جايزه گويا را بدون مطالعه در خصوص امكان توفيق در خارج از كشور براي رقابت در اسكار معرفي كرده است. پس هر راهكاري قابل بحث است، اما استناد به اطلاعات غلط كه به ضرس قاطع، مسئولان و منتقدان را حائز شرايط براي حضور در هيأت نميداند، كمي نگران كننده به نظر ميرسد.
- بنياد سينمايي فارابي مفتخر است كه از سال 1992 تاكنون، به جز دو دوره (يكي به ميزباني خانه سينما و ديگري به ميزباني سازمان سينمايي)، در تعامل مستقيم با سازمان سينمايي و خانه سينما پيگيري اين امر را انجام داده و عليرغم وجود فشارهاي بيروني در بسياري از ادوار، به سبب انسجام عالي، موفق به صيانت از آراء واقعي اعضا گشته است. در همين راستا، با رصد هر تغيير جزئي در مقررات و هر دليل عدم پذيرش فيلم از سوي فرهنگستان، در سالهاي معرفي بنياد، هيچگاه فيلمي به سبب عدم همخواني با مقررات از گردونه رقابت حذف نشده است - كه اين موضوع، با توجه به سابقه عدم پذيرش فيلمهاي ساير كشورهاي صاحب سينما و يا رو به رشد، از اهميتي چشمگير برخوردار است. بنياد در غالب دورههاي تصدي توانسته است با مذاكره و تعامل، با حضور معاون بينالملل بنياد سينمايي فارابي (كه بالطبع همواره يكي از متخصصين حوزه پخش بينالمللي محسوب ميشود) و هشت چهره شناخته شده و مورد اطمينان در عرصه سينما كه در بيشتر مواقع از فهرست خانه سينما انتخاب شدهاند و در فيلمهاي اكران شده در طول يك سال مورد بررسي ذينفع محسوب نميشدهاند، نسبت به تشكيل كميته اقدام نمايد. بررسي كامل فيلمها، مقررات، تاريخچه نامزديها، فيلمهاي معرفي شده ساير كشورها و بازخوردهاي قبلي فيلمها در مجامع بينالمللي و در نهايت اتكاء به رأي كارشناسي و تخصصي چهرههاي شاخص، بدون تأثيرپذيري از موج آفرينيهاي بيروني، سبب شده است سينماي ايران در طول 25 سال معرفي منظم، به نامزدي فيلم «بچههاي آسمان» و دو جايزه اسكار فيلمهاي «جدايي نادر از سيمين» و «فروشنده» در رشته بهترين فيلم خارجي زبان دست پيدا كند – كه با توجه به آمار كشوري چون هند كه از سال 1957، به شكلي پيگير به معرفي فيلم ادامه داده و در نهايت در طول تمام اين سالها، به سه نامزدي در اين رشته دست يافته است، اهميت كار هيأت ايراني در انتخاب نمايندهاي شايسته را به بهترين نحو نمايش ميدهد.
به گزارش ايرنا، اهداي جوايز و اعلام برندگان نهايي در مراسم نود و يكمين دوره اسكار در روز چهارم مارس (سيزدهم اسفند) صورت ميگيرد.
جوايز اسكار، مراسم اعطاي جوايز سالانه آمريكا است كه توسط آكادمي علوم و هنرهاي تصاوير متحرك به بهترين آثار صنعت سينما جهان اهدا ميشود و يكي از شاخصترين مراسمهاي اهداي جوايز سينمايي در جهان است.
جايزه اسكار يكي از 9 جايزه از جوايز آكادمي است؛ جوايز آكادمي در بخش رسانه به عنوان قديميترين مراسم اهداي جوايز به شمار رفته و جوايزي نظير جايزه گرمي (براي موسيقي)، جايزه امي (براي تلويزيون) و جايزه توني (براي تئاتر) پس از آن شكل گرفتند. آكادمي علوم و هنرهاي تصاوير متحرك توسط لويي بي مير مدير استوديو مترو گلدوين ماير ايجاد شد.
اولين مراسم اسكار در روز پنجشنبه، 16 مه 1929 در هتل روزولت در هاليوود، كاليفرنيا برگزار شد.
فراهنگ**9246**1055
تهران- ايرنا- بنياد سينمايي فارابي در پي انتشار نامه كانون كارگردانان خانه سينما در خصوص نحوه معرفي فيلم به فرهنگستان علوم و هنرهاي سينمايي براي رقابت در رشته اسكار بهترين فيلم خارجي زبان، توضيحاتي ارائه كرد.