۸ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۴۷
کد خبر: 82985864
T T
۰ نفر
گرمازدگی كاهش تولید 30 هزار تنی خرما را رقم خواهد زد

كرمان - ایرنا - معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان با بیان اینكه سال گذشته 155 هزار تن خرما در شمال این استان تولید داشته ایم، پیش بینی كرد: گرمازدگی كاهش تولید 30 هزار تنی خرما را در این منطقه رقم بزند.

محمدرضا پورخاتون روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به افزایش دما و كاهش رطوبت در سال جاری پیش بینی می شود مقدار محصول خرمای این استان به 120 هزار تن كاهش یابد و خسارتی حدود 120 میلیارد تومان به نخلداران وارد كند.
وی مناطق خرماخیز شمال استان كرمان را شهرستان های بم، فهرج، ریگان، نرماشیر، ارزوئیه و مناطق شهداد و گلباف اعلام كرد و افزود: در بیشتر این مناطق رقم مضافتی تولید می شود كه به نوسانات دمایی بسیار حساس است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی كرمان سطح زیر كشت خرما در شمال این استان را 27 هزار و 700 هكتار عنوان كرد و افزود: 10 درصد از خرمای این مناطق صادر و باقی مانده راهی بازارهای مصرف داخلی می شود.
وی گفت: روند نوسانات دمایی در استان طی چند سال اخیر حدود سه تا چهار درجه افزایش یافته و حدود پنج درصد رطوبت كمتر شده كه دلیل عمده و اساسی خشكیدگی خرما است.
پورخاتون اظهار داشت: خشكیدگی خرما با توجه به افزایش دما امسال در شهرستان بم بر خلاف سالهای گذشته كه كمتر بود نیز خود را بیشتر نشان داده است.
وی با بیان اینكه خسارات خشكیدگی و ریزش خرما در كرمان امسال زودتر از سال قبل آغاز شده است گفت: تاكنون ریزش خرما در باغات شهرستان ریگان 30 درصد و خشكیدگی 20 تا 80 درصد گزارش شده است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان ادامه داد: ریزش و خشكیدگی خرما در فهرج تاكنون 70 درصد، بم عارضه خشكیدگی حدود 10 درصد و ریزش 20 درصد و در نرماشیر خشكیدگی تا 25 و ریزش تا 20 درصد خود را نشان داده است.
وی افزود: راهكارهایی به صورت ترویجی برای جلوگیری از افزایش خسارات خشكیدگی و ریزش خرما به كشاورزان توصیه شده است كه در صورت به كارگیری خسارات را كاهش می دهد.
پورخاتون، استفاده از كودهای خاص مانند پتاسه را راهی برای تقویت و افزایش تحمل درختان نخل عنوان كرد و گفت: استفاده از پوشش های كنفی و متقال برای مخفی كردن خوشه ها در فصل گرما نیز اقدامی برای كاهش خسارات ناشی از گرمازدگی است.
وی تصریح كرد: استفاده از كشت هایی مانند یونجه در جوار نخیلات به منظور بالا بردن رطوبت هوا شرایط خشكیدگی خرما را كاهش می دهد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان ادامه داد: این اقدامات پیشگیرانه سال قبل به صورت آزمایشی در برخی باغات انجام شد و خسارات تا 50 درصد كاهش پیدا كرد.
وی با تاكید بر اینكه كشاورزان باید خود را با شرایط فعلی وفق دهند گفت: اقدامات تحقیقاتی تكمیلی در زمینه كاهش خسارات گرمازدگی در محصول خرما مورد نیاز و این مهم در دست انجام است.
پورخاتون اظهار داشت: باید ارقام مقاوم تری از خرما در استان كرمان كشت شود و به دلیل تغییرات اقلیمی باید ارقامی انتخاب شود كه مقاومت بیشتری داشته باشد.
وی تاكید كرد: سازمان جهاد كشاورزی از كشاورزانی كه برای كشت ارقام مقاوم خرما اقدام می كنند حمایت خواهد كرد و صندوق بیمه كشاورزان نیز برای پرداخت خسارات تقویت می شود.
طی یك دهه گذشته هر ساله حداقل 2 تا سه هزار هكتار از باغات شمال این استان بر اثر خشكسالی و كمبود منابع آبی رها یا خشك می شود.
بر اثر استمرار خشكسالی بیش از 15 هزار هكتار از باغات در این استان رها و خشك شده است.
كاهش بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی با توجه به ثابت بودن میزان بارندگی در استان و اینكه كشاورزان بیشترین استفاده را از سفره های آب زیر زمینی می كنند منابع آبی این استان را به خطر انداخته است.
حدود 92 درصد آب استحصالی شمال استان كرمان در بخش كشاورزی مصرف می شود.
3029/ 5054