به گزارش ایرنا، شایعه كمبود و یا سهمیه بندی شدن بنزین در كشور در هفته های اخیر، بارها در مناطق مختلف از جمله تهران تكرار شده كه نگرانی مردم را به دنبال داشته به طوری كه در برخی مواقع، شهروندان بر پایه این شایعات بی اساس تلاش كرده اند به سرعت خود را به نزدیك ترین جایگاه عرضه سوخت رسانده و سوخت گیری كنند تا مبادا با نبود بنزین مواجه شوند.
بر این اساس، یك بار شایعه كمبود بنزین در تهران و تعطیلی جایگاه های عرضه سوخت در پایتخت و یك بار دیگر ادعای كمبود سوخت در استان های غربی مطرح می شود و دفعه بعد نیز شایعات از تعطیلی پمپ بنزین ها در استان های شمالی كشور حكایت دارد.
پیگیری ها نشان می دهد انتشار این شایعات در برخی موارد، دارای رگه هایی از واقعیت هست كه با رنگ و لعاب به سرعت تبدیل به شایعه می شود.
به نظر می رسد شرایط و بسترها به دلیل بحث های مربوط به تحریم و ورود كارتخوان های جدید برای طرح و پذیرش این گونه شایعات آماده شده است.
** واقعیت كمبود بنزین در غرب استان ماندران
تازه ترین این شایعات مربوط به كمبود بنزین در استان مازندران بود كه دوشنبه هفته جاری مطرح شد كه بر اساس آن، در فضای مجازی ادعا شد جایگاه های سوخت غرب مازندران به علت گرانی قیمت بنزین و اعتصاب تانكرداران، دچار كمبود بنزین و تعطیل شده اند.
پیگیری این شایعه نشان داد بخشی از این ادعا، درست و بخشی دیگر نادرست بوده است.
در واقع به دلیل هجوم مسافرانی از سراسر كشور به استان مازندران برای از دست گرما، مصرف بنزین در این استان را چند برابر كرد كه باعث ایجاد صف های طولانی در جلوی پمپ بنزین ها شد، اما هیچ بحثی درباره كمبود بنزین و یا اعتصاب تانكرداران وجود نداشته است.
غرب مازندران 54 جایگاه عرضه سوخت دارد كه در فصل تابستان و به هنگام حضور گردشگران به طور میانگین حدود یك میلیون و 800 هزار لیتر بنزین در آنها توزیع می شود اما در دیگر فصل های سال این میزان 400 هزار لیتر كمتر می شود.
البته شیوع این شایعه به استان مازندران محدود نشد و به سرعت مردم گیلان نیز از این شایعه تاثیر پذیرفته و به سرعت روانه پمپ بنزین ها شدند.
شركت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز در واكنش به این شایعات در اطلاعیهای اعلام كرد: بنزین مورد نیاز استانهای شمالی كشور تامین شده است و هیچ مشكلی در عرضه سوخت وجود ندارد.
در این اطلاعیه تاكید شده است: دولت هیچ برنامهای برای تغییر قیمت و سهمیهبندی بنزین ندارد.
هفته گذشته نیز شایعه ای مبنی بر تعطیلی و توقف عرضه بنزین در برخی جایگاههای شهر تهران به دلیل 2 نرخی شدن بنزین مطرح شده بود كه به سرعت تكذیب شد.
** بنزین 2 نرخی؛ از شایعه تا تكذیب
از مهمترین شایعه های بنزینی هفته های اخیر، سهمیه بندی و 2 نرخی شدن بنزین بوده است؛ بر این اساس برخی منابع خبری چندی پیش ادعا كردند دولت پیشنهاد دونرخی شدن بنزین را به مجلس ارائه كرده است كه به سرعت تكذیب شد.
بیژن زنگنه وزیر نفت در واكنش به این موضوع، مطرح شدن بحث دو نرخی شدن قیمت بنزین را شایعه دانست و گفت: اكنون درباره این موضوع چیزی در دولت تصویب نشده است.
سخنگوی كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز ادعای ارایه طرح 2 نرخی شدن بنزین را تكذیب كرد.
به گفته «اسدالله قره خانی»، چنین پیشنهادی با عنوان لایحه دولت یا طرح از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به كمیسیون انرژی ارائه نشده است.
سخنگوی دولت نیز در نشست خبری خود تاكید كرد «استفاده الزامی از كارت سوخت به معنای دونرخی شدن بنزین نیست».
علیرضا رجبپور مدیر بازرگانی شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در این باره گفت: تعطیلی جایگاهها صحت ندارد و فعلا برنامهای برای دو نرخی شدن بنزین وجود ندارد و در صورت تغییرات، اطلاعرسانیهای لازم انجام خواهد شد.
به گفته وی، ازدحام موجود در برخی جایگاهها مربوط به تعطیلات تابستانی و افزایش سفرهای برونشهری است و توزیع بنزین در جایگاههای عرضه سوخت بیوقفه ادامه دارد.
این مقام صنعت نفت یادآور شده بود: افزایش مصرف بنزین در تابستان گرم امسال بهویژه ماههای مرداد و شهریور قابل پیشبینی بوده و بر این اساس، سوخت كافی در انبارها وجود دارد و مردم به شایعات توجهی نكنند.
** رد پای تحریم در شایعات بنزینی
به نظر می رسد عامل اصلی انتشار این شایعات، طرح وزارت نفت در استفاده از كارتخوان های جدید و همچنین نگرانی از تشدید تحریم های آمریكا بوده است.
گرچه شركت ملی پخش فراورده های نفتی، علت استفاده از كارتخوان های جدید را فناوری بروز و بالا بودن میزان تراكنش ها و كاهش هزینه های نگاهداری سامانه كارتخوان های هوشمند سوخت اعلام و تاكید كرده است كه استفاده از این كارتخوان ها ارتباطی به سهمیه بندی ندارد، اما شایعه سازان بدون توجه به این مسایل به كار خود ادامه می دهند.
عامل دیگری كه بستر مناسبی را برای طرح شایعات بنزینی فراهم كرده، نزدیك شدن به زمان تحریم ها آمریكاست كه باعث ایجاد این تصور شده كه تحریم می تواند باعث كمبود بنزین و سوخت در كشور شود.
این نگرانی در حالی مطرح شده كه با راه اندازی پالایشگاه های ستاره خلیج فارس، ایران در تولید و تامین بنزین، نگرانی نداشته و به مرز خودكفایی رسیده و حتی واردات نیز به شدت محدود شده است.
** ركورد شكنی مصرف بنزین در تابستان
فصل تابستان با اوج گیری سفرهای برون شهری همراه است كه مصرف بنزین را به شدت افزایش می دهد به طوری كه امسال نیز ركورد بی سابقه مصرف 121میلیون و 800 هزار لیتر بنزین برای 31 تیرماه امسال به ثبت رسید.
میانگین مصرف روزانه بنزین كشور در تیرماه امسال به 91 میلیون و 700 هزار لیتر رسید كه در مقایسه با ماه مشابه در سال 1396 رشد بیشتر از هشت درصدی را ثبت كرد.
میانگین مصرف روزانه بنزین كل كشور در مقایسه با مدت مشابه پارسال 8.5 درصد رشد نشان میدهد. پارسال میانگین مصرف روزانه بنزین كل كشور 84 میلیون و 600 هزار بشكه بود.
نكته قابل توجه اینكه اوج مصرف بنزین در تابستان در استان های مسافرپذیر كشور رخ می دهد كه امكان دارد باعث ایجاد صف های طولانی در آن مناطق شود و بر این اساس، بیشتر از دیگر مناطق كشور، مستعد طرح شایعات بنزینی هستند.
اقتصام**2022*1961*
تهران- ایرنا- گویا قرار نیست شایعات درباره كمبود، گرانی و سهمیه بندی بنزین به پایان برسد و به صورت پیوسته شاهد طرح ادعاهای عجیب مبنی بر تعطیلی و توقف فعالیت پمپ بنزین ها در مناطق مختلف كشور هستیم كه پیگیری ها نشان دهنده غیر واقعی بودن این ادعاهاست.