نشریه آمریكایی «فارین پالیسی» دی ماه سال گذشته در گزارشی ویژه، از توسل امارات به مأموران و افسران سابق سازمان اطلاعات مركزی آمریكا پرده برداشت و این اقدام را تلاش برای ایجاد یك 'امپراتوری جاسوسی' خواند.
طبق گزارش این رسانه آمریكایی، غربیها در ویلایی مدرن در بندر «زاید» در شهر ابوظبی، در حال آموزش ابزارهای پیشرفته جاسوسی به اماراتیها هستند.
علاوه بر این ویلا، در حومه ابوظبی یك مركز دیگر با نام «آكادمی» وجود دارد كه در آن موضوعات مربوط به سلاح، سربازخانهها و دورههای رانندگی آموزش داده می شود.
یك منبع مطلع اطلاعاتی به فارین پالیسی گفته، «گزینه آرمانی» این بوده كه به امارات برای ساختن یك «سیا»ی مختص به این كشور كمك شود.
*** افشای ایمیل های سفیر امارات
تابستان پارسال با لو رفتن ایمیل های 'یوسف العتیبه' سفیر امارات در آمریكا مشخص شد كه وی علاوه بر اینكه پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریكا ، 'دونالد ترامپ' را مسخره كرده و هیچ شانسی برای پیروزی او در انتخابات قائل نبوده ، روابط مخفیانه با یك مقام نظامی رژیم صهیونیستی برقرار كرده است و علیه منافع قطر و ایران هم اقدام كرده بود.
سایت انگلیسی 'میدل ایست آی' در این ارتباط نوشت: دیپلمات ارشد امارات در واشنگتن تلاش كرده تا از طریق تماس با 'عوزی روبین' ژنرال اسرائیلی ملقب به 'پدر سامانه دفاع موشكی اسرائیل' معروف به 'گنبد آهنین' خساراتهای ناشی از جنگ هشت روزه اسرائیل علیه غزه در سال 2012 را ارزیابی كند.
ایمیلهای افشا شده این مقام اماراتی كه گروه هكرهای 'گلوبال لیكس' به آن دست یافتند، بیانگر رشد روابط نظامی و دیپلماتیك میان امارات و رژیم صهیونیستی است.
این اسناد همچنین از روابط محرمانه قوی ابوظبی و تل آویو از طریق «موسسه دفاع از دمكراسی» آمریكا كه مسئول هماهنگی میان دو طرف علیه دشمنان مشترك است، پرده برداشت.
به گزارش پایگاه آمریكایی 'اینترسپت'، 'مارك دوبویتز' رئیس اجرایی دایره دفاع از دمكراسی در آمریكا در تاریخ 10 مارس گذشته با ارسال نامه ای اینترنتی به یوسف عتیبه و 'جان هانا' مشاور اسبق نیروهای دفاع از دمكراسی و 'دیك چنی' معاون مشاور امنیت ملی سابق رئیس جمهوری آمریكا با عنوان 'لیست شركت هایی كه در ایران، امارات و عربستان سرمایه گذاری می كنند'، تصریح می كند، «عزیزم، جناب سفیر، یادداشت ضمیمه شده حاوی لیست شركت هایی است كه با ایران، امارات و عربستان همكاری دارند و همان طوری كه بررسی كردیم، باید زمینه همكاری آنها با واشنگتن فراهم شود».
این لیست حاوی شركت های غیر آمریكایی است كه در عربستان و امارات فعالیت می كنند و خواهان سرمایه گذاری در ایران هم هستند. از جمله این شركت ها می توان به شركت های بزرگ بین المللی مانند 'ایرباس' فرانسه و 'لوكویل' روسیه اشاره كرد.
قرار بود امارات و عربستان این شركت ها را برای منصرف كردن از سرمایه گذاری در ایران كه پس از امضای توافقنامه هسته ای در سال 2015 شاهد رشد سرمایه گذاری های خارجی است، تحت فشار قرار دهند.
نامه های لو رفته پست الكترونیك سفیر امارات نشانگر سطح بالای همكاری های پشت پرده میان امارات و مركز پژوهش های نومحافظه كاران آمریكاست كه 'شیلدون ادلسون' میلیاردر حامی رژیم صهیونیستی و همپیمان «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم از آن حمایت مالی می كند.
شبكه خبری «الجزیره» هم در خصوص بخش دیگری از این اسناد گزارش داد: امارات با هزینه كردن اموالی، تلاش داشته چهرۀ برخی همپیمانان آمریكا را تخریب كند. هر چند الجزیره نام كشور مشخصی را نیاورده، اما به نظر می رسد مقصود آن قطر باشد.
خبرنگار الجزیره افزود: اسناد افشا شده، پیام های رد و بدل شده میان سفیر امارات و دیگر طرف ها را از سال 2014 تا 2017 در بر می گیرد و در آن جزئیات زیادی دربارۀ تماس های او با شركت های روابط عمومی با هدف تخریب چهرۀ برخی كشورهای همپیمان آمریكا آمده است.
** رد پای امارات در كودتای نافرجام تركیه
«دیوید هارت» روزنامه نگار برجسته غربی تیر ماه سال گذشته با انتشار گزارشی در روزنامه گاردین فاش كرد: امارات از كودتاگران تركیه حمایت مالی كرده است.
سردبیر پیشین روزنامه گاردین با انتشار این مطلب در آن زمان خاطرنشان كرد، امارات قبل از اجرای نقشه كودتا با كودتاچیان همكاری داشته و از طریق 'محمد دحلان'، یكی از اعضای قدرتمند «جنبش فتح» با 'فتح الله گولن' در تماس بوده است.
به گفته این نویسنده غربی، دحلان چند هفته قبل از كودتا از طریق یك تاجر فلسطینی در آمریكا با گولن تماس گرفته است. هویت این تاجر نزدیك به گولن از طریق سرویس اطلاعاتی تركیه كشف شده و پس از شكست كودتا از امارات خارج شده است.
هارتز همچنین ادعا كرد كه دحلان واسطه حمایت های مالی در طرح هایی علیه «حماس» و برنامه سوء قصد به جان «یاسر عرفات» رهبر پیشین حكومت خودگران فلسطین نیز بوده است.
دحلان روابط صمیمانه ای نیز با «محمد بن زاید آل نهیان» ولیعهد ابوظبی دارد و پس از مورد اتهام قرار گرفتن، فلسطین را ترك كرد.
امارات بعد از شكست كودتای نافرجام در تركیه، تلاش كرد روابط دوستانه با آنكارا را از سر بگیرد. به همین منظور، دو ژنرال تركیهای متهم به مشاركت در كودتای نافرجام را در میدان هوایی بینالمللی دبی بازداشت كرد و به آنكارا تحویل داد.
«محمد مختار شانكیتی» كارشناس مسائل خاورمیانه و استاد دانشگاه قطر در همین راستا گفت: نمایندگان عالی رتبه گروه گولن پیش از 15 ژوئیه سال 2016میلادی 22 بار به امارات سفر كرده، طرح كودتا را بررسی و برنامه ریزی كردند.
شانكیتی همچنین ادعا كرد: «ذكریا اوزون» دادستان اسبق تركیه و «قاتل اجیر شده خاورمیانه» كه از حامیان جدی فتح الله گولن است، بارها در هتل «جمیرا» دبی دیدارهای مخفیانه انجام داده است.
كارشناس قطری مسایل خاورمیانه تاكید كرد كه تنها مبلغ پرداخت شده برای عاملان كودتا در تركیه از اكتبر سال 2015 تا ژوئیه سال 2016 میلادی سه میلیارد دلار بوده است.
** طرح های مشكوك در غزه
بیشترین منطقه عربی كه در معرض طرح های امارات قرار گرفته، نوار غزه است. گزارش های منتشره نشان می دهد، این كشور از مجروحان تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه در سال 2014 سوء استفاده كرده و تحت پوششهای انسانی درمانگاهی در این كشور به راه انداخته كه مملو از جاسوسانی بود كه برای دشمن كار می كردند.
نیروهای امنیتی «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس) كشف كردند كه تیم اماراتی متشكل از 50 پزشك كه به بهانه احداث بیمارستان و درمانگاه میدانی به نوار غزه سفر كرده بودند، در طول جنگ، اطلاعات این منطقه را به رژیم صهیونیستی مخابره میكردند. این تیم اماراتی به صورت ناگهانی نوار غزه را ترك كرده و تمام تجهیزات خود را در این منطقه باقی گذاشتند.
بر اساس گزارشی كه جنبش حماس ارائه كرد، فرار این تیم اماراتی بعد از آن اتفاق افتاد كه سرویسهای امنیتی وابسته به این جنبش به اطلاعات قطعی دست پیدا كردند كه تمام افراد این تیم جاسوسان عامل «موساد» هستند و ماموریت محرمانه آنها جمعآوری اطلاعات جاسوسی از مراكز «گردانهای القسام» و سكوهای پرتاب موشك است.
جنبش حماس اعلام كرد كه بر اساس تحقیقات طولانی كه انجام داده، به این نتیجه قطعی دست پیدا كرده كه تعدادی از افراد این تیم به عنوان جاسوس ارشد در سرویس اطلاعاتی ابوظبی كار میكردهاند.
«براء الرنتیسی» فرزند «عبدالعزیز الرنتیسی» از شهدای جنبش حماس این اخبار را تایید و در اظهاراتی مطبوعاتی اعلام كرد كه مقاومت اسلامی فلسطین این شبكه جاسوسی اماراتی را مهار كرده و تیم پزشكی این كشور بعد از دریافت هشدارهای امنیتی از طرفهای مختلف در نوار غزه، این منطقه را ترك كردهاند.
بعد از انتشار اخبار مربوط به این رسوایی بود كه رسانههای رژیم صهیونیستی اعلام كردند كه دولت امارات از عملیات نظامی رژیم صهیونیستی ضد نوار غزه از پیش اطلاع داشته و انجام این حمله را تایید كرده، با این امید كه این حمله به براندازی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در غزه منجر شود.
** جاسوسی از سفارت ایران
روزنامه 'لوموند' چاپ فرانسه هفته گذشته در گزارشی نوشت: دستگاه اطلاعاتی امارات با نصب دوربینهای مداربسته در مركز ملی مخالفان ابوظبی از سفارت ایران در این شهر جاسوسی میكرده است.
این روزنامه با انتشار تصاویر این دوربینها در مقابل سفارت ایران نوشت: «چهار راه خیابان الكرامه حدفاصل میان دو ساختمان و همچنین پوشش گیاهی كه سفارت ایران را از انظار پنهان میكند، مشكلی برای عملیات جاسوسی امارات و تشخیص هویت افراد و خودروهایی كه به آنجا تردد دارند، بهوجود نیاورده است».
یك دیپلمات غربی در ابوظبی در اینباره گفت: نگرانیهای ژئوپلتیك محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و معاون فرمانده كل نیروهای مسلح امارات درباره ایران و در مرحله بعد قطر باعث شده تا ساختار امنیتی خاصی را وضع كنند و درصدد جاسوسی برآید.
طبق این گزارش، امارات و عربستان درصدد جذب حمایتهای بینالمللی یا دستكم جذب كشورهای بزرگی همچون فرانسه، آمریكا و انگلیس هستند و در این راستا شبكههای جاسوسی از دوستان و دشمنان ایجاد كردهاند و در این رابطه از جاسوسی از شهروندان خود نیز دریغ ندارند. آنها بهدنبال ایجاد جایگاه بینالمللی برای خود هستند تا بتوانند خلاء سیاسی چند سال گذشته را پر كنند و بار دیگر در راس كشورهای اصلی تجارت جهانی قرار دهند؛ اما ظاهراً با این كارها در راستای محور ثقل جاسوسی از كشورهای منطقه گام برمیدارند.
لوموند نوشت: از آغاز قرن جاری امارات شبكهای از روابط را با فرانسه برای پیشرفت در صنعت پرتاب ماهواره ایجاد كرده و در راستای امضای قراردادهای امنیتی برآمده است تا بتواند از بسیاری از كشورهای غرب آسیا اطلاعات جمعآوری كند.
این روزنامه فرانسوی افزود: 22 جولای 2013 (31 تیر 92) بود كه پاریس و ابوظبی بهطور رسمی فرآیند فروش دو ماهواره جاسوسی به ارزش 700 میلیون یورو امضا كردند، آن هم در زمانی كه روابط میان 'جان اف لودریان' وزیر دفاع سابق فرانسه با محمد بن زاید در اوج خود بود و فرانسه و امارات در حوزه تسلیحاتی روابط خوبی با هم داشتند.
طبق گزارش لوموند كشورهای هدف جاسوسی امارات عبارتند از ایران، پادشاهی عمان، نوار غزه، تركیه و شهروندان اماراتی. در این راستا امارات دوربینهای مداربستهای را در مركز ملی مخالفان ابوظبی نصب كرده تا بر ورودی و خروجیهای سفارت ایران كنترل داشته باشد.
** اهداف
امارات از ایجاد شبكه گسترده جاسوسی در خلیج فارس اهداف متفاوتی را دنبال می كند، اما كارشناسان سیاسی سه هدف عمده برای این فعالیت ها را برجسته تر می دانند.
اولین و مهم ترین هدف امارات از اقدامات جاسوسی، ضربه زدن به بازیگران رقیب نظیر ایران، تركیه و قطر در منطقه است. بدون شك امارات از جزیره جاسوسی خود برای ایجاد شبكه هایی در این سه كشور استفاده خواهد كرد.
به اعتقاد این كارشناسان هدف عمده دیگر این كشور بهره گیری از قدرت جاسوسی برای ایجاد شبكه های ترور است. آنها در این زمینه به ترور 'محمد مبحوح' از بنیان گذاران «گردان های شهید عزالدین قسام» شاخه نظامی جنبش حماس در سال 2010 میلادی در دبی اشاره می كنند.
جوخه های ترور امارات در یمن هم فعال هستند. منابع میدانی در شهر بندری عدن در جنوب یمن از ترورهای سریالی مشایخ و بزرگان قبائل و جریانهای مذهبی و سیاسی مخالف حضور نظامیان اماراتی در این شهر خبر داده بودند. گفته می شود مشایخ ترور شده به شدت با ورود نیروهای اماراتی به عدن و تحركات آنها برای غارت منابع نفتی و معدنی این منطقه مخالفت كرده بودند.
سومین هدفی كه امارات دنبال می كند، سیطره كامل بر محیط داخلی است . چندی پیش تارنمای انگلیسی زبان 'اینترسپت' با ارائه گزارش و تحقیقی تحت عنوان «جاسوس های اجاره ای» از برنامه ای پرده برداشت كه در امارات برای فعالیت های جاسوسی علیه مردم امارات و افراد مقیم آن كشور به كار گرفته می شود.
در این گزارش زوایای مختلف فعالیت دستگاه امنیتی امارات با بهره گیری از دهها كارشناس بین المللی خبره در امور سایبری برای ایجاد و تقویت شبكه ای پیچیده و دقیق به منظور كنترل تمام فعالیت های ساكنان امارات و بخصوص شهرهای ابوظبی و دبی فاش شده است.
در این گزارش به نقل از «سیمونه مارگاریتلی » محقق ارشد شركت امنیتی « زیمپریوم » نقل شده كه او در جریان مصاحبه شغلی از شركتی كه در امور امنیتی سایبری فعالیت می كند و در ابوظبی از قدرت مالی قابل توجهی برخوردار است، دیدار كرد كه مأموریت آن شركت، حمایت از سازمان های پیچیده دولتی یا بخش خصوصی در مقابل حملات الكترونیكی مخرب و تقویت راههای امن ارتباطات در چارچوب یك سیستم دفاعی است تا امكان جاسوسی و شكستن سیستم های آنان را از میان بردارد.
این متخصص سایبری ایتالیایی گفته است كه سرویس اطلاعاتی امارات در حال تشكیل یك تیم كارشناس متشكل از متخصصان سایبری سراسر جهان، با هدف توسعه و تقویت یك سیستم كنترل و نظارت است تا بتواند هر شهروند ابوظبی و دبی را كنترل كند و به اطلاعاتش دسترسی یابد.
نیویورك تایمز اخیراً مطالبی درباره چگونگی خریداری ابزار و وسایل جاسوسی توسط دولتهایی از قبیل امارات را بهمنظور كنترل هزاران نفر از شهروندان خود، منتشر كرده است، اما مارگاریتلی مدعی است كه امارات تنها به خرید این فنّاوریها اكتفا نكرده و درصدد توسعه و پیشرفت تكنولوژیهای امنیتی و جاسوسی، است.
مارگاریتلی در مورد پیشنهاد مطرح از سوی طرف اماراتی گفت: آنها به من حقوق ماهیانه 15 هزار دلار به همراه یك آپارتمان و مزایای دیگر را پیشنهاد دادند و پس از رد این پیشنهاد از سوی من، حقوق پیشنهادی را به 20 هزار دلار در ماه افزایش دادند.
خاورم**1508**1651
دوحه - ایرنا - در حالیكه امارات تا چندی پیش به عنوان مركز تجارت و گردشگری در منطقه شناخته می شد، طی سالهای اخیر هر روز ابعاد جدیدی از اقدامات جاسوسی گسترده این شیخ نشین علیه تركیه، قطر، فلسطین و ایران فاش می شود.