۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۹:۲۴
کد خبر: 82992589
T T
۰ نفر

مستندنگاری آسبادهای خواف برای ثبت جهانی آغاز شد

۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۹:۲۴
کد خبر: 82992589
مستندنگاری آسبادهای خواف برای ثبت جهانی آغاز شد

مشهد- ایرنا- سرپرست پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از آغاز عملیات مستندنگاری و نقشه برداری آسبادهای نشتیفان خواف برای ثبت جهانی خبر داد.

محمد ركنی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران با هدف تهیه مدارك پرونده زنجیره ای ثبت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی، مستندنگاری و نقشه برداری آسبادهای خواف را آغاز كرده است.
او با بیان اینكه این آثار ارزشمند به تعداد 30 آسباد در بافت قدیم شهر خواف واقع شده است، بیان كرد: كار مستندنگاری و نقشه برداری توسط گروهی متشكل از 6 نفر با تخصص های نقشه برداری، مرمت و احیای بناها و بافت های تاریخی صورت می گیرد.
ركنی گفت: مستندنگاری و نقشه برداری از آسبادهای خواف شامل پلان ها، نماها، مقاطع 30 دستگاه آسباد، تهیه عكس های فتوگرامتری، تهیه پرونده مشخصات و مالكیت آسبادها و ایجاد نقاط علامت گذاری برای نقشه برداری است.
وی گفت: هم چنین نقشه برداری گذرهای دسترسی به آسبادها، برداشت نقاط ارتفاعی آسبادها با دوربین نقشه برداری از دیگر اقدامات و برنامه های این عملیات مستندنگاری است.
ركنی یادآور شد: كلیه مراحل مستندنگاری و نقشه برداری از آسبادهای نشتیفان خواف بر طبق شاخص های میراث جهانی انجام می شود.
وی به نقش و تاثیر مشاركت و همراهی مردم در این عملیات اشاره كرد و افزود: این عملیات با مشاركت و همراهی مالكان و ساكنان محدوده طرح با پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای خراسان رضوی به نحو مقتضی اجرا می شود.
سرپرست پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در سازمان میراث فرهنگی گفت: ثبت جهانی آسبادهای خواف در قالب پرونده آسبادهای ایران به همراه آسبادهای موجود در استانهای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان انجام می شود.
هم اكنون قنات قصبه گناباد، به عنوان تنها اثر تاریخی ثبت شده استان خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی یونسكو است.
آسبادهای (آسیاب بادی) نشتیفان در خواف خراسان رضوی از بزرگترین و ممتازترین مجموعه های خشت، گل و چوبی و البته قدیم ترین بنا از این نوع در جهان است كه با تلفیق هنر و فناوری، همچنان در خدمت مردمان دیروز و امروز بوده و هست.
از مجموع 107 آسباد موجود در خواف، حدود 60 درصد نیاز به مرمت، بازسازی و نگهداری دارند؛ تعداد 36 آسباد نیز در نشتیفان وجود دارد كه 6 آسباد از این تعداد هم اكنون فعالیت داشته و همچنان آرد تولید می كنند.
اساسا آسبادها نماد فناوری در شرق كشور بوده و از انرژی پاك استفاده می كنند. ساختار آسباد از دو قسمت شامل یك ساختمان خشت و گلی تشكیل شده است كه در قسمت پایین آن سنگ رویین و زیرین و انبار ذخیره غلات وجود دارد و در قسمت فوقانی چرخ و پر آسباد با مصالح چوبی مستقر است.
شهرستان خواف در 284 كیلومتری مشهد دارای 95 اثر تاریخی و فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
7496/5132