۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 82992625
T T
۰ نفر

آسرایی: می‌خواستم مدیركل شوم خواننده شدم

۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 82992625
آسرایی: می‌خواستم مدیركل شوم خواننده شدم

تهران- ایرنا- فریدون آسرایی كه روزگاری دلش می خواست در وزارت جهاد كشاورزی، مدیركل شود به جور یا لطف سرنوشت، سر از دنیای موسیقی درآورد و خواننده شد.

«سلام ای ناله بارون سلام ای چشمای گریون» آسرایی تقریبا برای همگان آشناست. شاید برخی نام خواننده را ندانند اما خود این آهنگ به گوششان خورده است.
خواننده این ترانه، آسرایی است كه اگرچه كمی دیر به طور حرفه ای كار خوانندگی و موسیقی را شروع كرد اما در این مدت توانست آهنگ های خوب و به نسبت ماندگاری از خود به یادگار بگذارد.
خبرگزاری ایرنا به بهانه زادروز آسرایی گفت وگویی با وی انجام داده است كه در ذیل می خوانید:

**آلبوم جدیدم، دی ماه پخش می شود
ایرنا: آیا آلبوم جدیدی در دست تهیه دارید؟ و اگر پاسختان مثبت است چه زمانی انتشار خواهد یافت؟
آسرایی: بله. آلبوم جدیدم قرار است شروع شود، پخش آن هم پس از محرم و صفر و احتمالا آذرماه خواهد بود. البته تهیه كننده به قدری آرام و دقیق روی آلبوم كار می كند كه پخش آن احتمالا تا دی ماه هم طول می كشد. هر چند خواننده دق مرگ می شود (با لبخند) اما در نهایت خروجی آن، اثر خوب و ماندگار است.
بین آلبوم هایم دست كم سه سال فاصله است كه در این آلبوم یك فاصله چهار ساله را شاهد بودیم؛ هرچند در این چهار سال با همكاری تهیه كننده، آهنگ تهیه می كنیم.
ایرنا: نام آلبوم جدید؟
آسرایی: هنوز نامی ندارد؛ معمولا نام بیشتر آهنگ ها باران است؛ ترانه سراها مدام راجع به باران می نویسند و چیزهایی می نویسند كه وجود ندارد (با لبخند همراه با تفكر)، معمولا شاعران و ترانه سراها همراه با مسائل روز ترانه سرایی نمی كنند و با زمان پیش نمی رویم.
ایرنا: آیا تهیه كننده آهنگ های شما همان تهیه كننده همیشگی است و آیا غیر از پاپ هم می خوانید؟
آسرایی: بله با همان تهیه كننده همیشگی كار می كنم و بهروز صفاریان مدیریت اجرایی كار را برعهده دارد. اما در مورد سبك خواندن باید بگویم كه بیشتر خواننده ها پاپ می خوانند. موسیقی ایرانی یك موسیقی اصیل سنتی است و پاپ، كه عمدتا خواننده ها پاپ می خوانند.

**سلیقه ها عوض شده است
ایرنا: وضعیت موسیقی كشور؟
آسرایی: یك رهبر اركستر می گفت در موسیقی ایران یا باید مردم را به گریه بیندازی و یا باید برقصانی، حد وسطی وجود ندارد.
زمانی بود كه مداحان از ملودی پاپ استفاده می كردند اما اكنون برعكس شد، خوانندگان پاپ با آهنگ مداحی می خوانند. یك سری خواننده هایی كه روی بورس هستند آهنگ های شاد و ریتمیك می خوانند . برای نخستین بار در موسیقی پاپ، چند چهره همزمان روی كار آمدند كه قبلا اینطور نبود. یعنی چندسالی همه چیز در دست یك خواننده بود.
ایرنا: این وضعیت بد است یا خوب؟
آسرایی: سلیقه ها عوض شده و خوب و بد به دست مردم است.
ایرنا: از حیث موسیقی منظورم است.
آسرایی: مرحوم آقاسی در زمان خود یكی از پرطرفدارترین خواننده های ایران بود و خواننده بسیار خوبی بود و بیشتر خواننده كوچه بازار مردمی بود. در كنار آن خواننده های دیگری داشتیم از حیث هواداری استایل شان فرق می كرد. امروز همان اتفاق افتاده سعی می كنم انتقاد نكنم.
ایرنا: بحث انتقاد نیست می خواهیم اصولی وارد این بحث شویم.
آسرایی: در جایگاه خواننده هر حرفی بزنم شاید به نوعی حس حسادت، در قشر همكارانم تعبیر شود. خواننده هایی كه آمدند خوب می خوانند و اجراهایشان خیلی خوب است و خودم شخصا اجرایشان را دوست دارم اما باید دید آنچه می خوانند در اجرای زنده هم می توانند به همان شكل خوب اجرا كنند یا نه. از دیگر سو مردم به دنبال چهره های جدید، صداهای جدید و ملودی های جدید هستند. خواننده های زیادی پشت سر هم در یك زمانی آمده اند و این برای نخستین بار است. در حالیكه در گذشته یك خواننده می آمد چند سال حكمرانی داشت و سالها هر كدام روی بورس بودند.
ایرنا: چند خواننده با هم مطرح می شوند، آیا كارهایشان به هم شبیه است؟
آسرایی: شاید می توان گفت یك نوع ملودی توسط چندین نفر اجرا می شود شما كافیست یك آهنگ تان بگیرد و این اتفاق در زندگی برخی خواننده ها می افتد و این یك برای آن خواننده تا مدتها یك گارانتی محسوب می شود. البته در فاز تكرار می افتد؛ یك خواننده وقتی خواننده است كه چند تا اثر خوب داشته باشد.
وقتی آلبوم «غریبه» آمد و همه حواس ها به آلبوم «خوشگل عاشق» بود من خودم عاشق «كبوتر»م بودم نمی دانم در چه حال و هوایی بودم كه «بوی سیب» را ساختم. در آلبوم غریبه یكی از بهترین آلبوم های تولید شده در دهه 80 ، می توانستید اول تا آخر آهنگ های آلبوم را گوش كنید. اگر در یك آلبوم همه آهنگ ها را گوش دهید خیلی خوب است اما اگر تنها یك آهنگش خوب باشد، مطلوب نیست.
كار یك خواننده قدیمی فرق می كند؛ اگر چهار تا آلبوم رسمی دارم كه در این آلبوم ها 40 آهنگ است و بخواهم اثری تولید كنم كه شبیه كارهای قبلی نباشد، خیلی سخت است.
خواننده های جدید به خاطر نو بودن صدا،50 درصد راه رفته اند. فضا و ترانه سرایی عوض شد. سعی كردم ترانه های خوب ترانه سراهایی چون روزبه بمانی و مونا برزویی كه دو سه تا كار در سریال خانوادگی عاشقانه ساختم را كار كنم.
یكی از دوستانم در خارج از كشور به من گفته كه «یادت باشد هفتاد درصد موفقیت كارت به ترانه بستگی دارد. پس درباره ترانه ای كه انتخاب می كنی، وسواس بسیار زیاد خرج بده». شاید بسیاری افراد اصلا اهمیت ندهند. وقتی تازه كاری، چیزی از خود نداری و همه چیز را در اختیارت می گذارند اما وقتی كه تجربه ات بیشتر می شود خودت می توانی انتخاب كنی. تهیه كننده ام بسیار خوب است كه روی ترانه بیشتر از من وسواس نشان می دهد.

ایرنا: آیا قصد برگزاری كنسرت در كشورهای خارجی را ندارید و اصلا كنسرتی در این كشورها برگزار كرده اید؟
آسرایی: نه نداشتم. كنسرت هایم همیشه داخل ایران بود. خارج از كشور سفر می كنم ولی كنسرت و اجرا ندارم، اما پس از این آلبوم قصد دارم كنسرت اجرا كنم.
** دوست دارم اثری فاخر و ماندگار تولید كنم
ایرنا: آیا از وقتی كه وارد موسیقی شده اید تاكنون، آن كاری كه دوست داشتید، ساختید یا نه؟
آسرایی: نه. ایده های بسیاری دارم كه نمی توانم آنها را پیاده كنم . آنچه را می خواهم می دانم چیست و تنها آقای صفاریان می تواند این كار را انجام دهد؛ ایشان سرش خیلی شلوغ است و من هم مانند قبل حوصله ندارم.
دوست دارم اثری مانند دِ وال پینك فلوید(the Wall by Pink Floyd) تولید شود. متاسفانه نگرش ما به موسیقی غرب خوب نیست و همیشه فكر می كنیم موسیقی غرب، رپ یا ابتذال است درحالی كه برخی خواننده های «بیتلز» می خوانند یا وقتی موسیقی «ایمجین» (تصور كن) اثر «جان لنون» را می شنویم درمی یابیم كه این اثری جاودانه و ماندنی است؛ به امید دنیای بدون مرز، به امید دنیایی كه درآن یكدیگر را نكشند و به امید دنیایی كه انسان ها بتوانند آزادانه در كنار هم زندگی كنند و این همان چیزی است كه می گویند «رسد آدمی به جایی كه به جز خدا نبیند» و این یعنی نهایت آدمیت.
آنچه آهنگ «تصویرگر» جان لنون انتقال می دهد، بهشت است. یعنی بهشت یك چنین جایی است كه انسان ها به قدری به تكامل می رسند كه به دنیای معنوی دست می یابند و دنیای معنوی با این دنیای مادی فرق می كند.
یك اینچنین آثاری اگر در ایران تولید كنیم مانند دیوار پینك فلوید كه همه راجع به جنگ و زورگویی است كه برای منافع شان دنیا را می چاپند و همه كشورهای مدافع آزادی با شعارهایی كه دارند، بسیار خوب است.
ما تمام فكر و ذهنیت ما در تولید آثارمان در كشور، فدای چشم و ابرو شدن و تو بیای من زنده میشم است. دوست داشتم تیمی می داشتیم كه چنین آثار فاخری تولید می كرد.

** هنرمند امروزی تا حدودی از رسالتش فاصله گرفته است
ایرنا: پس معتقدید كه موسیقی امروز همسو با وضعیت اجتماعی كشور نیست.
آسرایی: اینكه خواننده ها با این وضعیت مردم را شاد كنند خوب است اما كمتر درباره مسائل روز می خوانند و پرسش من این است كه رسالت هنرمند بودنشان كجا می رود. شاید بگویند اگر انتقادی بكنم از نان خوردن می افتم كه باید گفت بهتر است هرگز این نان را نخورم. همین اخیرا خودم درباره برنامه پخش رقص دختر جوان در صدا و سیما انتقاد كردم با این مضمون كه این راهش نیست، حتی اگر كارش درست نبوده باشد. به او می گفتیم سعی كن هنرهای بهتری از خود به نمایش بگذاری به جای اینكه از او بخواهیم توبه نامه بنویسد.
در بحبوبه انقلاب اسلامی، جزء كسانی بودم كه هر روز پای منبری و هر روز در تظاهرات و سخنرانی ها بودم و ویزای تحصیلی من 20 دی ماه 57 آماده شد اما تا فروردین 58 در تهران ماندم. گاهی حق من است از چیزهایی كه می بینم انتقاد كنم . فلان نفر در فلان شهرستان دزدی كرد دستش را قطع می كند اما كسی كه دزدی كلان كرده را می گویند اختلاس.
ایرنا: چه نوع موسیقی گوش می دهید؟
آسرایی: سایتی از یك رستوران ایرانی است كه «بودابار» پخش می كند. سه مغازه سی دی فروشی در كانادا داشتم از 9 صبح 12 شب مجبور بودم موسیقی گوش كنم صبح ها با كلاسیكال شروع می كردم، باخ و بتهوون می گذاشتم، ظهر آندریا بوچلی و لوچانو پاواروتی گوش می كردم و شب هم رپ و دد متال گوش می كردم و سالیان طولانی كار من گوش كردن موسیقی بود.
گاهی نوع وسیقی كه از همه بیشتر می پسندیدم موسیقی بود كه بودابار ارائه می كرد.. بودابار خودش موسیقی تهیه می كند. از هر كشوری هنرمند دارد و آلبوم های بودابار چهار برابر قیمت آلبوم های معمولی است و از همه جای دنیا، موسیقی می گیرد.
این رستوران در ایران مانند بودابار سایتی درست كرد و این نوع موسیقی را پخش می كند.
ایرنا: چرا كمتر از بقیه خواننده ها كنسرت اجرا می كنید؟
آسرایی: معمولا هر سال پنج كنسرت در فصل های مختلف در تهران داشتم و خواننده هایی هستند كه سالانه تا صد كنسرت در كشور برگزار می كنند.
وقتی آهنگ به اصطلاح «می گیرد»، پر كردن چهار شب سالن و هر شب دو سانس، منفعت مادی بالایی دارد. معمولا جوانان دوست دارند جای شلوغ بروند.
افرادی كه كنسرت می روند قشر خاصی هستند چون همه افراد وسع مالی ندارند.
ایرنا: كنسرت ها چقدر روی ذائقه مردم تاثیر می گذارد؟
آسرایی: یك زمانی است كه سطح تحصیلات تحصیلكرده ها عالیه بود هرچه جمعیت زیاد می شود و مدرك دادن ها فراوان می شود كسی كه در صنعتی شریف درس می خواند با فردی كه در فلان دانشگاه جدید و در منطقه ای دور درس می خواند، فرق می كند.
ذائقه مردم تغییر كرده و سلیقه شخصی است؛ موسیقی سنتی برای یك عده خاص مخاطب دارد اما پاپ مطمئنا بیشتر هوادار دارد.
فیلمی در اسكار جایزه می گیرد اما در سینماهای كشور فروش چندانی ندارد اما یكی فیلمی می سازد كه قهرمان های جنگ را دزد، معتاد، جیب بر و لات نشان می دهد، نسل جدید را می خنداند و میلیاردها هم فروش می كند. چون خریدار دارد.
مردم دلشان می خواهد بروند جایی بخندند. الان كنسرت خنده یك خواننده سه برابر كنسرت من فروش دارد.

** اگر پولدار بودم حرفه ام موسیقی نمی شد
ایرنا: گفته بودید موسیقی را به عنوان حرفه دوست ندارم.
آسرایی: هیچ وقت. اگر پول داشتم هیچ وقت موسیقی حرفه ام نمی شد. از سال 90 در اثر بی پولی به حرفه خوانندگی و موسیقی روی آوردم. من هشت سال در دانشگاه مهندسی كشاورزی خواندم و دوست داشتم مدیركل جایی شوم. عاشق ساختمان شیشه ای بلوار كشاورز بودم و به دوستم می گفتم روزی مهندس كشاورزی و به عنوان مدیركل در این ساختمان مشغول به كار می شوم.
ایرنا: وضعیت سلامتی حنجره تان چگونه است؟
آسرایی: ریفلاكس و سینوس دارم؛ پزشك برای سینوس دارو تجویز كرد و اگر خوب نشد باید جراحی كنم.

**هنرمند اگر بخواهد در كارهای اجتماعی می تواند تاثیرگذار باشد
ایرنا: آیا هنرمند در پیشگیری از آسیب های اجتماعی می تواند مثمرثمر باشد؟
سفیر مبارزه با مواد مخدر استان البرز هستم و دو سال در انجمن حمایت استان البرز بودم.
مطمئنا هنرمند می تواند در پیشگیری از وقوع جرم مفید باشد. همانقدر كه توانستم جلوی یك اعدام را بگیرم و از اولیای دم مقتول رضایت بگیرم، بسیار خوشحالم. الان هم خانمی 14 سال در زندان است و آرزو دارم رضایت اولیای دم مقتول را بگیرم تا این خانم آزاد شود ولی یكی از برادران مقتول متاسفانه رضایت نمی دهد.
یك هنرمند اگر بخواهد می تواند در كارهای اجتماعی تاثیرگذار و برای دیگران الگو باشد.
ایرنا: آیا به جز موسیقی، در زمینه های دیگری هم فعالیت دارید؟
آسرایی: فوتبال بازی می كنم و در خط حمله هستم .
فراهنگ** 7329