به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه اطلاع رساني علمي نيوز ديلي، سلول هاي بنيادي سرطاني منشا سلول هايي هستند كه در آينده به تومور تبديل مي شوند، يافتن محل دقيق اين سلول ها دشوار و ممكن است حتي بعد از درمان موفق يا خارج كردن تومور هم در بدن بمانند.
نقش سلول هاي بنيادي سرطاني در عود سرطان يا سرطان هاي متاستازي مشخص شده است، اما دشواري يافتن محل اين سلول ها باعث شده مطالعات در مورد آنها سخت باشد. افزون بر اين تمييز سلول هاي بنيادي سرطاني از سلول هاي سرطاني استاندارد با روش هاي متعارف تصويربرداري نيز آسان نيست.
بر پايه اين گزارش، همچنين خردمحيط هاي بافتي كه اين سلول ها در آن زندگي مي كنند، پيچيده است و نمي توان به آساني و با دقت در كشت هاي سلولي آن را شبيه سازي كرد. از اين رو وضعيت و مختصات نوع بسيار مهمي از سلول ها تاكنون به درستي مشخص نشده است.
اين روش كه به نام AIDeSense خوانده مي شود، به طور مشخص در زمان افزايش نوعي آنزيم در سلول هاي بنيادي سرطاني مفيد است زيرا همزمان با تركيب آنزيم هاي هدف باعث مي شود سلول هاي ياد شده را از طريق روش هاي تصويربرداري فلوسايتموتري و هم كانوني سلولي كاملا قابل ديدن باشند. محققان با استفاده از اين روش توانسته اند سلول هاي بنيادي سرطاني را در محيط هاي سلولي در موش هاي زنده و خطوط سلول هاي سرطاني چندگانه انساني با دقت تشخيص دهند.
اين دستاورد جديد مي تواند به ابزارهاي مناسب براي تصويربرداري هاي باليني در معاينات پزشكي و مطالعه روي طيف گسترده اي از انواع سرطان بيانجامد؛ زيرا امكان برجسته سازي مسير سلول هاي بنيادي در حال گسترش در بدن و تبديل شدن آنها به تومور هست. ممكن شدن چنين روش تصويربرداري مي تواند به بعضي پرسش ها در مورد رفتار سلول هاي بنيادي سرطاني پاسخ دهد و پيش بيني تشخيص سرطان را امكان پذير كند.
علمي**9157*2017
تهران- ايرنا- گروهي از محققان دانشگاه ايلينوي آمريكا به روشي منحصر به فرد براي تصويربرداري و تجزيه سلول هاي بنيادي سرطاني دست يافته اند.