به گزارش روز سه شنبه ايرنا، مقام هاي اروپايي هشدار داده اند كه در خصوص تغييرات آب و هوايي با «واقعيت جديدي» مواجه هستيم. «كريستوس استايليانيدز» (Christos Stylianides) كميسر امور انسان دوستانه اتحاديه اروپا با اشاره به اين موضوع گفت 28 كشور اين اتحاديه از اين اتفاق تلخ مطلع شده اند و ما بايد به صورت جمعي آمادگي بيشتري كسب كنيم و با كمك يكديگر به چالش هاي متعدد در سراسر اين قاره پاسخ دهيم.
مقام هاي فرانسوي در چند روز گذشته به دليل جلوگيري از افزايش دماي آب رودخانه ها چهار راكتور هسته اي اين كشور را تعطيل كردند.
گرماي شديد هوا همچنين تفريح گاه هاي ليسبون بزرگترين شهر و پايتخت پرتغال را نيز كه به طور سنتي منطقه اي جذاب براي گردشگران در فصل گرماست، تحت تاثير قرار داده است طوري كه در تابستان امسال سواحل اين شهر خالي از گردشگران بود.
اين در حاليست كه تابستان امسال، مناطق ساحلي شرق يونان در نزديكي آتن تا دشت هاي كاليفرنيا شاهد آتش سوزي گسترده بود و دود حاصل از آن در كاليفرنيا به كانادا هم رسيد و مشكلاتي را براي ساكنان اين كشور ببار آورد. صدها نفر در آتش سوزي هاي يونان و ديگر مناطق سوختند. اين در حاليست كه كشورهايي همچون سوئد كه آمادگي مقابله با اين پديده را ندارند با شيوع آتش سوزي جنگل ها دست و پنجه نرم مي كنند.
اين تنها ابتداي كار است. الگوي تغييرات آب و هوايي تبعاتي اقتصادي براي كشورها دارد و هزينه هاي پزشكي و تلاش ها براي واكنش و امداد فوري را بالا خواهد برد، ضمن اين كه باعث آسيب به زيرساختارها خواهد شد.
روزنامه انگليسي فايننشال تايمز به تازگي گزارش داد كه شركت خدمات مالي «لويدز» لندن كه بهعنوان يك كارگزار بيمه در زمينه ارائه خدمات بيمه، بيمه اتكايي، بيمه عمر ومبارزات اوراق قرضه و مديريت ريسك فعاليت مي كند، تخمين زده كه در نتيجه گرمايش زمين و تغييرات آب و هوايي 123 ميليارد دلار از توليد ناخالص داخلي در شهرهاي مختلف جهان در معرض خطر است.
تحقيقات مختلف همچنين شامل پيش بيني هاي تيره و تاري درباره نتيجه گرمايش جهاني و تاثير آن بر توليد ناخالص داخلي است.
اين تاثيرات ممكن است بالقوه فراتر از آسيب هاي اقتصادي باشد و تنش هاي ژئوپلتيكي را در بر گيرد كه از جمله آنها شامل افزايش احتمالي مهاجرت غيرقانوني است.
به نظر مي رسد توافق آب و هوايي پاريس كه در سال 2016 بدست آمد، با تمام مقاصد قابل توجه و مهم آن تاكنون كاملا موثر واقع نشده است. هدف اصلي اين توافق جلوگيري از افزايش دماي زمين در قرن كنوني و حفظ آن زير دو درجه سانتي گراد و نيز تلاش براي جلوگيري از افزايش آن به بيش از 1.5 درجه سانتيگراد نسبت به سطح آن قبل از صنعتي شدن است. هدف بلندمدت اين توافق كه «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا از آن خارج شده، اين است كه دماي كره زمين تا پايان قرن به جاي دو درجه 1.5 درجه سانتيگراد افزايش يابد.
نتايج يك تحقيق جديد نشان مي دهد كه گرم شدن آب و هوا مي تواند زمين را به منطقه اي غيرقابل سكونت تبديل كند و تلاشهاي كنوني براي جلوگيري از انتشار گازهاي گلخانه اي «بعيد است» كه بتواند از بروز وضعيتي خطرناك جلوگيري كند.
اين تحقيقات حكايت از آن دارد كه اگر انسان باعث شود كه متوسط دماي زمين فقط يك درجه سليسيون بيشتر گرم شود، جهان ممكن است با يك آب و هواي «گلخانه اي» مواجه شود كه باعث گرم تر شدن بيشتر آن مي شود. محققان آب و هوايي از آلمان، سوئد، دانمارك و استراليا كه در اين تحقيق شركت داشته اند، هشدار داده اند كه اگر انتشار گازهاي گلخانه اي دماي جهاني را به بالاي 2 درجه سطوح قبل از صنعتي شدن افزايش دهند، اين امر مي تواند تاثير بازخوردي داشته باشد به گونه اي كه باعث گرم تر شدن بيشتر شود.
گرماي بي سابقه هوا مختص كشورهاي اروپايي نيست و بسياري از مناطق جهان موج گرما را تجربه كرده اند.گرما در الجزاير هفته گذشته يك رقم بي سابقه را در سطح آفريقا به ثبت رساند و تلفاتي بر جاي گذاشت.
تغييرات آب و هوايي موضوعي است كه مدام مطرح مي شود هر چند كه عوامل ديگري نيز دخيل هستند. كارشناسان مسائل آب وهوايي پيش بيني مي كنند كه تا اواسط قرن بيست و يكم، دماي بالا بيست بار از مرز مجاز آن عبور خواهد كرد اين درحالي است كه ركورد دماي پايين فقط يك يا دو بار شكسته خواهد شد.
روزنامه اكونوميست از شكست جهان در جنگ با تغييرات آب وهوايي خبر داده و نوشت: زمين در حال ذوب شدن است. تابستان امسال شعله هاي آتش بخش هاي عظيمي از منطقه نيم كره شمالي را از سياتل تا سيبري در نورديد. يكي از 18 مورد جنگل سوزي در كاليفرنيا وخيم ترين مورد را در تاريخ اين ايالت رقم زد. آتش در مناطق ساحلي نزديك آتن در هفته گذشته 91 كشته برجاي گذاشت. در مناطق ديگر مردم از دود ناشي از آتش خفه مي شوند. تقريبا 125 نفر در ژاپن در نتيجه موج گرما كه دماي هواي توكيو را براي نخستين بار به بالاي 40 درجه سانتيگراد افزايش داد كشته شدند.
اين اوضاع فاجعه بار كه قبلا غيرعادي بود اكنون به موضوع رايج و متعارف تبديل شده است. دانشمندان از مدتها قبل درباره گرم شدن زمين هشدار داده اند. اما تاثير تغييرات آب و هوايي روز به روز مشهودتر شده است واين امر به خودي خود چالش پيش رو را نشان مي دهد. سه سال بعد از اين كه كشورها در پاريس وعده دادند كه دماي زمين را «كامل زير» دو درجه سانتيگراد نگه دارند، انتشار گازهاي گلخانه اي و سرمايه گذاري بر روي گاز و نفت بازهم افزايش يافه است. در سال 2017 تقاضاي زغال سنگ افزايش يافت. سوبسيدهاي انرژي هاي تجديد شدني مثل انرژي خورشيدي و باد در بسياري از كشورها كاهش يافت و سرمايه گذاري در اين بخش متوقف شد. برق هسته اي سازگار با محيط زيست گران است. اين امر اين تفكر را ايجاد مي كند كه بشر در جنگ در مقابل با تغييرات آب و هوايي شكست خورده است.
نتايج يك نظرسنجي از 38كشور جهان نشان داده است كه 61 درصد مردم تغييرات آب و هوايي را تهديدي بزرگ قلمداد مي كنند.
با وجودي كه ترامپ آمريكا را از توافق آب و هوايي خارج كرده است، برخي از ايالت ها و شهرهاي اين كشور بر تعهد خود درقبال اين توافق تاكيد كرده اند.
در كشورهاي چين و هند، شهروندان از دولت شان مي خواهند درباره طرح هاي خود براي اتكاي بيش از حد به زغال سنگ براي تامين برق اين كشورها بازنگري كنند.
افراد خوشبين پيش بيني مي كنند كه كربن زدايي (decarbonisation) امكان پذير است اما صرف نظر از پيچيدگي ها براي جلب توافق بر سر اين هدف، امكان پذيري آن بسيار دشوار است كه يكي از دلايل آن افزايش تقاضاي انرژي به ويژه در آسياي در حال رشد اقتصادي است. مصرف انرژي در اقتصادهاي نوظهور آسيا بين سالهاي 2006 تا 2016 تا 40 درصد افزايش يافت. استفاده از زغال سنگ به عنوان كثيف ترين سوخت فسيلي سالانه 3.1 درصد افزايش يافت. استفاده از گاز طبيعي پاك تر حدود 2.5 درصد و استفاده از نفت 2.9 درصد افزايش يافت. شركت هاي دولتي در خاورميانه و روسيه افزايش تقاضا در آسيا را دليلي قانع كننده براي سرمايه گذاري در اين بخش ارزيابي مي كنند.
دليل دوم ريشه در تمايلات سياسي و اقتصادي دارد. هرقدر مصرف سوخت هاي فسيلي كشوري بيشتر باشد دشوارتر مي تواند خود را از آن رها كند.
دليل سوم چالش هاي فني ناشي از خارج كردن كربن در صنايعي فراتر از توليد برق است. فولاد، سيمان، حمل و نقل و ديگر فعاليت هاي اقتصادي نيمي از انتشار گازهاي كربني در جهان را تشكيل مي دهد. به لحاظ فني پاكسازي آنها از كربن دشوارتر از توليد برق است.
در نهايت اين كه رفع تاثيرات ناشي از تغييرات آب و هوايي در كوتاه مدت هزينه دارد اما تغيير از وابستگي به سوخت كربني در نهايت اقتصاد كشورها را تقويت خواهد كرد. از اين رو مسئولان كشورها در ايجاد چنين اصلاحاتي و جلوگيري از تاثير آن نقش اساسي دارند و شايد هشدارهاي ناشي از گرم شدن زمين به آنها براي تحقق اين خواسته جمعي كمك كند.
اروپام**9158**1485
تهران-ايرنا- كارشناسان مي گويند تابستان گرم و ده ها مورد آتش سوزي جنگل ها در برخي كشورها، بار ديگر بر اهميت تاثير تغييرات آب و هوايي و هزينه شكست در جدي گرفتن آن تاكيد دارد.